Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 391
  • 734
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
търсачи на бърлога, искам да попитам от къде търсите своето жилище - аз гледам в imoti.info. Има ли и други сайтове и предлагат ли те други жилища?

И тук има много имоти www.domaza.bg

# 631
Гледам всички сайтове (imot.bg, olx, domaza, imoti.info). Досега за районите, които ме интересуват, съм виждала само 2 обяви в др. сайтове  (освен imot.bg), които да не са обявени в него. В olx съм срещала няколко, обявени от собственик на малко по-ниска цена от обявата в imot.bg. Първите две седмици като гледаш, ще ти се стори, че пазарът е залят. После ще видиш, че някои апартаменти си висят с месеци, заради неотстраними недостатъци , проблеми с документи и т.н. Ще се научиш да ги отсяваш и веднага да реагираш на добри обяви, защото хубавите имоти в момента изчезват за дни. Говоря за СС. За НС май почти всичко е на зелено.

# 632
Имотът се изповядва на данъчна оценка, за да се платят по-малко нотариални такси. Ама за "продажба на мебели” не бях чувала 😛
И ако не дай си боже нещо стане и се стигне до разваляне на сделката, купувачът може да претендира само стойността на имота по данъчна оценка. За останалото - духа супата. Grin

# 633
  • София /Абсурдистан
В imoti.info има много фалшиви обяви и спрях да ги гледам вече.

# 634
Имотът се изповядва на данъчна оценка, за да се платят по-малко нотариални такси. Ама за "продажба на мебели” не бях чувала 😛
И ако не дай си боже нещо стане и се стигне до разваляне на сделката, купувачът може да претендира само стойността на имота по данъчна оценка. За останалото - духа супата. Grin
Точно така.
И пак, доста народ изповяда на данъчна.

# 635
Аз съм продавала така. Отделно бяха парите за ремонт и обзавеждане. Но бяха в рамките на разумното, де, колкото си струваше действително.

1. Не плащаш такса на нотариуса на тази допълнителна сума
2. И комисионна на агенцията не дължиш върху нея.

Но не сме продавали или купували на данъчна оценка и допълнителен много завишен договор.

Сега като се сетих, и къщата ни така купихме- отделно платихме 6000 лв за това че но оставят радиаторите и бойлера.
Добре де, ама местният данък, който се спестява, е 2.5% ( за София), от нотариус още 1%,брокерите хиени не вярвам да се навият на по-ниска комисионна. Ама като си продал мебели за една крупна сума, не дължиш ли данък върху дохода за тях?
Т.е. нещо не мога да им схвана логиката на тия мушикации...

# 636
  • София /Абсурдистан
Логиката е, че няма пари и всеки скатава по нещо  Simple Smile

# 637
Данъкът в повечето случаи, който се избягва по този начин е общ доход на физически лица.
Когато не са минали три години от придобиване от Ф.Л до продажба на даден апартамент се дължат 10% от разликата между покупна и продажна цена.
ДДС се дължи само от строител ако се купува и по време на Дянков обложиха сделки с имоти НС, след 2000 и някоя година.

Например миналата година купих апартамент, сега съседи продадоха на същата цена,на която купих,  но в евро. Ако тръгна и аз да го продавам по правилата  ще дължа около 6, 7К лв. данък...

Последна редакция: сб, 12 май 2018, 17:45 от qsenski

# 638
Е ама нали като продадеш мебели или каквото и да е за 100 к, пак дължиш данък общ доход,че и по ДДС трябва да се регистрираш?

# 639
Данъкът е върху печалбата,разликата между цената на покупка и продажба на имот.
Едва ли някой ще ти прави ревизия на обзавеждане.
Между ф.лица не е нужна регистрация по ДДС, ако не извършваш "независима икономическа дейност". Продажба на един, два апартамент не е такава, според ВАС. Трябва да продаваш поне по три на година, за да се явява такава.
https://m.capital.bg/biznes/konsult/2017/07/17/3008375_danuchno_ … _nedvijimi_imoti/
За да го предлагат, явно става...

Знаех за изповядване на покупна цена, а останалите пари до продажната се пишат като неустойка при евентуално разваляне на сделката. Така купувача си получава цялата платена сума.

# 640
Имам следния казус- недвижим имот, в който съм в съсобственост с още 2 ма човека, отивам да му платя данъка и ми казаха, че не мога да го платя, защото други двама не са платили и дължат данъци. Трябвало да платя всичко, не можело само моя данък.
Има ли такова нещо. Откъде накъде аз не мога да бъда изряден платец, ком някой друг не е.

# 641
Простете за лаишкия въпрос, но как се разваля сделка, поради какви причини и има ли срок.

# 642
Така е. Плаща се за имота, не за лицето. Ако другите имат и стари задължения за същия имот, ако вие платите, може да идат за погасяване на техните по-стари, защото погасяването започва с най-старото задължение.

По второто питане: Причините за разваляне на сделка може да са много и сроковете са различни, според причината за разваляне.

# 643
Уф кофти работа тогава, говорих с единия собственик каза, че не е платил, но сега нямал и възможност, а с третия нямаме връзка.
Откога това е влязло, защото миналата година си платих без проблем, никога не сме плащали общо.
Май трябва да проверя и това дето съм платила къде е отишло.

# 644
Преди година и нещо мъжът ми продаде наследствен имот от родителите му. Носталгията му е голяма и съжалява за продажбата. Дали иманачин да селазвали сделката.

Общи условия

Активация на акаунт