Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 369
  • 734
  •   1
Отговори
# 705
Колкото и да е висок един данък, не може да накара собственикът да се откаже от имота, ако има печалба от него. Нека да видим какво ще измислят и ще реагираме спрямо ситуацията.

# 706
[Може би ще окаже влияние върху запуснати провинциални имоти. Собствениците ще бъдат "стимулирани"да ги дадат на общината за настаняване на ромско население например.

# 707
На мен от професионални изкривявания ли, от нещо друго ли, но ето това изречение и последващия пасаж ми се набиха в главата, като червена лампа: "Именно местните власти са най-подходящите за предприемане на ефективни действия за справяне с климатичните промени", подчерта той."

Сигурно помните онази прословута световна конференция по климата в Париж през 2015, с която медиите ни надуха главите. Тогава нашият президент рече, че ще е щастлив да намалим температурата(коя?) на Земята с 1-2 градуса (колко му е...да спрем Слънцето!). Винаги съм знаела, че това е чисто политическо събитие за прокарване на нови политики и производста и т.н, а не както се представя на света .....видиш ли, най-големите индустриалци  са се загрижили за климата. Имат си план хората и си го следват, но имаше държави, които не подписаха споразумението, защото политиците им чуха учените. Та ще поживеем и ще видим, засега само опипват почвата.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 22:57 от petiaivanov

# 708
  • Бургас
Ами в цял свят данъците на имотите са високи и не всеки може да си позволи да е собственик, защото това е свързано с много разходи. Така трябва да е и не виждам нищо нередно. А и ще разкара пустеещите имоти и ще е добре за страната като цяло. На който не му излиза сметката и не може да си управлява имотите - да ги продава.
Пък да си дам имота на общината, да настани там Сульо и Пульо - как не. Че и на търг да се явявам за тази "чест", голям смях...
Хубаво е да се четат медиЙте, но и да се мисли трябва.

# 709
Ами в цял свят данъците на имотите са високи и не всеки може да си позволи да е собственик, защото това е свързано с много разходи. Така трябва да е и не виждам нищо нередно. А и ще разкара пустеещите имоти и ще е добре за страната като цяло. На който не му излиза сметката и не може да си управлява имотите - да ги продава.

Не само данъците, ами и заплатите са им високи. Защо никога не се отчита това? И политиците говорят като теб - в цял свят цените и данъците са високи, ала-бала, а за приходите не споменават.

Не всички са високоплатени корпоративни служители с 2000 лв. (или повече) заплата на месец. Хората работят и за 500-600 лв. на месец. На практика са работещи бедняци, които имат наследствен имот строен по времето на социализма. Тези хора не са в състояние да плащат наем, ако не притежават собствен имот трябва да живеят на улицата. За това "не всеки може да си позволи да е собственик, защото това е свързано с много разходи" не важи точно за България, и предвид нивото на доходите това трябва да си остане така.

# 710
  • Бургас
Моралка, 90% от българското население са собственици. Такъв процент няма никъде в Европа, въпреки бомбастичните им заплати. Нито някъде в света.
В статията, ако си я прочела цялата и докрай, се говори за прогресивен данък върху не основно, а следващи жилища. За трето се планира прогресивен данък, а не върху първите две. Никой не смята да посяга на основното жилище на "работещите бедни".

Т.е. считаш, че човек трябва да има три жилища и две да пустеят, защото данъците им са ниски?
Не знам като кой говоря, но в момента, а и в последните години масово се купуват жилища. Кой ги купува, не всички са с по 2000 лв. заплата? Как ги купуват, щом получават 500?

# 711
Моралка, 90% от българското население са собственици. Такъв процент няма никъде в Европа, въпреки бомбастичните им заплати. Нито някъде в света.
В статията, ако си я прочела цялата и докрай, се говори за прогресивен данък върху не основно, а следващи жилища. За трето се планира прогресивен данък, а не върху първите две. Никой не смята да посяга на основното жилище на "работещите бедни".

Т.е. считаш, че човек трябва да има три жилища и две да пустеят, защото данъците им са ниски?
Не знам като кой говоря, но в момента, а и в последните години масово се купуват жилища. Кой ги купува, не всички са с по 2000 лв. заплата? Как ги купуват, щом получават 500?

Те с 500, ама дъщерята "моделства" в Дубая, сина продава "бело" из дискотеките...

# 712
Принципно съм съгласна с Tintina, но за съжаление у нас всичко се прави отзад-напред и винаги добрите намерения се израждат в нещо в ущърб на хората. Преди да въвеждат прогресивен данък, нека най-после да вдигнат данъчните оценки до пазарните цени (и да намалят респективно процента на данъка и такса смет). Да се вдигне значително отговорността на нотариусите при извършване на сделката. В белите страни нотариусът е лично отговорен за проучване на собствеността, тежести, наследяване и т.н. Прехвърляне на парите задължително минава по негова сметка. Съответно той носи лична отговорност и ако има имотна измама, застраховка професионална отговорност покрива щетите за изправната страна. Да не говорим, че при небрежнодт ще си загуби лиценза. Трябва задължително да се регулират и брокерите, които също да носят по-голяма отговорност. Въвеждане на някакви стандарти за споразуменията за стоп-капаро и минимум задължения на агенцията, продавач и купувач. Да имат задължителен ценз, а не Сульо и Пульо да стават брокери. Обявяване на квадратури, различни от тази по нот. акт, кражба на обяви, нерегламентирано ползване на лични данни - всичко това трябва да подлежи на сериозни санкции. Би могло да се задължат юристите към агенциите да издават правни становища и да носят отговорност за тях. Би трябвало всеки обикновен човек, вкл. неособено образован да е максимално защитен законово при продажба и покупка на жилищ Така ще има основа и пустеещете жилища да се продадат.  Как практически да очакваме баба Пена на 75 г. да продаде големия си апартамент в центъра и да си купи по-малък? Практиката в БГ изобщо не гарантира, че няма да бъде измамена. В моята сграда има много възрастни хора, говорила съм си с една съседка, която наистина иска да продаде жилището си и да си вземе по-малко, но не знае как и много я е страх да се довери на брокери.  Няма готови пари и за адвокат, вижда й се невъзможно да комбинира двете сделки.  Сама е, синът й от 20 г. е емигрант в САЩ. Такива случаи са ужасно много и хората наистина са в патова ситуация. Ако се улесни законодателно процесът и се гарантира по-висока сигурност на купувачи и продавачи, повече пустеещи имоти ще си намерят нов собственик. Ама ще се тръгне с данъци.

Последна редакция: ср, 16 май 2018, 08:08 от TafTaf

# 713
Ако действително се вдигнат данъците на имотите, държани с цел отдаване под наем, какво мислите, че ще стане?
Аз от сега знам отговора: наемателите ще плащат този завишен данък- като точка от договора си.
Ако в един блок 3 от 5 жилища са държани с цел отдаване под наем, и разходите за наемателите се вдигнат чрез данъка, то останалите 2 от 5 просто ще повишат наема, защото виждат, че може.

Освен тези, които ще приберат парите от данъка , реално кой друг ще спечели?

Последна редакция: ср, 16 май 2018, 12:12 от rumka833

# 714
Съгласна съм с Румка, само че хората си накупуваха жилища точно защото наемите доближават вноска по кредит. Та не виждам кой ще плаща високите наеми, освен тези, които нямат пари за първоначална вноска и не ги осигуряват на пълните пари. А те и сега издъхват с нивото на наемите. Според мен по-реално е да паднат цените на жилищата, защото доходът от жилище ще падне, като до 1 година се нанесат всички нови собственици и освободят наеманите жилища, паралелно с влизането на прогресивния данък. И най-важното - защото няма толкова хора.

# 715
  • София, Bulgaria
Аз мисля, че прогресивният данък, няма да промени нищо, освен повече пари в хазната/евентуално/. Фактът, че с по-високите данъци в Европа, не е намалял броя на отдаваните имоти/ всички знаем, че за разлика от България, масово хората живеят под наем и нямат собствено жилище/ говори, че има баланс. А относно стойността на наема, той се влияе повече от принципа на търсене и предлагане. Аз мога да искам да имам 6% доходност на година, но като не може ще имам 4%.  Хората, които инвестират в имоти и ги дават под наем, основно го правят, защото това е най-разбираемо и най-ниско рисково за тях. С една дума, ако пазарът позволи ще дигне наема, за да компенсира по-високия данък, но ако пазарът позволява, той ще го дигне и без да са му дигнали данъците.

Цитат
Обмисля се и създаването на жилищен портал, в който онлайн да има пълната информация за цени и оферти на пазара на имоти
Това, как ще стане не ми е ясно...хората  изповядват сделки на данъчни оценки, от къде ще вземат инфо за такъв регистър. В сектора недвижими имоти всеки е в нарушение...и брокери, и купувачи, и продавачи и банкери дори. Нотариусите си затварят очите за сделки на данъчна оценка. Трябва да има нови правила и закони за всички. В различните страни законите са различни. Някъде, за да продадеш/купиш задължително минаваш през агенция, отделно плащаш на адвокат. Брокерът не е длъжен да ти осигурява юридическо обслужване, а пък да обикаля инстанции по цял ден да събира документи... забрави. В България разноските по една сделка излиза около 7% за купувача, в Европа е 15% . Там за всичко си плащаш отделно и не можеш да не ги ползваш.
И ето, че въпреки по-високи данъци, по-големи разходи при придобиване на имот, пак има хора с по-няколко имота, които отдават под наем.  Само аз знам за една жена в Германия/ българка/ с 12 апартамента, които дава под наем, а едни познати имат 80 апартамента и продължават да правят това от 20г. Сега купиха една сграда с 12 апартамента, които ремонтират в момента.

Последна редакция: ср, 16 май 2018, 07:55 от tomeva

# 716
Добре де, нали една от причините да се критикуват годините преди демокрацията (които аз НЕ помня, защото не съм достатъчно възрастна - да не би някой да ме обвини в носталгия Wink ) беше това, че са ограничавали хората - не са им позволявали да си купят повече от едно жилище и неща от този род... Излиза, че се опитват да ни прикарат на същото положение?

# 717
Човек е и винаги ще бъде в такова положение. Капитализмът е комунизъм, но с друго име, лейбъл.

Правителството обяснено на Извънземно: http://youtu.be/-baY3qdZ1tQ

# 718
Промениха, почти тихомълком в началото на година по предложение на Горанов методиката за определяне на данъците, която трябва да влезе мисля от 2019 г., като по новата ще се плаща значително повече за МДТ, говореше се да двойно.
В Сливен така си оправиха местната хазна, там данъците са най-високи в държавата, а хората са сред най-бедните.
Хазната е пробита и трябват пари, най-лесно се грабят дребните собственици с МДТ, крайните потребители с ДДС ( в Малта ДДС на храните е 0%, в БГ е 20%, за книги и лекарства да не говорим).

Целта не е по- добро стопанисване и прочие. И сега има хора в северозапада, продават необитаемите си къщи за по 2,3 К лв., за да не ги разграбят незаконно, купуват ги орки.
Онези разкостват всичко, сортират и продават - керемиди, тухли, железа и се получава "перфектно" управление, няма имот, няма данък сгради/смет и стопанисване.
Не знам тези, които се мерят със Запада, защо не мерят и доходите с техните.
2 000 лв. заплата тук са 1000 евро, колкото е минималната там, при по-евтини цени на почти всичко, да не говорим колко дори не могат да сънуват 2 000 лв. заплата в БГ....

# 719
Аналогиите и примерите със Запада са хубави от информативна гледна точка и до там.Още по-смешно е сравнението със Северозапада. Май няма държава, която не съм посещавал в него регион. Работил съм и с хора от там. Няма нищо общо като устройство на обществото, манталитет, мислене. Не че и там си нямат слабостите и проблемите, но просто са различни.
1000 евро е минималната заплата в изпадналите държави. Масово е по-висока или не съществува такова понятие. А в България последно мисля около 800-900 лв. чисто беше средната.

Общи условия

Активация на акаунт