за 24см форма
За блата:
3 жълтъка
1щ. сол
1ч.л. лим. кора(аз сложих повече, че обожавам!)
40г/3с. л. захар
2 белтъка
35г/2с. л. с връх брашно
10г/1с. л. нишесте(при мен - натурално пшеничено)
Жълтъците се разбиват на пяна със солта, половината от захарта и лим. кора. Белтъците- на сняг с останалата захар и се добавят към жълтъчната смес. Върху яйчната смес се пресяват брашното и нишестето. Разбърква се леко и се изсипва във формата застлана с хартия за печене. Пече се 5-6 мин.(към 10тина при мен) на 200С . Като изстине се изважда от формата, маха се хартията и се връща отново, като стените се намазват с малко олио.
За горния слой:
2с. л. желатин(при мен 2 пак.)
3 жълтъка
1ч.ч. захар
2с. л. нишесте
1ч.л. лимонова кора
1ч.л. порток. Кора
400мл портокалов сок
400мл пр.мляко
300 г фино крем-сирене/заквасена сметана или обезсолено сирене Дунавия (при мен-последното, че то се намираше)
200мл течна сметана
400г ягоди
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода да се накисне. Смесват се жълтъците, нишестето, захарта, портокаловия сок, млякото и настърганите кори. Вари се на средно силен огън докато започне да се сгъстява и при непрекъснато бъркане.
Тогава(аз изчаках малко да се поохлади, да не е съвсем врял крема) се добавя желатина и се разбърква добре да се ратвори. Охлажда се.
Крем-сиренето се разбива и се добавя към крема. Сметаната също се разбива(на сняг) и се добавя. Всичко се разбърква добре.
Върху блата се намазва тънък слой от крема и отгоре се нареждат ягодите, нарязани на половинки. Залива се със останалия крем, заравнява се.
Оставя се да стегне в хладилник 4-5 часа, махат се стените на формата и се украсява с бита сметана и четвъртинките ягоди.
За гарниране:
300мл сметана (при мен отиде доста по-малко около 100-150)
1с.л. захар ако не е сладкарска сметаната
2 ягоди разрязани на четвъртинки
..... или естествено, както си решите за украсата.
коментарче от мен:
Та за моята 26см форма ползвах за блата доза и половина, остналото не съм променяла.
За блата: към жълтъчната смес добавих малка част от белтъците на сняг (защото иначе ставаше много гъста сместа и кофти за бъркане), след това брашното с нишестето и завърших с по-голямата част белтъци на сняг. Някакси не ми допада брашно след белтъци на сняг .
Крема, още докато го варях, ми се видя твърде рядък и (тук виках неволята на помощ – щерката де, да бърка на огъня непрекъснато ) добавих още 1 ½ с.л. нишесте (а после установих, че може и повече... абе 800-900мл си плачат за пакетче почти ама следващия път). В крайния си вид ми се виждаше редичък крема!
Като сипах малка част от крема върху блата, ‘щото беше рядък, сложих формата, както и купата с останалия крем в хладилника за около час, за да се стегне и да мога да наредя ягодите. После ги наредих спокойно, залях и в хладилника.
Тортето ми беше за подарък, та затова аз включих котешките езичета и панделката към украсата.
Страхотна вкусотийка е това, препоръчвам ! Пък и е лесничко, че мен по сложнотиите ме няма.
Бряххх, че обстоятелствена бях .... дано е полза за някого.
С благодарности за рецептата на сп. Меню !