Слънцезащита 2018 - II

• 89 600
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
  • София
И аз да дам своя принос за анкетата:
1. Ползвам слънцезащита на лицето почти целогодишно. Със светла кожа, склонна към пигментации, лунички и бенки съм и от съвсем малка се мажа обилно, когато съм на плаж. За лицето почти целогодишно ползвам слънцезащита, а за тялото - веднага щом слънцето започне да грее по-силно и температурите надхвърлят 23-24 градуса, се налага да мажа откритите части - ръце, крака и т.н. Имах слънчева алергия и всички дерматолози са ме съветвали това. На море мажа с 50 фактор и тяло, и лице. В града - лицето пак с 50, а тялото - с 30. И пак ми се появяват лунички, петна и бенки.
2. Зная за УВ индекса, проверявам го от време време,  но честно казано не е непрекъснато.
3. Да, мажа и детето, като себе си.
4. Правилото за дължината на сянката не го знам. От тази тема чувам за него.
5. Нося леки, ленени и памучни дрехи, слънчеви очила (на морето задължително и шапка с голяма периферия), пия много течности, приемам лека храна през лятото. На море (което обожавам) прекарвам почти цялото си време на сянка, под чадър, използвам специални тениски от материя със слънцезащита, доста плувам и така се излагам на слънчеви лъчи повече от необходимото. Но пък трябва ли да се лиша от всичко, което ми е приятно, заради страха от слънцето?! Обожавам морето и стоим доста време през лятото край морето. Зарежда ме невероятно и си почивам така, както никога и никъде не мога да си почина.

Ще се радвам на още нова полезна информация по темата от dragon8, защото очевидно всички робуваме на насадени ни от медиите, списанията, маркетинговите трикове на козметичните компаниии т.н., виждания за това как трябва да се защитаваме от слънцето, а явно не всичко е истина. Но пък и не всички можем да се занимаваме с проучвания на точно тази тема, защото всеки си има професия, занимания, интереси и ангажименти, които го отвличат в съвсем друга посока и така оставаме в заблуда по някои въпроси.
Та, dragon8, благодарни сме за всички разяснения, които ни даваш и наистина оценяваме bouquet

Последна редакция: ср, 22 авг 2018, 10:55 от DonaFlor

# 691
  • Prismatica Aerie
Какво е правилото за дължината на сянката?

Aко сянката ти е по-ниска от теб - вредните слънчеви лъчи са най-силни.

# 692
Ок, супер са отговорите до момента. Благодаря Smile.
Ето информация, която може да е много полезна за всички, струва си да се запознаете с нея, на български:
https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/bg/bg-12-ways/bg-sun/5261-7
Предлагам да се изчетат всички точки. Пише за UV индекса, следи се лесно, защото го има в повечето прогнози за времето. Само че, ще трябва да обясня за него, защото той не е константа през целия ден. Той е индексът, който се мери по соларното пладне, solar noon, тоест реален е в часовете по обед, когато слънцето е най-високо и лъчите му падат отвесно. Сутрин и вечер е по-нисък.
Оттам идва и правилото на сянката. Catalano го е писала,  позволявам си съвсем лека корекция Simple Smile - слънцето започва да е вредно, когато сянката ни започне да става по-къса от нас. Не е вредно нон-стоп. Ето го:
https://teara.govt.nz/en/diagram/6157/the-shadow-length-rule
Това е лесен начин да научим децата си кога да търсят убежище на сянка, без да гледат часа. Повечето няма да го направят това с часовете. Аз се боря за слънцезащитен и шапка преди излизане, много е зор работата, а не е малък вече, на 12 трябва да разбира. Поне се преборих за обилно мазане със слънцезащитен продукт и подновяване на басейн и на море.
В материала от първия линк не са обяснили подробно само за слънцезащитните продукти. Там мисля да продължа с що е то оксидативен стрес, защото търсих материали и почти навсякъде пишат от полуфакти до врели некипели.

# 693
dragon8, и аз благодаря за информацията, която ни поднасяш Flowers Hibiscus

От прочетеното разбрах, че аз съм фототип 4, което в някаква степен ме предпазва от слънцето.
1. В последните години си ползвам слънцезащита, признавам - по-често се мажа през топлите и слънчеви дни. Запасена съм навсякъде със слънцезащитни кремове - вкъщи, в колата, в офиса, в дамската чанта...
2. Нямам навик да следя УВ-индекса, не обичам дори прогнозата за времето да гледам
3. Детето ми е на 9, доста по-бял от мен. Това лято много повече ми съдейства като го мажа, след като взех лосион на Australian Gold, който се разнася много лесно, попива бързо и ухае приятно.
4. Правилото за дължината на сянката сега го научавам, благодаря!
5. Старая се да стоя на сянка, когато мога - нося шапка, винаги очила. Ако условията позовляват - покривам се с тънко лятно шалче.

Flowers Four Leaf Clover  Flowers Sunflower   Flowers Cherry Blossom

# 694
Аз ползвам третиноин и за мен слънцезащитата е задължителна. Имам си и си имах порядъчно количество петна по лицето, които бавно и полека изсветляват.
През деня съм фактор 50+ целогодишно. Ако съм цял ден вкъщи, мажа се само сутрин, а ако съм навън, през два часа.
Ползвам слънчеви очила и шапка с широка периферия при силно слънце. На плаж не ходя от няколко години, не заради страх от слънцето, ами просто не ми доставя никакво удоволствие.

Трябва да призная, че съм толкова отговорна от скоро - около 2 години. Преди това нито се интересувах, нито съм знаела за опастностите. На младини пък съм се пържила по цял ден на морето без чадър и с крем фактор не по-висок от 20. ooooh!

Следя за УВ индекса, но като цяло ми е само за информация, защото и при висок и при нисък, ползвам все крем с висок фактор. Гледам да си набявам вит.Д с храната и взимам добавка целогодишно, защото живея на не особено слънчево географско място.

Детето ходи на море с тениска и висока слънцезащита + шапка. Обикновено кисне във водата и не разчитам само на кремове за тялото. Опитвам се да го карам да се маже, но както каза vici75 - тийновете трудно се склоняват към такива процедури, особено мочетата.

Не спазвам правилото за дължината на сянката, дори не знаех за него до сега. Просто когато слънцето е слабо - рано сутрин и привечер, не съм толкова отговорна с подновяването.

Други методи за защита от слънцето най-често са дълъг ръкав и стоенето на сянка и с гръб към слънцето по възможност. Миналата година взимах астакзантин, но тази не съм, защото пия доста други добавки и реших, че мога да мина и без него.
Нямам проблеми с прекалено много бенки, нито опасни такива за момента, така че поне от към ракови образувания за сега нямам притеснения, но предпочитам да действам превантивно и да се пазя максимално, за да компенсирам неглижирането в миналото. Това важи и за детето и за мен, а се опитвам и да информирам и семейството си.

# 695
Ни най-малко не се заяждам, но наистина ли е необходимо да се маже човек със слънцезащита, ако няма да излезе от къщи цял ден?

# 696
За мен е. Слънцезащитата ме предпазва и от УВА лъчите, които увреждат ДНК и дълбоките слоеве на кожата и които минават през облаци и стъкло, а аз седя доста пред голям прозорец през повечето от деня.

Вече боря първи бръчки и упорито съм решена да се оттърва от пигментните петна, за това съм прегърнала принципът "better safe than sorry".

# 697
Ни най-малко не се заяждам, но наистина ли е необходимо да се маже човек със слънцезащита, ако няма да излезе от къщи цял ден?

Има статии, в които се изказват предположения, че дори и в затворено помещение има вредни лъчи. Корейците имат специални защитни кремове за помещения.

Аз може би съм най-старата в темата и помня времето преди повече от 30 години, когато нямаше никакви слънцезащитни кремове, не се и говореше за такива. Помня само един ГДР крем Делиал, но го използвахме повече за добиване на тен.
Аз лично използвам повече от 25 години вече слънцезащита, защото почервенявам, беля, се, стават ми петна по лицето. От горе-долу това време не ходя и по плажове, на море повечето време съм по барчетата и сенките. Не пускам и домашните в периода от 11-4 да се размотават под слънцето. Шапки, очила и слънцезащита ползвам непрекъснато (зима, лято, няма значение) затова е не го следя индекса. Имам сигурно повече от 20 летни шапки с големи периферии във всякакви цветове и си ги нося постоянно.
Преди десетина години работех известно време в сферата на красотата и там доста интересувах. Някои автори казват, че появата на бръчки се дължи в 80% от случаите повече от излагането на слънце, отколокото на времето. Непрекъснатото повишаване на злокачестквените тумори на кожата в световен мащаб обаче би трябвало да ни алармира. Аз съм в Канада и изненадващо тя на едно от първите места по заболявания от меланома. Може би на север хората не се притесняват толкова от слънцето, но като ги гледам ходят непрекъснато по солариуми, а при мен е голяма и надморската височина, въздухът е по-рядък, минават слънчевите лъчи по-безпрепятствено.

# 698
Макарон, прекрасен въпрос и много резонен, за мен ползването на слънцезащита е въпрос на съотношението изписване на вежди/ избождане на очи, тоест полза/риск. Трябват обаче доста пояснения, които ще дам постепенно.
За дамите, ползващи третиноин и ретиноиди въобще - има алтернатива със сходно действие, която не само няма гадните странични ефекти на ретиноидите, но и се влага като антиоксидант в слънцезащитни кремове. Фотостабилна съставка е, не предизвиква фоточувствителност и изследванията я приравняват по ефективност с ретиноидите и като анти-ейдж, и като избелване. Прилага се и при акне и мазна кожа. Не съм я ползвала, защото нямам пигментни петна и нямам, поне засега, склонност към образуване на такива. Изобщо, аз съм твърдо против ретиноидите заради страничните им ефекти, както и заради изследвания, показващи потенциала им да предизвикват отделяне на провъзпалителни цитокини, а това са химични вещества, водещи до хронично възпаление на кожата и стареене. Така че, те са ми от съставките, които докато изпишат вежди, избождат очи. Не, благодаря! Личен избор.
Проучих въпросната съставка и мисля, че си заслужава вниманието. Нарича се бакучиол, INCI-то е bakuchiol, а търговското наименование е Sytenol A:
https://www.ulprospector.com/en/na/PersonalCare/Detail/4702/220364/Sytenol-A
Ето материали за нея:
http://www.in-cosmetics.com/__novadocuments/432122?v=636523094766670000
https://www.cosmeticsandtoiletries.com/testing/efficacyclaims/Co … d=6901B2476689B3F

А понеже имаше питане какво значи надпис на продукта от сорта на wet skin - wet skin technology или технологията "мокра кожа" е свързана с влагането на нови филм-образуващи съставки, полимери, благодарение на които при намокряне продуктът остава прозрачен и фиксиран върху кожата, вместо да започне да побелява и да се размива. Neutrogena имат такива, мисля, и не само те.

# 699
  • Prismatica Aerie
dragon8, би ли споделила какъв слънцезащитен крем използваш?

Това за ретиноидите е любопитно.. Аз лично ползвам третиноин против бръчки, както и се надявам (и силно съмнявам!) да повлияе на увисването на кожата ...
Благодаря за информацията за тази съставка Sytenol A, ще потърся продукти с нея, дано са достъпни.

# 700
dragon8, много благодаря за информацията! Определено ще се поинтересувам повече за този компонент, за който пишеш. Цитираното изследване възприемам със скептицизъм обаче, защото до колкото разбирам е правено от производителя и субектите са само 16. Разбира се не изключвам да е добро и наистина цитираните ползи да са действителни, но не бих се хвърлила да купувам продукти с съдържащи го преди да има сериозни клинични изследвания. Просто съм скептична по начало към всичко спрягано за доказано действащо против бръчки или петна. За сега ефективните за мен продукти се броят на пръстите на едната ми ръка при това на съвсем разумни цени.

п.с сравнението на това вещество обаче е с ретинол, не с третиноин. Често се бъркат, а разликата е значителна, за това исках да го отбележа.

Скрит текст:
Аз лично нямам никакви проблеми с третиноин и не съм имала сериозни странични ефекти, напротив, ползите за моята кожа многократно надхвърлят негативите, та като при повечето продукти е на кантар работата.

# 701
Един въпрос към dragon8
По - рано в темата ,препоръча това -  https://www.amazon.co.uk/Altruist-Dermatologist-Sunscreen-SPF-50/dp/B06X6LZWRC
Можеш ли да кажеш нещо повече за тази серия,дали е подходяща за лице и защо ти харесва ?
Всичките им продукти ли са добри или само посоченият препоръчваш?
Благодаря  bouquet

# 702
Аз имам 50-ката. Според мен не е за лице за мазна или смесена кожа. На моята смесена ми стои доста мазен. За нормална към суха може би ще е добре както и за тяло.

# 703
Аз имам 50-ката. Според мен не е за лице за мазна или смесена кожа. На моята смесена ми стои доста мазен. За нормална към суха може би ще е добре както и за тяло.
Благодаря ,  bouquet
Виждам ,че много го харесват , ти какво мислиш?

# 704

dragon8, много благодаря за информацията! Определено ще се поинтересувам повече за този компонент, за който пишеш. Цитираното изследване възприемам със скептицизъм обаче, защото до колкото разбирам е правено от производителя и субектите са само 16. Разбира се не изключвам да е добро и наистина цитираните ползи да са действителни, но не бих се хвърлила да купувам продукти с съдържащи го преди да има сериозни клинични изследвания. Просто съм скептична по начало към всичко спрягано за доказано действащо против бръчки или петна. За сега ефективните за мен продукти се броят на пръстите на едната ми ръка при това на съвсем разумни цени.

п.с сравнението на това вещество обаче е с ретинол, не с третиноин. Често се бъркат, а разликата е значителна, за това исках да го отбележа.

Скрит текст:
Аз лично нямам никакви проблеми с третиноин и не съм имала сериозни странични ефекти, напротив, ползите за моята кожа многократно надхвърлят негативите, та като при повечето продукти е на кантар работата.

Миоки, няма как да сравнят козметична съставка с лекарство, законодателството ги третира различно. Третиноинът не е позволен за влагане в козметика в рамките на ЕС. В Анекс II от Регламент 1223/2009 можете да намерите списъка със съставки, забранени за влагане в козметични продукти. Номер 375 от списъка е Третиноин (ретинолова киселина и нейните соли). В този смисъл, надали ползваш козметичен крем, одобрен за продажба в рамките на ЕС Simple Smile. Да не говорим, че е ужасно замислящо, защо аджеба, ще забранят тази съставка. "Сериозните клинични изследвания" на всяка съставка са върху максимум 20 доброволци, защото струват поне 4-цифрени суми в евро, а може и 5-цифрени. Другото са последващи изследвания, ако се установят странични ефекти или някой иска да прави кариера в научните среди, или SCCS са ги погнали за съмнения в безвредността на съставката при пост-пазарния надзор. SPF също се тества на 20 доброволци според протокола, но на никого тук не му хрумва да го поставя под съмнение, нали?
Отделно пък за ретиноидите има камара изследвания за вредните им странични ефекти, но народът масово се маже с тях на доверие. И на тях Европейската комисия им е наложила ограничения за максимално допустим процент на влагане в козметични средства. Само американците ги хакат в несвяст. Ето документа:
https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safet … cs/sccs_o_199.pdf
Това решение на Комисията не е ли също замислящо?
Защо, аджеба, толкова мили и прекрасни съставки биват забранени или ограничени?
И защо, ако са толкова добри, постоянно им измислят подобрения и изкарват техни алтернативи?
Малко нещо като "авобензонът е много добър широкоспектърен филтър и съвсееем безвреден", ама я за всеки случай да го капсуловаме, защото...Защо???
Съгласна съм, че най-разумно е да се проучи внимателно, да се четат ревюта, ама не на блогъри, а на потребители и да се вземат тестери и да се тества на поразия. Затова давам съставката, а не продукт.
Ако ще търсите продукт със Sytenol A, цъкнете на изображения, излизат най-различни. И винаги, първо - тестери.

Общи условия

Активация на акаунт