Слънцезащита 2018 - II

• 89 672
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Какъв е този серум на Румяна и какво му и съдържанието? Някои етерични масла и особено цитрусовите са фототоксични.

# 601
В серума на Румяна ,доколкото си спомням има доста етерични масла.Те правят кожата фоточувствителна.Маслата не са опция за дневно,лятно използване.

Аз използвам серума само вечер, както е препоръчала Румяна. Много внимавам с него, точно защото зная, че съдържа етерични масла. И пак луничасах 😟

Етерични масла или нещо, което ги има в състава си ползвам късна есен и зимата. Рано на пролет ги спирам и дори и вечер не ползвам - UV лъчите стават много силни .Аз така се петносах една пролет и оттогава - край. С уж нощно мазане.
Чувствителна ми е кожата , когато слънцето започва да става силно и допусна ли петно с каквото и да се мажа после си стои.

# 602
  • София
Ето го.
К
Мазала съм се с него само вечер, преди лягане.
Сутрешната ми грижа беше ЕУК и слънцезащитния 50 фактор на Деклеор. И след това на всеки два часа съм подновявали защитата, вкл. веднага след плуване в морето.
Подозирам, че при мокренето е станал гафа, въпреки многократното мазане. Аз плувам доста в морето и въпреки крема, предполагам, че водата е съдействала за луничките.
Всъщност и серума подозирам, заради етеричните масла, нищо, че съм го
мазала вечер.
Както и Did-ko пише, явно за светли кожи е опасно да се ползват такъв тип продукти през лятото.
Иначе аз винаги съм си активна в морето, но до сега така не съм се петньосвала. Надявам се, че ще се оправя, но ще ми бъде за урок да внимавам.

# 603
днес приятелка ми отсипа от прословутото 'злато' за проба
на лицето сложих грийн снейл пептидна есенция на скин уочърс, околоочен на биотен с хиалурон и синия слънцезащитен на миша с 50 фактор
'златото' веднага дръпна, на лицето ми е добре, но под очите опъва много
сложих след час още околоочен върху него и ситуацията е малко по-поносима
очаквах на пръстите ми след повторното нанасяне на околоочния крем да остане цветна следа, но няма такова нещо, т. е. прави сте, чистенето ще бъде трудно Simple Smile
това, което най-много не ми хареса е, че златото ми е прекалено тъмно - не желае да се адаптира и това е! Rage
опазила съм това лято деколтето от обичайната разлика и сега съм смешна, но по обратния начин - бяло деколте и шия + кафяво лице Joy
ще го измажа у дома - едната ми страна е към прозореца и колкото и да се пазя с крем и плътна завеса /прозорецът е южен/, от ляво имам петна Scream

# 604
Ето го.
К
Мазала съм се с него само вечер, преди лягане.
Сутрешната ми грижа беше ЕУК и слънцезащитния 50 фактор на Деклеор. И след това на всеки два часа съм подновявали защитата, вкл. веднага след плуване в морето.
Подозирам, че при мокренето е станал гафа, въпреки многократното мазане. Аз плувам доста в морето и въпреки крема, предполагам, че водата е съдействала за луничките.
Всъщност и серума подозирам, заради етеричните масла, нищо, че съм го
мазала вечер.
Както и Did-ko пише, явно за светли кожи е опасно да се ползват такъв тип продукти през лятото.
Иначе аз винаги съм си активна в морето, но до сега така не съм се петньосвала. Надявам се, че ще се оправя, но ще ми бъде за урок да внимавам.
Някои етерични масла са фототоксични, но това не се превежда автоматично като причиняващи оксидативен стрес. Те причиняват фотодерматит или фотоалергична реакция, едва след които може и да последва хиперпигментация, но не без тях. В основата на пигментните петна е оксидативния стрес, породен от лъчите от UVA спектъра. В ползвания от теб серум няма фототоксични етерични масла. Има съставки от цитрусови масла, за които се подозира фототоксичност - Citronnellol**, Geraniol**; Limonene**; Linalool , но посоката ти на търсене е друга - органичните филтри в състава на слънцезащитния ти продукт и по-конкретно авобензона. Тази гадинка в комбинация с хлорирана вода в плувни басейни или с брома от морската вода под действието на UV радиацията се разпада до вторични вещества, които генерират реактивни кислородни видове, тоест могат да доведат до оксидативен стрес в кожата. И не, това, че е стабилизирана с други филтри, не означава, че е тествана за фотостабилност в комбинация с UV радиация и морска вода, тестват ги на сухо. Ако целта е повече предпазване от нежелана пигментация при интензивно излагане на слънце посоката е по-скоро нано неорганични филтри с покритие от алуминий, силикони, още повече, че кривата на абсорбция на цинковия оксид в UVA спектъра е по-добра от тази на органичните филтри. Конкретно авобензон и оксибензон са повече за градска защита, когато няма да се плува в басейн или в морето, иначе и двата реагират с хлор (в басейните със сладка вода) и бром (в морска вода). При склонност към пигментация на всяка цена трябва да се избягва оксидативен стрес.
А ако целта на продукта на "Обикновените" е антиоксидантна защита, той е ужасно прозаичен. Активната съставка е страхотна сама по себе си, но комбинацията само с пропандиол е резултирала в ужасно лаишки продукт. За антиоксидантна защита при много светла фоточувствителна кожа със склонност към пигментации трябват каротиноиди и полифеноли, вътрешно и външно.

# 605
dragon8, много хубаво мнение, благодаря!
Може ли някакви примери за такива продукти за антиоксидантна защита, ако не представлява голямо усилие?  bouquet

# 606
  • София
Страхотно обяснение dragon8! Благодаря ти! bouquet
Щях несправедливо да набедя серума, а ето че причината е друга.
Можеш ли да ми предложиш варианти на антиоксидантни слънцезащитни кремчета, съдържащи каротиноиди и полифеноли?

# 607
Здравейте, крема на Неострата откъде го поръчвате ? В ензо е изчерпан вече от доста време, а от амазон не смея да поръчам, тъй като незнам на кой продавач да се доверя и до колко са оригинални продуктите. Ще съм много благодарна ако някой подскаже, тъй като в момента ползвам ББ на Миша, но много ми омазнява кожата и искам да го сменя.

# 608
  • София
Здравейте, крема на Неострата откъде го поръчвате ?
От Pharmacon.bg

# 609
dragon8, много хубаво мнение, благодаря!
Може ли някакви примери за такива продукти за антиоксидантна защита, ако не представлява голямо усилие?  bouquet
Миоки, опасявам се, че не е толкова лесно, като просто да предложа подобни продукти. Не, че не мога, но за сериозен резултат трябва различен подход, не просто мазане с поредното нещо. Първо, има един принципен момент - антиоксидантната защита трябва да проникне в епидермиса, защото там работи, но не в най-външния слой мъртви клетки (стратум корнеум), а в по-дълбоките слоеве с живи кератиноцити. Тоест, трябва да премине през стратум корнеум и да стигне до слоевете под него. Това продукт от сорта на EUK-134 сам посмъртно няма да го стори, не може. Трябва емулсия, крем и то добре разработен. Недонаправените серуми, като този на The Ordinary, не могат.
Слънцезащитният продукт обаче трябва да има много малка степен на проникване в епидермиса, защото работата му е да образува защитен филм върху епидермиса. Слънцезащитните продукти не се препоръчва да проникват до жизнеспособните клетки. Те трябва да спрат UV лъчите преди да са стигнали дотам. Значи, продукт 2 в 1 - слънцезащита плюс антиоксиданти, е една козметична безсмислица, за съжаление често срещана. Реално антиоксидантите се влагат, за да се стабилизират маслата в продукта и винаги ще се влагат антиоксиданти. Когато обаче се цели антиоксидантна защита на кожата, продуктът трябва да бъде отделен от слънцезащитния.
Продукти с каротиноиди има много малко като цяло, особено с много важните ксантофили. За пояснение, каротиноидите са голяма група вещества, които се делят на две подгрупи - каротини и ксантофили. Бета-каротинът например е вид каротин, а лутеинът, зеаксантинът и астаксантинът са ксантофили. В липидните мембрани на живите клетки в епидермиса най-висока концентрация има на лутеин и зеаксантин. Те са много ефективни в абсорбиране на светлина от синята и виолетовата част на видимия спектър. Отделно, в себума и липидите в стратум корнеум има доста витамин Е. Витамин Е и ксантофилите пазят мембраните от липидна пероксидация, тоест окисляване на тези липиди (мазнини). Значи, трябва продукт с витамин Е и каротиноиди, от които главно лутеин и зеаксантин. Да намерите подобен продукт за лице изобщо не е лесно. За късмет екстрактите от невен и турта (Tagetes erecta) имат много богато съдържание на ксантофили. Крем с невен или турта, който да е добър за лице, също трудно намирам лично аз. Затова пък масла с невен не са такава рядкост. За тяло най-любимите ми продукти с конкрет от невен във висока концентрация, тоест до степен продуктът на оранжевее, са тези бебешки неща:
https://bebo-bg.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/
За лице не ги ползвам, кожата ми е мазна и идват тежички, но за суха някои от тях ще са ок. Маслото става за масаж на лицето с него вечер. Но подчертавам, че каротиноидите изискват известен период на акумулиране в епидермиса, преди да се постигне добра концентрация, поне две седмици редовно мазане. А най-важното е вътрешната им консумация (и то след лека термична обработка и добавка на мазнини) на моркови, домати, зелени листни зеленчуци като спанак, лапад, киселец, зелените подправки и подобни. Не бива да се разчита на добавки, никакъв шанс да доставят разнообразието от каротиноиди от растенията. В редовната ни диета има около 40 вида, а в кожата са установени поне 11 вида каротиноиди. Маслото от облепиха (ракитник) и яйчният жълтък също са много богати на каротиноиди.
Полифенолите също е най-добре да се приемат вътрешно. Ако трябва да се търсят козметични продукти, те са с растителни екстракти от зелен чай, байкалски шлемник (Scutellaria baicalensis, има го в слънцезащитните на Anthelios, La Roche-Posay между другото), галова киселина  и производните й (galic acid, съставки Brightenyl и Infra guard), екстракт от синя имортела (Limonium narbonense) и подобни. Ето добър материал за такива съставки:
Secondary Plant Metabolites for Sun Protective Cosmetics: From Pre-Selection to Product Formulation
Излиза pdf файл при търсене.
Важното при каротиноидите и полифенолите, за разлика от други антиоксиданти, е, че те абсорбират UV лъчи и такива от видимия спектър.
Друго важно е в продуктите, които се подбират, да няма много масла, богати на полиненаситени мастни киселини. Последните много бързо се окисляват и ето ви пак свободни радикали. Антиоксидантите, вложени в продукта, не са ефективни до безкрайност, особено при интензивно излагане на слънце. Ето интересна селекция на продукти, като е взето и това предвид:
https://theskincareedit.com/2017/06/19/zinc-sunscreen-for-face

# 610
Страхотно обяснение dragon8! Благодаря ти! bouquet
Щях несправедливо да набедя серума, а ето че причината е друга.
Можеш ли да ми предложиш варианти на антиоксидантни слънцезащитни кремчета, съдържащи каротиноиди и полифеноли?

DonaFlor, причината най-вероятно е комплексна. Да, не бих набедила серума, но и не е достатъчно да се набеди филтъра. Проблемът с пигментацията има много аспекти. Нестабилността на авобензона е един потенциален източник на оксидативен стрес. Друг е особеността на много светлата кожа откъм съотношение на двата вида меланин - еумеланин и феомеланин. Първият е кафяв до черен пигмент, вторият е жълт до оранжевочервен. При много светлата кожа има доста по-ниско съдържание на еумеланин, който е основен абросбиращ пигмент в целия UV и във видимия спектър, да, никой слънцезащитен филтър не може да се сравнява с кривата на абсорбция на меланина като диапазон. Феомеланинът обаче не е толкова добър в абсорбцията в UVA  и видимия спектър, а отделно е потенциален прооксидант, тоест, способен е да генерира реактивни кислородни видове. Самата кожа е предразположена към оксидативен стрес поради тази генетична обусловеност. Ако храната ти напоследък не е била богата на антиоксиданти или не си ги усвоявала добре, естествената ти антиоксидантна защита може да е била снижена. Ако си била във фаза от цикъла си, когато естрогенът е естествено повишен, защото той флуктуира, има пикове и спадове в рамките на месеца, та ако е бил в пик, меланоцитите ти са били още по-чувствителни към UV лъчите. Меланоцитите (клетките, които произвеждат меланин) имат рецептори за естрогена и пигментните петна са отчасти хормонално обусловени. Ако си се излагала на слънце в часовете на най-интензивно греене, тоест около обед и ранния следобед, то тогава си отнесла не само солидна доза UV, но и лъчи от видимия спектър, а и инфрачервени лъчи. UVA + синята и виолетова светлина водят до оксидативен стрес, обаче колко хора знаят, че комбинацията от UV и инфрачервени лъчи също снижава до 1/2 антиоксидантната защита на кожата, а излишната топлина сама по себе си също генерира реактивни кислородни видове? Те се влияят и от телесната температура. Изобщо, виждаш колко фактори.
Както писах и на Миоки, не е достатъчно мазане с продукт с каротиноиди и полифеноли към слънцезащитата. Трябва пълен набор от мерки, по-голямата част от които дори не касаят използваната козметика. Ето полезни материали по темата:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1011134415300713
https://www.omicsonline.org/open-access/melanocytes-and-oxidativ … 127.php?aid=31442
http://www.mdpi.com/2079-9284/4/2/15/htm

# 611
dragon8, ти си енциклопедия Flowers Cherry Blossom
Накара ме да си извадя всички кремове и да ровя във състава им. Ясно ми стана едно - няма да ми е никак лесно да намеря истинска защита.И като прибавя това, че нямам твоите ззнания май ще трябва да се примиря с кремове, които имат поне една добра съставка от тези, които си изброила. Няма пълно щастие!

# 612
dragon8, страхотно полезна информация! Ще се поинтересувам повече по темата. Много благодаря!

# 613
  • София
Сърдечни благодарности и от мен! Невероятно полезна информация ни даваш. Направо ни просвещаваш.
Ще имам предвид всичко, което ми обясни.
В моя случай става въпрос явно за комплексно натрупване на фактори. Сега разчитам лека полека да избелявам и да избледнеят луничките, в диетата си ще обърна внимание на въпросните храни.

Страхотна си!
Още веднъж благодаря!

# 614
Момичета, използвам този продукт https://www.vichy.co.uk/ideal-soleil-tan-enhancing-spf30-protective-solar-water,но за първи път през живота ми кожата на места по краката ми стана на кафеви петна. Слаб е продукта ли,каква смятате че е причината?

Общи условия

Активация на акаунт