Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е ИР?
Какви са причините за инсулинова резистентност и какви здравословни състояния са свързани с нея?
Кой е изложен на риск от инсулинова резистентност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е ИР?
-
Какви са причините за инсулинова резистентност и какви здравословни състояния са свързани с нея?
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на тялото стават по-малко чувствителни към инсулин, хормон, който регулира кръвната захар. Това може да доведе до високи нива на кръвната захар и да увеличи риска от развитие на здравословни проблеми като затлъстяване, метаболитен синдром, стрес, употреба на кортикостероиди, тежки общи заболявания и бременност. Освен това инсулиновата резистентност е свързана с други състояния като диабет тип 2, чернодробна стеатоза (мастен черен дроб), атеросклероза (втвърдяване и стесняване на артериите), кожни лезии, синдром на поликистозни яйчници и нарушения на щитовидната жлеза. Консумирането на твърде много бързи въглехидрати също може да допринесе за развитието на инсулинова резистентност.
-
Кой е изложен на риск от инсулинова резистентност?
-
Как се диагностицира инсулиновата резистентност?
-
Какви са някои превантивни мерки, които могат да бъдат предприети?

Такива ужасии чета за лекарствата за диабет и за страничните им ефекти, че направо съм пощуряла от страх и ужас...

Точно затова ми беше мисълта от колко ли време съм имала ИР без да знам, защото доста трудно отслабвах, когато имах все пак някакви проблясъци от време на време. Подозирам, че от доста дълго, като се има предвид, че преди десетина години лекувах и ПКЯ. Уж ме изследваха тогава и за ИР, но не откриха.