Фентъзи и фантастика - Тема 14

• 36 498
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
Някъде мярках 2018-та, но не останах с впечатление да е окончателно. И аз чакам. 

# 151
  • София
Не, не... той мълчи, казал е, че като има твърдо новини тогава ще даде дата и изобщо пълно мълчание от тогава по въпроса. Това от няколко години все си е така... той по-зле и от Мартин.

# 152
Е, Мартин поне казва, че няма да е тази година..

# 153
  • София
Черешката на тортата - да се сравнява Землемория с детска поредица! Не съм фен на Хари Потър, отчасти заради масовата истерия по тези книги. Принос имат и група върли фенове, който обясяваха колко е срамно това че Толкин е копирал от Роулинг. А и историята си е леко наивна. Докато Землемория е класика в жанра.

# 154
Ъъъ на мен пък Харито повече ми допадна, И заради разкошните филми. Землемория, Хиерион и други класики ми бяха интересни и красиви докато ги четох, но после не помня нищичко.

# 155
  • София
Ще си допълна първото изречение, че не се получи особено разбираемо.
Не ги помниш отчасти и защото не се коментират постоянно, като Харито ... Simple Smile Но е и въпрос на вкус, като за всичко останало.

Последна редакция: вт, 01 май 2018, 22:44 от Debora_69

# 156
  • Майничка
Ако изобщо нещо ми напомня "Землемория", то е "Сказание за острова на магиите" (Сагата за Реклюз) на Лиланд Модезит Младши.
Дори не бих могла да кажа, че Ле Гуин е повлияна от Толкин, по-скоро я свързвам с източните философии или с по-близките до природата религии.

# 157
Когато нещо е прекалено известно, привлича твърде много отвратителни хора - преди години четох, че фенове на Хари пращали обидни писма на Тери Пратчет - как смее да пише за училище за магия и едва ли не да копира Роулинг... Rage
На мен не ми харесва цялото усещане за безнадежност в цикъла Землемория - твърде мрачно и тъжно; прекалено депресиращо за мен. Чела съм и други подобни сюжети (в които се случват ужасни неща с невинни хора и действието се развива в мрачен свят), но като са поднесени по друг начин, ми е много по-лесно да ги обикна. Харесах черния хумор в онзи разказ за името на дракона (не съм убедена, че е замислен като шега - това ми е проблемът с авторката - всичко е безкрайно сериозно и отчайващо).

# 158
  • София
Както казах, въпрос на вкус е, Петя. Аз обичам мрачни истории, така че тази не ми се
вижда безнадеждна. Но пък не харесвам Пратчет.  Grinning
А тоталното умствено затъмнение при някои хора е направо плашещо. / атаките с/у
Пратчет и Толкин от феновете на Роулинг/

Последна редакция: вт, 01 май 2018, 23:12 от Debora_69

# 159
  • София
.... група върли фенове, който обясяваха колко е срамно това че Толкин е копирал от Роулинг.
Тъй я, сигурна съм, че Толкин е попътувал  в бъдещето с машина на времето, прочел е Харито...флюбил се е и се е прибрал да изкопира туй-онуй Simple Smile

# 160
  • Майничка
Има една сентенция, в момента не мога да си я спомня точно, но нещо в смисъл, че по-голям невежа от този, който не е чел нито една книга е този, който е прочел само една.
Харесвам еднакво и безусловно Толкин, Ле Гуин и Роулинг. От тримата Толкин ми звучи най-примирено и по-обезнадеждено даже от "Вакантен пост" на Роулинг (не че е фентъзи, но това би била историята на ХП без Хогуортс). И Пратчет харесвам също толкова.
Но пък не харесвам и наполовина колкото тях Нарния.

# 161
  • София
.... група върли фенове, който обясяваха колко е срамно това че Толкин е копирал от Роулинг.
Тъй я, сигурна съм, че Толкин е попътувал  в бъдещето с машина на времето, прочел е Харито...флюбил се е и се е прибрал да изкопира туй-онуй Simple Smile
Ох, още се смея ...  Simple Smile Покрай филмите сигурно са решили че и книгите са писани наскоро .... със сигурност не са го чели.

# 162
  • София
А сходства с Харито има "Колеж за магьосници" на Лев Гросман.
Не съм чела книгата /поредицата е от 3 книги, но само тази е издадена у нас/, бях загледала сериалчето
по книгите - The Magicians. Видя ми се скучновато и спрях да го следя. Но както писах за вкусовете ...
на тези, които харесват Хари Потър може пък да им е интересно.

Последна редакция: ср, 02 май 2018, 00:08 от Debora_69

# 163
Когато нещо е прекалено известно, привлича твърде много отвратителни хора - преди години четох, че фенове на Хари пращали обидни писма на Тери Пратчет - как смее да пише за училище за магия и едва ли не да копира Роулинг... Rage
На мен не ми харесва цялото усещане за безнадежност в цикъла Землемория - твърде мрачно и тъжно; прекалено депресиращо за мен. Чела съм и други подобни сюжети (в които се случват ужасни неща с невинни хора и действието се развива в мрачен свят), но като са поднесени по друг начин, ми е много по-лесно да ги обикна. Харесах черния хумор в онзи разказ за името на дракона (не съм убедена, че е замислен като шега - това ми е проблемът с авторката - всичко е безкрайно сериозно и отчайващо).

Това е забавно. Роулинг няма патента върху училищата за магия като идея, а само върху Хогуортс. Съществуват Невидимят Университет, Академията за вампири и куп други магически места. Да не говорим че някой може да обвини самата Роулинг, че е крала от Джордановия, Тар Валон. Джордан пък в  първите две книги е заимставал яко от Толкин. и така докато стигнем Хауърд, които е взимал мотиви от Блаватска, пък тя от викинските саги, а самите викинги - от сагите на хуните.
Това е несериозно.
Не мисля, че Пратчет е копирал когото и да било,  стилът му е абсолютно уникален - хем е пародиен (а пародийно фентъзи не се среща под път и над път) хем прави анализ как възникват важни институции или феномени като киното, театъра, банките, робството. При него всичко е много обосновано, сетинга е издържан.

* То по същата логика и Землемория на УРсула ле Гуин , Ритматистът на Сандърсън,Гилдията на Черните магьосници  на Канаван са едно към едно  с Хари Потър - има някакви деца-магьосници, които учат в магическо училище, значи сюжета е краден от Хари Потър!
** пак по тази логика  всички автори -фантасти, които са писали за хуманоидни роботи директно крадата от А.Азимов.  А който е писал за подводници и дирижабли - от Жул Верн! Как смеят! я веднага в  карцера!

Последна редакция: ср, 02 май 2018, 00:28 от Джон Сняг

# 164
Има една сентенция, в момента не мога да си я спомня точно, но нещо в смисъл, че по-голям невежа от този, който не е чел нито една книга е този, който е прочел само една.

Винету, Винету.... няма да казвам кой е чел единствено тази книга и то до средата...

Общи условия

Активация на акаунт