Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 471
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Скрит текст:
Има и още нещо. Занималните са до четвърти клас. Децата в четвърти клас са 11 годишни. И всички вие, които сте с аргумента "месторабота", какво ще правите, когато се наложи, защото такъв момент ще дойде, 11 годишното ви дете да прекосява цяла София само по обед, за да се прибере? Освен това, кой е сигурен, че следващите 8 години ще работи на едно и също място? Ами, че то утре може да отиде на другия край на София да работи. И тогава какво прави с логистиката на детето? Ето затова, децата трябва да учат, където живеят.
Ами аз , честно казано, не съм за "месторабота" - не съм от всички вие Simple Smile.
Защото в случая който описах най-оптимално би било детето да е посредата - някъде на 25 мин от работата на родителя и 25 мин от вкъщи. Така хем няма да пътува много, хем ще има шанс да бъде взето в прилично време. Този вариант обаче не предполага "месторабота", понеже училището не е в района на местоработата.
И изобщо кое е най-добре за едно дете е строго индивидуално. Точно тук критерии месторабота , местожителство ( да не говорим за постоянен адрес , който изобщо не казва къде живее детето) не могат да решат проблемите на родителите.[/spoiler]

А довод: "а от 4-ти клас какво ще правите" не ми се вижда състоятелен понеже за да се стигне до 4-ти клас трябва да се мине 1, 2 и 3 ... ако не може да бъде взимано/оставяно в първите 3 класа е напълно безпредметно да се умува какво ще се случи в 4-ти клас.
И Мин. на образованието, и те така – решили да избутат 2 години с уседналост, пък за после не мислят.

Иначе аз определено смятам, че на детето "му се полага" най-близкото училище.

# 436
Здравейте на всички

Влизам в темата за малко с един въпрос. Синът ни иска да кандидатства след 7-ми клас в друга гимназия и не иска да остава в училището, в което учи в момента. Когато той ще е 8-ми клас, дъщеря ни ще е първи. Искаме да я запишем в училището на батко й. Въпросът ми е, тя ще може ли да ползва допълнителните точки за това, че брат й учи в това училище, тъй като реално по време на подаването на документите за 1-ви клас, баткото ще е в 7-ми в същото училище. Или класиранията излизат по-късно?
Предварително благодаря на всички, които ще ми отговорят Simple Smile

# 437
Само да кажа, че миналата година деца от квартала, който и да е той, не влязоха, защото имаше натрупване на точки. И колкото фалшиви месторабота да е имало, не по-малко фалшиви местоживеенета. Честно казано мисля, че е по-лесно да убедиш някой да те пише на неговия адрес, отколкото в неговата фирма. Все паксе слага подпис и печат на работодател....
И още нещо децата след един период, горе-долу 5 клас вече си ходят спокойно и с градски транспорт ИЗ цяла София, това е по наблюдение от деца на приятели. Факт, че близкото училище би трябвало да е най-удобно, но реално не винаги е така. Моето прилежащо училище е на 20 минути пеша от нас, няма възможност за градски транспорт, Аспен ако не смениш няколко превозни средства. То е в обратна посока на работата ми и на мен евентуално ще ми отнема доста време да заведа детето дотам, да се върна и да взема транспорт до работата ми. Училището до работа ми е точно на 10 минути от нас с метрото. За мен е от ясно п-ясно, кое ми е удобно о кое евентуално, когато детето стане 5 клас ще му е удобно. И още нещо то може да се окаже скрит математик и да се насочим към СМГ и тогава голяма работа, че съм се гърчиха четири година, за да му е удобно предвиждането след това.

# 438
Само да кажа, че миналата година деца от квартала, който и да е той, не влязоха, защото имаше натрупване на точки. И колкото фалшиви месторабота да е имало, не по-малко фалшиви местоживеенета. Честно казано мисля, че е по-лесно да убедиш някой да те пише на неговия адрес, отколкото в неговата фирма. Все паксе слага подпис и печат на работодател....
И още нещо децата след един период, горе-долу 5 клас вече си ходят спокойно и с градски транспорт ИЗ цяла София, това е по наблюдение от деца на приятели. Факт, че близкото училище би трябвало да е най-удобно, но реално не винаги е така. Моето прилежащо училище е на 20 минути пеша от нас, няма възможност за градски транспорт, Аспен ако не смениш няколко превозни средства. То е в обратна посока на работата ми и на мен евентуално ще ми отнема доста време да заведа детето дотам, да се върна и да взема транспорт до работата ми. Училището до работа ми е точно на 10 минути от нас с метрото. За мен е от ясно п-ясно, кое ми е удобно о кое евентуално, когато детето стане 5 клас ще му е удобно. И още нещо то може да се окаже скрит математик и да се насочим към СМГ и тогава голяма работа, че съм се гърчиха четири година, за да му е удобно предвиждането след това.
И аз така разсъждава -т.е. сега ми е важно кое на мен ми е удобно да карам и взимам детето . Не знам дали във 2-3-4 клас ще го пускам да ходи 15-20 мин.и да пресича доста натоварено кръстовище , за да се прибира сам. Не знам и дали ще има приятелчета в класа,които да живеят в района - училището е в друг квартал и приема 5-6 паралелки. Може би,ако бяхме "зачислени" в най-близкото ни училище щях да се зачудя, но в този случай предпочитам училище,което да ми е на път за работа и за градината на малкото. Единственот,което знам,е че ще трябва да намерим начин да го водим и взимаме . А  5/6-/8 клас как ще се прибира - има премного училища с прием след 5-ти клас и вече ,ще е ясно какво му се отдава и какво не.
Близост , близост ,че и уседналост ....всичко обслужва родителите, имали късмета да живеят от повече от 3 год. до елитно училище.Всички останали са - да обслужат " оптимизацията на сградния фонд" и " интеграцията на малцинствата".

# 439
  • София
А, който милее за тях - знаете кои са училищата с интеграция - запишете си децата там. Тъкмо после ще разправяте как с толерантност сте успели.

Днес подадох документи и в 93то. Mr. Green Очаквам да приемат детето на първо класиране и в 3те училища, в които съм подала документи и аз после да си избера. Joy Joy Joy
Стана ми интересно как така ще ви приемат  и в трите училища на първо класиране и кой са другите две училища.

# 440
Хората имат право на избор - и никой няма право да им го отнеме. Защо не въведоха предимство за всички училища в квартала, а само за едно? И на загрижената майка ще й кажа, че след четвърти клас съм прекосявала половин София сама, защото бях в СМГ. Ако се е зачудила защо няма да влезе в училище, подобно на руското, което и е квартално - нека й кажа, че никой от екипа на Чобанов не го е грижа. Там влизат хора с възможности и да не си мисли, че някаква глупава уседналост ще ги спре Simple Smile и честно - повече глупости за малцинствените училища не бях чела никъде Simple Smile идете вие в някое северозападно село да интегрирате милите ромчета!

# 441
  • Куциндрел
А, който милее за тях - знаете кои са училищата с интеграция - запишете си децата там. Тъкмо после ще разправяте как с толерантност сте успели.

Днес подадох документи и в 93то. Mr. Green Очаквам да приемат детето на първо класиране и в 3те училища, в които съм подала документи и аз после да си избера. Joy Joy Joy
Стана ми интересно как така ще ви приемат  и в трите училища на първо класиране и кой са другите две училища.
Това беше на майтап написано, за това и сложих търкалящи се човечета. Но има някакъв минимален процент шанс, защото едното ми е по уседналост, а другите две по прилежащ район.

# 442
  • sofia
Здравейте на всички

Влизам в темата за малко с един въпрос. Синът ни иска да кандидатства след 7-ми клас в друга гимназия и не иска да остава в училището, в което учи в момента. Когато той ще е 8-ми клас, дъщеря ни ще е първи. Искаме да я запишем в училището на батко й. Въпросът ми е, тя ще може ли да ползва допълнителните точки за това, че брат й учи в това училище, тъй като реално по време на подаването на документите за 1-ви клас, баткото ще е в 7-ми в същото училище. Или класиранията излизат по-късно?
Предварително благодаря на всички, които ще ми отговорят Simple Smile
Ползвате си предимството за брат/сестра в същото училище.
Класирането за първи клас е на 4- ти юни, а класирането за гимназиите излиза в края на юни. Докато не запишете голямото дете в гимназията - края на юни, началото на юли- то се води ученик на сегашното училище и имате предимство за малкото дете.

# 443
  • София
Ползва се предимството за батко/кака 7 клас. И ние сме така. Нали заради каката ни искаха още 2 документа! Но дават 22 точки - бетон отвсякъде.
Но аз си искам другото училище. Стискайте палци!

# 444

Това беше на майтап написано, за това и сложих търкалящи се човечета. Но има някакъв минимален процент шанс, защото едното ми е по уседналост, а другите две по прилежащ район.
Според мен е напълно реално. Приемането в 93-то не мисля, че ще е проблем. Ако 31-во е по уседналост тази година предполагам, че няма да има проблеми за 1-ва група.
Не знам само за 138-мо - мисля, че миналата година се напънаха и приеха всички, направиха 5 класа, но сега видях, че са обявили 4 паралелки.

И понеже по-нагоре  имаше постове със съмнения за фалшивите местоработи и адреси, миналата година точно за 31-во имаше много фалшиви местоработи и доста деца, които бяха само с адрес (т.е. сега 1-ва група) останаха неприети.

# 445
Точно това имам предвид

# 446

Стана ми интересно как така ще ви приемат  и в трите училища на първо класиране и кой са другите две училища.
Според мен е напълно реално. Приемането в 93-то не мисля, че ще е проблем. Ако 31-во е по уседналост тази година предполагам, че няма да има проблеми за 1-ва група.
Не знам само за 138-мо - мисля, че миналата година се напънаха и приеха всички, направиха 5 класа, но сега видях, че са обявили 4 паралелки.

И понеже по-нагоре  имаше постове със съмнения за фалшивите местоработи и адреси, миналата година точно за 31-во имаше много фалшиви местоработи и доста деца, които бяха само с адрес (т.е. сега 1-ва група) останаха неприети.

Да, но за да влязат тези деца са имали и фалшиво, или реално местоживеене. Само по себе си местоработата не би свършила работа.
С други думи казано, който иска да измами ще го направи и намери вратички и тази година. Сега му трябва само фалшива регистрация за местоживеене, или други методи...
Проблемът е да се намери точната формула и за тези, които искат да спазват правилата. За мен това е електронна система и с допълнителни точки за поредност на желанията. От друга страна може да има група по местоживеене, и след като тя се изчерпа по месторабота. Така на хората, по които едното или другото им е удобно ще имат шанс и ще виждат как вървят със съответните точки.

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 11:14 от gigi-gagi

# 447

И понеже по-нагоре  имаше постове със съмнения за фалшивите местоработи и адреси, миналата година точно за 31-во имаше много фалшиви местоработи и доста деца, които бяха само с адрес (т.е. сега 1-ва група) останаха неприети.

Да, но за да влязат тези деца са имали и фалшиво, или реално местоживеене.

Предполагам, че е имало и фалшиви адреси. Но доста хора с реални адреси се подсигуриха и си изкараха фалшиви местоработи, на адреса, на който живеят. (Работят от вкъщи или т.нар. "home office")

# 448

Предполагам, че е имало и фалшиви адреси. Но доста хора с реални адреси се подсигуриха и си изкараха фалшиви местоработи, на адреса, на който живеят. (Работят от вкъщи или т.нар. "home office")
Това имах предвид. В крайна сметка тарикатите не са само от другите далечни квартали😜

# 449

Това имах предвид. В крайна сметка тарикатите не са само от другите далечни квартали😜
И аз мисля така - обикновено най-тарикати са съседските деца, чиито родители , след "разговор" с директора са се подсигурили с куп фалшиви документи( Поне при кандидатстването в ДГ все така се случваше - ние все си висим по опашките , а съседските все приети - кой с фалшива месторабота, кой с фалшив ЛКК , кой как може). За 4 години , в групата на големия е имало точно 1 дете, за което знам че не е от квартала и те го преместиха още след първата година .
 Да не мислите, че аз знам кои са и къде са тези училища дето ги цитирате по-горе ... идея си нямам дори и след като не са ми районите на местообитание и работа и въобще не ме интересуват колко са елитни. Те няма да се напълнят от деца от другия край на София , а с деца от съседните му прилежащи територии:)

Общи условия

Активация на акаунт