Боян Петров

• 238 090
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 310
Венда, моля близките му и другите хора, които го обичат да не четат на места, където пишат неблизки нему хора, които искат да изказват мнение. Никой не е обиждал Боян, но пък не всеки одобрява този тип катерене и е склонен да се самозалъгва. Хората имат право да обсъждат и изразяват мнението си. Не сме ви дошли в къщата да ви говорим!

За сведение болшинството алпинисти катерят и са катерили в групи, соловото става разпространено чак напоследък и успяват някак да поделят и поемат риска с друго човешко същество. Боян не е първият алпинист на света и преди и след него са изкачвали и ще изкачват хората тези върхове. И в групи и солово, и с техника и без и с кислород и без.
Екстремният алпинизъм,  соло, без кислород и без техника не е оправдан като риск. Не сме длъжни всички да се прехласваме и да обожествяваме Боян. Това, че човекът е пострадал, не е оправдание да се изопачават и мелодраматизират фактите.

# 2 311
Това е съвсем различно. Скатов не се е обучавал специално, за разлика от почти всеки друг, зовящ се "алпинист".
Цитат
Скатов няма дори изкаран и елементарен курс по катерене и алпинизъм и е абсолютно самоук в този бранш. Но дългата му практика като научен работник му помага да преценя добре ситуациите, да анализира и да взема правилни решения. Той никога не проучва даден връх преди експедиция и иска да усети духа на първооткривателите, които не са знаели какво ги очаква.
Ако това е така, за мен този е по-интересен и специален.

На тази интересност и специалност ѝ се вика death wish.

Практиката му като научен работник щяла да му помогне... Абе нещо много научни работници има по тези височини.

# 2 312
Баща ми, който не е специалист ми го каза още в деня, когато се чу, че е изчезнал. Каза - ще го намерят, ама друг път, все едно игла в купа сено да търсят.

# 2 313

Направо ми звучи самоубийствено. Не бях чела за това.

# 2 314
  • София
Защо наричате Христо Проданов Христо Христов? Или за друг става въпрос...

Ами защото има двама алпинисти. Христо Христов е съвсем отделен човек, който по някаква гадна случайност изигра ролята на Христо Проданов -2. В смисъл звезда, големи надежди, тръгване без кислород и грешка.

Иначе височинната поносимост е голяма мистерия - примерно висок, мускулест и трениран тийн, който на 3,000 метра повръща и му се вие свят, и пухкава бабка с дебело дупе на 50+, която на 6,000 метра се чувства отлично, без да е шерпа, просто стандартна БГ баба, ходеща по Хималаите с някакъв талант да вирее нависоко.

Баба ти с пухкавото дупе е туристка. Ходила 5-6 пъти на Мусала, Вихрен и Ботев. Вероятно е ходила и по други места. Но не и до 6000м. На 6000 няма обичайни баби, попаднали на туризъм. Малко над 4000 метра, мисля, без да съм сигурна, че беше 4600м,  е туристическата зона. Оттам нагоре ходиш с името си, организация и екип, независимо дали си алпинист с цели или такъв от любителите, дето ще го бутат догоре.
А тийнът повръща и на 1840, защото, живее в град, обича да кара кола, ходи на дискотека и  прави физическо в анаеробна среда - фитнес - салон с 50 потни мъжки тела и не  е свикнал с кислорода изобщо, камо ли с липсата му.
Иначе да, височинната поносимост е индивидуална.

Не, просто срещнах такава жена и разказа истории. Ходи из БГ планините, но и веднъж годишно ходи на трекинг в Хималаите и стига доста нависоко. Изненадващо и за нея, но на височина се чувства добре. Не говоря за своята баба, разбира се. И да, не е обичайна баба, но на вид няма да познаеш къде е ходила.

Тийнът е катерач и алпинист, но се оказва, че Алпите дори не му понасят, няма още и много опит, но нито младоста, нито мускулите, му помагат на момента.

Аз правя разлика между катерач и алпинист. Катерач не е задължително свързан с надморска височина.

# 2 315
Аз пък съм възхитена колко хора положиха усилия, за да го намерят и спасят. Колко хора се вълнуват от съдбата му и постоянно чакат новини. И не ми харесва да ги обиждат заради това, че се вълнуват и интересуват. Дори и за изкатерилите Еверест се намери лоша дума.
Може да не разбирам мотивите му и да не мога да изброя всичките ни алпинисти, но ми се искаше да го намерят. За съжаление поредната тема, която е отровена.

# 2 316
Цитат
Зависи какво разбираш по солово изпълнение. Едно е да се катериш сам до върха, друго е как си стигнал до под него. Самият акт на катерене е различно нещо.  "Добър ден, аз съм Имелда и ще се качвам на Еверест, ето ми раницата и пикела, дайте ми разрешително", реално не съществува като вариант. Обикновено точно нискобюджетните, силно солови изпълнения завършват лошо. За Еверест специално. Прословутият Шарп, например.

Говорим си тук за чистото катерене. Нали точно обсъждаме кой как лично понася условията.
Иначе за финансирането вече си писахме достатъчно - който иска и има какво - ще си плати и ще се пробва.
И ти, и аз - също.

# 2 317
  • София
Защо наричате Христо Проданов Христо Христов? Или за друг става въпрос...

Ами защото има двама алпинисти. Христо Христов е съвсем отделен човек, който по някаква гадна случайност изигра ролята на Христо Проданов -2. В смисъл звезда, големи надежди, тръгване без кислород и грешка.

Иначе височинната поносимост е голяма мистерия - примерно висок, мускулест и трениран тийн, който на 3,000 метра повръща и му се вие свят, и пухкава бабка с дебело дупе на 50+, която на 6,000 метра се чувства отлично, без да е шерпа, просто стандартна БГ баба, ходеща по Хималаите с някакъв талант да вирее нависоко.

Баба ти с пухкавото дупе е туристка. Ходила 5-6 пъти на Мусала, Вихрен и Ботев. Вероятно е ходила и по други места. Но не и до 6000м. На 6000 няма обичайни баби, попаднали на туризъм. Малко над 4000 метра, мисля, без да съм сигурна, че беше 4600м,  е туристическата зона. Оттам нагоре ходиш с името си, организация и екип, независимо дали си алпинист с цели или такъв от любителите, дето ще го бутат догоре.
А тийнът повръща и на 1840, защото, живее в град, обича да кара кола, ходи на дискотека и  прави физическо в анаеробна среда - фитнес - салон с 50 потни мъжки тела и не  е свикнал с кислорода изобщо, камо ли с липсата му.
Иначе да, височинната поносимост е индивидуална.
Не е баш така , миналата година бяхме на 3200м , до сега повече от 2500 не сме се качвали, нищо ни нямаше и на нас и на децата, https://clubz.bg/36308-140_miliona_dushi_po_sveta_dishat_razreden_vyzduh Ето статия по въпроса.

# 2 318
на 3200 какво може да му стане на човек изобщо? Нали говорим все пак за височини от порядъка на 6000 и нагоре. 3200 няма българин, който да ги усети, все пак не сме родени на мъртво море.

# 2 319
  • София
Скрит текст:
Не че нещо, но от няколко хиляди години насам никой не е прекарвал слон през Алпите, та може това да е следващото горещо нещо...
Е, ама това е авторско право на Ханибал. Не знам, трябва да се провери, дали авторските права са още налични, все пак. Ако не са - пътят и там е открит. Който иска - на слон да язди, който ще - на ски да лети или да перне един делтаплан. На който както му е удобно. Свободен и демократичен свят сме, все пак.

Цитат
За тези хора това е професия, работа. Те получават пари от спонсори, те не вадят от собствения си джоб, за да си осигурят експедицията. После ги чакат договори за книги, интервюта, участия, други експедиции. Никой не иска да чете как са те носили по южния маршрут десетина шерпи, но мнозина биха платили, ако се окаже, че като козел си се мятал над цепнатините гол и бос без кислород с шепа лешници в джоба.
Като е професия, да не е пък монопол?
Всеки има право да се пробва. Като ще и на гръб да го носят - щом си плаща, ще го качат. На кой пречи това? Качила съм всички най-високи върхове на планини у нас на крака. Никога не ми е било проблем, ако друг пък е минал част от маршрута с лифта, тикан  е, дърпан е и т .н. Не пречи дори и ако този, същият, после приказва и пише книги как е качвал на куц бос крак. Понеже нямам комплекси да съм първа, да съм най. Искала съм - качила съм. Нито книги ще пиша, нито други мераци да се увековечавам имам. Нямам нахалството да искам да забранят друг да качи, както намери за добре тез, които съм качвала и аз.
А кой какво пише по книгите си и рецитира по филми и интервюта - това е без значение отдавна за мен. Възрастен човек съм и от много години съм наясно, че театърът е вечно изкуство.
Върховият патос без друго винаги ми е звучал като емоционална патология.

Лично на  мен веганът ми е по-симпатичен. Не защото е веган, а защото прочетох, че допреди няколко години нищо не е катерил и нищо не е спортувал. Преди 6-7 години минава за първи път като възрастен човек Ком- Емине, не е алпинист, не се обучавал специално. Въпреки това е качил доста високи върхове, вкл. Еверест. Май не са го влачили, носили и бутали дори.
Пък е и още жив този човек. Което за мен е най-важното.

Може да не е бил алпинист, но вече е Simple Smile. И каквото е трябвало да научи и да се обучи го е научил и се е обучил. То с всички е така. Започват на Черни връх, минават през Лъкатник и Злия зъб и стигат до Хималаите. То като те запали ...

Това е съвсем различно. Скатов не се е обучавал специално, за разлика от почти всеки друг, зовящ се "алпинист".
Цитат
Скатов няма дори изкаран и елементарен курс по катерене и алпинизъм и е абсолютно самоук в този бранш. Но дългата му практика като научен работник му помага да преценя добре ситуациите, да анализира и да взема правилни решения. Той никога не проучва даден връх преди експедиция и иска да усети духа на първооткривателите, които не са знаели какво ги очаква.

Аз лично съм малко скептична към "абсолютно самоук". И такъв да е, и да не е, моите уважения. Прави история в алпинизма по неговия си начин.

# 2 320
на 3200 какво може да му стане на човек изобщо? Нали говорим все пак за височини от порядъка на 6000 и нагоре. 3200 няма българин, който да ги усети, все пак не сме родени на мъртво море.

Повръщане, главоболие, загуба на апетит.

# 2 321
  • София

Това абсолютно не е верно. Има си хора и хора. И си има българчета, които на 1800 си ги тресе и повръщат.

# 2 322
След всичко, което изгледах и прочетох за Боян, нямам никакво съмнение защо катери. Първо е започнал от научна цел и от любов към планината, щото до нея е израснал. От друга страна събира и редки неоткрити видове и няколко пъти каза, че нашия музей е с една от най-богатите колекции именно заради експедициите му. Не, че това му е основната мотивация, но е важна не по малко. От друга страна той обича планината повече от всичко, личи му в погледа като говори за нея. Разбирам го напълно, въпреки че аз не съм планинар.
Чета на други места, че достатъчно знаци му е изпратила съдбата да спре. Ако го беше направил, нямаше просто да е той. Щеше да е просто научен служител на Бан, но не и Боян. Не казвам лошо за другите хора, които не са като него, самата аз не съм. Неговия характер обаче е такъв. Същия характер го е извадил и от болестите и проблемите в живота. Той просто е такъв. Преди да съдим е хубаво поне да опознаем, не че можах да го опозная толкова, защото за съжаление вече няма как да го срещна на живо, но от нужната информация си направих достатъчни изводи.

# 2 323
Добре, че се намериха пари, за да бъде платено на спасителен екип да тръгне.

# 2 324
Е аз в Алпите съм виждала да се спуска надолу и дядо, който даже в същото време пуши пура. Така, че не е без значение колко е свикнал да ходи човек по планините. Макар че тук говоря за доста по-малка височина. И макар че има една приказка, че най-много удавници имало сред добрите плувци.

Общи условия

Активация на акаунт