Истанбул [тема 44]

• 96 145
  • 769
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
rumbich, тази седмица вече надали ще има такова струпване, но в този случай е по-добре да има, защото иначе ще се появите в Истанбул буквално посред нощ. Все пак пътят ви е само магистрала, чисто е вероятно около 6 часа с автобус. Значи залагат поне още 6 часа за висене на границата + почивки (предполагам и вашите са две).

Хотелът е на улицата на този, в който бе Шебечко, струва ми се. Може и да го е видяла. Далечко идва от трамвая (най-удобна ще ви е сп. Юсуфпаша) и пак в район, който преди изобщо не се ползваше. Ама това да е дерта. Ако всичко друго е ОК, това се преживява. И в Лалели доста хотели са на подобно разстояние от близката трамвайна спирка.

Tsvetan Petrov, съжалявам, че сте ползвали подобни пътища при липса на стикер и наличие на други възможни маршрути. Надявам се глобата да не е голяма. Минало е и време от нарушението... Разчитам после да споделиш.
Ако не купиш стикер на границата, обезателно го направи преди Истанбул. И в града може, но е излишен ангажимент. Вероятно още там, след въвеждане данните на колата, ще ти кажат колко дължиш, защото се съмнявам, че сумата, с която стандартно се зарежда стикера, ще е достатъчна.
Не знам дали споделих, но ще кажа пак. Камерите за слизане от магистралата преди Истанбул са преди отбивката за Ptt станцията. Т.е. минаваш през тях и тогава можеш да си купиш стикер. Именно така направихме и ние през август и понеже после дълго в системата се мъдреше само такса за връщането ни, не разбирах как така не сме таксувани за отиването и се притесних много при ситуацията, която описах - с изписаното CEZA на екрана. Преди гейтовете бяха след Ptt и си ни отчиташе веднага за изминатия път. При сегашната ситуация необходимостта да се мине някъде за отчитане е задължителна в рамките на седмицата. Т.е. ако престоят е по-дълъг, това трябва да се има предвид, защото стикер е купен, но такса не е взета, тъй като с него не е минато през камери. Освен ако автоматично не взима минимална такса, както е било с нас.

И още нещо. Май и това споменах, но... Според нашия приятел, тонираните предни стъкла на автомобилите създават проблем и е възможно системата да не може да направи връзка с чипа. Обаче по номера ви засичат и пак може да имате глоба. Та, ако сте с тонирано стъкло, според него трябва да се залепи стикера в участъка с точките около носача на огледалото.
Нашето стъкло също е тонирано, но явно си ни отчита... Малко "едно към гьотере", ама ни отчита. Според него има значение какво тониране е, но това не попречи да се изприщя... нали...
Ако трябва, питайте. В сайта има указание за залепяне на стикера, но не съм го гледала в подробности.

Шебечко, от Еминьоню до църквата са над 2.5 км. 15 минути, при наличните условия, е доста бързичко, струва ми се. Не казвам невъзможно, ама... Освен това моето мнение бе за маршрута от църквата до Пиер Лоти, който категорично не е подходящ за лежерна разходка, особено сега. Това от едната страна да фучат автомобили и да те прашат, а от другата да има плътна ограда, а за разкош да бучат багери и всякакви машини, е далеч от представата ми за такава. И това, близо 3 км, не някакви си 300-500 м... Не, мерси!
А че винаги трябва да има резервен план за придвижване, спор няма.

Чефи, благодаря ти! Аз обаче нямам намерение да ходя надолу засега, не съм привърженик на такива курорти. А Tsvetan Petrov е ползвал платени пътища.. призна си. Wink

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 17:13 от beljata

# 211
Tsvetan Petrov периода ни беше от 2 години .Два пъти ходихме до Кушадасъ и все не успявахме да вземем стикер.или затворено.срив в системата.на бензиностанции не намирахме. Абе все не успявахме.Знаехме че срока е 7 дневен и ни беше притеснено.Наш приятел от Одрин ни каза да не се притесняваме че няма да имаме глоби.И наистина .след това взехме стикер и при преминаването на магистралата /Измир/ системата си взе предишните такси.

# 212
Беличке, явно сме били по едно време на опашката за влизане в България. Колкото до Кушадасъ, ползвали сме точно пътя, който Чефи каза. В упътванията в гугъл мапс го дават като път без такси, а за другия си пише, че се таксува. Имай предвид, че без таксата минава през Измир, но поне час и половина ни беше нужно, да преминем през града, бая си беше задръстено.
Колкото до Истанбул, толкова народ и аз не бях виждала там досега. Много благодаря за разказите, момичета, ние бяхме само с една нощувка, но по-добре така, отколкото нищо.

# 213
  • Бургас / UK
 Embarassed Пак не съм разбрала  hahaha помислих,че ще водите малкия котаран на море  Heart Eyes
Но нищо,аз да си кажа,че до Истанбул също има много хубав път ,който е безплатен,успореден на магистралата и (за мен) по красив...Та ,който не иска да дава пари за стикери,може от там да си минава спокойно.На мен тази магистрала ми е адски скучна и предпочитам този път (D 100).

# 214
Благодаря много, приятел също каза че няма да имам глоба, аз все пак съм се подготвил да няма изненади, а стикер ще купя задължително защото лятото ще ходим пак надолу на почивка и искам да съм редовен Simple Smile Значи сега на влизане чак преди Истанбул може да се купи така ли? Тъй като доста четох и вече малко се замотах, св.София в момента е в частичен ремонт нали?А Пиер Люти до колко работи вечер лифта, инфото което намирам нещо ме подвежда?

# 215
 И ние утре потегляме ! Тези от Запрянов , ако разберат , че им отмъквам 10 души под носа , и няма да вземат парички от допълнителни посещения , ще ме линчуват пред Синята джамия !
Двата хотела , в които ще ни настаняват са Лал и Гранд Орал . Хич не ми пука какви ще са ! Видях само , че са в района на Аксарай . Другото не ми е важно ! Само да пристигнем навреме и да метнем куфарите в хотела . И после газ по разходки !
На всички , които ми помогнаха да си направя програмата за това пътуване , отправям едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ !
На тези , които ще пътуват до Стамбул тези дни , лек път и много усмивки в любимия град !
На всички останали - Бъдете здрави !

# 216
  • София, Хаджи Димитър
beljata, да видях го, че е далечко. Сега обаче ще разгледам по-добре.

# 217
  • Варна
Tsvetan Petrov, на границите има Ptt, би трябвало от там да може да се купи. Иначе на качване на магистралата пунктът е от другата страна (от Лозенград, но мисля, че и за Одрин са споменавали същото... така беше и на Сарай). Явно целта е да има възможност да с купиш при слизане, поне. Не е удобно да се пресича цялата магистрала...

Тук вдясно се виждат конструкциите с камери, макар и на излизане от Истанбул.

В сградата с белия покрив е Ptt-то. Само че тук е старото положение, където има директен подход към тази отбивка и изход после, а тол таксите се отчитат по-надолу. Вижда се, ако преместиш изображението. Сега има непрекъсната мантинела и може да се влезе чак около мястото, откъдето преди се излизаше, а конструкциите с камерите са успоредно на пункта. Там все още нещо се преустройва и очаквам след време да има друга организация.
Tsvetan Petrov, дано да нямате глоба. Не разбирам логиката, обаче. То така всеки може да си кара, както иска. Стига да не срещне свалена бариера. Щото и на нас първия път ни развиваха теории как "минаваш и заминаваш", ама на Бабаески бариерите бяха пуснати и ми е много "Х" как щяхме да си тръгнем, ако нямахме стикер. Сега пак беше така.
Не съм гледала инфо в нета за лифта, но ние сме се качвали към (даже след) 20 часа, а на връщане след поне час лифтът още работеше, макар че ние слязохме през гробището - напълно поносим маршрут. Никой не бързаше да слиза отгоре, та явно си работи и до по-късно... или слизат като нас.
Според тази страница работното време е от 8 до 23 часа.

Сиссс и всички останали заминаващи, лек път и приятно и пълноценно пребиваване в любимия град ви пожелавам!

Скрит текст:
И ви завиждам благородно!

# 218
  • Стара Загора
Сега се притеснявам нас на какво ли забутано място ще ни настанят. Да не се забутам някъде, че да изгубя сума време. Лошото е, че няма как да ползвам мобилния интернет заради лудите цени.

# 219
Здравейте, момичета,
Въпреки че не съм писала отдавна в темата, с огромно удоволствие я следя от първото ми пътуване преди 4 години в Истанбул. Тази година имах огромно желание да отидем пак по време на лаленцата, но не успяхме. Затова се радвам като дете на снимките, които публикувате.
Имам една молба към пътувалите наскоро - прочетох преди няколко дена за аптека, в която има български говорящ фармацевт. Ще съм много благодарна за координати (може и на лични), тъй като моя позната ще пътува скоро и бих искала да я помоля да ми купи хормон за щитовидната жлеза, който не се предлага у нас. Не съм сигурна дали няма да е необходима рецепта (която аз нямам), затова ако има съдействие от фармацевта, може би ще помогне. Много ви благодаря

# 220
Сега се притеснявам нас на какво ли забутано място ще ни настанят. Да не се забутам някъде, че да изгубя сума време. Лошото е, че няма как да ползвам мобилния интернет заради лудите цени.
Използвайте офлайн навигация.

# 221
  • Варна
...
Имам една молба към пътувалите наскоро - прочетох преди няколко дена за аптека, в която има български говорящ фармацевт. Ще съм много благодарна за координати (може и на лични), тъй като моя позната ще пътува скоро и бих искала да я помоля да ми купи хормон за щитовидната жлеза, който не се предлага у нас. Не съм сигурна дали няма да е необходима рецепта (която аз нямам), затова ако има съдействие от фармацевта, може би ще помогне. Много ви благодаря

Ето я зад средното дърво - аптеката с "нашето" момиче.
Намира се по улицата от Орду към Везнеджилер, вляво от Университета.
Не съм убедена, обаче, че ако се изисква рецепта, ще ви даде без. На нас не ни даде търсения антибиотик, поради липса на рецепта. Докато на три други места не ни отказаха. Та, ако там не стане, да пробват другаде.
Българска рецепта нямаш ли?

# 222
Благодаря много!
Сега като видях картата, се сетих, че последния път сме минавали няколко пъти край нея (бях обърнала внимание на надписа на кирилица). Тогава бяхме в Hotel Eyfel
Рецепта нямам, понеже в България официално не се предписва.
Дано да успеят да го купят.

# 223
Tsvetan Petrov, от сърце Ви пожелавам да нямате глоба, но ноември месец турците приеха някакъв закон и който не е плащал до сега магистрални такси съвета на хора от фейсбук групите е да не се ходи със същата кола.

# 224
  • Варна
Непосредствено срещу Ейфел, посока Орду, също има аптека, както и на безброй други места. Много аптеки в Лалели имат надписи на кирилица. Да питат. Все някъде може да им дадат и без рецепта. При нас резултатът беше 3 на 2, в полза на неискащите рецепта. Но все пак се касаеше за антибиотик.

Tsvetan Petrov, от сърце Ви пожелавам да нямате глоба, но ноември месец турците приеха някакъв закон и който не е плащал до сега магистрални такси съвета на хора от фейсбук групите е да не се ходи със същата кола.

... а наскоро мисля Мимии беше дала линк към статия по повод това, че на границата ще прибират глобите, преди да те пуснат обратно. Тия дни и аз ще я диря, поне да знам за какво съм се изприщила преди дни.

Общи условия

Активация на акаунт