Баварска закуска
Списък на съставките:
500 гр.брашно (тип 550)
прясна мая (1 куб)
250 ml вода, леко топла
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 г олио
(1 литър вода+
4 супени лъжици сода бикарбона)
В купичка се разтваря маята с 1 чаена лъжичка захар и 100 грама вода
Брашното се поставя в подходящ съд за месене ,кашичката с мая ,, 1 чаена лъжичка сол, олиото и се омесва добре .След омесване се оставя за половин час да втаса .След като е втасало тестото се раделя на 8 топчета .Всяко топче се разточва с ръце на фитили с дължина около 30 см., като в средата дебелината е малко по дебела от двата края . Оформят се бретцелите,като се хващат двата края и се преплитат към средата навътре ,трябва да се получи подобно на осмица .
Отделно в тенджера се сипва 1 литър вода и 4 лъжици сода, след завиране на содената вода се слага по един бретцел, след издуване на бретцелите се поставят в тава с хартия , леко се поръсват с морска сол
втори вариант на форма е като три фитила се оплетат като малък козунак .който иска може и без морска сол да приготви бретцелите .Оставят се да починат за 10 минути . Загрейте фурната на 200 градуса , печете бретцелите за около 25 минути ,по време на печене да не се отваря фурната
Желая ви приятен апетит!