Раничка на шийката на матката - част 6

• 58 526
  • 633
  •   1
Отговори
# 495
Моля да ми кажете дали е проблем забременяването ако раничка на маточната шийка е премахната с лазер?
Не.

Здравейте момичета, бих искала да ми препоръчате, тъй като съм 3А група и ме интересува адекватен лекар който да ми премахне по някакъв начин раничката и да смъкна групата или чрез медикаменти ако изобщо има този вариант. Моля на истина за препоръка на добър лекар. Благодаря ви
За София д-р Делчева(Св. Панталеймон), д-р Виктория Благоева(Св.Панталеймон, Клиника “Д-р Славчев”)

# 496
Здравейте! Имам раничка, която откри моят гинеколог миналата година. Цитонамазка пап 2.,Лекувахме я с цикатридина.Затвори се или поне така ми каза лекарят.Този февруари , на годишната профилактика- раничка колкото монета от 2 ст.и пап 3б.Изпратиха ме в КОЦ-а на биопсия и колпоскопия.Там ми направиха нова цитонамазка и казаха, че независимо от резултата, ще се наложи конизация.Като чета тук оставам с впечатлението, че първо се минава през колпоскопия и биопсия, а тук направо искат да режат.Притеснява ме,че миналия месец, седмица преди да ми дойде имах болки , като при ПМС, но доста силни , този месец същите болки започнаха след овулацията.Според лекарите няма нищо притеснително, най- вероятно имало някакво възпаление, а нито един от тях не установи такова.Първият ме гледа на вагинален ехограф.Възможно ли е болките да са от раничката и как за 8 мед.се появи пак , че и порасна толкова? Всякакви съвети и насоки ще са ми полезни, защото нещо се поизплаших.Днес така дълбоко ми взе цитонамазка, че после прокървих.Помислих си, че ми е дошъл цикълът, но не беше.В КОЦ-а се съмняват, че цитонамазката може да излезе по- висока група.Пречи ли, че е взета няколко дни преди цикъл?
П.п.Извинявам се за многословието, но съм ужасно притеснена Sad

# 497
Не твърдя, че съм компетентна, но от всичко, което съм прочела, никъде не съм чула, че раничката се лекува. Премахва се и след нея има последващо лечение.
Според мен първо трябва да се направи биопсия и след резултата да се реши какво следва.

# 498
Аз току що се връщам от преглед и съм със записан час за колпоскопия в понеделник, понеже и моята рана е огромна както се изрази докторката. Понеже съм не раждала при мен трябвало да се направи туширане с някакъв препарат , който е 1мл и се разделял за две намазвания , но при мен била толкова голяма раната , че нямало да стигне и за едно намазване. Цитонамазката ми е ПАП 2А уж всичко в норма , ама да видим.....

# 499
Беки, притесниха ме две неща:
1. защо не са ти направили колпоскоп на момента, това са макс. 10мин.
2. как така ще те горят с киселина, без да има колпоскопия и да се знае какво е провокирало клетъчните изменения.
Не давай да те мажат, докато не е изяснено всичко, а ако искаш мнение- аз не бих се мазала, защото това може да доведе до проблеми в бъдеще от същото естество.
Umi_zoomi, това на лигавицата не е рана, че да минава и да се затваря.
Трябва да се знае какво е, от какво има клетъчни изменения, за да се прецени как да извърши лечението.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 15:03 от ДХ3

# 500
Съгласна съм, но така ми каза гинеклогът ми Аз не се разрових в нета тогава, да не се плаша.Сега  човекът каза конизация и после ще видим какво ще покаже хистологията.Нито биопсия спомена, нито колпоскопия.Моля се на добър резултат от цитонамазката, въпреки че с него или без пак ще реже, защото не иска да гори на сляпо, каквото и да значи това

# 501
Не трябва да се гори на сляпо, прав е.За цитото- случва се кървене, не е странно.За болките- не бих ги свързала с раничката.

# 502
Нееее, тя не е искала да ме гори , даже всеки път говорим , че при нераждала жена , както в моя случай,  от около 10 години не се практикува третиране на раната, ако няма изменения на клетките и всичко е наред се прави само наблюдение. Не ми направиха колпоскопия на момента, понеже гинеколожката няма апарат в кабинета си , защото аз бях в частния и кабинет. От Пловдив съм , затова си записах при др.Иван Главчев в Торакс / тя ми го препоръча /  . После пък видях , че ми е написала на амбулаторния лист , че големината на раната е като монета от  1лв . Отделно ми каза , че ако той иска да ми прави биопсия да не се съгласявам, защото тя иска да си я вземе сама биопсията , ако се наложи де , надявам се не.

# 503
Туширането с препарата е точно изгаряне на раничката с киселина.

# 504
Туширането с препарата е точно изгаряне на раничката с киселина.

Да , така е , но на мен няма да ми правят каквото и да е изгаряне или туширане,
просто ми обясни че е толкова голяма раната, че препаратът който се използва на два пъти
при мен няма да стигне дори и за веднъж.

# 505
И по-добре!

# 506
ДХЗ, а при резултат пап2 не може ли да искам туширане с препарат? Заради лично спокойствие. Или не е нужно?

# 507
Има ли значение кога е взета цитонамазката? При моя гинеколог 4 дни след цикъл ми излезе 3б, а в КОЦ-а - 4- 5 дни преди цикъл - резултатът е пап 2.

# 508
ДХЗ, а при резултат пап2 не може ли да искам туширане с препарат? Заради лично спокойствие. Или не е нужно?
Ако ще се наложи махане да не е с туширане.Все пак е хубаво лекарят за знае каква е причината за появата на образуванието.На колпоскопията е важно какво се вижда.
Има ли значение кога е взета цитонамазката? При моя гинеколог 4 дни след цикъл ми излезе 3б, а в КОЦ-а - 4- 5 дни преди цикъл - резултатът е пап 2.
Има значение, но не би трябвало да е такава разликата.Хубаво е първите дни след цикъл в общия случай.

Ако лекарите имат някакви съмнения пътят в един: колпоскопия, биопсия, чест за ЧПВ.След това се решава как да се процедира.Да се изчака( при добра цитонамазка, млада възраст, според какво се вижда на колпоскопията или биопсията) или да се махне дисплазията, ако има индикации
Искайте и тест( освен ЧПВ) за наличието на mRNA за онкогени Е6/Е7 от следните типове:

HPV: 16. 18. 31. 33. 35. 39. 45. 51. 52. 56. 58. 59. 66. 68

# 509
Планира след цикъл биопсия и кюртаж ( не знам защо)

Общи условия

Активация на акаунт