Та така, в един момент да си техничен атеист не е достатъчно, трябва да видиш срещу какво точно се изправяш. Шерпите имат точно тоя светоглед.
Звучи странно, но ако човек прекара повече време, може да се окаже, че планините наистина имат характер и са някакъв вид...не знам, божества? Еверест впрочем е "майката на света" според местните вярвания.
Аз точно това правя тия дни, разглеждам имената на върховете и се опитвам да им хвана характерите и вибрациите. Санскритското име е Abode of God. Кой бог, не се знае, дали не е демон, дали не събира жертвоприношения този бог. Лично аз съм много суеверна и си мисля, дали Боян не е имал лошо усещане и заради това да не е искал да тръгва, и дали уговорките със спонсорите, не са го накарали да се чувства притиснат да катери. Във филма, който гледах снощи, той споменава за много качвания, от които се е отказал, заради лошо усещане. Знам,че ако не беше сам това нямаше да стане. И първоначално не е мислил да го качва сам джуджето, а с тия Калифа, но е бързал за Еверест.