Познай коя е книгата - 16

• 52 937
  • 918
  •   1
Отговори
# 810
  • София, България
Аз малко позакъсняло. Попаднах на едно издание от 1957 г. Чудя се дали в по-новите издания е друг превода  ....

Ти си!

# 811
  • In the middle of nowhere
Не можах да намеря нищо коледно-новогодишно, ама поне да е зимно (и лесно Wink):

"Двадесет и седми Февруарий. Аааа! Туй не е живот! Много е студено, дърво и камък ся пука. Днес тръгваме от Котел и досега да съм ся аз отправил, ако не трябваше да чакам Асенча от Жеруна, моят другарин. Дали не му е затънала каруцата в снега? На него ся разчита и кон да набави, като го купи ил' открадне, според както падне случай, защо аз от къщи не мога да зема. От мен ся други някои неща очакват...Голям, голям студ! Котел е баш в Балкана турен, Господ сякаш насън го е правил."

# 812
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много интересна микстура между стиловете на Захарий Стоянович и Никола Крумов. Wink

Simple Smile Simple Smile ще следя. Simple Smile

# 813
Много издайническа също, ама това е целта. Wink

много интересна микстура между стиловете на Захарий Стоянович и Никола Крумов.

# 814
  • София
„Възвишение“ Милен Русков

Ако съм права, моля някой друг да пусне загадка.

# 815
Да, тя е - знаех си, че много бързо ще я познаете. Simple Smile

# 816
  • София, България
Загадка?

# 817
Ако, Спунк няма нищо против, пускам цитат от една любима книга:

След като остави дрехите на най-видно място в гостната – върху масивната дъбова маса с платнена салфетка отгоре (вдигнеш ли крайчето, ще видиш двете ясни дълбоки следи от удари на брадва), сложи върху купчинката дрехи плик с пари – за погребението, извади от раклата старата мушама и отиде в спалнята. Там си оправи леглото, разряза мушамата на две, сложи едното парче върху чаршафа, легна, зави се с второто, заметна се отгоре с юргана, скръсти ръце върху гърдите си, намести глава върху възглавницата – да ѝ е удобно, въздъхна тежко и затвори очи. Но веднага стана, разтвори докрай двете крила на прозореца, подпря ги със саксиите мушкато – да не се затворят, и отново легна. Сега вече можеше да не се притеснява, че след като напусне тленното тяло, душата ѝ ще се лута объркана из стаята. След като се освободеше, тя веднага щеше да излети през отворения прозорец – към небесата.

# 818
  • Варна
"Три ябълки паднаха от небето" - обаче не съм много сигурна, но там героинята си мислеше, че умира, а друго се оказа.

# 819
Правилно, очакваме следващата загадка.

# 820
  • Варна
Нещо тематично:
     "Казвам ви, завесите на леглото му се дръпнаха настрани от една ръка. Не завесите при нозете му, нито завесите при гърба му, а тези, към които беше обърнато лицето му. Завесите на леглото му бяха дръпнати настрани и С., като скочи изплашено в полулегнало положение, се озова лице в лице със свръхестествения посетител, който отмахна завесите: толкова близо до него, колкото аз съм сега до вас, а съм застанал вътре в духа до лакътя ви.
     Странна фигура беше това — като дете; и все пак не толкова като дете, колкото като старец, видян чрез някакво свръхестествено средство, което създаваше впечатление, че се е отдалечил от погледа и се е смалил до детски размери. Косата му, която висеше около врата и надолу по гърба му, беше бяла като от старост; и все пак по лицето нямаше ни бръчица, а кожата му беше нежна като цветче. Ръцете бяха много дълги и мускулести; също и китките, сякаш притежаваха необикновена сила. Краката н стъпалата му, оформени най-изящно, бяха, подобно на горните крайници, голи. Носеше ослепително бяла мантия; а около кръста му бе опасан лъскав колан, с красив блясък. В ръката си държеше клонче свежа бодлива зеленика; и като необикновено противоречие на тази зимна емблема, дрехата му беше украсена с летни цветя. Но най-странното беше, че около главата му струеше блестяща, ярка струя светлина, посредством която се виждаше всичко това; и безсъмнено тя беше причината съществото да употребява, когато искаше да е на тъмно, голяма шапка, служеща за гасител, която сега то държеше под мишницата си."

# 821
  • Wonderland
Никой?
Освен да се престраша аз Blush Обожаваната от мен "Коледна песен" от Чарлз Дикенс

Пускам новия цитат като предполагам, че съм права с отговора си Blush

"Външната врата била отворена, къщата тънела в непрогледен мрак. Нито един електрически ключ не работел. Полицаите тръгнали по коридора, влезли в дневната с фенерчета и осветили стаята. А. стояла до камината. Бялата ѝ рокля проблясвала призрачно на лъчите от фенерчетата. Изглежда, не забелязвала присъствието на полицаите. Неподвижна и замръзнала, приличала на статуя, изваяна от лед.
Изражението на лицето и било странно и уплашено, сякаш е изправена пред невидим ужас. На пода лежала пушка."

Жалко, че така не върви темата, а е толкова приятна...

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 10:20 от Li77le Devil

# 822
  • Варна
Li77le Devil, естествено си права.
Имам чувството, че темата не върви просто защото не сме много участниците в нея и се редуваме едни и същи. Ето, аз сега знам отговора на загадката, но няма да бързам - ако има друг желаещ да се включи.

# 823
Аз например следя темата, но до сега само 1-2 пъти бяха цитати от книги, които аз чета, а вече ме бяха изпреварили с отговорите.
Повечето автори и жанрове, които се "загатват" тук не са сред моите четива.
Може би затова и някои от другите хора не могат да се включат.

# 824
  • Варна
Аз май само цитати от т.нар. любовни романи не съм чела - иначе смятам, че са доста разнообразни жанровете. И идеи за книги черпя от темата.

Общи условия

Активация на акаунт