За сметките, любовта и удобството

• 28 109
  • 394
  •   1
Отговори
Реших да озаглавя темата така, защото това са трите основни стълба, на които очевидно се градят конфликтите с моя партньор. Задавам си много въпроси, но ето и историята:
Днес след кратко пререкание по повод на това, че не си давам парите за наем на определеното за целта число, моят партньор ми каза, че не би изтеглил ипотечен кредит с мен за жилище. Също така ми обяви, че това е последният компромис, който правел по този повод (той ще плати наема утре, на уж падежната дата, за която дори няма актуален договор) и ако се повторело отново той щял да заживее сам.
Това нещо мен ме нарани изключително много, все още съм будна и се чудя какво става. Не му проговорих след тези реплики, мих чинии и мислих. Пита ме само защо плача, не му отговорих. Струва ми се, че той също плака като си легна, но аз не разбрах защо.
Запитах се: това ли е човекът, с който да продължа напред след като той не проявява разбиране към мен по толкова важен въпрос? Стотици пъти съм го молила да говорим с хазяйката ни да променим срока за плащане на наем, но уви, той не ме чува. Никога не го направихме.
Да, проблем е, че не го давам на определеното число, но го давам и всичко си делим по равно. В крайна сметка ако не мислим за парите, това според вас дали е човек, който би останал до мен да ме гледа, ако нещо ми се случи, дали би ме подкрепил в трудна ситуация или каквото и да е? Как да се чувствам сигурна в някой, който е готов да ме зареже заради това, че не си давам парите за наем навреме? Звучи едновременно достатъчно сериозно, за да бъде проблем, но това ли е най-важното? И още повече, че аз имах молба да се промени датата, за да ми е удобно и на мен, но никой не се съобрази с това!
Аз си задавам тези въпроси много сериозно днес след този опит за разговор. Не му казвам нищо, защото не знам какво да му кажа. Да, аз имам вина за ситуацията, но това ли е най-важното за него, което поставя над отношенията ни и сякаш не вижда качества в мен, заради които да бъдем заедно, сякаш не ме обича? Всичко това, което той каза прозвуча сякаш просто му е удобно да си дели наема с някой и да му е по-лесно ... Страшно съм озадачена по темата и се чувствам като лисната с ледена вода ... Объркана съм и не знам как да подходя в ситуацията, а разбирам вината си, но не разбирам неговото вече готово решение, което на него му е план Б, а мен там ме няма. Това ме шокира най-много, той е готов да се раздели заради такава причина с мен. Как да разбирам това решение

# 1
  • Велико Търново
Хах аз не знам да има семейство/двойка, която да няма пререкания по финансови въпроси, ама чак пък да се изнесе.....вие всичко ли си делите? Чий доходи са по-големи?

# 2
Хах аз не знам да има семейство/двойка, която да няма пререкания по финансови въпроси, ама чак пък да се изнесе.....вие всичко ли си делите? Чий доходи са по-големи?

Аз не знам колко точно печели той на месец, само той си знае. От моя страна аз си показвам фактурите и той знае. Предполагам, че той е с повече от мен, макар че го гоня. Наистина това негово резервно решение, което дори с лекота ми съобщи, повече ме изненада, а не забележката му за парите.
Толкова ми е криво точно с любимия си човек да се разправям за пари и да чуя такива думи от него, сигурно утре няма да иска да ми даде и котката ми, която самия той ми подари. Имаме две, като по стечение на обстоятелствата мъжката е на негово име, а женската на мое, въпреки че е обратното. Всъщност аз смятам, че са общи, но за него не знам...

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 08:23 от bubanka

# 3
Чакат те много трудности с такъв мъж. И как така не му знаеш доходите, а той знае твоите? няма ли начин да го зарежеш, стиснат мъж е нещо ужасно и ще те побърка през годините. Ще натяква да плащаш сигурно на децата разходите, а неговите пари ще са си за него!

Че пък и не щял с теб да изтегли кредит! Много страшно, няма що! Ти с него искаш ли да теглиш кредит, че ако останеш за някой месец без работа, да те навиква и да търси парите за вноската?

Ох, плакал бил като легнал... от мъка за наема. Направо не бих го издържала този.

# 4
  • над кукувичето гнездо
Чантата, шапката, котката и си тръгвам. Дори без да му кажа. Нека си се обича сам и да си живее сам.
Това бих направила аз от камбанарията на настоящето ми аз. В едни по-студентски години, може би щях да го помоля той да ми освободи квартирата, ако мога да си я позволя и щях да си търся нов съквартирант. Този не ме кефи. Следващият, моля!

# 5
Според мен този човек е абсолютно неадекватен и не струва и 5ст. На твое място бих се изнесла, пък нека си плаща сам и да си тегли кредит сам. Тази ситуация с наема и скандала е много показателна за характера му.

# 6
Добре, а не смятате ли, че той си е в правото да изисква да се плаща всичко на време, за да не се прехвърля тежестта върху него? И освен това, при някакъв кредит и падежна дата за плащане на същата сума няма кой да ме чака, може би за това ми говори така, смята ме за несериозна.
Тоест той се чувства длъжен да има определена сума пари на еди си кое число, за да плати каквото трябва. Може би не му харесва това, че не може да разчита финансово на мен постоянно. И освен това, аз съм му обещала, че ще си наваксам с финансовата част до месец-два и всичко ще е навреме, но днес този разговор беше капката, която преля чашата.
Той е от хората, които не харчат за глупости, не е крайно стиснат, поръчваме си често храна, излизаме, купуваме си домакински принадлежности. Мисълта ми е, че аз харча повече от него за странични неща, но не съм спряла да си плащам сметките и наема, както и останалите разходи, които имам за фирмата, а той няма.
Реално той е с по-голям чист доход и явно го дразни това, че му бъркам плановете, но как ...
Много ми е криво Sad

# 7
Аз не бих се чувствала добре с такъв човек. Имам познати, женени с 2 деца, които си делят сметките за всичко. Сядат на обяд и мъжа никога не плаща за жена му, плаща си само за себе си. Случвало се е тя да няма точно (защото пък никога не оставя и стотинка отгоре) и иска на заем от него, после му връща някакви стотинки. Изтръпвам при мисълта как ли си делят разходите за децата 🙄 Хора всякакви, но за мен подобни отношения биха били натоварващи.

# 8
bethefirst, повечето тук вече имаме опит със семейство и общ бюджет, какъвто вие нямате. За твоя мъж вечно неговото ще си е негово и ще плаща явно половината сметки. Като останеш на едно майчинство или не дай Боже безработна ти ще си в ужасното приключение да слушаш как не си платила навреме половината ток. Това не го заслужава никоя жена. Та вие сте още гаджета, той трябва да ти трепери и угажда. Щом сега не го прави, мрачни времена те чакат.

Един мъж не трябва да разчита финансово на жена си или поне не трябва да го показва по най-глупавия начин като твоя приятел.

# 9
по принцип смятам, че партньорът ти не е прав и аз не бих била склонна да търпя такова поведение от негова страна - щом има делене в семейството, за двойка явно не сме си подходящи

но нещо отнесено към теб лично, не във връзка с него - животът ти ще бъде по-лесен, ако се научиш да планираш разходите си особено тези, които са регулярни - наем, битови сметки, храна до следваща заплата ...
на мен не би ми било приятно да живея с човек, който профуква всички пари до средата на месеца поради широки пръсти и/или липса на планиране, после гризе тъжно нокти и чака следващите пари с нетърпение - идеята за семейство, дом, наем, заем, деца с подобен човек е изключително недобра и от тази гледна точка разбирам партньора ти

а той да те натиска за пари и после да плаче в леглото - или сериозно те манипулира, или е ... всъщност сериозно те манипулира, не е друго

# 10
Добре, а не смятате ли, че той си е в правото да изисква да се плаща всичко на време, за да не се прехвърля тежестта върху него?
Не, не смятам. Едно функционално семейство не трябва да дели всичко в къщата наполовина, а да се съобразява с възможностите на другия - единият може да даде едно от себе си за семейството - другият друго, и идеята е да се напаснете така, че нещата, които давате от себе си да са в хармония. Ако сте семейство - нещата са ви общи, а не на всеки поотделно. Сега е половината от тока точно на тази дата, после ще има - ти си си платила 8 филии хляб, а аз 9, не ми барай домата, аз съм си го купил, не не може да си сипеш сок, ти твоята дажба си я изпила вчера... (за жалост говоря от опит)

# 11
Toй е изнервен от това,че ти знаеш кога се плаща,но изглежда никога не си готова /защото не ти е удобно/.Същевременно,признаваш,че харчиш повече от него,което според мен показва,че имаш финансовата възможност да наваксаш и да влезеш в ритъм,но не си го направила до момента.
Той ти е казал тежки думи ,които са те шокирали,но ти също си помисли дали заради този технически проблем си готова да сложиш кръст на тази връзка.Дали ще намериш някой ,който хептен пък съвсем ,да няма недостатъци.
Но,това че си крие доходите,  е много   показателно  какво отношение има към теб .Не мисля,че ако сте женеи ,това ще се промени.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 08:58 от liola

# 12
Как така сте заедно, а всеки си внася своята част от наема ? Това не го разбирам. Хората, които са заедно всичко си делят и се съобразяват един с друг, т.е. те са партньори на теория и практика. Това той да си крие доходите от теб - явно има причина, която си е негова и поражда съмнения. Мъжа би скрил доход, ако вижда че жената всичко харчи за каквото и се иска, като в същото време не оставят пари за наем, сметки и храна. Сблъсквал съм се с такова нещо. От друга страна не приемам отношение всеки каквото изкара си е за него а сметките си ги делим, но пък много се обичаме - това за мен е грубо и неприемливо! Най-важното е, че отношението към общите проблеми и отговорности е по равно. От това не се бяга под какъвто и да е предлог и ако се наруши почват проблеми !
    По това което описва дамата, нещо куца във чувствата, комуникацията и изобщо във тази връзка. Седнете, обсъдете го сериозно и си направете изводи и вземете решение. В противен случай нещата с времето се заълбочават, появяват се все по дразнещи работи и в един момент всичко ескалира и свършва с нелицеприятен край.

# 13
  • Варна
От първия ти пост някак останах с впечатление, че на теб не ти е инцидентно това неплащане навреме, а постоянно. При това положение на нещата, след като се имате за равни във връзката и по равно делите разходите, защо не се попиташ какво примерно му е струвало на него да извади тези пари? А ако са му трябвали за друго? А ако и той беше похарчил всичко, разчитайки, че ти ще имаш сумата на датата, а ти я нямаш? Какво правите тогава?

Говоря от позицията на човека, който обикновено плащаше сметките у дома. В минало време, защото сега нещата стоят по различен начин. Ами отговорност си е, особено, ако има и дете, както в нашия случай.

Не се учудвам на репликата му. Всъщност ми харесва, че той явно мисли сериозно за вас двамата като двойка щом си представя нещата с ипотечен кредит и деца вероятно. Но ти оставяш несериозно впечатление. Ако приятелят ти е като мен, т.е. супер стриктен по отношение на сметки и задължения (може да изглежда назадничаво и досадно, но е добра политика, която се отплаща с времето), ситуацията за теб е един огромен минус. С рев и миене на чинии няма да я оправиш, а с планиране на харчовете.

И пак подчертавам, това ми мнение е, ако на теб системно ти се случва да не разполагаш с парите. Ако е инцидентно - не е прав да го мисли и да ти го говори.

П.п. Банката няма да те чака и да извади парите вместо теб, ако ти си ги изхарчила за нещо друго, което е можело да почака. Нито енергото ще ти опрости тока или ще те изчака да имаш пари. Ще ти го резнат като стой та гледай.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 13:31 от HighSpeed

# 14
  • над кукувичето гнездо
Само да питам за домакинските принадлежности като купувате, по две от вид ли взимате, за да си има всеки или имате обща инвестиция в една тава, една тенджера?
Според мен хора, които живеят заедно като двойка е абсурдно да си делят разходите до стотинка.
Нека днес единият плати наема, а след дяе седмици другият да поеме парното, примерно. Който когато има, да плаща, дори единият да е с осезаемо по-малък внесен дял. За целта обаче, трябва да се знае общо с колко пари разполагате, за да може да се направи финансов план.
И как ли пък не бих се отчитала с фишове на някого, който не му дреме дали дишам или не, стига да дам моята половина от парите за наема на точния падеж.
Та аз съм имала съквартиранти, с които повече сме споделяли приходи. Днес съм купила две кила картофи, ще сготвя да има за всички и няма да деля атотинки. Утре някой ще вземе нещо друго, а ако някой закъса за наема, ще ударим едно рамо, стига да можем. Ако всички нямаме, гладуваме дружно и го караме две седмици на ориз, пък който заима и месо ще вземе. Но това беше в студентските години със съквартиранти. Случвало се е и със съпруга ми да броим стотинки, но никога не сме делили и гледали кой е внесъл повече. А вече със семейство и деца ми се струва абсурдно. „Скъпи, днес в парка купих пуканки на детето за лев и двайсе, дължиш ми 60 стотинки! После му платих и тоалетна за 50, така че още 25 имаш да ми даваш. Аа, левче ли имаш, чакай да ти върна 15 стотинки!”
Чак тръпки ме побиват. Да не би някой да се прекара. А ако единия може да си позволи Слънчев бряг, а другия само Корал за лятна почивка, какво правиме?
Не, не е за мен тази...
Струва ми се, bethefirst, че сама се поставяте в подчинена позиция спрямо...хмм, партньора/съквартиранта ви.

Общи условия

Активация на акаунт