Кажете си истината...

• 100 360
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 1 215
  • Пловдив
И не усети разликата между ябълките и крушите?
Ми доообре.

# 1 216
При нас на 5000,- бруто взимаш 2900,- нето.
Изчислява се така: от брутната заплата се изваждат 18,05% за социално осигуряване; от сумата след това се изважда данъчното облекчение за деца или самотен родител и остатъкът се облага с 36, 43 или 49% (колкото повече заплата, толкова по-голям процент).

На първо око германците взимат повече, но пък тук заплатите са 14. Затова е по-добре се гледа годишната сума.

# 1 217
Не мога да се сетя кога за последно успял интересен човек, който да познавам, толкова дълго и напоително е изчислявал чуждите заплати, ипотеки, лихви и данъци. Анти-теза на успеха: да броим парите на другите.

# 1 218
Е, това все пак съм работила... Броях, изчислявах, превеждах... Grinning

# 1 219
  • София
Този, дето ги плаща. Данъците.

# 1 220
Този, дето ги плаща. Данъците.

Предполагам, все пак става дума за собствените и на служителите си, не на форумските Simple Smile
Иначе, заслужава да плаща още по-големи данъци.

# 1 221
Не мога да се сетя кога за последно успял интересен човек, който да познавам, толкова дълго и напоително е изчислявал чуждите заплати, ипотеки, лихви и данъци. Анти-теза на успеха: да броим парите на другите.

В сегашните икономически условия и при сегашното количество наляти пари е жизнено важно - за да видиш как да се присъединиш към хората, събрали се около потока с пари, а не към тези, при които има дърпане на килимчето под краката. Та така, важно си е и се забелязват някои тенденции. Хубаво е на идейно ниво да не гледаш в канчето на другия, ама трябва от време на време да погледнеш, защото май има различни писти и хора, за които парите са нищо и ги ползват за мотивация, дори когато е нечестно. Та така, ако си гледаш само своята паничка, е идеално, защото няма да забележиш тенденциите и ще помагаш на системата да те прецака.

# 1 222
Канчето на другия на успелите не е буквално "канчето на Мара" и колко апартамента приписа гаджето и на сина и.
За сравнителен анализ се иска критично мислене и перспектива.

# 1 223
Започва да ми харесва това "гадже" обаче:) представям си, че и на 70 пак ще сме гаджета, ако поради алцхаймера не решим да направим глупост и да се женим.

Аз и по-големи канчета от на Мара мога да гледам и знам къде да гледам.

# 1 224
Не, стойте си гаджета. Данъците яко, яко се усложняват иначе. 42 страници декларации, братче. Добре, че сме си умнички, та още се оправяме с тях сами.
Алцхаймер може да те хване и по-рано, та скоро да не се окажеш една банална госпожа, вместо фатално гадже.
И без това и двете са само категории. Едната, главно данъчна.

# 1 225
Между другото, в Швейцария е доста голяма резачка за хората в брак и има бонуси за гаджетата. В БГ все още няма семейно облагане - супер лесно е всичко да е разделено.

# 1 226
А тук има семейно облегчаване и все още married filed jointly е на далавера, особено след децата и цялата гълтачка на пари, които идва с тях. В Швейцария по данъчни причини отиват едни друго хора, не романтиците без брак.

Лесно е да е разделено, данъчно, значи, в България. Не е толкова лесно, когато си в болница в критично състояние и гаджето ти е никой. И други такива евентуалности, но да не си разваляме лекото сутрешно настроение.

# 1 227
Хайде, това все пак е България, тук лекарите са разбрани, срещу съответната сума ще ми стане някой. Едва ли ще се запънат за буквата, при 50% двойки без брак.

# 1 228
Лекарите може и да се купят, но някои роднини - не.

# 1 229
О, не се и съмнявам. Един от бившите ти професори в АУГ има лаф с мъжа ми: "TIB: This is Bulgaria." Казано във всички смисли на думата.
Хубаво е, когато корупцията ти дава малки ежедневни блага. Лошо става, като лиши децата ти от нормалност.

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 16:10 от elenna

Общи условия

Активация на акаунт