Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 44

• 61 689
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
Моля,дайте мнения за доктор Христамян от Пловдив.Успешни ли са операциите които прави?Какви са му таксите и бакшишите?

# 691
Не обичам да влизам в конфронтации, но освен и аз да се извиня и да добавя , че цитонамазката и колпоскопията са скрининг изследвания. Единствено чрез биопсия се поставя реална адекватна диагноза на състоянието на шийката на матката. Имайте предвид и че една раждала шийка, както и след определени години полов живот не изглежда така , като е на картинките в статиите в интернет. Затова и на колпоскоп може да изглежда добре- добре според определените критерии, но не и да е така в действителност. Тук влизат в действие знанията, опита и диагностичната преценка на лекаря. Ето защо при една съмнителна Цито и добър колпоскоп само лекар и след оценка на всички фактори касаещи единствено персонално пациентката, взема решение как и дали ще продължи с по-нататъшни действия или ще изпише лечение или нещо друго. И още нещо:  с четене и информиране в интернет лекар не се става.  
 В темата медицински лица няма и съветите, които си даваме са с цел да се успокоим една друга, да си помогнем и да сме си подкрепа в това, което преживяваме. Споделяме нашите случаи и коментираме на база тях. Нека не омаловажаваме притесненията си , пък били те основателни или не.

Пп: ще се допиша тук, защото никой не е публикувал мнение след моето: Отворих учебника по микробиология , по който съм учила преди 10 години и установих, че вируса на ЧПВ дори не фигурира в него. Thinking
Скрит текст:

Много добре казано.
Аз все си мисля, че студентите( по всичко различно от българска история и/ или литература), трябва да ползват чуждоезични учебници. В България инфото не се актуализира и дори най- новият учебник е с поне 10 години изостанал от развитието на науката. Добре им е сега на любознателните деца- могат да си свалят безплатно от мрежата всичко ново.
За съжаление, много от възрастните лекари разчитат единствено на опит и рутина, а нямат актуално инфо, защото не четат на английски. Оттам идват много проблеми и дезинформация, защото медицината е страшно динамична наука.

# 692
и преди съм писала, но ще се повторя. При мен цитонамазката не бе добра, а на колпоскоп всичко бе ок. Докторът реши да се довери на патолога и взе материал за биопсия от три места. Излезе ЦИН2.

Позната история...
Момичета, вренето минава, с него се сменят и лекарите. По мои си причини не искам да ходя при доктора, който ми прави конизацията. Дайте мнения за добри лекари, при които се следите във Варна.

Не знам при кого сте ходили. Общо взето са четирима във Варна, които са онкогинеколози. Аз от моя засега съм доволна. Също е важно по каса или не - искате да отидете.

# 693
https://

Ето какви са и моите терзания.

Секс: дали не е по - добре да изпратя мъжа си на един тест за вируса. Пробата от уролог ли се взема. Естествено и аз трябва да се изследвам. Иначе, ще трябва до живот с презерватив. Ама да се целуваме нали може:) .

Имуностимуланти: все забравям да почвам моите. Щ

е пия изопринозин. Колко месеца с почивките трябва/предоисан ми е 14 по 6 таблетки дневно, той златен излиза/

По въпроса с емоциите и прегледите. Поне за мен колпоскопът е най - важен. Разира се най-добре биопсията, но на чиста шийка не всеки се навива да вземе парченце. Стресът е основният виновник за откючване на лошите болести. Въпреки това и знаейки го, всеки ден се ядосвам и тръшкам. Пуша цигари и вече не се храня здравословно. С годините се убеждавам, че когато нещо е трябвало да стане, то просто се случва.. И напук на всичко. Ако живеем в стрес и обвиняваме себе си и другите, то докато усетим живота той ще е изтекъл. Подкрепям и мнението, че трябва да се образоваме, да четем и да питаме, но и да слушаме понякога докторите, а не да търсим под вола теле. Това по повод предишните коментари.

А сега една закачка, която си припомних скоро: Един все се оплаквал, че има проблеми и все бил намръщен. След време приятелите му забелязали, че бил в настроение и го попитали. Какво стана, как реши проблемите.
- Ами.. Реших, че нямам проблеми.

# 694
https://

Ето какви са и моите терзания.

Секс: дали не е по - добре да изпратя мъжа си на един тест за вируса. Пробата от уролог ли се взема. Естествено и аз трябва да се изследвам. Иначе, ще трябва до живот с презерватив. Ама да се целуваме нали може:) .

Имуностимуланти: все забравям да почвам моите. Щ

е пия изопринозин. Колко месеца с почивките трябва/предоисан ми е 14 по 6 таблетки дневно, той златен излиза/

По въпроса с емоциите и прегледите. Поне за мен колпоскопът е най - важен. Разира се най-добре биопсията, но на чиста шийка не всеки се навива да вземе парченце. Стресът е основният виновник за откючване на лошите болести. Въпреки това и знаейки го, всеки ден се ядосвам и тръшкам. Пуша цигари и вече не се храня здравословно. С годините се убеждавам, че когато нещо е трябвало да стане, то просто се случва.. И напук на всичко. Ако живеем в стрес и обвиняваме себе си и другите, то докато усетим живота той ще е изтекъл. Подкрепям и мнението, че трябва да се образоваме, да четем и да питаме, но и да слушаме понякога докторите, а не да търсим под вола теле. Това по повод предишните коментари.

А сега една закачка, която си припомних скоро: Един все се оплаквал, че има проблеми и все бил намръщен. След време приятелите му забелязали, че бил в настроение и го попитали. Какво стана, как реши проблемите.
- Ами.. Реших, че нямам проблеми.

До колкото знам, на този етап не съществува конкретен тест за HPV при мъжете. Освен това, мъжете с висок имунитет, много често не са засегнати от вируса, но това не означава, че не го предават. Ако при теб се установи, че си носител на HPV, то със сигурност мъжът ти също е носител. Лечение до колкото изобщо може да се говори за такова е на локално ниво, чрез конизацията например. Но така се "лекуват" последствията, а не причинителя. Изследванията показват, че жени до 30 г. възраст имат склонността да се самоизчистват от него.
В този ред на мисли, презервативът е едно от решенията, колкото и да не ни харесва и въпреки, че не предпазва на 100% . Поддържането на висок имунитет чрез орални и локални средства е другото "оръжие" срещу вируса. Изопринозина има ограничени и доста спорни възможностти в това отношение, а и натоварва черния дроб, за това не е добре да се пие продължително време. Кориолисът и Силаут-а мисля, че са по-добри, както и различните природни добавки - черен бъз, масло от крил, рибено масло, прополис и т.н. да не изреждам.
Към всичко изброено прибавяме редовни прегледи, висока лична хигиена, до колкото е възможно да не се вторачваме в мисли за този вирус и ограничаване на стреса. Последното е доста трудно изпълнимо Simple Smile

Редактирам се: Прави се уретрелен тест при мъжете. Но какъв е смисълът да се изследвате и двамата?

Последна редакция: вт, 03 юли 2018, 21:47 от Didi smile

# 695
Диди, какво имаш предвид под висока лична хигиена?
За жените сякаш това е нормалната практика. За мъжете обаче не знам какво се има предвид? Ежедневният душ не го броя.
Като се запознахме с моя възлюбен, беше шокиран, че не трябва да сяда в публични тоалетни дори да изглеждат привидно чисти Tired ooooh!

# 696
  • София
Здравейте, момичета. От толкова много време ви следя, но все не се наканвам да пиша.

Моят LLETZ беше през март, заради CIN3. Разминах се само с LLETZ, тъй като участъкът беше във външния край и нямаше никакъв досег с канала. Преди 2 седмици бях на първа контрола и всичко е ок.

Аз обаче вътрешно някак не успявам да се успокоя напълно. И мен ме вълнуват всичките тия въпроси - а сега секс как...? Питах лекаря директно - след като презерватива не пази напълно, и след като съм с постоянен партньор, с когото си имаме доверие - има ли изобщо смисъл от пазене? Отговорът беше "НЕ". Само и единствено докато трае имунотерапията да се ползва кондом, тъй като все пак е промазан с бактерицидни вещества и поне намаляш шанса да се заразиш отново, докато активно се бориш с вируса.

Но аз изобщо не знам какво да правя - половинката не пожела да пие имуностимуланти, щял да се изследва... Кондом не бих искала да ползвам, тъй като съм по-чувствителна и ми дразни много. И така си стоим на сухо вече не знам колко време...

Иначе, имам и една безумна теория, че мъжките течности, отделени по време на контакт, са по-ограничени от презерватива и е по-лесно жена да зарази мъж, отколкото обратното. Dizzy Face

Диди, какво имаш предвид под висока лична хигиена?
За жените сякаш това е нормалната практика. За мъжете обаче не знам какво се има предвид? Ежедневният душ не го броя.
За хигиената: от няколко (не съвсем проверени) източника съм чувала, че HPV се събирал по гънките, и при мъжа било много важно да се забели кожата на пениса и да се измие добре преди контакт.

# 697
Моля за мнение за резултат от цитология, тъй като съм притеснена, а според АГ нямам проблем. Да уточня, че винаги съм била II група А. Имам чист резултат от колпоскопия от края на март и чиста микробиология от сега. Нямам и не съм имала раничка. Хронични проблеми също нямам, нито някакви симптоми в момента. Родих чрез секцио и след раждането, всяка профилактика е била с добри резултати.
Ето и резултата от последната цитонамазка:

Забележка: Адекватност на материала:
Задоволителна за преценка

Обща категоризация:
Отрицателна за интраепителна лезия или малигнен процес-NIL

Описателна диагноза:
Мтериал от влагалищна цитонамазка
Р/С - плосък епител с реактивни промени
Метапластични клетки
Възпалителни клетки-единични
Слуз
PAP II B

# 698
  • Бургас
Моля за мнение за резултат от цитология, тъй като съм притеснена, а според АГ нямам проблем. Да уточня, че винаги съм била II група А. Имам чист резултат от колпоскопия от края на март и чиста микробиология от сега. Нямам и не съм имала раничка. Хронични проблеми също нямам, нито някакви симптоми в момента. Родих чрез секцио и след раждането, всяка профилактика е била с добри резултати.

Обща категоризация:

Описателна диагноза:
Метапластични клетки
Слуз
PAP II B

Ако беше от Бургас, щях да си заложа и двете ръце, че това е резултат от лаборатория Лина или подобна. Реално в резултата няма нищо притеснително, само тази Б не ми е много ясна. По - принцип Бто го лепят когато има леки изменения към 2рата група. Но пък е записано, че няма такива.

# 699
Да, изследването е правено в Лина. С редовна профилактика съм и не очаквах промяна в резултатите. Не знам дали да пусна контролна на друго място и ако да, сега или да изчакам цикъл след 2 седмици. Принципно имам доверие на АГ, но B ме притесни.
Миналогодишната е правена в същата лаборатория и беше с редовен резултат. Всички предходни години са правени при Главашки, но той не изследва течнобазирани цитонамзки.

# 700
  • Бургас
Да, изследването е правено в Лина. С редовна профилактика съм и не очаквах промяна в резултатите. Не знам дали да пусна контролна на друго място и ако да, сега или да изчакам цикъл след 2 седмици. Принципно имам доверие на АГ, но B ме притесни.
Миналогодишната е правена в същата лаборатория и беше с редовен резултат. Всички предходни години са правени при Главашки, но той не изследва течнобазирани цитонамзки.
Това течно базирана ли е? Леле! Добре, че не пуснах там. Според мен се консултирай с твоето АГ. Ако има нещо притеснително ще ти каже. Ако не, нова цитонамазка след 3 или 6 месеца.

# 701
Течно базирана е и вече я коментирахме с АГ. Според него нямам проблем и причини да се тревожа. Затова и пиша тук за мнение, какъв е този резултат. Грешката си е моя, че отново в Лина я пуснах на база миналогодишната, която не се разминаваше с  тези при Главашки. Но се е случвало по друг повод и изследване в Лина да ми изкарат акъла безпричинно с никакъв - неясен резултат и уж имам едно на ум.

# 702
  • Бургас
Правила съм в Лина и 5 дни по късно в Геника.....за съжаление напълно се препокриха. Докторът ми каза, че Лината когато са проблемни групи, дори му пращат снимки на дисплазията да ги гледа и той и да преценя каквода прави пациентките

# 703
Към Анонимната, моят съвет е да пуснеш 2 ра цитонамазка! Има двама патологоанатоми в Бургас д-р. Стоева  в окръжна болница и д-р Главашки.  За 2-3 часа и единият и другият доктор могат да ти кажат , коя Пап група си! Носиш си стъклата и чакаш резултатите. Моят съвет е колкото по- рано се действа и се вземат мерки  толкова по- добре!
Прегледите, цитонамазките и колпоскопа са скрининги с цел превенция, в момента в който се открие проблем трябва да се действа.
И  на мен много ми се искаше да са грешни резултатите, но като ги повторих и поисках  2 мнение,  при което  се потвърди Пап групата разбрах, че трябва да  действам.

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 15:34 от Bria

# 704

Обща категоризация:

Описателна диагноза:
Метапластични клетки
Слуз
PAP II B

А какво лошо виждате в този резултат? Пише, че е отрицателна за лезии или малигнен процес. Няма препоръка за никакви допълнителни изследвания. А и си е втора група, съвсем в норма.

Общи условия

Активация на акаунт