Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 44

• 61 705
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Не, това са изменения, които трябва да се отстранят с някой от методите за премахване.

# 676
Лекарите приемат цитонмазката за златен стандарт в профилактиката.
Проф. Чакалова няма колпоскоп в кабинета, но тя е виждала толкова шийки и матки, че трябва да и се има доверие.

# 677
  • София
Да, по мое наблюдение най-големите светила в областта най-често гледат с просто око.

# 678
  • Бургас
С просто око аз нямах никакво измение, доктора беше потресен от Цитото и после резултата от биопсията.....каза ми , че на тази шийка не е очаквал такъв резултат, както и много се чудеше и продължава да се чуди, защото след конизацията рарасна много бързо, а каза проблемниете шийки не се възстановяват така.....верно че лошият резултат бяха два микроучастъка, но все пак.....

# 679
Аз също съм ходила при едно от най-големите светила във Варна, която с просто око нищо не видя. И искаше да вземем само цито, защото прдния колпоскоп (6м) ми беше абсолютно чист. Аз я накарах да види все пак и с колкоскопа се видя изменението ми. Беше малък участък, но се виждаше.
Веднага направих контрола с друг лекар, в друг град. Той ми каза, че това изменение трудно се вижда с колпоскоп, камоли с просто око.
Даже са ми казвали, че цитонамазката не е толкова важна, ако колпоскопа е чист. А ако се вижда нещо на шийката с просто око, евентуално процеса е напреднал.
Малко лекари обаче го правят, защото го нямат в кабинета си.

# 680
  • София
и преди съм писала, но ще се повторя. При мен цитонамазката не бе добра, а на колпоскоп всичко бе ок. Докторът реши да се довери на патолога и взе материал за биопсия от три места. Излезе ЦИН2.

# 681
и преди съм писала, но ще се повторя. При мен цитонамазката не бе добра, а на колпоскоп всичко бе ок. Докторът реши да се довери на патолога и взе материал за биопсия от три места. Излезе ЦИН2.

Много се извинявам, но по-скоро съм склонна да допусна, че лекарят е имал пропуск или не е бил съвсем в час с колпоскопските атипизми. Не мога да повярвам как cin2 не се вижда като атипизъм на колпоскоп! Съжалявам, но не го приемам. Успех!

# 682
Подкрепям. И минимално изменение цин1 се вижда на колпоскоп.
Да не кажа, че първия път като бях 3А ми видяха и възпалението и бактериите, с просто око пак нищо не виждаха.

# 683
  • София
При мен цин1 си се виждаше всякак. И без колпоскоп като светне в бяло...
Възможно е да има невидими за колпоскоп изменения, когато са много микроскопични и са отделни клетки. Нали иначе щяха да махнат цитонамазките и колпоскопията да е само профилактиката. Wink

# 684
Попринцип се прави цитонамазка, ако на нея има някакви изменения, се изпраща на колпоскоп.
Затова не всички лекари имат в кабинета такъв уред.

# 685
Момичета аз съм яко във филма. От няколко дни съм със лек дискомфорт- парене и от вчера ми започна лек сърбеж.
Не знам от какво се е получило - приятеля не съм го сменяла вече почти 3г, не съм ползвала тампони и тн, спазвам добра лична хигиена, не знам какво се случи пак. Не съм сигурна дали да очаквам цикъл или бебе, мисля, че ще ми дойде и след цкъла ще тичам на лекар. Направо ще се побъркам. Кой знае какво пак съм сътворила. Омръзна ми, на 23г имам повече посещения при гинеколога отколкото 40г жена. А все още дори не съм раждала.
Посъветвайте ме- да си взема Дифлукан сама или да ходя пак на лекар.. наистина ми иде да си блъскам главата в стената..

# 686
Не обичам да влизам в конфронтации, но освен и аз да се извиня и да добавя , че цитонамазката и колпоскопията са скрининг изследвания. Единствено чрез биопсия се поставя реална адекватна диагноза на състоянието на шийката на матката. Имайте предвид и че една раждала шийка, както и след определени години полов живот не изглежда така , като е на картинките в статиите в интернет. Затова и на колпоскоп може да изглежда добре- добре според определените критерии, но не и да е така в действителност. Тук влизат в действие знанията, опита и диагностичната преценка на лекаря. Ето защо при една съмнителна Цито и добър колпоскоп само лекар и след оценка на всички фактори касаещи единствено персонално пациентката, взема решение как и дали ще продължи с по-нататъшни действия или ще изпише лечение или нещо друго. И още нещо:  с четене и информиране в интернет лекар не се става.  
 В темата медицински лица няма и съветите, които си даваме са с цел да се успокоим една друга, да си помогнем и да сме си подкрепа в това, което преживяваме. Споделяме нашите случаи и коментираме на база тях. Нека не омаловажаваме притесненията си , пък били те основателни или не.

Пп: ще се допиша тук, защото никой не е публикувал мнение след моето: Отворих учебника по микробиология , по който съм учила преди 10 години и установих, че вируса на ЧПВ дори не фигурира в него. Thinking
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 02 юли 2018, 09:30 от Marsia_K

# 687
  • София

Много се извинявам, но по-скоро съм склонна да допусна, че лекарят е имал пропуск или не е бил съвсем в час с колпоскопските атипизми. Не мога да повярвам как cin2 не се вижда като атипизъм на колпоскоп! Съжалявам, но не го приемам. Успех!

Какво категорично мнение от НЕлекар!

Има случаи, когато повърхността на шийката си е ок, но процесът се развива отдолу.
Такъв вероятно е бил и моят случай заради некадърно третиране със Солкожин години преди това от друг лекар. След него ми бе правено и обгаряне с ток.
Тези две манипулации са довели до здрава повърхност и ЦИН2 под нея.

За щастие бях насочена към добър лекар след цитонамазка 3а, която си остана същата след един курс лечение.

# 688
  • София
Marsia_K и аз преди 5 год я четох тази тухла, един от най-противните ми изпити Grinning Той е издаден преди 100 год и май няма преиздаване, не съм сигурна, но вероятно това е причината да не е включен. Все пак в последните 20 год някъде се работи повече в посока ХПВ.

# 689

Позната история...
Момичета, вренето минава, с него се сменят и лекарите. По мои си причини не искам да ходя при доктора, който ми прави конизацията. Дайте мнения за добри лекари, при които се следите във Варна.

Общи условия

Активация на акаунт