Боян Петров

• 238 070
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 295
  • София
Защо наричате Христо Проданов Христо Христов? Или за друг става въпрос...
Друг е .

# 2 296
  • София
Дотук разбрах, че ако имам особено силен интернал напън, си плащам на няколко шерпи, и ме извлачват на Еверест, за да се тагна за фейса от там. Нищо, че най-великият ми сблъсък с планината е изкачването с лифта на Витоша, т. е не притежавам абс никакви катерачески умения.

Атанас Скатов  - честно, не го знам на един крак ли е подскачал, с кислород ли, със или  без коза , веган ли е, какъв е, но поне слава Богу, не се наложи да бъде издирван и той. Мисия  - благополучно завършена!

докато официално нямаме данни за намерено тяло - няма R.I.P.

Разбира се, че е пресилено и без никакви катерачески умения и без физическа подготовка не е възможно. Но с прекарани парапети и въжета почти навсякъде, няколко шерпи, които да ти носят кислорода, багажа, да ти помагат, с прилична физическа подготовка, прилична аклиматизация, достатъчно пари и опит в катеренето, не е невъзможно и без да си истински алпинист.

Христо Проданов и Христо Христов са двама различни алпинисти, загинали на Еверест през 20 години.

# 2 297

Ами защото има двама алпинисти. Христо Христов е съвсем отделен човек, който по някаква гадна случайност изигра ролята на Христо Проданов -2. В смисъл звезда, големи надежди, тръгване без кислород и грешка.

Иначе височинната поносимост е голяма мистерия - примерно висок, мускулест и трениран тийн, който на 3,000 метра повръща и му се вие свят, и пухкава бабка с дебело дупе на 50+, която на 6,000 метра се чувства отлично, без да е шерпа, просто стандартна БГ баба, ходеща по Хималаите с някакъв талант да вирее нависоко.

# 2 298
Щом времето е лошо, дали ще катерят към върха? Вече си мисля, че няма да открият нищо ... Всичко остава мистерия.
Още вчера са стигнали 10 метра под върха и няма смисъл точно на върха да се качат.Казаха, че е пълно със скрити пукнатини и е рисковано.Днес вече слизат надолу спасителите.Там вече е вечер,така че скоро търсенето и днес ще приключи много скоро.

Вчера бяха в трети лагер. Днес още няма контакт с екипа на място, така че не знам някои хора как получават сведения и откъде....

# 2 299

За друг става въпрос. Христо Христов загина 2004. Даже статия в Уики няма за него. Загина на 26 години под Еверест, изкачил го е без кислород. По същото време само с няколко дена разлика там загива и племенницата на Проданов, чиято цел беше да е първата българка на Еверест.

И двамата са забравени вече явно. Минали са само 14 години.

# 2 300
  • София

Ами защото има двама алпинисти. Христо Христов е съвсем отделен човек, който по някаква гадна случайност изигра ролята на Христо Проданов -2. В смисъл звезда, големи надежди, тръгване без кислород и грешка.

Иначе височинната поносимост е голяма мистерия - примерно висок, мускулест и трениран тийн, който на 3,000 метра повръща и му се вие свят, и пухкава бабка с дебело дупе на 50+, която на 6,000 метра се чувства отлично, без да е шерпа, просто стандартна БГ баба, ходеща по Хималаите с някакъв талант да вирее нависоко.

Баба ти с пухкавото дупе е туристка. Ходила 5-6 пъти на Мусала, Вихрен и Ботев. Вероятно е ходила и по други места. Но не и до 6000м. На 6000 няма обичайни баби, попаднали на туризъм. Малко над 4000 метра, мисля, без да съм сигурна, че беше 4600м,  е туристическата зона. Оттам нагоре ходиш с името си, организация и екип, независимо дали си алпинист с цели или такъв от любителите, дето ще го бутат догоре.
А тийнът повръща и на 1840, защото, живее в град, обича да кара кола, ходи на дискотека и  прави физическо в анаеробна среда - фитнес - салон с 50 потни мъжки тела и не  е свикнал с кислорода изобщо, камо ли с липсата му.
Иначе да, височинната поносимост е индивидуална.

# 2 301
Ох момичета, сега пак чета и ми е мъчно.

"Няма шанс да се случи чудо с Боян", заяви по БНР Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.
"Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде - в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да се е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това, стилът на изкачване на Боян Петров, неговият стил на организиране, предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината", коментира Попйорданов.

"Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това", добави още Попйорданов: "Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват".

Какво говорим изобщо. Боян изобщо не планира закъсване между трети лагер и върха, даже не взема инсулин, дрехи, нищо. Кошмар, отишъл си е човекът. Светла му памет!

# 2 302
  • планетата Земя
Странно ми е как не се разбира защо Боян Петров се катерил по планините, защо ходел сам и т.н.

Човекът си го е казал направо във филмите, които е снимал. Много е просто - за да има и българин, който да се е качил на тези 8000-ници. В началото и той самият не е вярвал, че това е възможно. Но когато ти останат 4 от 14, просто няма как да спреш или, ако го направиш - винаги ще живееш с нещо недовършено. Евала на човек, който въпреки всички трудности не се отказва. Защото тук оставам с впечатлението, че всички си мислят, че то височинният алпинизъм е една разходка в планината. Нима не осъзнавате, че всяка стъпка там горе се заплаща. Не можеш да дишаш, не можеш да мислиш, но въпреки всичко фокусираш цялото си същество, за да оцелееш.
Изисква се необикновена концентрация и много мисъл преди това, за да осъществиш желаната цел. Малко като да играше шах с природата. И в тази игра мат е равносилно на смърт. Това го знае всеки, който тръгва на горе. Също знае, че колкото и да е подготвен, винаги има непредвидени обстоятелства.

Според мен това е и една от причините Боян да катери сам. Когато си с друг, рискуваш много повече - рискуваш не само собствения си живот, но и този на другия, както рискуваш и да не можеш да спасиш този друг, ако попадне в беда. А с това как се живее?

Не знам как може да се омаловажават постиженията на Боян Петров. Като не ги разбирате - поне си мълчете. Проявете малко уважение към хората, които го обичат и ги боли от такива коментари. Човекът е направил нещо повече от всички пишешти тук и това няма как да не му се признае.

# 2 303
  • Mars Hotel
И двамата са забравени вече явно. Минали са само 14 години.
Тъжно ми стана. С Христо Христов сме от един град, познавах го бегло. Изключително скромен и много сърдечен. Не е забравен, поне в родния ни град, но е жалко, че толкова хора нямат никаква представа кой е той.

# 2 304
Цитат
Баба ти с пухкавото дупе е туристка. Ходила 5-6 пъти на Мусала, Вихрен и Ботев. Вероятно е ходила и по други места. Но не и до 6000м. На 6000 няма обичайни баби, попаднали на туризъм. Малко над 4000 метра, мисля, без да съм сигурна, че беше 4600м,  е туристическата зона. Оттам нагоре ходиш с името си, организация и екип, независимо дали си алпинист с цели или такъв от любителите, дето ще го бутат догоре.
А тийнът повръща и на 1840, защото, живее в град, обича да кара кола, ходи на дискотека и  прави физическо в анаеробна среда - фитнес - салон с 50 потни мъжки тела и не  е свикнал с кислорода изобщо, камо ли с липсата му.

Всъщност всеки ходи с "името си", "организация" /според както я разбира/ - и на Мусала, и на Мон Блан, и на Макалу, а екипът очевидно не е задължителен дори за Еверест. Колко солови изпълнения е имало вече и там...

# 2 305
  • София
Не че нещо, но от няколко хиляди години насам никой не е прекарвал слон през Алпите, та може това да е следващото горещо нещо...
Е, ама това е авторско право на Ханибал. Не знам, трябва да се провери, дали авторските права са още налични, все пак. Ако не са - пътят и там е открит. Който иска - на слон да язди, който ще - на ски да лети или да перне един делтаплан. На който както му е удобно. Свободен и демократичен свят сме, все пак.

Цитат
За тези хора това е професия, работа. Те получават пари от спонсори, те не вадят от собствения си джоб, за да си осигурят експедицията. После ги чакат договори за книги, интервюта, участия, други експедиции. Никой не иска да чете как са те носили по южния маршрут десетина шерпи, но мнозина биха платили, ако се окаже, че като козел си се мятал над цепнатините гол и бос без кислород с шепа лешници в джоба.
Като е професия, да не е пък монопол?
Всеки има право да се пробва. Като ще и на гръб да го носят - щом си плаща, ще го качат. На кой пречи това? Качила съм всички най-високи върхове на планини у нас на крака. Никога не ми е било проблем, ако друг пък е минал част от маршрута с лифта, тикан  е, дърпан е и т .н. Не пречи дори и ако този, същият, после приказва и пише книги как е качвал на куц бос крак. Понеже нямам комплекси да съм първа, да съм най. Искала съм - качила съм. Нито книги ще пиша, нито други мераци да се увековечавам имам. Нямам нахалството да искам да забранят друг да качи, както намери за добре тез, които съм качвала и аз.
А кой какво пише по книгите си и рецитира по филми и интервюта - това е без значение отдавна за мен. Възрастен човек съм и от много години съм наясно, че театърът е вечно изкуство.
Върховият патос без друго винаги ми е звучал като емоционална патология.

Лично на  мен веганът ми е по-симпатичен. Не защото е веган, а защото прочетох, че допреди няколко години нищо не е катерил и нищо не е спортувал. Преди 6-7 години минава за първи път като възрастен човек Ком- Емине, не е алпинист, не се обучавал специално. Въпреки това е качил доста високи върхове, вкл. Еверест. Май не са го влачили, носили и бутали дори.
Пък е и още жив този човек. Което за мен е най-важното.

Може да не е бил алпинист, но вече е Simple Smile. И каквото е трябвало да научи и да се обучи го е научил и се е обучил. То с всички е така. Започват на Черни връх, минават през Лъкатник и Злия зъб и стигат до Хималаите. То като те запали ...

# 2 306

Иначе да, височинната поносимост е индивидуална.

Не, просто срещнах такава жена и разказа истории. Ходи из БГ планините, но и веднъж годишно ходи на трекинг в Хималаите и стига доста нависоко. Изненадващо и за нея, но на височина се чувства добре. Не говоря за своята баба, разбира се. И да, не е обичайна баба, но на вид няма да познаеш къде е ходила.

Тийнът е катерач и алпинист, но се оказва, че Алпите дори не му понасят, няма още и много опит, но нито младоста, нито мускулите, му помагат на момента.

# 2 307
Скрит текст:
Не че нещо, но от няколко хиляди години насам никой не е прекарвал слон през Алпите, та може това да е следващото горещо нещо...
Е, ама това е авторско право на Ханибал. Не знам, трябва да се провери, дали авторските права са още налични, все пак. Ако не са - пътят и там е открит. Който иска - на слон да язди, който ще - на ски да лети или да перне един делтаплан. На който както му е удобно. Свободен и демократичен свят сме, все пак.

Цитат
За тези хора това е професия, работа. Те получават пари от спонсори, те не вадят от собствения си джоб, за да си осигурят експедицията. После ги чакат договори за книги, интервюта, участия, други експедиции. Никой не иска да чете как са те носили по южния маршрут десетина шерпи, но мнозина биха платили, ако се окаже, че като козел си се мятал над цепнатините гол и бос без кислород с шепа лешници в джоба.
Като е професия, да не е пък монопол?
Всеки има право да се пробва. Като ще и на гръб да го носят - щом си плаща, ще го качат. На кой пречи това? Качила съм всички най-високи върхове на планини у нас на крака. Никога не ми е било проблем, ако друг пък е минал част от маршрута с лифта, тикан  е, дърпан е и т .н. Не пречи дори и ако този, същият, после приказва и пише книги как е качвал на куц бос крак. Понеже нямам комплекси да съм първа, да съм най. Искала съм - качила съм. Нито книги ще пиша, нито други мераци да се увековечавам имам. Нямам нахалството да искам да забранят друг да качи, както намери за добре тез, които съм качвала и аз.
А кой какво пише по книгите си и рецитира по филми и интервюта - това е без значение отдавна за мен. Възрастен човек съм и от много години съм наясно, че театърът е вечно изкуство.
Върховият патос без друго винаги ми е звучал като емоционална патология.

Лично на  мен веганът ми е по-симпатичен. Не защото е веган, а защото прочетох, че допреди няколко години нищо не е катерил и нищо не е спортувал. Преди 6-7 години минава за първи път като възрастен човек Ком- Емине, не е алпинист, не се обучавал специално. Въпреки това е качил доста високи върхове, вкл. Еверест. Май не са го влачили, носили и бутали дори.
Пък е и още жив този човек. Което за мен е най-важното.

Може да не е бил алпинист, но вече е Simple Smile. И каквото е трябвало да научи и да се обучи го е научил и се е обучил. То с всички е така. Започват на Черни връх, минават през Лъкатник и Злия зъб и стигат до Хималаите. То като те запали ...

Това е съвсем различно. Скатов не се е обучавал специално, за разлика от почти всеки друг, зовящ се "алпинист".
Цитат
Скатов няма дори изкаран и елементарен курс по катерене и алпинизъм и е абсолютно самоук в този бранш. Но дългата му практика като научен работник му помага да преценя добре ситуациите, да анализира и да взема правилни решения. Той никога не проучва даден връх преди експедиция и иска да усети духа на първооткривателите, които не са знаели какво ги очаква.
Ако това е така, за мен този е по-интересен и специален.

# 2 308
Ох момичета, сега пак чета и ми е мъчно.

"Няма шанс да се случи чудо с Боян", заяви по БНР Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.
"Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде - в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да се е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това, стилът на изкачване на Боян Петров, неговият стил на организиране, предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината", коментира Попйорданов.

"Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това", добави още Попйорданов: "Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват".

Какво говорим изобщо. Боян изобщо не планира закъсване между трети лагер и върха, даже не взема инсулин, дрехи, нищо. Кошмар, отишъл си е човекът. Светла му памет!

Да!
Всички професионалисти се опитват да ни го кажат откакто започна спасително-издирвателната акция, аз лично едва вчера го "чух", т.е. осъзнах ...

# 2 309
  • София
Всъщност всеки ходи с "името си", "организация" /според както я разбира/ - и на Мусала, и на Мон Блан, и на Макалу, а екипът очевидно не е задължителен дори за Еверест. Колко солови изпълнения е имало вече и там...

Зависи какво разбираш по солово изпълнение. Едно е да се катериш сам до върха, друго е как си стигнал до под него. Самият акт на катерене е различно нещо.  "Добър ден, аз съм Имелда и ще се качвам на Еверест, ето ми раницата и пикела, дайте ми разрешително", реално не съществува като вариант. Обикновено точно нискобюджетните, силно солови изпълнения завършват лошо. За Еверест специално. Прословутият Шарп, например.

Общи условия

Активация на акаунт