Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 280
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Да се оплача? Побъркаха ме в нашето училище по адрес! Три пъти ме връщат!
Не искали Удост. за настоящ адрес, а за смяна на настоящ адрес! И семейно положение! И копие на бележника на голямата!  И акт за раждане. И телк.
Следващият път още нещо ще поискат!

# 331
На мен ми взеха само попълненото удостовериение за кандидатстване, нито докумант за адрес, нито ТЕЛК - нищо. Казаха при записването.

# 332
  • София
Не искали Удост. за настоящ адрес, а за смяна на настоящ адрес! И семейно положение! И копие на бележника на голямата!  И акт за раждане. И телк.
Абсолютно нямат право да искат тези документи сега, а при записването. По-рано бяха дали линк към телефони, на които да сигнализираш.

П.П. Ако сте в група 8.1, 8.2 или 8.3 наистина ти трябва удостоверение за промяна на адреса, но не сега а при записването. Ето какви удостоверения трябват – https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=3399028&b=0

# 333
Чета от доста време и вече няма как да не се намеся. Първо е много грозно с такава лекота да се плюят български учители, че едните не били на нивото на другите. И в "елитните" и в "не елитните" училища може да има, както страхотни педагози, така и не до там добри. Второ, ако всяко дете си учеше в кварталното училище, нямаше да има западнали училища, а всички щяха да са на едно ниво. То не може всички да искат да прецакат системата, а после, защо системата не била добра.

# 334
  • София

За по-голямо дете в училището искат за смяна на настоящ адрес и семейно положение, пише си в наредбата! не че на мен ми ги поискаха, но си е точно разписано. Така че тоя път сама си си виновна. Дано имаш повече късмет на класирането Simple Smile .

# 335
но не мисля, че ще има много такива собственици, които да си дадат адреса отсега за 3 години напред.
Положението и досега беше такова. Собствениците не могат да отпишат хората, които са регистрирани в техния имот. Само регистрираното лице може да се "отпише". Тези хора можеха/могат с години да останат регистрирани там и собственика нищо не може да направи. Така че, уседналостта в това отношение не променя нищо.

Да, но ако говорим за мошениците, те са се регистрирали на фалшив адрес миналата година за деца-първолаци през миналата година и нямат общо с кандидатстването тази или следващите години. Тоест, те може да си стоят на фалшивия адрес, но няма да кандидатстват, освен ако не приемем, че имат други деца, които точно след 3 години ще са за 1 клас. Уседналостта спира мошениците с фалшиви адреси, направени ТАЗИ година. И ги спира ефективно - т.е. има смисъл от нея. А тези пък мошеници,  които стратегически ще измошеничат тази година  - т.е. с деца на 4 години сега и ще купуват адресна регистрация в желано училище, за да кандидатстват след 3 години, за тях се отнася моя коментар.
Също така си мисля, че ще въведат някакъв различен ред за отписване, защото сега се спъват наемните отношения.

Като цяло дори не мисля, че има много случаи на фалшиви регистрации. Причната според мен миналата година да има останали деца извън най-близкото училище е, че районите бяха прекалено широки и даваха възможност за избор от родителите, което спомогна да има голям наплив в желаните училища, повече от местата в тях, и така деца от далечни улици изместиха деца от близки улици. Сега с това тясно и много прецизно райониране, при това съобразено с данните за броя регистрирани деца (от ЕСГРАО), не мисля, че ще се случи това.

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 17:49 от Анонимен

# 336
  • София
Чета от доста време и вече няма как да не се намеся. Първо е много грозно с такава лекота да се плюят български учители, че едните не били на нивото на другите. И в "елитните" и в "не елитните" училища може да има, както страхотни педагози, така и не до там добри. Второ, ако всяко дете си учеше в кварталното училище, нямаше да има западнали училища, а всички щяха да са на едно ниво. То не може всички да искат да прецакат системата, а после, защо системата не била добра.
Във всяко стадо има мърша, така че не подскачайте като ощипани. Абсолютно безспорен факт е, че не всички учители са на едно ниво и няма защо да се казва на черното бяло. И второ, ако не ми набиваха интеграционни системи в училищата, ако не ги пълнеха зорлем с малцинства, ако не измисляха все нови и нови възможности и варианти за облекчаване и префернциране на малцинства, нямаше да имам нищо против детето ми да учи на 2 спирки от нас. В текущата ситуация няма да позволя да "учи" там и ще учи на 5 спирки от нас, най-близкото възможно и адекватно училище. И не, аз не желая да прецаквам системата, но не съм съгласна, когато системата се опитва да прецака мен, защото я мързи да изработи реално работещи механизми за контрол на географския признак в началното образование, защото не съумява да интегрира в общообразователни паралелки деца от малцинствата, защото слага каруцата пред коня, опитвайки се да напълни обезлюдени училища с първокласници, за които няма нито база, нито педагогически, нито непедагогически персонал.

# 337
  • София
Уседналостта може да спира мошениците, но пък "прецизното" райониране спира на практика хора, които живеят с 5 метра по-далече от други хора, защото заради тези 5 метра от трета отиваш в четвърта група, където по милост получаваш 5 точки. Това справедливо ли е? Четирите групи справедливи ли са и защо са 4? Някой знае ли? А относно плюенето по българските учители, те наистина не заслужават съдбата си и също са жертва на тази и на всякакви други системи, така както са жертва чиновниците в общината, а в крайна сметка и нашите деца - жертва на безкрайни импровизации, некомпетентност и безпринципност. Не трябва да сме черногледи, но и защо да не си кажем истината в очите, даже да боли. Тук някой пак ще каже, че идеални системи няма. Разбира се, че няма и едва ли някой разумен човек би твърдял обратното. Обаче има добри и лоши системи, има умни и глупави системи, има повече и по-малко справедливи системи и т.н.

# 338
Това с "прецизното " райониране въобще не отговаря на истината. Ако се върнете назад в темата,има линк с интервю на директори от училища,както и една таблица за район "Лозенец". В нея много ясно се виждаше,че от ЕСГРАО са подадени еди колко си бройки на деца по ПА/НА адрес в прилежащия район на дадено училище , но капацитетът на училището е за по-малко бройки и съвсем е възможно да не стигнат.Директорката от интервюто ,също го потвърди. Може и да стигнат местата за децата от 1-ва група , но със сигурност няма да са достатъчно за всички в района. Прецизното райониране,също така ме праща в училище,което не ми е най-близкото,което пък пряко противоречи на основния ,заложен от МОН, критерий- за близост. Т.е. аз мога да си ползвам уседналостта , но само в едно училище, в което някой " прецизно" ме е разпределил.
Другата година,ще измислят нещо ново , може би да съвпадат настоящ и постоянен адрес - за да пресекат миграциите. Но , лично, смятам че не е това начина.

# 339
  • София
И какво предпочитате? Опашките пред училище? А ако преди вас се наредят повечко родители, пак ще имате проблем с приема в желаното училище.

А това за децата в Лозенец: ще видим какво ще се случи при класирането.
Има деца, които ще отидат в частни училища. Има и деца с фалшиви адреси, специално заради 35то и 107мо, особено ако имат и по-големи деца там, то и уседналост имат. Не може толкова училища да има в район с ниско строителство, просто няма как.

# 340
Уседналостта може да спира мошениците, но пък "прецизното" райониране спира на практика хора, които живеят с 5 метра по-далече от други хора, защото заради тези 5 метра от трета отиваш в четвърта група, където по милост получаваш 5 точки.
Получаваш ако ти ги дадат.
Аз подадох в най-близкото училище като разстояние, което обаче не ни е по район. Това по уседналост ни е доста по далеч, между тях няма други училища.
Е не били гранични, нямала съм право на 5 точки. Щото на някакво трето училище територията му се “вмъквала” между тия двете..
В тоя ред на мисли има ли някъде инфо кое училище с кои други е гранично??

# 341
  • София
Ако между две училища няма "вмъкнато" друго, то те са гранични. Имат обща улица. Нямаше да е лошо да има карта на София, разделена по райони на училищата, но и така лесно се преценя.

# 342
  • София
Пак всичко е ала-бала, особено за Младост. Никой или поне не повече хора няма да запишат децата си в 131во, въпреки че е единственото училище в Младост 4. Всички продължават да се трупат в 81 и 144 в Мл 3.

# 343
Ами не,не предпочитам да има опашки, но предпочитам да има прилежащи райони , които обхващат поне 2-3 училища ,и дори това да са административни райони и съседни на тях.Предпочитам да има електронна система ,която да дава точки по желание и яснота,какъв е шанса да се класира детето и да не търчиш да подаваш документи в н-на брой училища ( и да даваш пари за оригинали ,които нямат право да ти искат). Предпочитам ,и ако има уседналост , то тя да е разумна- 1 година например. Предпочитам и правилата за прием в ПГ и в 1-ви клас,да са еднакви. Предпочитам,да има отделни опашки за деца със СОП и ТЕЛК - соц. критерии и там да е ясно колко места има. Дори предпочитам, приемът да бъде разделен,не само на полудневно и целодневно,а по паралелки с насоченост. Нещата никак не са : или тази система или на опашките пред училището. Имаха предостатъчно време да я направят тази система, но ,както и при ДГ , някой има интерес това да не се направи. Една такава система е в пъти по-справедлива от висенето на опашки и накрая ,дори може да се изкарат и децата,които не са класирани никъде и да се информират хората ...но всеки родител с малко акъл,ще си следи нещата и ще направи кандидатури и в по-малко желани училища. А въпросът с удобството и улеснението на такава система : да ти пратят мейл ,че си класиран ,с изброени необходимите документи-черно на бяло , без търчане за 1-2-3- то класиране и т.н
просто не може да се коментира.
Факт е, че и Пловдив и Бургас имат такива системи,не от вчера,но за София това не се случва.
А за желаните училища , находчивите родители ,ще си намерят начин. И тази година ,в тези училища ,ще има необявени места след класиранията или разширени паралелки ( от 22 до 25 и т.н.), като тези местенца ще са за определени деца.
Интересен ми е казуса, в който няма обявени свободни места , никой не отива да подаде заявление за класиране( или ако искаш да подадеш,ти казват че не може ,защото места няма) и в 6 без десет , се обявява някъде си( на бележка на входната врата:blush:)  ,че от РУО са им разрешили да увеличат броя в паралелките ? Кой мислите,че ще бъде приет?- тези деца,чийто родители са "разговаряли " с директора и са им приели заявленията, нали?

# 344
  • София
Причната според мен миналата година да има останали деца извън най-близкото училище е, че районите бяха прекалено широки и даваха възможност за избор от родителите, което спомогна да има голям наплив в желаните училища, повече от местата в тях, и така деца от далечни улици изместиха деца от близки улици. Сега с това тясно и много прецизно райониране, при това съобразено с данните за броя регистрирани деца (от ЕСГРАО), не мисля, че ще се случи това.
Причината миналата година от това, което аз разбрах беше, че масово са сумирали точки за всички критерии. Т.е. родителите са декларирали сбор на какво ли не и не са били проверявани после. Миналата година всъщност спорният критерий беше месторабота, а не местоживеене. Тогава хора с критерий месторабота изместиха деца по критерий местоживеене. И затова сезираха разните там комисии и махнаха месторабота. Всъщност това беше критерия в централните училища където е наплива Simple Smile.. местоработата... защото нали се сещате, че няма хора дето живеят в Народното събрание и хотел Радисън.

Общи условия

Активация на акаунт