Истанбул [тема 44]

• 96 155
  • 769
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Момичета, ще бъда в Истанбул на рожденния си ден. Имат ли практика да дават отстъпки от входните такси на обектите на рожденници?
В Сапфир имаше намаление на 50% за рожденици. За другаде - не знам.

Да ви покажа една снимка на дъщеря ми от снощи. Следях самолета в реално време и направо косата ми се изправи - кръжаха над 30 минути над града преди да им разрешат да кацнат. Какво ли не ми мина през главата!  Grinning А тя беше безкрайно щастлива, че 30 минути е гледала красоти!

# 616
  • у нас
Нали съм още под емоцията на невероятния Истанбул, та се присетих - качваме се в трамвая към Еминюню. И си слагам лакътя на перваза, който е под стъклото. Понеже знам колко е мръсно там в нашите автобуси, инстиктивно си махнах ръката и се загледах в перваза. Блестеше от чистота. Някой от компанията каза, че многото народ, който се качвал и си слагали лактите там го бършели /във вид на шега, де/. Но не, ако беше така, щеше на недостъпните места да има натрупан прах, както се уверих вчера в автобуса тук. А там от край до край светеше. Много ме впечатляват такива неща, при население около двайсетина милиона и х туристи на ден.Kissing Heart

# 617
  • у нас
Момичета, запазила съм си една страница за транспорта, която открихме в Истанбул. Може даже да се сложи в първия линк, защото има инфо за цената на билета с и без карта, за кое може да се използва, какво е намалението, има карти и всякаква информация. Мисля, че ще е от полза.

https://turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/fares.html

# 618
# 619
  • SOFIA
Здравейте на всички Simple Smile! В петък ще пристигнем в Истанбул с 16 годишната ми дъщеря. Ще пътуваме с Караджъ Турс. Въпросите ми към вас, пътувалите многократно и влюбени в този град е, според вас какво би било интересно да се види от тийнейджърка? Дали да използваме услугите на туристическата агенция относно забележителностите или ще можем сами да се справим без да се загубим Simple Smile? Като ви чета как лесно пътувате и обикаляте с автобуси, трамваи и корабчета, чак и на мен ми се приисква да се пробваме.
Благодаря ви за отделеното време!
Приятен ден ви пожелавам Simple Smile

# 620
  • у нас
Здравей, Zaxy! Предполагам, че за първи път дъщеря ти ще е в Истанбул. Не става ясно от поста. Не зная какво ви предлага ТА като екскурзии и посещения, но със сигурност ще ви е по-евтино, ако си го направите сами. Стига, обаче, да сте по принцип добре в ориентирането. Като си пуснете навигацията, става още по-лесно. Защото Истанбул е огромен и е много вероятно да се изгубите. На тийнейджърката всичко ще й хареса предполагам - и разходка с кораб, и Сапфир, и Св.София, Долмабахче, Миниатюрк, някой парк. Да не изброявам нататък. Ако пък й харесва увеселителните паркове, може да отидете на Виаленд. Изобщо, има много места, на които да отделите време, според вашите предпочитания.

# 621
  • София
Към изброеното от Синара да добавя и аквариумите.  Wink Но при тези екскурзии реално има само 2 дни, които не стигат за нищо. Sad

# 622
  • SOFIA
Здравей, Zaxy! Предполагам, че за първи път дъщеря ти ще е в Истанбул. Не става ясно от поста. Не зная какво ви предлага ТА като екскурзии и посещения, но със сигурност ще ви е по-евтино, ако си го направите сами. Стига, обаче, да сте по принцип добре в ориентирането. Като си пуснете навигацията, става още по-лесно. Защото Истанбул е огромен и е много вероятно да се изгубите. На тийнейджърката всичко ще й хареса предполагам - и разходка с кораб, и Сапфир, и Св.София, Долмабахче, Миниатюрк, някой парк. Да не изброявам нататък. Ако пък й харесва увеселителните паркове, може да отидете на Виаленд. Изобщо, има много места, на които да отделите време, според вашите предпочитания.

Здравей, Sinara! Да, за първи път ще бъде и за двете ни. Пътеводител ще ни бъде ли нужен и от там ли да си закупим?

# 623
  • у нас
Zaxy, като отидохме за първи път в Истанбул за повечко дни, защото съм била и на еднодневни екскурзии преди това там, имах карта на града. Също знаехме в кой хотел ще спим и бяхме видяли всичко в гугъла - къде се намира. Тук, в първия пост, има много ценна информация, изчети я, запиши си нещата, които ще ти трябват. Но първо трябва да си направиш план по дни къде ще ходите, за да се ориентираш с какво да се придвижите. Ние първия път си взехме и автобус за забележителности /червените/.  Там също дават карта на забежителностите. Може да слизаш и да се качваш, когато искаш, в рамките на валидността на билета. Така може да разгледате по-голяма част от града. Някои екскурзии, обаче, е по-добре да си с фирмата, защото си има трансфер или обиколка /напр. Между Европа и Азия/.

# 624
Zaxy, според мен, ако до момента не си "летяла" над Истанбул с Гуглето или по карта, не си наясно кое къде е, не си изчела поне 2-3 теми тук, не си водила записки, как да стигнеш, където искаш, инфо за обектите и т. н . ,двата дни, които остават, няма да са ти достатъчни, за да си уверена в себе си. Затова бих те посъветвала, като за първи път, да ползваш услугите на фирмата, макар и да е по -скъпо.  Аз така направих първия път, пътувах със същата фирма и съм много доволна. Екскурзоводските беседи също не са за подценяване.
Тази година, обаче, след  като 3 години чета темата, благодарение на момичетата тук , бях достатъчно подготвена, чувствах се уверена да бъда гид за себе си и още две дами.

Последна редакция: ср, 13 юни 2018, 18:16 от daniela.qnkova

# 625
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Мхм, малко е късничко сряда за четвъртък да се подготвиш за където и да било, пък за Истанбул е просто абсурд.

Какво ще бъде интересно на щерката...вероятно е най-добре да попиташ нея все пак, ние не познаваме детето а тинейджър с тинейджър двама еднакви няма. Някои обичат история, други шопинг, трети ориента, четвърти модерното, пък острови, пък лудница, пък спокойни места...Има за всички, ако ни ориентираш в интереси-настройка ще можем да препоръчаме нещо, обаче дали ще успеете да стигнете сами е отделен въпрос.

# 626
Момичета, завърнах се и аз. Няма да пиша за красота и чар, а практични неща, които да са от полза на тези, които отиват за пръв път.
Пътувахме с влак, купе за двама в турските вагони. Чисти чаршафи, кърпи, вода, сок и соленки. Две тоалетни и баня във всеки вагон. Както Роже е писал- евтино и удобно. Двупосочният билет е 130 лв. Легнахме и си спахме, докато не ни събудиха на границата. Нашите власти проверяват паспортите във влака, а турските изискват слизане до гишето. Пристигнахме на гара Халкали и оттам ни закараха с автобус до Сиркеджи. Хотелът ни беше на пет минути от гарата - Best town hotel. Местоположението му е много удобно - до спирката на трамвай Т1, /който всички пътуващи могат да използват, за да се придвижват из историческия център, до пристанище Еминьоню и Кабаташ, до дворците Топ Капъ и Долмабахче, площад Султанахмед и т.н/, на пешеходно разстояние от площад Султанахмед и пристанището. Пред гара Сиркеджи има автомати за купуване и зареждане на картите за транспорт с меню на няколко езика. Настанихме се в 9 ч и в 10 без 10 вече бяхме в Долмабахче като до там стигнахме с трамвай 1 - слиза се на последна спирка Кабаташ.
За разходка по Босфора ползвахме тура на фериботите на Тирол, които тръгват от пристанище Еминьоню, точно до трите баржи-рибни ресторанти. Час и половина е в двете посоки, цена - 8 лири.
До Принцовите острови също ходихме с тях - 7.50 лири за еднопосочен билет. Корабчето спира първо в азиатската част, после продължава към островите. Цената е еднаква без значение къде слизаш. Ние слязохме на най-големият остров Буюкада. Разочаровах се, защото имаше много коли, шум и лудница, а в нета бях чела, че колите са забранени и островите са оазис на спокойствие. Върнахме се отново с Тирол до Еминьоню, но имаше възможност и с други корабчета да се върнем до там или до Кабаташ. Съветвам ви още като слезете да си проверите разписанията на всички фирми, за да си планирате връщането. Общо взето на всеки час има връщане до Еминьоню или Кабаташ.

# 627
  • Варна
Благодарим за разказа, zigizagi!

Възможно е пътуващите за пръв път да се възползват от написаното, но е важно да сме точни, за да сме полезни. Затова ще си позволя да кажа, че гарата е Халкалъ, а фирмата за турове по Босфора (и не само) е ТУРЬОЛ. (За да бъдете разбрани, е нужно да сте възможно най-близо до правилния изговор... дори и едно променено ударение може да направи думата неразбираема за местните) Както може да се види от сайта, цената на въпросната разходка е 15 лири, а не 8. Не знам защо сте платили толкова (ако не се бъркаш неволно)... може да е имало някакъв празник или друга причина за намаление, но така или иначе стандартно цената е друга. Аз поне не помня цена под 10 лири от 2011 година насам.

Юни месец е вече сезон за островите и "лудницата" не ме учудва, но е странно това за автомобилите на острова. Наистина там коли на стандартно гориво нямаше...

# 628
Благодаря за поправките на имената, нямам идея как са на турски Simple Smile.
Определено имаше празник на 10 юни, но не мога да твърдя със сигурност, че това е причината за платената от нас цена.

# 629
  • Варна
Няма значение каква е причината. Който улучил намаление, улучил... да почерпи. И 15 лири не са кой знае какво. Просто е добре да са подготвени за стандартната сума.
Колкото до произношението... То и аз нямам много идея от езика, но от многото ходения разбрах, че не "зацепват" на неправилно произношение. Най-често се бърка "ı" ("и" без точка Wink). За разлика от стандартното, това се чете като "ъ". Разбира се, има обърквания и при ğ, ç, ş, ö, ü, които се четат по различен начин от същите букви без "аксесоари".

Общи условия

Активация на акаунт