Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява цитонамазката (PAP тест)?
Как се класифицират резултатите от цитонамазката (PAP тест)?
Какво означава резултатът PAP II C?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява цитонамазката (PAP тест)?
Цитонамазката, известна като PAP тест, е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Той позволява да се открие заболяването в ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, както и да се установят предракови състояния, при които е необходимо само обгаряне на засегнатия участък върху шийката на матката.
-
Как се класифицират резултатите от цитонамазката (PAP тест)?
Резултатите от цитонамазката се класифицират в пет групи по Папан иколау (PAP I-V), като включват няколко подгрупи. Например, PAP I означава, че няма възпалени или възстановяващи се изменения, докато PAP II може да показва цервицит (възпаление на шийката на матката) и/или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки).
-
Какво означава резултатът PAP II C?
-
Какво представлява процедурата LEEP/LLETZ?
-
Какво представлява процедурата на конзизация и защо се извършва?
За съжаление ни се налага да се образоваме по този начин, чрез взаимопомощ във форумите, защото много лекари са незаинтересовани или некомпетентни. Нито един гинеколог не ми е предлагал преглед с колпоскоп до преди тези 4 год., както разбира се и тогавашната ми гинеколожка. На поредния профилактичен преглед при нея я попитах има ли такъв и преглежда ли с него / подозирах, че едно нещо покрито с платно е точно това/, тя ми отговори, че бил развален от половин година, но не й трябвал, тя си виждала всичко. Е, от тогава спрях да й вярвам и тя повече не беше моя доктор, още повече, че ме беше разочаровала и по друга причина. Половин година по-късно посетих друг гинеколог, защото бялото течение не спираше и което според гинеколожката ми беше хронична кандида, без дори микробиология да ми беше пуснала. Имах и други проблеми и се налагаше да търся нов гинеколог. И така се откри, че имам "раничка", и т.н. стигнах и до конизация поради Ка ин ситу. Ако бях останала при онази жена, кой знае до къде щях да се докарам...... Така че момичета, грижете се за себе си, изисквайте от гинеколозите прецизни прегледи и адекватни решения, защото здравето е в наши ръце.