С какво ви дразнят свекървите - тема 93

• 78 418
  • 846
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
Ти луда ли си? Как така ще ги изритваш? Ще си живеете всички заедно, майка ти ще чисти, ще готви, ще ти гледа децата, баща ти ще ѝ помага, а вие с мъжа ти – като на хотел. Ако си оплетете умно кошницата, може и на тяхна издръжка да карате, а вашите доходи – спестени или за лайф по кръчмите и разни глезотии.

Ох, задавих се от хилеж. Май не съм много умна щот' с майка ми под един покрив не мога да вирея, някак си предпочитам моята кочинка, а мъжът е бивш и опъвам сама. Не става от мен плетачка на кошници Simple Smile

# 631
Абе, логично е сам човек да отиде в по-малкото жилище и да отстъпи по-голямото на младите.
Обаче... Представете си една такава ситуация. Тръгва младото семейство по квартири, след време тегли ипотечен кредит, купува свое жилище, изплаща го с години, ремонти малко по малко, междувременно отглежда и деца... И идва ден, в който кредитите са изплатени или са към финала, големите ремонти са приключили и жената най-сетне е постигнала този дом, за който си е мечтала – стегнала е кухнята, банята, спалнята... И още ненарадвала се, вече порасналите ѝ деца предявяват претенции да зареже всичко и да отиде в ново жилище или на село, където да започне всичко отначало. Ремонти, обзавеждане... Особено ако междувременно мъжът ѝ се е гътнал или са се разделили и тя е останала сама.
То хубаво младите искат нашироко, ама дали са склонни поне да оправят жилището, в което искат да изритат родителите си? Или за тях всичко наготово, пък дъртите да се оправят. И без това са с единия крак в гроба, не им трябват удобства и комфорт.
Сложете си ръка на сърцето и си признайте дали бихте зарязали веднага и с радост постигнатото досега – с много труд и лишения.
Тези, на които всичко им идва наготово не ги мисля. Да разгледаме средностатистическото семейство, което само си осигурява стандарта по нормалния начин – със спестявания и кредити.

# 632
Защо всички? Това е решение, избор и проблем на семейството. Като под "семейство" разбирам съпруг, съпруга и евентуално дете/деца, ако са над определена възраст. Ако не могат да се справят с отговорностите, които семейството предполага, да не са тръгвали да си играят на такова. Минало им е времето мама и тате да ги дондуркат.
И аз това разбирам под семейство.Все пак семейството иска да отиде при свекито,затова написах всички.От нея зависи дали това ще стане или не.

# 633
  • Варна
Брех, тоз размер бееее, после нямал значение, а Simple Smile

Изводът го е направила Уиш - отрано си взимаш малко жилище, че един ден да нямат мерак към него заради размера Simple Smile

# 634
  • Бургас
Аз ако живея сама в 100 квадрата, сама ще предложа да сменим жилища със семейството на детето ми. Но това си е лично решение, ако децата притискат родителя, вече е грозно.
Да, пък и когато си в активна възраст, още работиш, приятелите и работат са ти наблизо. Адаптацията не винаги е лесна в едно малко, отдалечено жилище/къща, нуждаеща се от ремонт на село 30 км от града/.
Втората е моята козметичка и наскоро ми разказва, че й се наложило да остане да нощува в града, заради някакъв банкет и споделяйки със сина си / в очакване да предложи да си нощува, де факто в нейното си все още жилище/, той й заявил: "Е, ти кушетка, бяна си имаш в студиото, защо не нощуваш там" Laughing  То и студиото си е нейно, ама реална си е един пригоден гараж. Ама защо да си разваля рахата човека, нищо че заради него майка му всеки ден пътува 60 км. до работа, която иначе е на 2 мин. от стария й дом. Нищо работа...

# 635
  • София
За пореден път ще съм наопаки на общото мнение, но да стоят полупразни жилища, а "младите" да плащат ипотека, за мен икономически неиздържано.
Може би защото у нас и от двете страни има сходна ситуация. Обаче от нашите какво повече да искам - дали са ми вече едно жилище. А имам неприятното усещане, че ако се наложи някаква помощ, свекърите ще се насочат към сина си.

# 636
  • при късмета
Абе, логично е сам човек да отиде в по-малкото жилище и да отстъпи по-голямото на младите.
Обаче... Представете си една такава ситуация. Тръгва младото семейство по квартири, след време тегли ипотечен кредит, купува свое жилище, изплаща го с години, ремонти малко по малко, междувременно отглежда и деца... И идва ден, в който кредитите са изплатени или са към финала, големите ремонти са приключили и жената най-сетне е постигнала този дом, за който си е мечтала – стегнала е кухнята, банята, спалнята... И още ненарадвала се, вече порасналите ѝ деца предявяват претенции да зареже всичко и да отиде в ново жилище или на село, където да започне всичко отначало. Ремонти, обзавеждане... Особено ако междувременно мъжът ѝ се е гътнал или са се разделили и тя е останала сама.
То хубаво младите искат нашироко, ама дали са склонни поне да оправят жилището, в което искат да изритат родителите си? Или за тях всичко наготово, пък дъртите да се оправят. И без това са с единия крак в гроба, не им трябват удобства и комфорт.
Сложете си ръка на сърцето и си признайте дали бихте зарязали веднага и с радост постигнатото досега – с много труд и лишения.
Тези, на които всичко им идва наготово не ги мисля. Да разгледаме средностатистическото семейство, което само си осигурява стандарта по нормалния начин – със спестявания и кредити.
Както и да я гледам тази ситуация, изникват няколко въпроса.
Докато ти си стягал жилището, това младо семейство къде е било? Нали все пак някъде и някак си са се устроили и те?
Защо задължително да са на мнение, че за тях трябва да е на готово? Ако изобщо го мислят, родителите са тези, които са го втълпили, нали? Никой не го мисли по презумпция?
Жилището "в което искат да изритат родителите" защо е било празно и има нужда от ремонт?
Както и да гледам ситуацията, някак пак не мога да изкарам младите неблагодарни или искащи, а родителя света вода ненапита. Значи при свободно жилище, възрастния живее сам във второ, младите вече устроени, независимо по какъв начин и изведнъж младите ще започнат да искат точно на родителя жилището и ще държат да отиде в свободното неремонтирано жилище. Някак ми издиша ситуацията, че да е правило, а не прецедент

# 637
Има и по-зле. Свекървата на авторката, явно се усеща. Аз лично познавам две свекърви удобно "преселени", заради по-широкото  и удобно жилище. Едната в гарсониерата на сина, когато се удвои домочадието, а другата на село на вилата. Ами, и двете семейства са случили на свекърви, макар че тяхното мнение не е точно такова.  Едната живееше сама, как да не се подразбира, че и е твърде широко на 100 кв., когато сина й се гъчи на 40...Поопъва се известно време,  ама снахата и маминка й си знят работата. Другата, барабар с мъжа и кучето /нищо, че работи още в града/, доброволно и по-бързо сдаде фронта Laughing   Ех, тия златни синчета, бре...И снахите още повече Laughing
Честно казано, ако съм сама, аз бих отишла в гарсониерата, не за друго, а защото поддръжката ѝ и сметките ще изискват много по-малко пари и труд отколкото поддръжката на голям апартамент.
Ако седнат всички на масата и да поговорят като хора за всички минуси,отказа нямаше да се възприеме по този начин.
Хм, значи от една страна, семейството се състои от съпрузите и техните деца, а свекъри и тъстове не са част от това семейство, но от друга страна, от същите тези свекъри и/или тъстове, които не са част от семейството, се очаква да седнат на масата и да обсъждат въпроси, които засягат семейството, че и съпричастност да проявяват. Доообреее.

Последна редакция: вт, 24 апр 2018, 11:21 от Анонимен

# 638
То е много лесно на 30 да се заричаш как след още 30 ще освободиш терена за младите, ама няма да е така, защото с времето човек се променя и не е рядкост да не искаш да се изнесеш за нищо на света. Всички хора над 60, с които общувам, не желаят да се местят, обичат си жилищата и въобще не мислят кое е най-практичното решение. И родителите ми, и леля ми живеят в по-големи жлища от мен и сестра ми, но и през ум не ни е хрумвало да ги изселваме, за да се поразширим. А аз лично не мисля в посока по-голямо жилище за голямото семейство, а за това да се осигурят  отделни малки жилища за децата, които ще започнат да се изнасят след някоя и друга година, да им спестя влаченето по квартири и разправията с гадни хазаи. Пък като им отеснеят, ще си изкарат пари за по-големи.

# 639
Моите  пък ги преживяха хазяите, и през ум не им е идвало да се разширят за наша сметка.

# 640
  • София
Защо всички? Това е решение, избор и проблем на семейството. Като под "семейство" разбирам съпруг, съпруга и евентуално дете/деца, ако са над определена възраст. Ако не могат да се справят с отговорностите, които семейството предполага, да не са тръгвали да си играят на такова. Минало им е времето мама и тате да ги дондуркат.
И аз това разбирам под семейство.Все пак семейството иска да отиде при свекито,затова написах всички.От нея зависи дали това ще стане или не.
Е, тя вече е отказала. Говоря за случая от преди няколко страници. Разумна жена.

# 641
Моите  пък ги преживяха хазяите, и през ум не им е идвало да се разширят за наша сметка.
Е, преживява се, нормалното е да е така, само че понеже на мен родителите ми са ми спестили влаченето по квартири в младите години и не съм плащала никога наем, на свой ред ще направя същото за децата ми - все пак всяко следващо поколение стъпва върху оставеното от предишното и не е нужно всеки млад, отделящ се от семейството си, да тръгва от нулата и да му е гадно - може да тръгне от +1 например.

# 642
Ох, добре, че живея в апартамент по-малък от този на Говендъра! Хитра съм аз! И далновиднааа!  Mr. Green
И аз така.....   Laughing
При мен, и да искат, няма място за още едно семейство, еле пък и с деца.
Свекърва ми живее сама в 150 квадрата.Допреди 3 години, със свекъра (лека му пръст).И през ум не ни е минало да ги изселваме от широкия им апартамент, само щото ние сме 4-ма, а те 2-ма.

# 643
  • Blondeville
То в това е въпросът, ако възрастните искат по-малко жилище - ок. Но ако някой иска са ги “изсели” зорлем, за да му е широко, тогава вече си е нахално. Всеки си разполага със своя имот както намери за добре. Аз не съм си и мислила да си правя сметка за наследените от баща ми жилища, той си има доходи от тях, негови са си, и сам решава какво да ги прави.А той пък сам реши, че иска да живее в едностаен, по-удобно му е. Всеки си решава сам, някой да се опитва да изисква нещо насила е грозно.

Живи и здрави, и нашият план е да осигурим жилища на децата, ако искат след това да надграждат със семействата си.

# 644
Янечек, днес си ми откраднала клавиатурата.

Общи условия

Активация на акаунт