Какъв апарат за кръвно да избера

• 44 076
  • 62
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, искам да закупя апарат за кръвно за майка ми, която страда от високо кръвно. Но все още не могат да открият причината и само са изписали хапчета. Един път го вдига много, след няколко часа рязко пада например. Та, има нужда от апарат, който да ѝ е под ръка и на работа. Съответно искам да е някакъв практичен, джобен. Обаче тези за китките не ми се струват много достоверни. Някакви идеи? Задължително да е електронен, че няма идея как се работи с другите.

# 61
Може да е минало време, но искам да повдигна темата. Майка ми иска апарат за кръвно, но да не е от тези механичните, а електронен такъв, моля за препоръки.

Имахме един преди години, нещо ми беше зле, измери ми високо кръвно... отидох в аптеката да се съветвам за хапчета, като преди това даже на 112 звънях, че бяха доста плашещи резултатите. Там обаче реших да помоля да ми измерят отново кръвното.. и си беше нормално. Ако бях взела тези хапчета, които ми бяха споменати от бърза помощ заради високото кръвно, можех да направя голяма беля. Естествено този уред за мерене на кръвно отиде в кофата, а беше сравнително нов. Вече не помня нито марка, нито нищо, за мен това с техниката понякога е и въпрпос на късмет.
Понякога кръвното е високо само 5-8 минути, например при паническа атака (има и по-продължителни панически пристъпи), а после е нормално; има и състояния на емоционална и вегетативна лабилност, при които стойностите на кръвното силно варират, така че може апаратът да не е бил повреден. Затова трябва кръвното да се мери няколко пъти и да не се прибързва със заключенията, понякога при несигурност да се вземе само половин доза лекарство за понижаване на кръвното, а след половин-един час, ако остане над нормата, да се вземе другата част от дозата. Мисълта ми е, че апаратът може да не е бил повреден, а да е отчел действително краткотрайно повишаване на кръвното.

# 62
Напоследък има електронни апарати за кръвно за горната част на ръката, над лакътя, но без маркуч, подобни на тези за над китката, но с по-широка маншета – за обиколка до 42 см. Някои са с адаптери и батерии, други – само с батерии. Някой има ли опит с такъв? Има ли някакви неудобства? Ако има много изисквания (ръка на нивото на сърцето, да не се мери върху ръкав и др.), може би няма да е много по-лесно от мерене с механичен апарат...

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 17:27 от dora55

Общи условия

Активация на акаунт