Слънцезащита 2018 - II

• 89 636
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
Did-ko, в свободен момент ще ви постна списък с взаимодействия между отделните слънцезащитни филтри, кой с какво се стабилизира и какво няма да е зле да следите в продукта. Списъкът е от презентация на Никола Лионети, един от авторите на статията The New Sunscreens among Formulation Strategy, Stability Issues, Changing Norms, Safety and Efficacy Evaluations, към която дадох линк. Другият автор е колегата му Луиджи Ригано, професор, химик и един от водещите европейски експерти в областта на слънцезащитните продукти. Ето го (скролвате малко надолу):
https://www.hpci-congress.com/index/hpci_in/in13_workshop.html
Отделно, това, което следва в слънцезащитните продукти, ще е определено свързано с възстановяването на увредената ДНК. Засега актуалните продукти са на Neova, но цените им си ги бива, та ще се почака да станат по-масови и по-достъпни, а и още изследвания да се натрупат:
https://www.neova.com/
И не на последно място, във файла, който е в уводния пост към темата, има много погрешно схващане в точката "Как да разчитаме SPF". SPF няма нищо общо с времето, прекарано на слънце, буквално нищо общо. Дори дерматолози твърдят същото, което е ужасяваща заблуда, подвежда сериозно потребителя и води точно до проблемите, които слънцезащитата цели да избегне.
Не съм енциклопедия, водя блога на българска козметична фирма и наскоро имах запитване от потребителка какво мислим по темата. Фирмата не предлага слънцезащитни продукти, но реших, че въпросът е твърде сериозен и си заслужава вниманието, проучвам го от години вече. Докато търсех материали, попаднах и на темата тук. Определени факти в много материали се набиват много сериозно на очи - текущо битува погрешно схващане за SPF, недостатъчно разбиране на UVA защитата, на комбинирания ефект от пълния спектър лъчи и много още. Резултатът беше, че написах 4 поредни статии и намирам, че са напълно недостатъчни, за да се заостри сериозно вниманието.
Тук поне няколко човека сте на много прав път, само трябва още малко по-комплексно търсене. Не е въпрос на реклама, няма продукти за продаване, но, дами, от фотостареенето не се умира, то не е болест и не е животозастрашаващо. Ако не остареем от светлината, ще остареем просто защото сме останали живи достатъчно дълго, за да доживеем до старост. От хиперпигментацията също не се умира, макар и да е отклонение от нормалното здраво състояние на кожата. От рак на кожата обаче се....

# 616
  • София
dragon8, благодарности за разясненията и за това, че даде правилна посока на темата!Наистина много полезни знания ни даваш. И ни помагаш да избягваме рекламните заблуди.
Аз бих искала да помоля за линкове към твоите статии. Ако прецениш, че тук не е уместно (въпреки, че мисля, че ползата за всички ще бъде изключителна), може да ги изпращаш и в лично съобщение.

Още веднъж сърдечни благодарности. Продължавам с интерес да следя всичко, което пишеш. Помня те от други теми за козметика и с удоволствие те чета!
bouquet

Последна редакция: ср, 15 авг 2018, 13:53 от DonaFlor

# 617
И аз искам на лични блога и фирмата, моля. Познавам много козметични компании и една, наела такъв, да го наречем заинтересован и начетен човек да води блога и, си струва да бъде проучена по-дълбоко.

# 618
  • София
Аз мисля, че става въпрос за сайта на Фитокод, защото в темата за тази козметика съм срещала много интересни и обяснителни постове на dragon8. Аз така или иначе използвам тяхна козметика и следя сайта, но ще ми бъде интересно да прочета статиите. Тези, които са публикувани в блога на сайта не съм ги чела ( има съвсем нови отпреди две седмици и явно покрай почивките съм ги пропуснала, току-що ги видях), отивам право там да чета и да се образовам!

Последна редакция: ср, 15 авг 2018, 14:03 от DonaFlor

# 619
  • Бургас
И аз мисля,че става въпрос за Фитокод.Не съм ползвала кремове на марката,но гела им за измиване беше много добър.

# 620
dragon8, тук доста хора ще сме ти много, ама много благодарни. Лично моя интерес го запали, а начина ти на обяснение....чак на мен взеха да ми се изясняват нещата макар, че съм блондинка.
 Какво съм си мислила, че правя до сега за кожата си направо не знам. Тук момичетата основно са ми давали насока на къде и какво да гледам и съм стигнала до някои заключения благодарение на тях.

И аз искам на лични блога и фирмата, моля. Flowers Cherry Blossom

# 621
  • Пловдив
Моля , напише блога в скрит тест за не занимаваме момичето на лични❤

# 622
  • София
Ето ги статиите - поредица от 4 части са ( надявам се да не се изтълкува като реклама, аз лично, нямам нищо общо нито с фирмата, нито с dragon8, просто съм впечатлена от научния подход и знанията, които предлага наготово🌺):
Скрит текст:

# 623
Адски сте бързи, разкодирахте ме за нула време. Да, в блога на Фитокод пиша.
Най-важното са източниците в края на четвъртата статия по темата за слънцезащита, тук ще дам още, защото, момичета, честна дума, откакто се рових за материали по темата, искрено ми се обърнаха някои представи с главата надолу и донякъде се ужасих от размера на проблема. А най-неприятното е статистиката, ракът на кожата бележи сериозен ръст и то при разработката на относително добри слънцезащитни продукти. Ако не опазим себе си и децата си с осъзнатост и информираност, не искам да мисля....И не е въпрос на теории на конспирацията, индустрията не ни лъже или заблуждава съзнателно, просто не разполага с нищо по-добро на този етап нито като съставки, нито като методики за определяне на параметрите на продуктите.
Ето един много сериозен материал на Световната здравна организация, а аз ще подготвя поста за филтрите.
http://www.who.int/uv/health/solaruvradfull_180706.pdf
Ако случайно не се отваря pdf-ът, заглавието е Solar Ultraviolet Radiation, Global burden of disease from solar ultraviolet radiation, автори Robyn Lucas, Tony McMichael, Wayne Smith, Bruce Armstrong

# 624
  • Шотландия
И аз да се присъединя към благодарностите към dragon8, обаче и една препоръка, ако разрешите, в скрит текст е, защото не се отнася конкретно до слънцезащитата.
Скрит текст:
Изключително висок е стилът на писане, аз имам претенции да съм средноинтелигентна и много четяща, уж основните понятия са ми известни, тази темата я следя доста отдавна, а и като цяло чета на тема различни видове козметика, но съм убедена, че много читатели няма да се преборят с езика на поднасяне на тази информация. Ако искате да помогнете за масовата информираност, трябва стилът да се понижи чувствително, за да може написаното да стигне до масовата публика - в този вид е почти невъзможно. Признавам си, че и аз се затрудних и затова реших да напиша тази препоръка. Понеже не разполагам с достатъчно време, си казах - това трябва да го чета бавно и с осмисляне, за да мога да си го "преведа" на разбираем и запомнящ се език, както и да го превърна в практически насоки лично за себе си, какво да правя оттук нататък. Извинявам се, ако звуча критикарски, намерението ми абсолютно не е такова. Това си е сериозен проблем в световен мащаб, но за България проблемът е критичен. Не само в козметиката, а и в много други неща, като се почне от учебниците за ученици, надписи в исторически, археологически и др. музеи и т.н. Всичко това води до наличие на много добри специалисти и разработки от една страна, и ниска здравна и друга грамотност у населението, от друга страна, което не успява да се справи с усвояване на написаното. Не защото е просто и неучено, а защото информацията не се поднася по подходящ начин, който да достигне до повече хора. 

# 625
И аз чета с интерес и не всичко разбирам, но като цяло ми е полезно и интересно.
В тази връзка напоследък се чудя дали фотоепилацията /или лазерната епилация/ би могла да води до рискове от рак на кожата или други неблагоприятни неща.

# 626
  • София
И аз чета с интерес и не всичко разбирам, но като цяло ми е полезно и интересно.
В тази връзка напоследък се чудя дали фотоепилацията /или лазерната епилация/ би могла да води до рискове от рак на кожата или други неблагоприятни неща.
И аз се чудя, защото една зима ползвах домашен уред за фотоепилация и забелязах, че ми излезнаха доста бенки и петънца. Много малки точки, но някои са си тъмни. Най-вече на ръцете. Даже спрях да ги святкам.
Надали съм направила повече от 5-6 "сесии". Кожата ми е матова и склонна към пигментация по принцип.
Притеснява ме определено този факт и не знам дали ще продължа да го ползвам. Има страхотен ефект иначе...

# 627
Мила, напълно те разбирам, защото ако средностатистическият читател се затруднява с мен, смятай какво ми е на мен да преведа на този, според мен не висок, а едва средновисок стил, научните изследвания, от които черпя данни. Свят ми се завива и ги чета по няколко пъти, те са и на английски и са пълни с научни термини. Проверявам всяко понятие, чета форуми, където пишат учени, търся допълнителни материали. За да разбера един материал, чета още поне 5 други. От десетки редове обяснение аз свеждам информацията до 2-3 много обобщени.  Съжалявам, няма начин напълно незаинтересован от темата човек, който иска само крайния продукт от такова сериозно смилане, да иска реално да се ограмоти от подобна статия. Ако снижа "стила", ще стана като всички останали, които не дават и 1/10 от важните факти, мятат ви няколко примерчета за продукти, дават голи полуобяснения и бъдете щастливи... Просто трябва да се получи постепенно надграждане на познания, което трае години. Това значи да почна от А, Б и да напълня блога с материали за слънцезащита поне за 2-3 години напред...Не съм начален учител, извинявам се, че го пиша толкова директно. Начинът е да се срещнем някъде по средата. Не става аз да снижа нивото, когато целта ми е повишаване на общото ниво. Иначе да взема и да греша с пълен и непълен член, да пропускам запетаи, да слагам "й" като окончание в множествено число - защо не? Прави се масово. Стига сме снижавали нивото и качеството в тази държава. И да, подобен текст се чете бавно, на порции, поетапно, възприема се по малко и после се минава към следващата част. Проверяват се и допълнителни неща, затова давам източниците. Нека всеки, наистина желаещ, да ме провери. Не пиша на голо доверие. За сметка на това, съм насреща за всякакви пояснения, защото ми е ясно колко е трудно. Затова и пиша тук. Суров "инфлуенсър" съм, чакам и отсреща труд. Човек или наистина иска да знае, или не. Ако видя интерес и желание, хващам за ръка и съпровождам. Иначе не знам какво ще се разбере, когато постна данните за филтрите? Да си правя ли труда?

И още нещо, никого не оценявам по степен на познания, нито по въпроси, които иска да зададе. За някои мога да се ангажирам аз да питам специалисти, далеч не всичко знам. Причиняващи срам въпроси за мен няма.

# 628
  • софия
Махам си питането. Приятелка ми обясни, че продуктът е гола вода. Няма да ви занимавам с глупости.

Последна редакция: чт, 16 авг 2018, 16:04 от zvаnchе

# 629
dragon8, определено чакам с интерес данните за филтрите и определено не смятам, че трябва да снижаваш стила. Само погледни, какъв интерес предизвика още с първият си пост.
Продължавай в същия дух! Отдавна не съм попадала на толкова полезна информация, поднесена на български език. Дерзай! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт