Истанбул [тема 44]

• 96 075
  • 769
  •   1
Отговори
# 645
Чефи-то, Beljta, много ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори. Знам, че нямам сметка от купуването на жетони, но попитах предвид факта, че единственото ползване на транспорт в този престой се очертава отиването с ферибот до Св.Стефан и после предвижването от църквата до Юскюдар пак с ферибот. Едно, че ни е за първи път, друго, че съм неориентирана и трето,аз и в София от 30 години не ползвам градси транспорт и не обичам автобуси, трамваи тук не ме интерсуват и не ги знам, та какво остава за Истанбул Simple Smile ,но сте прави, че ще спестя 17 лири, от които обаче за 5-6 ще имам пластика ...
Момичета, къде да потърся инфо за "кафето с възглавничките" ?

# 646
  • Бургас / UK
За инфо незнам,какво те интересува ?Ето как изглежда :

На самообслужване е,вижда се малката къщичка от където може да си купите нещо,а може и да не си купувате.Там някъде ще видите и мястото,от където може да се качите на лодките за кулата.

# 647
Чефи-то хиляди благодарности bouquet и на теб и на Белята и на Таня за търпението да отговорите на всичките ми въпроси, кой от кой с по-голямо невежество  Embarassed

Нашата принцеса е на 10 годинки...Предвид, че е с роклички с голи рамене, къси панталонки и потници предимно сега / върнахме се от Бодрум преди 3 дни...и сега си показва чудесния тен Hug...има ли изискване и за нея за облеклото при евентуалното ни влизане в Сюлеймание?

Видях , благодарение на вас и първа страница прогноза за времето в Истанбул тези 3-4 дни, от утре ...с облаци и без ,около 27 градуса...В този смисъл може ли някой да сподели опит от това време на годината с тези температури нуждаем ли се ние и детето от връхни дрехи за тур-а по Босфора? Чефи-то, от снимката на кафето с възглавничките виждам хората серизоно облечени, но предполагам , че е от по-хладно време в годината, затова задавам и този тъп въпрос, за който моля да ме извините.

# 648
Не се нуждаете от връхни дрехи. Ако вятърът стане прекалено силен, може да слезете на долния етаж на корабчето, който е с прозорци. Аз си носех шал в дамската чанта и си покрих раменете, когато задуха неприятно.

# 649
  • Бургас / UK
БебеОги,снимката ми е от интернет(да ти покажа кафенето,да добиеш представа) и сигурно е било хладничко щом са облечени,но по това време си е доста жега.Дали са идея за шал,който не тежи и който ще ползваш в джамията.За децата не знам дали правят проблем,но поне и облечете  една тениска за всеки случай,че знам ли ги...

За тура по Босфора да внимавате,че преди много обикаляха разни дето имат малки корабчета и правят тези разходки,но на по-висока цена.Нормалните турове са с едни по-големи фериботи,аз съм го хващала от дясната страна на моста Галата(Еминьоню) има един човек,който силно вика "Босфорус Тур" ,но си седеше там, на ферибота,а измамниците щъкат из кея,така че на тях не им се връзвайте..

Последна редакция: нд, 17 юни 2018, 12:30 от Чефи-то

# 650
Zigizagi, Чефи-то ,много  благодаря!  bouquet bouquet bouquet

# 651
Момичета какво означава за автобус от едно място до друго 81/ BN1/ BN2

# 652
  • Варна
Това са номерА на автобуси.

# 653
Някой попита от къде се купуват жетони...При първото си посещение на Истанбул си купих от жетономатик /специални автомати, но ги има на малко спирки/ и от касите в метрото, но селед като разбрах, че и Истанбул карт и мнооого по-изгодно си взех карта. С нея сме се чекирали 5 човека един след друг и в автобуси,  и в метро, и в трамвай...

# 654
  • София
Чефи-то, от снимката на кафето с възглавничките виждам хората серизоно облечени, но предполагам , че е от по-хладно време в годината, затова задавам и този тъп въпрос, за който моля да ме извините.
Със сигурност снимката е от по-студени месеци. През лятото мястото е чадъросано.  Wink Няма кой да седне там на пека.

На корабче съм се возила през август. Определено бяха от полза шаловете, които носехме заради джамиите. Доста духа и тъй като става въпрос за почти 2 часа, има нужда от дрешка, поне за детето. А да се затвориш вътре в корабчето заради летен вятър, не си заслужава. Иначе фериботите достигат до целта си за 15-20 минути и не успява да ми стане студено.

бебеОги, повече от 17 лири ще спестиш, защото само първото пътуване е за 2,90. Следващият ферибот ще е по-малко, защото едва ли ще стоите повече от 2 часа в църквата. Преди години се "борихме" да купим жетони от автомат в метрото и беше сложнотия. Хубаво, че дойде един младеж и ни помогна. Ако те притеснява купуването на картата, да знаеш, че е все едно за какво ще се мъчиш с машинката. Дори тези, които са за Истанбул карт са по-нови и е нормално да са по-лесно разбираеми. За жетоните едва ли някой се е занимавал с осъвременяване. А и както ти казаха, в автобусите може да се плаща само с карта. Единственият различен вариант е ако шофьорът се смили да вземе пари, но може би не е позволено и едва ли би рискувал работата си. Друг вариант е да се дадат пари на случаен пътник, а той да маркира своята карта. Мен поне би ми било неудобно да искам такова нещо, освен в някаква извънредна ситуация. Отделно, че сте трима и не всеки има пари като за трима в картата си.

... и в автобуси,  и в метро, и в трамвай...
И за общинските тоалетни се използват. За лифтовете - също.

# 655
# 656
Привет!

Може ли да се плаща с карта по кафета и магазини или трябва да имаш само кеш?

# 657
  • On the sea
Привет!

Може ли да се плаща с карта по кафета и магазини или трябва да имаш само кеш?
Почти навсякъде може да се плаща с карта.
А тази красота ме плени, вече започвам с плановете за следващо посещение 😊

# 658
Velvet,  къде се намира тази живописна красота от предпоследната снимка? Искам реално да я видя!

# 659
Здравейте момичета и на нас ни предстои посещение на Истанбул след доста години прекъсване но този път  с дъщеря ни ,която е на 9 години. Програмата ни ще бъде съобразена с нея.
Първия ден мисля евентуално да се включим в обзорната обиколка на Истанбул с ТА и след това да посетим Пиер Лоти и Миниатюрк и надвечер Сапфир. Въпроса ми е как е по удачно да направим първо Пиер Лоти и после Миниатюрк или обратно Четох Че от Пиер Лоти до  Миниатюрк имало шатъли на всеки кръгъл час дали ги има все още , а  и да ми предложите друг вариант на придвижване, как е най удачно за да не губим време.
Втория ден ще посетим Виаленд, и знаете ли дали има някаква промоция или намаления  за рожденици а надвечер мисля да направим разходка по Босфора.
Третия ден е за посещение на аквариума в търговски център Форум и отпътуване. Това са основните неща които съм набелязала всичко останало ,ако има време.
Ще бъда благодарна да прочета вашите съвети.

Общи условия

Активация на акаунт