Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

  • 16 266
  • 103
  •   1
Отговори
  • Секс, спорт, политика, религия - не коментирам...
  • Мнения: 151
Здравейте,

Тъй като темата "Седмични менюта" е заключена, реших да отворя нова тема.
И така, сигурно често се питате "Днес какво да готвя", децата питат - "Мамо, днес какво ще ядем", съпругът пита - "Какво има за ядене". Въпросите са най-разнообразни и стресиращи и ако не сте потготвени за отговор, може да се получат неприятни сцени, а понякога и скандали. Изходът от тази ситуация е седмичното меню, което е съгласувано с всички, които са около масата през седмицата.
По-надолу ще ви покажа  моята визия за храната, която е базирана на информацията, която имам и приблизително храненето, което се опитваме да поддържаме вкъщи.
 
Закуска
Варианти - сладка и солена закуска, като ние лично често не закусваме, а когато го правим предпочитаме солената. Но не пренебрегваме сладката и киселото мляко, затова ще ви дам и такъв вариант.
2-3 пъти седмично:
– сандвичи
3-4 пъти седмично:
– кисело мляко (предимно козе)
– овесени ядки с прясно /козе/ или соево мляко, сушени плодове и малко мед
– смути (по-скоро пролетта и лятото)
Закуска уикенд:
– безглутенови палачинки - различни варианти
– безглутенови гофрети, могат да са солени и сладки
Обикновено избираме 2-3 неща от горните за седмицата и ги записваме неделя вечер, когато правим седмичното меню
Обяд и вечеря
Нашият случай е малко по-различен, защото и двамата с бабата работим от вкъщи, което означава, че обядваме също у дома, докато за повечето хора обядът е навън.
Единственият принцип, който спазваме е да се опитваме обядът да е по-лек, което обикновено означава да е основно зеленчуков и веган, но понякога дояждаме вечерята, най-често, когато са варива.
Обяд, различен всеки ден:
– салата със зеленчуци
– крем супи
– варива
– аламинути
 - ядки
Стараем се да се храним разнообразно и останалите от вечеря зеленчуци на пара се добавят към салатата на следващия ден и става салата-ястие. Когато приготвяме нахут след като го накиснем 24 часа разделяме зърната за готвене и за салата.
Имаме и някои бързи рецепти, които спасяват положението, когато няма друго - сандвичите, както и различните видове юфка и варива.

Вечеря
1-2 пъти седмично:
– риба със зеленчуци на фурна
- качамак
1-2 пъти седмично:
– готова паста  със зеленчуци или пица
– бобово, което да остане за още 1 хранене, например обяд
–  ориз със зеленчуци
- попара
3-4 пъти седмично:
– зеленчуци на пара
Принципът е – поне веднъж седмично риба, 3-4 пъти седмично зеленчуци на пара и веднъж седмично веган вечеря – паста по избор, ориз или бобово, качамак.
Това означава да изберем риба за седмицата, салати, зеленчуци, бобово и нещо за десерти, които са следобедни междинни похапвания.
Стараем се винаги да имаме подръка:
Салати:
– зеленолистни
– зеле с моркови
– цвекло с моркови
– кисело зеле - зимата
– туршии - зимата
Обикновено  ядем различни салати всеки ден, като се стараем да са сезонни. Пролетта наблягаме на зелените салати, а лятото на доматите, краставиците и т.н.
Сготвени зеленчуци :
– крем супи за обяд
– запечени на фурна
- на пара
– различни пюрета
Съответно за седмицата купуваме в неделя или понеделник от всичко за седмичното меню и завъртаме с различните рецепти – поне 3-4 пъти ядем зеленчуци на пара (обикновено кореноплодни), 2-3 пъти пюре (обикновено от броколи, карфиол, картофи)
Зеленчуците на пара са перфектни за самостоятелен лек обяд, сами или в комбинация със салата или варива /боб, грах, леща, нахут.../, както и като гарнитура към риба. Пюретата обикновено са гарнитура, а броколите и карфиола и като самостоятелен обяд.
Бобови и зърнени:
– леща /черна, червена, кафява/, боб, боб мунг, грах, нахут...
– ориз, кафяв ориз, киноа, елда,
Тази категория храни са ни сред любимите ни, затова ги редуваме често. Също така паста или пица, веднъж седмично.
Когато сме навън през деня се опитваме да минем през някой мол със салатен бар или салати за обяд.
Ако  ви е станало интересно - ще публикувам в началото на всяка седмица примерното ни седмично меню.

До скоро Simple Smile

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 21:39 от BGdedi ®

# 1
  • София
  • Мнения: 7 363
Точно това правя в момента. Влязох, за да разгледам готварските теми за вдъхновение Laughing
Ние поръчваме хранителни продукти от сайт и ми е удобно в тетрадка или на компютъра да си направя меню, а отстрани пиша продуктите, които нямам.
Пиша дати и отбелязвам кои са уикенд. През седмицата не готвя закуски и обяд, а само уикенда. 
Разглеждам готварските теми-какво сготвих днес, тези със снимките.Също и в самия сайт ако има намаление на някакви продукти.   
Освен продукти по рецептите поръчвам и 4-5 кисели млека(зависи дали ще готвя нещо с тях или само за закуски на детето), доста яйца, плодове(винаги имаме ябълки и банани), зеленчуци за салата.

# 2
  • Мнения: 41 194
Мдам, всеки ден идва трудния въпрос - какво ще ядем. Това са нещата от които избираме. Като гледаме да редуваме, за да е балансирано, т.е. не само с месо или не само вегетариански.

Закуска
Не закусваме, освен ако не станем много рано. Тогава ядем овесени ядки с прясно мляко + ябълка или препечени филии с масло.
В събота мъжът ми прави нещо тестено, което е за закуско-обяд, защото ставаме късно - мекици, кифлички, баница или много рядко някакви филийки (с кайма, кашкавал, яйце и сирене, пържени).

Обяд
Ако е останало нещо от вечеря го дояждаме.
Ако не - супа, най-често пилешка и зеленчукова. Готвим за 2 дни, единия ден обикновена, на следващия добавяме малко мляко и става като крем супа. Веднъж седмично омлет, яйца по панагюрски, бъркани, т.е. някаква измислица с яйца.

Вечеря

С месо:
- пиле (на фурна)
- свинско (на фурна, на тиган, пълнени питки, джолан, пържоли, с краставици и тиквички по китайски)
- телешко
- заек
- риба/скариди/миди (веднъж в седмицата)
- спагети с кайма и домати
- мусака
- ястие на 3 пласта: месо/грах/картофено пюре
- пица
- суши
- дроб/дробчета (рядко)
- чушки с кайма и ориз (рядко)

Гарнитури:
- зеленчукови шишчета
- задушени зеленчуци
- киноа (с рибата)
- червено цвекло/ябълка/магданоз
- брюкселско зеле (вкъщи се избиваме за него, не знам защо по всички филми го дават като нещо гадно...)
- гъби, запечени с кашкавал
- броколи
 
Без месо:
- зеленчукова мусака
- леща
- боб
- ориз (ризото, залят със сос бешамел или на кюфтенца)
- картофени кюфтета
- кюфтета от червена леща
- кюфтета от овесени ядки и картоф
- кюфтета от нахут
- зелен боб яхния
- картофена яхния
- картофи на фурна
- зелник
- лучник
- пица без месо
- карфиол на фурна
- чушки с яйца и сирене
- тиквички (на фурна или пълнени)
- огретен
- пържени картофи (ако си направим бирен ден понякога)
- миш маш
- сирене/кашкавал пане (като се замисля веднъж на високосна)

Салати:

- шопска
- зеле (в различни вариации - с моркови, краставица, домат)
- айсберг
- салата от тиквички
- домати с босилек

Десерти:

През седмицата основно плодове, пресни и сушени.
За събота и неделя:
- шоколадов мус
- панакота
- палачинки
- кекс
- чийзкейк
- сладолед
- кисело мляко с ягоди (или друг плод) + настърган шоколад
- обърнатия сладкиш с компот отдолу, не знам как се казва
- плодова салата
- крем карамел (рядко)
- мляко с ориз (пак много рядко)

# 3
  • Мнения: 281
Направо си е за възхищение това планиране Grinning
Аз ровя в нета или в хладилника и в главата ми излизат "картинки" на готово ястие (а и съм малко пристрастена към 24kitchen Blush)  Доста бързо решавам, на момента, никога не спазвам рецепта дословно, дори в сладкарството ...  Innocent За мен предизвикателството е да сготвиш от нищо нещо. Колкото повече продукти имам, толкова по-трудно е да избера какво да сготвя.
Имам ли малко повече време правя заготовки и прибирам във фризера.
Планирам меню само за по-специални вечери и събирания.

# 4
  • Мнения: 644
Планирането на седмичното меню е много полезна дейност за мен! Правя го от около 2 години и ми помага, първо в планирането на пазаруването, второ елиминира чуденката "какво ще готвя днес?".
Тъй като сме  на работа/училище по цял ден,  планирам единствено закуските на детето през седмицата и семейнте вечери през седмицата. Разбира се, през уикенда се готвят по 3 яденета за 2та дни.
Когато планирам, най-вече се съобразявам с менюто на детето в училище, за да сготвя разнообразно и различно. Старая се да не дублирам продукти или ястия в един ден.
При нас закуските през седмицата:
- за мен и ММ- овесени ядки, плод, кисело мляко, фреш
- за детето: сандвич със сирене/кашкавал/ лютеница; тортила с крема, шунка, зеленчук/ макарони със сирене, овесени ядки с кисело мляко. Пие сутрин чай/айран/ фреш.
През уикенда обикновено правя топли сандвичи, баница, палачинки и задължително голяма кана фреш за всики.
Вечерите са по-лесни:
- с ММ сме на салати (разнообразяваме зеленчуците) + някакви белтъчини като сирене/ яйце/пилешко филе/риба.
- към горното за детето обикновено има готвено ястие ,като се старая да не преобладават въглехидратите, защото през деня е хапнала достатъчно. Готвя главно "манджи" (т.е. да не е сухо, а да има сос).
Задължително 2 пъти в седмицата готвя постно.
Хляб вечер не консумираме.
Готвя малко количество, колкото за 1 и 1/2 ядене като от остатъка на вечерята обикновено си взимам за обяд за следващия ден.

Радвам се, че съм успяла да създам здравословни навици вкъщи. Всички си търсят салатата вечер и не сядат преди да е на масата. Всички си търсят фреша през уикенда Simple Smile. А съботната ни вечеря е "празнична" и винаги включва и вино Simple Smile

# 5
  • Мнения: X
В къщи се ядат основно пресни храни-месо, риба, яйца, зеленчуци, по-рядко млечни, така че и пазаруване то, и менюто са лесни. Десерти-само по повод или празник, в останалото време плод. Хляб правя, 2 броя седмично. Придържам се към максимално прясна храна и опростено меню.

# 6
  • София
  • Мнения: 3 787
Ако не планираме внимателно, вкъщи ще стоим гладни, защото сме голямо домакинство (6 човека). Обикновено в петък следобед оглеждам форумите, готварските блогове и рецептите в нета. Решавам какво ми се хапва на самата мен и го обсъждам със съпруга ми и с децата (последните обикновено нямат претенции в този момент, но започват с претенциите, когато вече има готово меню Simple Smile ). В петък вечер пазаруваме основните продукти за следващата седмица, съгласно направения избор. През уикендите готвя най-много, което е разбираемо, защото сме най-дълго всички вкъщи едновременно. Под готвя разбирам с участието на всички, понеже големите дъщери се включват за салатите, аламинутите и сладкишите, а съпругът ми се включва в готвенето, понеже често правим повече от една "манджи". Обикновено в събота преди обяд правим 3-4 различни ястия и отделно си приготвяме във фризера заготовки за поне още 3-4, които да приготвим бързо през седмицата.

Следвам няколко основни правила при планирането:

Закуска
Задължително закусваме. Аз имам проблеми със стомаха, съпругът ми цял ден често е в движение, а децата са на училище или на други занимания и закуската ни е абсолютно необходима. За закуска редуваме овесени ядки с прясно или кисело мляко, препечени филии с кашкавал или сирене, кисело мляко с мед, плодове и/или зеленчуци, понякога правя баница или кифлички, домашни бисквити и подобни, но тестените закуски са рядкост (не повече от 2-3 пъти в месеца). Пием кафе и фреш. През уикендите понякога закусваме и макаронени изделия, но гледаме да не е по-често от веднъж на 10-15 дни.

Обяд
За обяд често успяваме да обядваме у дома или най-малкото аз да се прибера да обядвам и да сложа и на децата (ако и които са вкъщи в момента) да обядват. Ако децата не успеят за обяд - гледам да съм им сложила в чантите плод, зърнена закуска или нещо бързо, но сравнително полезно. Обядът обикновено е супа, задушени зеленчуци, бобови храни, някоя по-питателна салата (примерно, булгур с различна комбинация от свежи зеленчуци). Пюретата също са добри за обяд - картофено, зеленчуково и др. Също така, за обяд често поднасям и различни яхнии - картофена, доматена, обикновено са постни.

Вечеря
Винаги за вечеря имаме салата - обилна, свежа и много плодове. На вечеря обикновено ядем печено месо с гарнитура от печени или задушени зеленчуци, 1 път в седмицата - омлети или гювечета, 1 път в седмицата - спагети, паста или пици, 1 път в седмицата - риба.

В седмицата готвим 2 или 3 пъти по 2-3 различни ястия в количества, които да се изяждат на средно 2 хранения всяко.
Пържено вкъщи не ядем.
В петък и в събота вечер пием вино с вечерята, а 1-2 пъти през седмицата се случва съпругът ми да изпие чаша бира.  От известно време открихме руския безалкохолен квас, който много ни допадна на вкус и добре ни се отразява, затова пием от него. Газирано и подобни не се пият у дома (само газирана вода лятото в жегите).

Задължително поддържаме винаги под ръка:
Месо - пуешко (пиле ядем рядко), свинско, телешко, риба и морски дарове, дробчета.
Зеленчуци (пресни) - бяло и лилаво зеле, цвекло, моркови, картофи, чушки, лук, чесън, домати, спанак, гъби, копър, магданоз, карфиол, броколи, брюкселско зеле, грах, зелен фасул, царевица, айсберг, тиквички и др.
Плодове - ябълки, банани, портокали, ананас и др.
Ядки - купуваме основно сурови, които ползваме за директна консумация или за добавка в салати и смутита, заедно с различни семена.
Варива - боб, леща, нахут, ориз, паста.
Хляб, извън този за препечените филийки сутрин, не ядем.
Туршии не правим, но понякога аз правя домашно сладко. Събират се 10-тина бурканчета годишно, които после обичаме да добавяме в кисело мляко (за закуска или десерт).

Навън се храним основно двамата с половинката ми, когато сме по задачи или при излизане с приятели. Понякога излизаме всички на заведение, но тогава обикновено отиваме някъде, където може да хапнем неща, които не си ги приготвяме вкъщи (примерно, суши).

Десерти също гледаме винаги да има под ръка, когато някой прегладнее извън часовете за хранене или да се подсладим след вечеря. Залагаме предимно на плодове и комбинация от сушени плодове и сурови неовкусени ядки. Обичаме черен шоколад (децата познават от малки предимно неговия вкус, а не на млечния и също го предпочитат). Правим си домашни меденки, локумки, чийзкейк или пайове (последните 3 ги правим много рядко - вероятно не повече от 10 пъти годишно). Понякога правя крем-карамел в йенска тава, но и това е не повече от няколко пъти годишно. През лятото си купуваме сладолед - много харесваме руския пломбир.
 

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 13:46 от Fever Ray

# 7
  • На морето!
  • Мнения: 3 617
Закуваме винаги. Обикновено кисело мляко с овесени ядки, мед и плодове /сушени или банан и ябълка/, децата хапват и корнфлейкс или веднъж-два пъти в месеца сандвичи някакви.
Обядвам в офиса- напоследък наблягам на салата с добавки от варени яйца, червен боб и ядки. Понякога риба и морски дарове.
За вечеря правя месо на ММ и децата и се старая да избягвам въглехидрати - пилешко, телешка кайма или сивнско бонфиле, винаги печено или на скара, никога пържено и панирано. Аз рядко вечерям. Любимите ми бързи вечери са: пълнени пилешки гърди със спанак, сушени домати и моцарела, гнезда от кайма, мусака с кайма и киноа вместо картофи, пиле със зеленчуци на тиган /мултикукър/, чушки с яйца и сирене и разбира се класиката- пържли.
Не правя планове, измислям ден за ден какво да приготвя и пазарувам напът за вкъщи и то само колкото ще ми трябва за следващите 24 часа. Сигурно би ми пестило време ако правя седмичен пазар и план за готвене, но не съм толкова организирана.

# 8
  • софия
  • Мнения: 1 281
Здравейте и от мен, в неделя готвя поне 3 основни, който ми стигат до вторник, сина ми обядва вкъщи и гледам да не повтаря ядене, което много ме натоварва. Гледам да има супа(зелена в този сезон). Сряда се прави вид паста, спагети, четвъртък яйца, петък вечеряме навън или поръчваме храна. Събота сутрин има палачинки, филийки,баница. Пазарувам събота или неделя, като взимам каквото ми хареса в магазина и спрямо това готвя. От известно време в неделя си готвя и храна, която да си нося за работа, слагам в кутии и така има поне до четвъртък. Това са по специфични неща, като киноа и по странни салати, който децата не консумират. Мия и режа, като прибирам в хладилника зелената салата и по една зелка, така имам готова салата, която направо овкусявам непосредствено преди вечеря  четвъртък и петък сме на домати и краставици.

# 9
  • Мнения: 1 179
Готвя по предварително изготвено от мен седмично меню вече много време. Преди имах органайзер на хартия, сега вече съм с електронен и в него пиша менюто.
Съответно пазарувам веднъж седмично, съобразно менюто + какво вкъщи е свършило. Това ми пести време и пари.
Обикновено само закусваме и вечеряме вкъщи през делничните дни.
Сутрин сме на смутита, а през почивните дни някаква друга закуска, като плачинки (различни видове), пържени филийки, бухтички, т.е. не толкова здравословна закуска. Не съм фанатик на здравословно хранене.
За обяд през почивните дни приготвям супи. Сега поради бременността и през делничните дни.
За вечеря гледам да редувам - вариво (фасул, леща, грах, киноа), въглехидрати (ориз, картоф, паста, булгур) + салата според сезона.
Междинни закуски (преди обяд и след обяд), когато сме на работа и вкъщи - сурови ядки + сушени плодове, плодова салата.
Рецепти намирам тук, във форума, в БГ и чужди кулинарни сайтове, You Tube.

# 10
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 360
Цялостното ни пазаруване се върти около това какво ще готвя през седмицата. При това са ми злояди и не се ядат кой знае колко неща. Видях впечатляващи менюта. Ако и моите си хапваха киноа, скариди, постни и т.н., щях да съм най-щастливата домакиня.
Основно сутрин:
зърнени закуски
печени филийки с/без салам
банички
гофрети/понички/палачинки/ едни поничко подобни формички
кекс във всякакви разновидности/мъфини

Обяд, гледам да е по-бързо, тъй като излизам, за да ги прибирам от училище и нямам мн време да вися в кухнята. А двете свършват по различно време:
пилешки хапки
омлет
супи
пица
спагети

Следобедните закуски са сходни на сутрешната закуска
Към вечерята добавям:
телешко с картофи и грах
свинско/пилешко с ориз
баница
пилешки хапки на тиган
свински хапки на тиган
пици Grinning
леща
боб

Паралелно хрупат разни домашни барчета, гризини, кубети. Йогурти също много обичат за междинно гризане с плод.
С гарнитурите са трудни, нищо не признават. А от ориз и картофи ми е втръснало.
Обичат да хапват бланширани броколи, моркови на пръчици и салати. Ако това броим за гарнитура.

# 11
  • Мнения: 2 780
При нас няма стрес и скандали, защото сме само мъжът ми и аз, а той яде буквално всичко, каквото му предложа. Та е и доволен на това отгоре. Wink
От много години спрях да водя домакински тефтер, решавам спонтанно какво ми се яде за вечеря и това е.

# 12
  • Мнения: X
При нас няма стрес и скандали, защото сме само мъжът ми и аз, а той яде буквално всичко, каквото му предложа. Та е и доволен на това отгоре. Wink
От много години спрях да водя домакински тефтер, решавам спонтанно какво ми се яде за вечеря и това е.
Като гледам, и аз все повече се ориентирам към подобен "модел"....
Снощи например, мъжа ми донесе едни хубави едри гъби, които просто плачат да бъдат напълнени със сирена.
И понеже за снощи имаше вечеря, днес това ще е -пълнени гъби на фурна.
Донесе и едни страхотни патладжани, та утре вечер пък ще са патладжанени пици.
Все още си водя домакинския тефтер, ама е по-скоро по навик и защото обичам да планирам.Уж.

# 13
  • Мнения: 30 802
Не планирам седмично меню, защото ако напазарувам, се оказва, че точно това на никой не му се яде. Затова по-скоро караме ден за ден, или планираме за ден-два напред. Пък и зависи кое ще остане.

Тук виждам много тежки и трудоемки вечери. Най-голямото ядене за деня е обядът. Готвя рано сутрин и е готово за обяд. След това и с пистолет не може да ме заставиш да готвя. Раздавам само закуски де...

Иначе никой нищо не яде, всеки е капризен до небесата, да не говорим, че се изгладнява в различни часови пояси. Вечерята е каквото е останало от обяд плюс сирене и кой каквото си намери.

За пръв път научих за домакински тефтер...

# 14
  • Мнения: 3 474
Редовно преглеждам няколко форума и си крада идеи, с които си градя у дома имидж на ''голямата  работа'' Flushed
У дома е доста динамично в последните години и гледам да откликвам на желанията на всички.
Все така готвя почти всеки ден  в малки количества,но пък естеството на готвенето се промени тотално.
Преди детето бе по-малко и харесваше предимно правени домашни тестени работи ,сега влиза в пубертета и го е ударила на безкомпромисно на  здравословно хранене .Налага се да опознавам напълно нови за мен продукти и техники.
Таткото е традиционалист по отношение на продуктите и вкусовете ,но като всеки мъж си има нужда да бъде изненадван за да не му доскучее. WinkТа и тук се налага да съм максимално креативна най-вече по отношение на комбинациите от по-традиционни неща и много деликатно от време на време да предлагам и по нещо различно ,но все пак близо до тадицията.
Аз май пак започнах да се връщам към старите навици на кафе и сок по цял ден ,което никак  не е ок за горкия ми стомах.
Общо взето принципа е докато пазарувам си харесвам продукти ,така да ми хванат окото и около тях построявам останалото.Или ако съм видяла нещо интересно си вървя със списък.Ако нещо много се е харесало го повтарям периодично докато има интерес ,а от време на врме вадя нещо съвсем простичко  примерно качамак не бях правила никога ,а съм омъжена от 25г .
За сега се справям някак си,но ми е много тягостно ,защото нямам собствени идеи и никак не ми е тръпка да мисля в тази посока,а се налага.Worried

Общи условия

Активация на акаунт