Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 377
  • 734
  •   1
Отговори
# 675
Шега, Шега, но въпросният имот го продаде моята майка с пълномощно и парите са си още на нейната сметка. Предвид възрастта и няма да е много трудно доказването на адекватност.
Мога да пусна банкова сметка на лични за хонорара ми Wink

# 676
Шега, Шега, но въпросният имот го продаде моята майка с пълномощно и парите са си още на нейната сметка. Предвид възрастта и няма да е много трудно доказването на адекватност.

Не мисля, че можете да разваляте поради недееспособност пост фактум. До доказване на противното човекът се смята за дееспособен и в правото си да извършва всякакви правни действия, независимо от възрастта си, стига да е пълнолетен. Ако сте имали съмнения, е трябвало да я обявите за недееспособна преди продажбата. А вие освен че не сте, сте й дали пълномощно от ваше име да го продава, значи, сте я смятали за напълно дееспособна. Не мисля, че при тези условия имате какъвто и да било шанс.

Иначе сделка се разваля поради  недееспособност на сключил я, ама той трябва да е бил такъв доказано по съответния ред  преди сключването й, а това да не е било известно на останалите страни. А тя не е била такава тогава, а дори и сега да я освидетелствате, това ще важи за сделките й от тук нататък. Това е поне което аз знам.

Появилата се след една година носталгия на съпруга ви дали има нещо общо с факта, че майка ви още си държи парите по нейната сметка? Wink

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 15:43 от Анонимен

# 677
Ако собственика на имота не е получил пари при сделката, това е достатъчно основание да се обяви за недействителна. Дори в пълномощното да е указал упълномощения да ги получи по своя сметка (което не ми се вярва), на края не са стигнали до него.
И е лесно  доказуемо от извлечение от банката (стига да е имал банкова сметка), да докаже движението по нея.
Но пък много дълго е чакал превода... Още повече ако парите са налични в нечия друга сметка......
Все ми мислех, че упълномощения само представлява, а парите влизат в сметка на продавача......Grinning
За мен има шанс, но ви трябва доста добър адвокат и да се прецени струва ли си, да не излезе скъпо накрая.

Отделно се оказва, че няма единен регистър на психоболните в БГ Wink , никой на практика не знае кой е куко и кой не Grinning

ПС: А ако нотариалния акт е издаден от помощниците на някой селски нотариус, които имат по 2,3 сделки годишно, образно казано, нищо чудно да има пропуск в него, който също да е от полза.

# 678
Жената първоначално попита, при какви условия може да бъде развалена сделка за покупко-продажба.
Това, че някой го кара някакво чувство да иска разваляне, не означава, че това трябва да пледира в съда.
Друг в въпроса може ли да си намери реален довод, който би минал в съдебен процес......

абе един <Добър> адвокат може да намери довод винаги ...но пък и делото може да се влачи поне 10 години/от опит казвам/

# 679
И на мен ми хрумна това, което пише Попея. Човекът е продал апартамент, но ни пари е видял, ни имот има вече. И мен би ме хванала носталгията, ако бях в подобна ситуация. Защо не пробвате първо с това да си му дадете парите на човека?

# 680
Ако собственика на имота не е получил пари при сделката, това е достатъчно основание да се обяви за недействителна. Дори в пълномощното да е указал упълномощения да ги получи по своя сметка (което не ми се вярва), на края не са стигнали до него.
И е лесно  доказуемо от извлечение от банката (стига да е имал банкова сметка), да докаже движението по нея.
Но пък много дълго е чакал превода... Още повече ако парите са налични в нечия друга сметка......
Все ми мислех, че упълномощения само представлява, а парите влизат в сметка на продавача......:grinning:
За мен има шанс, но ви трябва доста добър адвокат и да се прецени струва ли си, да не излезе скъпо накрая.

Отделно се оказва, че няма единен регистър на психоболните в БГ Wink , никой на практика не знае кой е куко и кой не Grinning

ПС: А ако нотариалния акт е издаден от помощниците на някой селски нотариус, които имат по 2,3 сделки годишно, образно казано, нищо чудно да има пропуск в него, който също да е от полза.

Не мсиля, че е толкова просто. Тази материя е много специализрана, но има такъв термин като "трета изправна страна" - тоест, в случая собствениците по своя воля действат чрез пълномощник с реално пълномощно (не фалшиво, както се разбира) и сделката е сключена от него с тяхно изрично съгласие с купувач, който си е изряден. Тоест, пълномощникът и продавачът ако си имат неуредени взаимоотношения, това не е част от тази сделка  и не е проблем на купувача, и той си е в правото да не допусне тя да се развали. Тоест, според мен тук няма основания за разваляне на сделката, а има основания собственикът и пълномощникът да се съдят за парите, които вторият не е превел на първия - ако това е уговорено в пълномощното. Казвам каква според мен е логиката на казуса, а иначе какво ще каже адвокат(и) и най-вече какво ще отсъди съдът, е друг въпрос. Като цяло сделки с пълномощник са проблемни, вероятно И това е една от причините.
Не ти трябва регистър на психоболните, а съдебно решение за обявяване в недееспособност. Защото има и психоболни, които са дееспособни, има и такива, които са частично недееспособни.  

Ами да, то си е така. В случая може би продавачите са се предоверили на пълномощника, който е много близък роднина. Но това не мисля, че касае купувача, щом той си е изпълнил своите задължения по сделката. Според мен трябва собствениците да съдят пълномощника, че не им е превел парите.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 17:50 от Анонимен

# 681
Не виждам какво отношение има купучавът към драмата между продавача и упълномощения. Имало е пълномощно, то не е било оттеглено към момента на сделката, оттам нататък техните проблеми са си между тях и трябва да се разбират помежду си.

Не разбрах само защо мъжът е упълномощил тъщата, ако не е била адекватна.

# 682
Не виждам какво отношение има купучавът към драмата между продавача и упълномощения. Имало е пълномощно, то не е било оттеглено към момента на сделката, оттам нататък техните проблеми са си между тях и трябва да се разбират помежду си.

Не разбрах само защо мъжът е упълномощил тъщата, ако не е била адекватна.

И аз така мисля.
Ами тя вероятно си е съвсем адекватна, просто е решила да задържи парите.

# 683
Е, кофти, ако е така.
В началото помислих, че може да са се разбрали парите да си останат за нея, затова да ги е задържала, но май не е така.

# 684
Упълномощеният не е страна в договора. Той действа от името на упълномощителя. Правата и задълженията, които се придобиват от сделката се придобиват от упълномощителя, а не от упълномощения.

# 685
Аз съм купувала от упълномощено лице, но парите ги преведох по сметка на собственика.

# 686
Имотът на мъжа ти ли се води? Ако да, представила ли си декларация, че си съгласна с продажбата? По принцип нотариусът вади удостоверение за семейно положение и ако продавачът е женен, трябва и съпругата да се съгласи с продажбата. Но дори и да заведете дело по тази точка, най-вероятно ще падне в съда, защото предполагам имотът е наследствен и ти нямаш право върху него.
Другият вариант е ако сделката е минала с генерално пълномощно (което пак ми се струва невъзможно), но доколкото знам пълномощното трябва да е за конкретен имот и ако това не е спазено, може да се атакува там.
Друго нещо - като има пълномощник се подписват едни декларации за липса на задължения - декларация по чл. 25, ал.8 от ЗННД и декларация по чл. 264, ал.1, от ДОПК,която трябва да е подписана лично от продавача (мъжа ти) пред нотариуса, пълномощникът няма право да ги подписва тези декларации, та евентуално може да атакувате вписването. Но като цяло шансът и упражнението ми се струват абсурдни.

# 687
Ама вие вече тръгнахте договор да разваляте... Без въобще да знаете кой е към днешна дата собственика на жилището. За 1 година може да е препродадено 2 пъти и наследено веднъж... 

Вземете си парите най-накрая и си ги харчете със здраве.

# 688
 Наследство, придобито по време на брак не е СИО, не се изисква съгласието на съпруг/а за продажба.

Не знаем какво пише в пълномощното.Четох тълкувание на ВКС, при неспоменаване в него по коя сметка да се преведат парите, се счита, че е тази на упълномощеното лице. Изключение е когато упълномощения е адвокат. Така, че си връщам думите от последния пост по темата в тази част.
По-скоро има шанс, ако има пропуск в нотариалната заверка, дали е само на подписа или и на съдържанието.Дали е правена при нотариус или някой селски кмет, не знаем къде е имота, може и да е на място, където няма нотариуси. За да не са мръднали цените , ще е някъде...

ПС: Попея е права, за дееспособност трябва решение на съда, но не е задължително....съда приема и съдебно психиатрични експертизи на вещи лица, че към даден момент, лица които не са обявени за недееспособни не са разбирали действията си и последиците от тях. Добре е да се водят поне на отчет, но и свидетели ще свършат работа.
И все пак не си струва да изкарат жената, че не е у ред за някакъв имот, при това някъде, където няма скок на цените, които вероятно са на дъното.

# 689
Няма да разваляме сделката за сега. Добре, че мъжът ми не чете тук. Парите си стоят, за да не ги харчим, а и да имат при нужда нашите.Попитах за информация, да знам .

Общи условия

Активация на акаунт