Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 106
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Сега чак видях, че има трето поредно решение на СОС №225  за поправки в Приложение 3 на първото и второто им решения от февруари и март. Интересно колко още решения ще има до края на кампанията? Или по-точно колко трябва да има, за да разберат, че тази система има вродени кусури, освен че е и технически трудна за прилагане за всички засегнати страни.

А относно моето питане от тази сутрин, благодаря за отговорите, но сега пък се замислих дали трябва да се подават пак заявления за второ и трето класиране или те се правят на база на подадените вече заявления, а чак след трето класиране, ако все още има свободни места /някъде има/, може да се стигне до сценария, който се опитах да опиша.
Трябва за второ, да – http://ruo-sofia-grad.com/2018-2019-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0% … D0%BB%D0%B0%D1%81

# 256
  • Sofia
Здравейте,

Търсих назад в темата но не успях да намеря това което ми трябва и се извинявам ако е коментирано вече.
Бащата има настоящ адрес където искаме да кандидатстваме, аз не го смених навремето и си останах с постоянния (който автоматино е и на детето) и сега се чудя има ли смисъл да го сменям защото някъде видях изискване преди 16 Април трябава да се сменен адреса, но в наредбата пише " преди подаване на заявлението". Дори и да го сменя сега трябва да попаднем в 3 група което пак е шанс.

# 257
  • София
И аз идвам с казус. Адресът ни е постоянен, от 100 г. сме в квартала. Обаче училището, което е до нас, не ни е в района! Както и да е, синът ми ходи на ПГ там. Освен това има телк.
Може би ще пускат 6 паралелки.
Въпросът ми е - колко са ни стабилни шансовете и дали да подавам в друго училище?

# 258
  • София
Free Agent, би трябвало да си зададеш въпроса на директора. Ние освен да те успокоим, друго не можем да направим. не знаем колко деца има в района на училището.

dagi, сега сменете, за да имате 3та група.

# 259
  • София
Питах госпожата в канцеларията, тя отговори, че не знае.🤐😠

# 260
И аз идвам с казус. Адресът ни е постоянен, от 100 г. сме в квартала. Обаче училището, което е до нас, не ни е в района! Както и да е, синът ми ходи на ПГ там. Освен това има телк.
Може би ще пускат 6 паралелки.
Въпросът ми е - колко са ни стабилни шансовете и дали да подавам в друго училище?
Ами много зависи дали училището е от по -желаните и дали има достатъчно места за всички , които имат уседналост. В сегашната ситуация , попадате в 4-та група , където ще имате доп. точки за ПГ, ТЕЛК и съседен район. Въпреки тези точки ( 6+4+5=15) , ще ви изпреварят всички , които имат брат/сестра в училището, ако са в 4-та група и те , включително всички с уседналост. Най-добре е , наистина, ако можете да смените поне настоящия адрес , с такъв в прилежащата му територия, което ако не друго, ще ви премести в 3-та група + 10т. Аз лично бих кандидатствала и в училището по разпределение , за всеки случай.Също , бих разговаряла с директорката на училището - тя има информация колко са горе-долу децата с уседналост в района на училището, има и яснота колко са кандидатите до момента и може и да се напрегне да ви каже и колко от тях са по 1,2 група. Да ви каже какви варианти има , и дали може да направи нещо - да иска становище от РУО по вашия казус. 
 Във вашия случай, ако не го приемат детенцето на 1-во класиране , бих се обърнала към РУО , Омбудсмана, телевизията, общината и там каквото се сетите - да му намерят едно място, било то и извън планувания прием (  защото поради една или друга причина , вие сте избрала детето ви да посещава това училище , то е изградило приятелства и среда  - още повече , че има и ТЕЛК и по лично мое мнение трябва да го приемат). Повечето паралелки приемат по 22-23 деца и до септември така или иначе стават 25+ децата - т.е. вратички за прием извън правилата има , и не виждам нищо лошо , хора като вас да се възползват от тях Simple Smile

# 261
  • София
Това, което са писали на повечето места за паралелки с 22 деца, не вярвам навсякъде да се спазва. Поне до 25 законно имат право да ги докарат.

# 262
  • София
Момичета, какво е работното време на училищата за прием на документи?

# 263
Всъщност КОЛКО точки се дават за 1,2 и 3 група според уседналостта?🧐

# 264
  • София
За уседналостта не се дават точки, независимо от групата.

# 265
  • София

При нас пише 8.30-18.00 ч., но незнам във всички училища ли е така.

# 266
  • София

Благодаря Flowers Hibiscus

# 267
  • София

Благодаря Flowers Hibiscus

Във всяко училище е различно. По-добре предварително проверете в сайта или се обадете по телефона.

# 268
Ако на някой му предстои да сменя адрес, за да кандидатства в 1,2 и 3 група на прилежащо у-ще, е хубаво да си предвиди два дни за ходене до общината. Не знам дали е така във всички общини, но в нашата ми казаха, че смяната на адрес се отразява в системата им на другия ден след обяд, и за да ми издадат удостоверение 17 за промени, трябва да отида на другия ден. Така че, ако трябва да излизате от работа или да си взимате почивен ден, може да се обадите във вашата община, да ви кажат дали и там е така.
Стана ми жал и за горките служителки, които се бяха побъркали от истерясали родители, които очакваха те да знаят изискванията на всяко училище.  Масово родителите не знаят кой документ за кое училище им трябва.

# 269
  • София
Може ли удостоверението за промяна на адреса (за първа група) да е издадено след подаване на заявлението?

Общи условия

Активация на акаунт