Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 47

• 71 335
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
  • София /Абсурдистан
Егати и героя съм hahaha

# 421
  • Plovdiv
Момичета, аз си занесох стъклата в националния онкологичен център за ревизия при проф. Ангел Милев. Лабораторията ми се видя доста разхвърляна, дано не се изгубят Simple Smile Първата хистология показва че е хормонозависим, и отрицателен хер. Аз се записах за първа химия към края на месеца. Днес малко пооклюмах защото се замислих какво да правя като ми падне косата. Вие как процедирате? Перука от къде? Кърпа? В Пловдив дали има от къде да купя перука

# 422
  • Plovdiv
И друго да питам - как да се подготвя за химията за да я понеса по леко? Храна? Добавки? Таблетки? Приемам всякакви съвети. Simple Smile

# 423
  • София /Абсурдистан
Как така хем ХЕР е отрицателен, хем хормонозависим?
За София мога да ти кажа за перуките, но за Пловдив да кажат пловдивчанки, за там не знам. В едно вече съм сигурна - няма повече да вземам перука по каса и по социални, въпреки че се полага веднага годишно, няма никакъв смисъл с раздутите им цени, нито с проклетата им бумащина, нямам нерви за това повече. За същата цена си купих естествена от нелицензиран магазин, еми съвсем друго е усещането и проветряването. В къщи седя с тюрбани, взех си ги безплатно от фонадацията "Една от 8". Подариха ми и перука, там перуките са дарени втора употреба, изпрах я и я подстригах при моя фризьор, стана ного хубава, но е изкуствена и с много коса, в тези жеги ще ми свари мозъка, оставих я за есента.
Аз се прибрах вече от болницата. Косата ме напуска с бясна скорост, ама уж съм добре. Ще изпадне цялата. Жената, която ми помага в къщи каза след предишната химия, че от кучето няма и косъм паднал, а от мен е е задръстила прахосмукачката и хем и аз събирам постоянно. Ужас е някакъв.
И друго да питам - как да се подготвя за химията за да я понеса по леко? Храна? Добавки? Таблетки? Приемам всякакви съвети. Simple Smile
Питай лекарите. Зависи каква химия са ти назначили. Аз в предишен пост съм описала какво вземам, но не постоянно, а в различни периоди.
За начало си кури Зофран от 8 мг, може да потрябва, ако има гадене и повръщане. При мен за късмет няма, аз съм на бяла химия. За червена 100 процента ще ти трябва.

# 424
  • София
Теди, кърпата въобще не е лош вариант, аз си купих няколко от Амоена - цветни и красиви, и ги сменях в зависимост от дрехите - имах бордо, някакъв универсален сивозелен цвят и една много шарена.
Няма как да се подготвиш за химията, освен психически. Не знаеш какво е в началото, никой не може да ти го обясни, защото изживяването е индивидуално. Аз се бях подготвила за нещо страховито, като мина първата си казах - е, това ли беше? Малко ми се позамая главата, малко като понастинала се чувствах, на другия ден драйфах, но взех Зофран, и леко като прегазена с влак, но мина за 1 ден това усещане. При следващи химии пък беше по-леко, даже ми се случваше да отида след това веднага в ресторант да се нахраня като звяр, защото кортикостероидите явно ми отваряха апетит, или се виждах с приятели и се разхождах в парка. В същото време позната не можеше да се съвземе по 3 дни. Затова и казвам, че е много индивидуално, приемаш, че е нещо, през което трябва да се мине, след 6 месеца ще е минало всичко.

# 425
  • София /Абсурдистан
Ааа леко с яденето, аз качих много килограми от кортикостероидите и ми се спукаха вените навсякъде пак от тях, сега вадя рецепти за Зоната, че ме е срам от себе си. Пристрастих се към вафли Морени, а това пък хич не трябва да става, срам и резил  Embarassed
И да, всичко е много индивидуално при всеки, няма как да се подготвиш май, освен психически и че и това ще мине. Аз се справям с дейности разни.

# 426
  • София
О, аз точно затова много внимавах какво ям, бях прочела за проблема с кортикостероидите, като казвам - ям като звяр - това означаваше пържола със салата, не сладки неща.

# 427
DZ, при твоите колебания аз лично бих направила ревизия. Не заради друго, а заради слуховете, които съм чувала и от пациенти, и от онколози, че хормоналната терапия наистина се води терапия, която дава най-добрите резултати... дълготрайни резултати, та ако подлежиш на такава, защо пък да ти я спестяват. Хормоналното лечение е дълго, понякога дава кофти странични ефекти разбира се, има съфорумки споделяли подобни странични ефекти, но като цяло го водят наистина метод, при който туморът ако е хормонозависим мре, а теб едва ли не с перце галят, не е като при химията, не е като радиоактивното обръчване. Целенасочен, доказано успешен, с поносимост от пациента метод си е, те затова се радват много и потриват доволно ръчички като го видят, че е хормонално зависим. Блокчетата и стъкълцата си си ги взела вече предполагам, пусни за едно второ мнение и потвърждение. Ако има разминаване вече ще му мислиш и консултираш с онколозите.
Светилото в анатомопатологията и е много честен човек е доцент Митова или Митева във ВМА! Тя не ми е взела даже пари за проверката на биопсията...Написала ми е различно от онкодиспансера във Враца! Доцент Милев в Дървеница ме излъгал /казал е както във Враца/. Благодарение на доцент Митева през 2010 г. съм се отървала от химия и съм приемала само анаромат 5 г. Ако искаш да поговорим, ще ти напиша в личното телефона ми! Гледали са ми днес  във Враца черен дроб с контраст на ултразвук! Няма нищо, само дето са ме уплашили!

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 23:55 от emma1_

# 428
Ема, при две различни мнения, ти трябва и трето, нали? Защо си сигурна, че второто е вярно? Защото не ти е взела пари или защото те е"спасила"от химия? Химията не е нещо лошо.

# 429
  • Варна
...

Може би е подобна картинката като при мен.

Хем уж 1+, хем негативен го водят. Колкото рецептите им разчитаме, толкова и табличките им, доктарска му работа. Позитивност чак от 2 нагоре едва ли не, така ги разбирам не само аз нещата, но и докторите. Нямах ни херцептин, ни специални схеми. В същото време пък позитивност към хормоните. Все около средата някъде, но с лек превес или в едната или в другата обобщена оценка - нагативно/позитивно.

Теди, моите резултати ги тълкуваха с патос и усмивки, та чак се зачудих аз рак имам ли въобще или кво се опитват да ми кажат тези хора. Възможно най-добрата картинка, на която сме можели да се надяваме било това. От всичките лоши баш най-хубавия съм развила и т.н., и т.н. духовит лекарски хумор. Ако и при теб са близки тези показатели, да знаеш, че си длъжна просто най-доброто от себе си да дадеш и всичко лошо да изкорениш. И в прекия, и в преносния смисъл го разбирай. Стискам ти палци. Няма да е непоносимо тежко, но няма да е и кратко. Както описваш нещата май пълна програма ще ти назначат, нищо няма да ти спестят. Но ние тук сме по-скоро за вдигане на духа, не се подвеждай по чужди мнения придържай се към съветите и мненията на знаещите в областта, все пак колкото и да ни съвпадат цифричките, всяка една си е специфичен, индивидуален случай.

Лейди, за останалото, заместено с триеточието (че много обемист щеше да стане поста) те подкрепям. Наистина и на мен хич не ми се наемаше с тия социални и не знам си какви там институции, които да ми възстановили били някви 100 лв. ли бяха, 120 ли за перука. Купих си и аз за моя сметка. Относно бързия косопад, така става за съжаление, моята даже неподготвена ме хвана изведнъж сякаш опада и купих първата срещната перука по принуда едва ли не. Grinning Нямах много време да избирам, обикалям, набелязвам и меря. Съчувствам на домашната ти помощница, занам какво и е дори и в много по-лек вариант. Вкъщи имам дългокосмест мъж и котка, като първият споменат "домашен любимец" си мре на ината и държи дължина на косата на прага на умирането на косъма по естествен начин, та постоянно ръси косми и нови почват да му растат. Педя само да намали и косата ще си е жива и няма да пада така интензивно и да се възобновява (твърдят, че дължината си е генетично заложена, косъмът като стигне определена дължина си пада по естествен път и коренът веднага пускал нов, има логика, дали е вярно не знам). Ама... пуста суета рокерска. Аз се справям много лесно, накарах го да стои с вързана коса вкъщи, да реше се само на едно място, най-удачно е банята. Те козините му се събират като на кълбета по ъглите, обирам едрото тук-там където са почнали врабешки гнезденца да се заформят и чак токава с прахосмукачката. Подшушни на дамата, която ти помага с домашните дейности за това. Иначе аз като я видах как започна да пада, въобще не я мислих и веднага с машинката първи номер, да добре - кичури няма вече по възглавниците, но това, че съм я окастрила из корен, не означава, че съм я премахнала на цяло, та продължи да си пада под формата на много по-трудно уловими четинки от по милиметър два и посипах цялата къща с тях, набиха се къде ли не, прахосмученето май не беше достатъчно, трябваше си и облизване едва ли не. Прецени си сама как би ти било най-удобно и комфортно.

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 09:46 от Spirit Crusher

# 430
Ема , и аз съм на мнението на Фри.
Щом имаш два различни резултата -задължително 3-ти.
Аз ще изчакам да видя следващия път като отида до онкото дали няма да могат там да направят ревизия.
Аз не искам да се отървам от химията - искам да знам със сигурност трябва или не хормони. Ще направя всичко възможно втори път на тази въртележка да не качвам цялото семейство Hug

Teddyy, напълно те разбирам.
Първата ми вливка беше на 27-ми Април.
Сега на 19ти ще ми е втората.
При мен първите 6ч след вливката бяха супер.След това следващите 6 часа бяха ужас..Представи си най-лошия ти махморлук и го умножи по 10. На следващите 2 дни ми беше отпуснато и леко ми се гадеше. Имах чувството , че няма да свърши....
Дали защото 3 дни преди вливката ме мъчеше синузит..... или защото в деня на вливката и цикъла се появи... бях като парцал.
Един съвет - храни се.
Прави всичко възможно да хапваш. На малки хапки , на малки глъдки....
Повече вода трябва да пиеш и любимия на всички сок от цвекло+морков. Stuck Out Tongue Winking Eye
Само не се притеснявай - ще ти се върнат силите на 100%.
Аз на 4тия ден бях на работа. Да първия ден не бях 100% адекватна , но като се има в предвид , че 2.5месеца бях в болничен заради операциите.....

Косата още чакам да почне да пада.
Взех си перука още преди първата химия.
Поръчах си от Алиекспрес два тюрбана х 3лв бройката Stuck Out Tongue Winking EyeПристигнаха вече. Единственото което правя е да мия косата със студена вода . Четох , че в цивилизования свят по време на химията слагат студени каски. Наврях си след химията веднага главата под чешмата .... всеки луд с номера си...
Ясно ми е , че няма да я спася но....
Всичко ще мине и замине. Виж старите кучета как вече са забравили за страничните ефекти от химията....
Ако ме питаш сега за 2те операции, ще ти кажа че са били песен.. Ама тогава друга песен пеех.... Всичко минава и се забравя.
За Коледа двете ще сме забравили за химийте и ще се радваме на поникналата косица Kissing Heart

# 431
  • В царството на игрите:)
Не разбирам въпроса ти, Лейди? Хайде да не объркваме момичетата с подобни прибързани изказвания. Хера и хормоналната чувствителност са абсолютно различни показатели на тумора. Разбира се, че тумора може да е с отрицателен Хер и с положителни хормони. Даже това е най - масовия случай. Да не говорим , че до преди 10-12 години Хер въобще не се е изследвал Simple Smile Що се отнася до перуките, в Амоена наистина има голям избор. Проблемът е, че са скъпи, но пък вземането с протокол въобще не е толкова голяма философия, колкото го изкарват. Нека не се плашим предварително Simple Smile
Като патИло, преди вас, бих препоръчала на DZ да потърси доц. Поповска в Плевен за второ мнение относно вида на тумора. Където и другаде да направи изследването, каквото и да излезе, ако няма изследване от референтна лаборатория няма и да и приложат лечение. Имам предвид, че ако сега е тройно негативен, а в Сити например излезе, че е  хормонопозитивен, ще трябва и изследване в референтна лаборатория, за да се вземе решение за лечение А няма смисъл да губи време и пари. Отзивите от Плевенската са много добри, а и всичко става по куриер, така, че може и да не се ходи. Ако иска DZ да ми пише на лични, за да и дам номера.

# 432
  • Plovdiv
Olive и Lady благодаря! Моята химия щяла да е червена, казаха и 6 те червени. Противоповръщащи слагали в системата. За следващите дни сигурно трябва да си взема нещо. Само да ви кажа че разпитвам и наистина е супер индивидуално. Една позната прави червенс химия и дори косата не и опада Simple Smile само и било отпаднало след самата процедура. Ама тя е толкова спокойна и над нещата.......
Иначе хер ми е 0, а е 75% хормонозависим и двата хормона. Така пише

# 433
  • Plovdiv
DZ дано минем по леко по пътя на лечението. Аз ще опитам от всичко - химии лъче и хормони. Няма да е леко и ще е доста дълго, но всичко ще мине. Да го приемем като период. Стискам палци за успех на всички.
Да питам туморен маркер 7 нормален и за здрав човек ли е? Защото ми казват ме ми е нормален, но не ми е ясно за моето положение ли е нормален или по принцип.

# 434
За туморния маркер -нямам идея.
След първа операция моя беше 9 , след втората 11. Като мужду двете операции имах и период на боледуване -гърло + температура .

Общи условия

Активация на акаунт