Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 381
  • 734
  •   1
Отговори
# 660
Имотът е в провинцията, където цените не са мръднали. За спекула не можем да говорим. Благода все пак.

Понеже никой не ви отговори сериозно, ето ви  случаите, в които съда може да обяви сделката на недействителна:
http://imot.goddess.bg/1965/sdelka-za-imot-dogovor-nedeistvitelnost/

# 661
  • Бургас
zari65, аз имам два имота в съсобственост и винаги плащам само моя дял, независимо от това какво е платил другият и дали е платил.
Единият имот е придобит преди повече от 10 години, вторият наскоро. В Общината излизат данъците по ЕГН - на мен само моя дял, на другите собственици - техния си.
Това, което със сигурност си спомням е, че при декларирането на имотите попълваш декларация, в която точно описваш процентната част на дела си. Не знам дали има друга нормативна база или само на базата на тази декларация начисляват данъците.

# 662
Имотът е в провинцията, където цените не са мръднали. За спекула не можем да говорим. Благода все пак.

Понеже никой не ви отговори сериозно, ето ви  случаите, в които съда може да обяви сделката на недействителна:
http://imot.goddess.bg/1965/sdelka-za-imot-dogovor-nedeistvitelnost/

И кое от основанията за отмяна тук е носталгия по бащиния имот, че не ми стана ясно. Съвсем сериозна съм.

# 663
Жената първоначално попита, при какви условия може да бъде развалена сделка за покупко-продажба.
Това, че някой го кара някакво чувство да иска разваляне, не означава, че това трябва да пледира в съда.
Друг в въпроса може ли да си намери реален довод, който би минал в съдебен процес......

# 664
Именно се, какво основание ще се пледира в съда от тези изброените от теб в конкретния случай. Пиша тези неща, защото разсъждавам от гледна точка на вече купилите имота - след една година - "на ти си куклите, дай си ми парцалките". А пък ако са изповядвали на данъчна оценка, не ми се мисли. Може да стане безболезнено само ако се предложи цена за обратно изкупуване, която да удовлетвори сегашните собственици. Ако е вярно това, което писа дамата, че имотът е в провинцията и там цените не били мръднали - този вариант е напълно възможен.

# 665
Купувачите, непознавайки имота, може да си сложат клаузи, за да си върнат парите при проблем. Продавачът може да иска разваляне на сделката, ако няма изрядно плащане. Но година по-късно... може да ги питате само дали биха продали имота. Ако сте въртели данъчни схеми, може да се наклепате взаимно на НАП да ви развали сделката и/или да ви глоби Grinning

# 666
Разваляне на договор е възможно само, ако договорът е двустранен (покупко-продажбата е такъв) и има неизпълнение. Разваляне може да иска само изправната страна по договора. В случая продавачът може да иска разваляне, ако купувачът не е изпълнил свое задължение по договора. Това е най-общо казано правилото.

Но ако някой иска разваляне, най-добре е да иде при адвокат,защото всеки случай има своите особености и конкретика.

# 667
  • Blondeville
Представям си да съм си купила жилище, да съм го ремонтирала, обзавела, и след 1 година продавачът да ми каже, че е размислил. Тези неща се обмислят навреме.

# 668
  • Бургас
Стига фантасмагории. Не е толкова лесно да се развали договор по съдебен път, че и след години. Причините не са много и трябва да са сериозни. Например:
- Продавачът не е имал право да продава (подправени документи, не е бил наследник, семейно жилище, пълномощник, недееспособен и пр.). Това - "размислил съм, не ми харесва" от страна на купувача - няма как да стане.
По идентичен начин - продавачът, подгонен от "носталгията" по бащиния имот, може да претендира само, че не е получил парите си (т.е. договорът не е изпълнен), или че купувачът не е имал право да купува (напр. поставен под запрещение). Това с парите не е възможно, защото пред нотариуса декларира, че ги е получил и всеки нотариус би потвърдил това, освен ако не влязат в  някоя заплетена и сложна схема тип сапунен сериал:)

# 669
  • Blondeville
Мен ме учудва самото сещане постфактум. То е достотъчно да знам, че продавачът си търси вратички за разваляне на сделката, за да ми създаде някакво напрежение, ако съм на мястото на купувача.

# 670
Съпругът трябва да го преживее някак, аз не виждам как ще стане иначе лесно

# 671
В кръга на шегата, щото вече си е за шега с тези коментари - продавачът да иска унищожаване заради временна недееспособност. /Бил се бил напил.. Simple Smile/

# 672
Айде, айде. Като харчиха паричките не им беше мъчно.

# 673
Шега, Шега, но въпросният имот го продаде моята майка с пълномощно и парите са си още на нейната сметка. Предвид възрастта и няма да е много трудно доказването на адекватност.

# 674
Дори да успеете да развалите продажбата (което, според мен не е възможно), ще трябва (по закон) да платите всички ремонти и подобрения, независимо дали ви харесват или не. Това с невменяемостта е вариант, но означава отделно дело и харчове.

Общи условия

Активация на акаунт