Отговори
  • Наблизо
Хърватите направиха масов бойкот на хранителните си вериги миналата седмица,протестирайки срещу високите цени в страната,след приема на еврото.
Това уж подействало и цените са намалели.
https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/bojkot.html
Но,скоро България ще приеме еврото.Ще се озовем ли с подобна или по висока спекула на цените?
Бихте ли тръгнали на бойкот срещу веригите?

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 17:45 от bubanka

# 1
  • София
Организира се протест, но спрямо коментарите - няма да протестират хората, добре им се чини кашкавал за 40 лв/кг.

# 2
  • София
Срещу веригите - не. В пъти по-евтини са ми от кварталните магазини.

# 3
Аз ще подкрепя протеста а 13 февруари и няма да вляза в магазин не защото очаквам реален ефект, а за да се покаже, че хората не са съгласни с увеличението на цените. Ако не се подкрепи масово, значи всички са ок поскъпване до небесата и не трябва повече да се оплакват.

# 4
На мен ми се струва, че ще има доста голяма подкрепа протеста.

Срещу веригите - не. В пъти по-евтини са ми от кварталните магазини.

Днес съм руса сигурно, но ми се губи логиката на написаното. Веригите диктуват цените на пазара в страната, защото от тях пазарят повечето хора и там е важно да са ниски, а не са. Поне за доходите в Бургас, никак.
А бай Иван под блока на колко продава едва ли на някой му дреме, то освен нещо забравено кой пазари от квартален магазин?

# 5
Аз ще подкрепя протеста а 13 февруари и няма да вляза в магазин не защото очаквам реален ефект, а за да се покаже, че хората не са съгласни с увеличението на цените. Ако не се подкрепи масово, значи всички са ок поскъпване до небесата и не трябва повече да се оплакват.
И аз ще подкрепя, като не купувам нищо от супермаркети на 13 февруари.

# 6
Положението с цените е такова във всички балкански държави, включително в тези, които не са приели еврото и тези, които дори не са в Европейския съюз. Затова си мисля, че просто противниците на еврото се опитват да го използват като аргумент за своите цели, а не че наистина е причината.

Малко преди протеста направиха ремонт на магазина до нас (Тмаркет) и като го отвориха направо щях да падна. Такива цени не бях виждала от години. Всеки ден има нови артикули "без пари".
Скрит текст:
Свински врат 5.99 лв., портокали 0.99 лв., сьомга котлет 16.90 лв., домати/краставици по 2 и нещо, масло DEUTSCHE MARKENBUTTER 250 г за 3.99 лв., 10 яйца за 2.99 лв., олио 2.39 лв. и т.н.
След това и Била пусна по-ниски цени. Лилд също.
Не знам има ли връзка с протестите в другите държави, защото започнаха седмица по-късно, но поевтиняването тук е осезаемо.

# 7
Не мисля, че тук ще има някакъв ефект. Хората пазаруват предимно във веригите заради промоциите и защото в кварталните магазини не могат да предложат такива цени. Поне в повечето случаи. За да има ефект си мисля, че трябва бойкотът да е по-дълъг, за да им спаднат трайно оборотите. Или поне основни хранителни продукти да не се купуват от тях, защото цените на щандовете им се контролират повече от тях, отколкото от производителите.

Наскоро (миналата седмица) се замислих за промяната на ДДС ставката за хляба и как точно се е променила цената му. Проверих и сравних какви са цените на бял хляб Симид в различните вериги. Почти навсякъде, включително в кварталния магазин, беше на цена 2.45 лв, докато само в една верига с австрийски произход беше 2.63 лв. Тези 0.18 лв разлика нагоре нямат никаква логическа обосновка да съществуват.

Скрит текст:
Повишените цени в Хърватия идват от инфланцията, която не е пряко следствие на приема на еврото. С приема на еврото в страната посредством туризма се вляха много повече пари. Над 21 млн.туристи на фона на 4 млн. население. При 16 млн. за 2023г. това е сериозен ръст. Повече туристи -> повече приходи -> по-висока покупателна способност -> повече пари се харчат -> инфлация. Ние и с евро и без евро такъв ръст няма да докараме предвид разликата в услугата, която имаме с Хърватска и това, че се популяризираме като евтина дестинация.

# 8
И аз ще подкрепя протеста на 13.02 . Дано много хора разберат, че това е начина да предупредим търговците .
В квартални магазинчета не пазарувам отдавна.

# 9
  • София
Бойкотът е за всички магазини, не само за големите вериги.

# 10
Да се очаква веднага ефект е наивно, както се писа по-- горе това е само предупреждение. Като начало е нужно да го има.

# 11
Както ребел каза, повишаването на цените е заради повсеместна инфлация.
За мен не е коректно да се прави бойкот. Аз съм доволен от веригите и техните цени и стоки.

Ако някой иска по-евтино да произвежда и да продава.
Или само да продава, както си прецени.

# 12
Както ребел каза, повишаването на цените е заради повсеместна инфлация.
За мен не е коректно да се прави бойкот. Аз съм доволен от веригите и техните цени и стоки.
Цените и преди инфлацията бяха по-високи, спрямо същите продукти, в същите вериги, в Германия например. Като се има предвид, че там заплатите за персонал, данъци, наеми и т.н. са по-високи, няма логика крайната цена на стоките да е по-ниска.

# 13
Доволен си от това, че у нас е по-скъпо отколкото на запад? Дано такива са малцинство.

# 14
  • София
Точно. Имаше производител, който качи видео за цените на продуктите му в Била.
Редовна цена във фирмения му магазин за кисело мляко 2% - 0.99.
На промоция в Била на 1.29лв.

Логика няма един и същи продукт на е с 30-50% повече тук, при все, че логистичните им бази са тук. Част от производствата също.

Общи условия

Активация на акаунт