Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 000
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Много хубаво го измислиха това с районите, ама да видим след 3 години какво ще правят.
Ще сътворят друга бъркотия. Със сигурност няма да построят нови училища.
ПС. Тамън малката ще е наред... Не искам да мисля какво ще е тогава...

# 286
  • София
Ако не съм подала документи за първо класиране в дадено училище, мога ли да подам за второ?

# 287
  • София
Много хубаво го измислиха това с районите, ама да видим след 3 години какво ще правят.
Ще сътворят друга бъркотия. Със сигурност няма да построят нови училища.
ПС. Тамън малката ще е наред... Не искам да мисля какво ще е тогава...

Не може 1-2 или дори цяло стадо директорки или чиновници да си прави системи, както им уйдисва на тях, а пък първоначалният замисъл и принципи да се израждат до неузнаваемост от горе надолу. Затова изпратих моите питания по въпроса за Системата до СОС и РУО-София и последните ми отговориха, че са ги препратили на МОН, понеже не било от тяхната компетентност да правят тълкувания на Системи и Наредби. Моите въпроси те са ги възприели като искания за тълкувания. Тяхна работа, но това беше начина да получа може би отговори, защото на директна критика едва ли някой щеше да обърне внимание. Обаче може и да съм се лъгал, защото от МОН още отговор нямам, а от СОС пък съвсем, освен нови две заседания и решения за поправки на технически грешки, сигнализирани от такива като нас.

# 288
Те хората от кв. Витоша и сега си водят децата в далечни квартали на училище, защото си нямат в техния.

Е да- водят си ги ...но едно е да вземеш рейс и на път за работа да го метнеш детето (или такси) ..и съвсем друго да го караш с рейс до Симеоново и после да сменяш още 2 транспорта до работата си. Не са много хората,които работят в посока Симеоново. Т.е. ставаш шофьор ..и ако имаш и по-голямо дете ,прието защото е имало места в някое училище преди 5 години или пък си работил наблизо и ще станеш луд.Но иначе , слезте от автомобилите , за да дишаме чист въздух. Еми няма да дишаме скоро чист въздух. И аз ще си карам детето с кола, до "най-близкото" училище( ако само там е приет),защото е на 15-20 Мин. пеша без възможност да се хване никакъв транспорт ,и в обратна посока на местоработата ми и на детската градина,която пък е на другия край на съседен , на училището , адм.район. Аз сигурно съм частен случай де...но някак си ,ако имах избор бих избрала училището,което е до ДГ на малкото и до които мога и пеша за 30 -тина минути да стигна от работа . Сега съм кандидатствала и се кръстя на 3-4-то класиране да се намери едно местенце по съседен район.

# 289
  • София
Ако не съм подала документи за първо класиране в дадено училище, мога ли да подам за второ?
Можеш да.

# 290
  • София
За мен най тъпото е че нямам право на избор налага ми се в 1 определено училище да учи детето ми. Това се казва диктатура.

# 291
  • София
За мен най тъпото е че нямам право на избор налага ми се в 1 определено училище да учи детето ми. Това се казва диктатура.
Това не е вярно – имаш право да подадеш документи в колкото искаш училища.

# 292
  • София
Да имам право да подам ако искам и във всички училища в София ,но какви са ми шансовете за прием в неприлежащ район. И на практика имаш 1 избор.

# 293
Точно по социалистически. Тогава родителите ми ходеха на избори, но на практика кандидатът беше само един. Вижда се, че това мислене е доста устойчиво, особено, когато за теб е ОК.

# 294
  • София
Да имам право да подам ако искам и във всички училища в София ,но какви са ми шансовете за прием в неприлежащ район. И на практика имаш 1 избор.

Ако училището е от желаните, е напълно нормално децата, които живеят там да имат по-голям шанс от твоето. Ако не е от желаните, имате съвсем реален шанс. Благодарение на тази система, синът ми има много по-голям шанс от миналата година да учи в училището до нас, а не да бъде принуден да ходи някъде си, както стана с деца от квартала мин. година.

# 295
Точно по социалистически. Тогава родителите ми ходеха на избори, но на практика кандидатът беше само един. Вижда се, че това мислене е доста устойчиво, особено, когато за теб е ОК.

Ако това е вярно, значи, социализмът е победил в целия свят Wink и другарите, знаете кои, могат да почиват спокойно Smile  Навсякъде в развития свят  държавните квартални училища приемат деца по местоживеене, дори в меката на капитализма САЩ. И никой не протестира, а просто съобразяват това при избор на жилище.  

За всеки е ок малкото му дете да учи наблизо и да не го кандилка из цяла София. И за тебе е ок. Затова, като избираш имот за живеене (наем или покупка, няма значение), интересувай се от този аспект и избирай такова място, където има добро училище.

# 296
  • Sofia
Да, но в този случай логиката се пропуква заради уседналостта. Новодомци, закупили жилище наскоро  (примерно именно заради хубавия квартал и доброто училище) няма да имат нужната уседналост за да си запишат детето в близкото училище. И какво се случва с водещия критерий "близост"?

# 297
  • София
Аз подадох документи в районното училище.

За лош късмет директорката беше в канцеларията и реши да ми приеме тя документите.
Много се ядосах, много ядосах и нея.

Както предполагах, не беше запозната с добавката за уседналост на новодомци /да се гледат и предишни адреси, ако са в района/. Доста се поскарахме, но в крайна сметка отсече, че детето е първа група.

# 298
Да, но в този случай логиката се пропуква заради уседналостта. Новодомци, закупили жилище наскоро  (примерно именно заради хубавия квартал и доброто училище) няма да имат нужната уседналост за да си запишат детето в близкото училище. И какво се случва с водещия критерий "близост"?
Ами една голяма "боза" се случва ..за това другата година пак ще има промени и после пак и накрая , токова ще намалеят наборите , че няма да има проблем ..."Няма човек, няма проблем" Simple Smile Simple Smile  Е от СОС тогава ще се бият в гърдите, че нивото на образование е еднакв във всички училища и хората си  водят децата по разпределение Simple Smile Според Кастрева , нали всички училища в София са супер Simple Smile Ако някой не го е чел : https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833513

# 299
  • София
То пък колко са тези новодомци с първокласници. Няма как да се угоди на всички. Пък и не е сигурно, че местата няма да стигнат и до 4 -та група.

Общи условия

Активация на акаунт