Моля за препоръка за ясла без ваксини

• 12 898
  • 74
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря за съвета. По закон училището е длъжно да приеме детето без ваксини, обучението в страната е задължително. Във Вашия случай директорът не е в правото си.
Благодаря на всички за мненията, в крайна сметка ще запиша детето в исканото място идната седмица.

# 46
    Тука стана интересно. Значи майката може да отказва задължителни имунизации и реимунизации, обаче директорката не може да отказва записване на дете, което не е имунизирано.
   Съгласно този текст:
http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/
   има задължителни имунизации и реимунизации. Ако майката ги отказва, съвсем логично е да откажат прием на детето и. Правата и задълженията са двустранни.

# 47
  • София
Това е противоречие на нормативната база. Дори не става въпрос за ваксините само, а за удостоверението за завършена предучилищна група. Един документ казва, че трябва детето да е минало задължителната предучилищна, а друг казва, че всички деца, навършили годините за първи клас, трябва задължително да тръгнат на училище, което означава, че и без удостоверение от предучилищната трябва да тръгне.
Подозирам, че ще откажат да запишат детето в предпочитано училище, където примерно има повечко навалица. Не зная дали при кандидатстването още се прилага и документ от ЛЛ за ваксините (на мен навремето ми искаха Здравна карта след началото на учебната година)

# 48
    Тука стана интересно. Значи майката може да отказва задължителни имунизации и реимунизации, обаче директорката не може да отказва записване на дете, което не е имунизирано.
   Съгласно този текст:
http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/
   има задължителни имунизации и реимунизации. Ако майката ги отказва, съвсем логично е да откажат прием на детето и. Правата и задълженията са двустранни.
Не бих казала, че става интересно. Предучилищна и училището са задължителни-съответно, ако откаже достъп, директорът не е в правото си. Аз като отказвам ваксини не задължавам никого да приема детето ми на ясла или градина незаконно и си плащам глобите. Не съм нарушила закона.

# 49
Не е така. Задължителен документ за прием в детски градини се издава от личния лекар и съдържащ информация, че на детето са извършени всички задължителни имунизации до този момент.
Когато родителя откаже да спази закона и му се откаже, виновен е той, а не директора !
Ако няма такъв документ няма как да го приемат в детска градина. Освен това неспазване на задължителната имунизация по закон е административно нарушение,като подлежат на глоба както родителите, така и личния лекар. Това последното са детайли.

# 50
  • София
За ДГ го знаем. Става въпрос вече за училище. Детето трябва да бъде записано на училище задължително. Нали не мислиш, че всички братя са надлежно ваксинирани, когато тръгнаха да обикалят кампанийно тази година учителките и социалните работници да ги записват на училище? То и предучилищната е задължителна. И никой не е казал, че непременно трябва да е в ДГ, а може и да е в училище.

# 51
По-горе става въпрос за училище, а не за детски градини.

# 52
Ако е предучилищна, то би трябвало това да е последната група на детската градина, но не е все още ученик, т.е. не е 1 клас.
Съгласно член 120:
Цитат
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Лекарите, съответно медицинските специалисти, водят отчетни и учетни форми и систематизират информацията от лекаря по дентална медицина за процеса на профилактика и лечение по отношение на зъбния статус на децата и учениците в детските градини, училищата и специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца по ал. 1.
то детето се води на отчет и понеже не е ученик, по закон попада в детската градина и важат горните разсъждения.

# 53
  • София
Забравяш, че тези документи отиват при почасовата медицинска сестра в училището едва след като детето езаписано в предучилищната. Родителите предоставят Здравната карта от ЛЛ едва след петнайсти септември.  Предучилищната е задължителна. Детето в ПУК в училище не попада под изискванията на ДГ, защото ДГ е социална услуга и там задължително искат децата да са ваксинирани. Но в училище първо записват, после искат картон от ЛЛ. Не разбираш какво пиша или не искаш да разбереш?

# 54
  • Варна
Забравяте също, че бележка за извършени ваксини много лесно се взима срещу някой лев, дори и да не са извършени. Продажници има достатъчно. А мантрата на родителите, че това е техен избор и ще си носят последствията от него, започва да издиша при първите трудности и фалшификацията е следващият логичен избор.

# 55
И да отива след петнадесети какво ? Директора има право да направи пълна проверка на ученика ако има съмнение в границите на правомощията му, при това съвсем законно. До сега не сме свидетели на лов на вещици за ваксиниране и наказания на доктори, обаче това предстои. Правете каквото си знаете, обаче акъл как да "прескочим" дадени "пречки" не давам !
Като трябва задължително да се запише в училище трябва да му се направят и задължителните ваксинации !

# 56
  • Варна
A реално как се проверява дали детето е наистина ваксинирано или само проформа бележка носи?

# 57
Самият факт, че пуснах тази тема с изричното условие, че не бих приела съвети за фалшиви картони и т.н говори за това, че нито ще ваксинирам, нито фалшиви бележки ще нося. А за училището-такъв е законът-задължително е, независимо от имунизационния календар на детето. Давам си сметка, че докато моето дете тръгне на училище, може вече да е задължително да бъде ваксинирана. В такъв случай ще сменя държавата. Не бих нарекла нито трудния избор за детско заведение, нито високата такса ‘първите трудности, при които нося фалшификати’. Напротив-направила съм и официален отказ за РЗИ и да-нося си последствията и не мрънкам. Това е моят избор.

# 58
Самият факт, че пуснах тази тема с изричното условие, че не бих приела съвети за фалшиви картони и т.н говори за това, че нито ще ваксинирам, нито фалшиви бележки ще нося. А за училището-такъв е законът-задължително е, независимо от имунизационния календар на детето. Давам си сметка, че докато моето дете тръгне на училище, може вече да е задължително да бъде ваксинирана. В такъв случай ще сменя държавата. Не бих нарекла нито трудния избор за детско заведение, нито високата такса ‘първите трудности, при които нося фалшификати’. Напротив-направила съм и официален отказ за РЗИ и да-нося си последствията и не мрънкам. Това е моят избор.
   Не, направила си своя избор, но няма да носиш ти последствията, а детето.
   Ти само ще си свидетел напоследствията от действията си.
   Нямам намерение повече да коментирам ! 

# 59
Аз също не съм ваксинирана след 2рия месец заради реакция. Нося си последствията. А за коментарите-повечето не бяха по темата, но благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт