Фентъзи и фантастика - Тема 14

• 37 273
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
Джон Сняг, онова издание на Мъртвата зона не е ли от 1990 година? За пръв път книга на Кинг се появява през 1986 година, отново чрез тази книга, но корицата беше черна с един човек на нея. Три години по-късно се появява Живата факла, позната още като Подпалвачката.

# 541
на моето изддание пише - Dead Zone  Copyright 1979 Stephen King
София 1990 - Art Balkanoque

Да, явно  българското иднаие е от 1990 г, но е издадена през 1979 от Стивън Кинг, а не през 1986.
Само съм чувал апокрифи за черната корица, аз имам зелено-черна и човек  на който се върти Колелото на късмета в главата му..

Началото на кутия за птици е доста добро на напомня  на трилогията Вещиците-Талтош на Ан Райс  но е по-силничко. Някои неща на Кинг също напомнят  за тази книга, например Мъглата. има зловещ елемент,  не е е хард. става и за  тийнове.

# 542
Е, тя излиза за пръв път в САЩ, това си е ясно. Мислех, че става дума за българското издание, затова попитах.

# 543
  • София
Е, Джон той и Кинг става и за тийнове, аз голяма част от него тогава четох и то по-старите му, т.е. по-хард  книгите му.

# 544
Леле!  много неочакван финал! малко ми напомни за Айра Левин, когото много харесвам.*  ОПределено имаше съспенс.
*Така и не стана ясно какви са тайнствените пришълци. Оределено ще се четсат и други книги от този автор. Кинг на мен не ми допада  често ми твърде Дарк, а откъм литературна словесност бих предпочел Лъвкрафт. ОТкъм съспенс - Айра Левин,  или Мери Хигинс Кларк.

АЗ като млад тийн четях за пирати, индианци и варвари, а Кинг - не. Например четях Оцеола, Винету (ех защо не станах премиер - даже съм "Близнак" като Б.Б., и Винету съм чел - малко е трябвало), Последният Мохикан, Сандокан-мандокан, Тайните на Черната джунгла и т.н. ИЗпасах Емилио Салгари, Майн Рид, Карл Май, Робърт Хауърд  и де що има приключенско, но и през ум не ми е е минавало да чета Стивън Кинг. С него започнах на късни години някъде след 27 година.

дотук от Кинг съм чел

1.
Скрит текст:
То
2. Тъмната кула - всичките 7/8 'части
3. Гробище за домашни любимци
4. Сияние
5. Торба с Кости - беше ми го дал назаем приятел
6.Сейлъмс Лот
7. Стая триста и не знам колко си
8 Живата факла
9 Мъртвата зона
10. Мъглата.
11 Томичукалата

Последните четири не са страшни изобко, Тъмната кула също не е страшна. Виж - ТО и Сияние са страшни.

Последна редакция: нд, 13 май 2018, 23:45 от Джон Сняг

# 545
На мен Кинг ми е идеален. Аз също започнах доста късно да го чета, едва преди 5 години захванах първата си негова книга. Дотук съм прочела едва 25 книги, но ще продължавам да го чета и занапред.
1. Мъртвата зона
2. Играта на Джералд - единствената негова книга, която съм чела два пъти. Голям съм мазохист.
3. Дългата разходка
4. Колорадеца
5. Гняв
6. Огън
7. Сияние
8. Мизъри
9. Романът на Лизи
10. Неизживени спомени
11. То
12. Зеленият път
13. Джойленд
14. Дума Ки
15. Кери
16. Бягащият човек
17. Клетка
18. Danse Macabre
19. Гробище за домашни любимци
20. 22 ноември 1963
21. Долорес
22. Мистър Мерцедес
23. Страшни сънища за продан - и двата тома
24. Сърца в Атлантида
25. Стрелецът

На Лъвкрафт съм му чела само "Планините на безумието", но със сигурност ще му дам втори шанс.
Колкото до Панаира на книгата, аз традиционно го пропускам, но се облажих хубаво с намаленията на "Библиотеката на Въглен връх" на Скот Хокинс(колкото и да се дърпах от тази книга), "Машина за ангели" на Ник Харкауей(напук на ужасните отзиви за книгата) и "Посланическото градче" на Чайна Миевил. Може и да надзъртам от време на време в Промо зоната на сайта на Сиела, може и да намеря чудесни попадения отново. Заглавията от този жанр, които ме интересуват и които съм си ги набелязала за поръчване, са "Никога не ме оставяй" на Казуо Ишигуро, "Здрач" на Дмитрий Глуховски, "Лордът на планетата Земя" на Сергей Лукяненко, "Гоблин" на Джош Малерман(няма да се удържа и ще си го купя), "Любовта към тримата зукърбрини" на Виктор Пелевин, "Артемида" на Анди Уеър, "Коралайн" на Нийл Геймън(нямам я) и евентуално другите две части на "Метро" на Дмитрий Глуховски. Сигурно забравям нещо, но ако се сетя, ще допълвам.

# 546
  • София
На мен нищо не ми пречеше в тийн годините да чета и Кинг, и фентъзи, и приключенски, и кримки, и класики и какво ли не... общо взето бях изчела библиотеката в нашето читалище до към 16-тата си година.

По въпроса с книгите му (в скрит текст, е за него си има отделна тема):
Скрит текст:
За Кинг най-най-любимите ми негови книги са:
Гняв, Дългата разходка, Четири след полунощ, Особени сезони, Сблъсък, Бягащият човек, За писането: Мемоари на занаята (нищо, че не е роман), Джойленд, Дума Ки, Тъмната кула (цалата поредица), Тъмната половина, Зъл мрак, угаснали звезди, 11/22/63
Харесват ми също много, без да са ми чак така любими - Огън, Възкресяване, Сиянието, Д-р Сън (продължение на Сиянието), Безсъние, Сърца в Атлантида, Момичето, което обичаше Том Гордън, Колорадецът, Мистър Мерцедес (трилогията, но първата най-много), Под купула, Капан за сънища, Oчите на дракона, Талисманът, Кутията на Гуенди, Сейлъмс Лот, Кери, Подпалвачката/Живата факла, Мъртва зона
Общо взето безразлични са ми - Пътна мрежа (даже ми беше скучна), Куджо, Проклятието, Нощна смяна, Мизъри, Мъглата, Понякога те се завръщат, Неизживени спомени, Цикълът на върколака, Гробище за домашни любимци, Страшни сънища за продан 2 (въпреки, че един от разказите беше доста добър, но това е при повечето сборници с разкази, аз не съм фен, но все пак все по някой добър се намира)
Абсолютно не се разбрах с - Играта на Джералд (писала съм и преди, по гнусна книга от това през живота ми не ми е попадала, беше зарязана), Томичукалата - някаква дива скука, 1/3 изчетох и я оставих, Клетка - и с нея доникъде не стигнах. Черният дом почнах и я оставих, нещо не ми оцели настроението.

И за сега Спящите красавици доста ми допада Simple Smile

(последните години почти всичко съм препрочела от по-старите му неща, може и да пропускам нещо горе... но и това стига предполагам)

В този ред на мисли Джон, като ти се чете някаква не знам каква там утопия, дистопия, антиутопия, не правя разлика - Сблъсък и Бягащият човек силно препоръчвам Simple Smile

Последна редакция: нд, 13 май 2018, 23:47 от Angel_Dust

# 547
Бягащият човек също съм го чел (а  май и Гняв). Бягащият човек е доста добър., филмът доста опростява социалните  процеси- Например в Бягащият човек, основният герой е негър.

Утопията предполага  един съвършен идеализиран свят,, напр. "Фермата" на Оруел, където "всикички животни са равни, но някои са по-равни от други" . Дистопия е една постапокалиптика, където светът е разрушен напълно или отчасти и на хората им се налага да живеят в хаос. Дистория е "Клетка за птица", където комуникациите са прекъснати, голямата част от човечеството - избити, и главните герои оцеляват в такава обстановка. Дистопия за мен е и "Мъглата" на Кинг.

Томичукалата са опит на Кинг да имитира Лъвкрафт. Доколкото знам има три романа в които го имитира. ОБаче не се получава. Томичукалата би трябявало да са имитация на на затадъчната раса Ктулху, но  Кинг е добър в едно, Лъвкрафг - в друго, не се е получило.

За мен произведения като Плъхове в стените, Кошмарът в Дънуич, Дагон  и т.н.  поставят Лъвкрафт сред класиците.
Скрит текст:

дебнещият страт из сборника митът за Ктулху -  на Лъвкрафт  https://chitanka.info/text/360-tsvetyt-ot-kosmosa
Безименният град из сборника митът за ктулху https://chitanka.info/text/362-sjanka-nad-insmut
Цветът от космоса - https://chitanka.info/text/360-tsvetyt-ot-kosmosa
Дагон - https://chitanka.info/text/356
Кошмарът в Дънуич https://chitanka.info/text/4455-koshmaryt-v-dynuich
https://chitanka.info/text/362-sjanka-nad-insmut - сянка над Инсмут
https://chitanka.info/text/4455-koshmaryt-v-dynuich

Последна редакция: нд, 13 май 2018, 23:44 от Джон Сняг

# 548
  • София
Значи чети Сбъсък (ама недей да гледаш филма Simple Smile безумен е)

# 549
Скрит текст:
Според оценките в Goodreads съм ги оценила така:
5* - Дългата разходка, Гняв, Сияние, Мизъри, Неизживени спомени, То, Зеленият път, Дума Ки, Бягащият човек, Играта на Джералд, Долорес, Мистър Мерцедес, Страшни сънища за продан том 2 и Сърца в Атлантида
4* - Мъртвата зона, Огън, Романът на Лизи, Кери, Клетка, 22 ноември 1963 и Стрелецът
3* - Джойленд, Страшни сънища за продан том 1 и Гробище за домашни любимци
2* - Колорадеца и Danse Macabre

П.П. Angel_Dust, "Доктор Сън", а не "Доктор Стъклен". Това е книга на друг автор, фантастика мисля.

Упс, забравих да спомена, че тези дни очаквам на Дан Симънс "Лятото на страха" Blush Вече като фен на автора се надявам да не ме разочарова.

# 550
  • София
хахаха, да, разбира се... отивам да поправя... къде ми е бил акъла Simple Smile

# 551
[video][/video]Дан Симънс най-як му Ужас, Лешоядите са средна работа, но да кажем че стават, а  песента на Кали и Хиперион повече от посредствени. За сметка на това пък Ужас е  невероятна творба.
Силно се надявам Лятото на страха да е като Ужас, там имаше покъртителни сцени.

утопии -  
Скрит текст:
2 години ваканция на Жул Верн (деца попадат на самотен остров и трябват да изгразят общество)
                Повелителят на мухите - Уилям Голдинг
                 Полет над кукувиче кнездо - Кен Киси

идеализиран свят, който "отдолу" е изгнил.

дистопии
Скрит текст:
- Метро 2033, Селцето на Буличов, Клетка за птици, Мъглата на Кинг, Аз съм Легенда........-постапокалиптичен свят (най-честно създаден след ядрена бонбамндировка или някакъв експеримент на военните)

Отбелязвам си и Сблъсък!

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 00:00 от Джон Сняг

# 552
  • София
Повелителят на мухите какво му е утопичното? Т.е. утопията по един или друг начин не е ли фантастика, книга обрисуваща някакъв вид бъдещо/алтернативно общество... пък било то привидно идеално или не.

# 553
група деца  (пък можеше и да не са деца според случая)  са затворени  някъде - остров, лудница - и създават мини-общество, което би следвало да е идеално, но всъщност има своите недостатъци. УТопията както и дистопията са вид фантастики, алтернативни реалности, само че дистопият е утопия с отрицателен знак, а утопията по-скоро е романтична предства за обществото.
В Повелителят, децата в самото начало си играят на демокрация.... избират си лидер с гласуване....именно това води до разцепване на фракции, до обособяване на кланове, и до създаване на първобитно -общинен строй в който оцелява по-приспособимият. Ловците срещу събирачите.

# 554
  • София
Ама... все пак в романа няма фантастични елементи, ноето за мен изключва да е утопия.

Общи условия

Активация на акаунт