Банята - 32 тема

• 112 441
  • 801
  •   1
Отговори
# 705
Може да няма 100% линейна връзка между ватовете и лумените, но е нелепо да казва, че нямало било никаква връзка. Ако беше така защо на кутийките се посочват ватовете с най-големи цифри?
Иначе при еднаква мощност лампи на различни фирми имат лека разлика в лумените, но при една фирма и един модел връзката си е почти линейна - повече ватове = повече лумени.

Иначе да, съгласна съм, че нас ни интересуват лумените, а не ватовете, но по стар навик все още крушките се обозначават с по-обичайната величина, а и в магазина ги подреждат по ватове, не по лумени. Затова е по-удобно наедрото отсяване на става по мощност, а там вече човек почва да рови и да гледа температура на светлината, лумени и прочее.

# 706
Ние правихме пробата в нашата баня и установихме, че светлината е слаба. В магазина уж изчислиха колко е нужно, но ние подменихме лампите. Там за където бяха предназначени паснаха много добре. Иначе щеше да е сумрачно.
Не гледам в магазина кое как свети, не е реално с всички тези лампи.

# 707
Моля за съвет. Правя в момента малка баня, горе-долу на две ще е разделена - суха част и душ пространство. Ще има един линеен сифон в душ пространството. Двете зони ще са разделени със завеса. Посъветвайте ме колко да понижа нивото на душ пространството, спрямо сухата част? Добре ли е нещо от сорта 2см от единия край, 3,5см в края със сифона? Много ли е, малко ли е? (Като се има предвид, че няма да има параван, а само завеса),

# 708
  • Пловдив
Здравейте, на първа страница не открих информация, а нямам възможност да проследя всички коментари - коментирани ли са вече видовете окачени тавани за баня с плюсове и минуси? Много бих се радвала някой да ме посъветва или да ми даде линк към дискусия.

# 709
Не знам кое е най-доброто, но наскоро открих едно ново ( и според мен съществено) предимство на окачения таван от гипскартон - топъл е. В старата ми баня таванът си беше нормалната плоча с мазилка, а тя е студена и затова при къпане по нея се образува конденз. А кондензът по тавана води до мухъл, ако не се проветрява наистина здраво. В новата ми баня таванът е с гипскартон и забелязах, че конденз има по плочките (защото са студени), но не и по тавана. И понеже вентилаторът изсмуква бързо парата таванът си стои сух. Да не говорим, че с гипскартон можеш да си цвъкаш лунички където ти е кеф.

# 710
FreshBreeze, Вие ли ще казвате на майстора колко да понижава нивото? Той не каза ли как може да стане? Обикновено се прави дебелината на една плочка - 1 -1,5 см вкопаване. Освен ако не искате да си правите корито. Този линеен сифон ако е монтиран като хората ще си поема водата, така че да не прелива.
 3,5 см за мен е много и въобще сигурна ли сте, че има как да се постигне чрез изкъртване на съществуваща замазка? Да не стане от единия край на банята, където падате с 3,5 см от готов под при врата в отсрещния край на разстояние 2 м да имате между 5,5 и 7 см праг/стъпало към коридора.
Най-ниска точка давате 3,5 см и най-висока 2 см, колко е дълго това корито? Стандартния наклон на баня за любителите на по-изразен наклон е 1,5% при понижаване на душовото пространство, а отвън - 1%, т.е. за 1м разстояние ще имате най-ниска точка 3,5 см ако искате голям наклон и най-висока точка 2 см. Спокойно може да се направи и с 1% наклон. 
Консултирайте се с майстора си, той да Ви обясни кое и как. Колко може да вкопаете и дали ще се вдигне нивото на банята спрямо коридор и т.н.

# 711
Drago_2008, благодаря много за отговора. Старата замазка е махната и има достатъчно дълбочина за всякакво изпълнение (старо строителство е). Сухата част ще ми е на едно ниво с коридора. Душ пространството ще е широко около 85 см, а в другата посока е около 150 см. 1см на 1 метър за наклона, ми каза майсторът.
Иначе и аз се колебая, дали 2см-3,5см няма да е много и дали да не го направя по-малко. Ако е примерно 1см-2,5см, или дори в единия край да тръгва от същото ниво като сухата част, и да стига до 1,5 при сифона, трябва да се оформи с някаква лайсна (тук вече майсторът каза, че трябвало да се пили лайсната, в което не съм сигурна, но това им беше бригадирът и не беше фаянсаджията).
Ако се направи малко повече, ще може да се оформи от подовите плочки - с пилене под ъгъл 45 градуса.
Сухата част ще има наклон в една равнина към мократа част. Майсторът каза, че дори да тръгват от едно ниво в по-далечния край от душа и оттам да почне наклонът към душа, едва ли ще излиза вода навън, заради наклона на сухата част.
Аз обаче малко се притеснявам колко ще е достатъчно, защото ще има само завеса, а и на първо време жилището няма да се ползва от нас и не се знае кой как ще го стопанисва, да не стане беля с водата. Вратата на банята ще ми е от дърво.
Дайте моля сега пак съвет, след по-подробното обяснение Simple Smile

# 712
Да се включа и аз във вашата тема. До сега само ви четях. В нашата баня имаме 2 малки и една голяма луничка пред огледалото. Отделно в душ кабината имаме още 2 лунички. Като тези в при душа се святкат отделно, 2те по малки пак отделнои голямата,която е над мивката и те си е отделно. Много съм доволна че оставихме толкова лампи, аз съм на мнение по-добре да има вместо да не стигат. При душа сме с окачен таван(хънтър ли нещо такова) При него хубавото е че може да се бърше '
, а при тоалетната и мивката е гипсо картон. Другото, което също си е инвестиция в банята, но според мен си е много добра е линейния сифон. Хубаво е да има кой да те насочи по време на самия ремонт, вярнл не е евтино всяко допълнително нещо, но все пак баня не се прави всяка година 🙂

# 713
Ако е примерно 1см-2,5см, или дори в единия край да тръгва от същото ниво като сухата част, и да стига до 1,5 при сифона, трябва да се оформи с някаква лайсна (тук вече майсторът каза, че трябвало да се пили лайсната, в което не съм сигурна, но това им беше бригадирът и не беше фаянсаджията).
Ако се направи малко повече, ще може да се оформи от подовите плочки - с пилене под ъгъл 45 градуса.
За какво пилене иде реч?! Ако говорите за ръба на плочките от сухата част, то там се слага лайстна. Нищо не се пили и не се обръща с плочки. Между лайстната и плоката плтно опряна в нея се фугира. Май не разбрах за какво говорите...

# 714
Какво да гледам при избора на линеен сифон? И имате ли мнение за тези за вграждане в стена, не в под?

# 715
Гледай да е с клапа, за да не мирише от него.
Консултирай се с майстора колко да е минималната монтажна височина на сифона, защото сифоните са различно високи и някои не могат да се монтират без да се прави още замазка, а това води до вдигане на нивото на пода.... Или по-просто казано: Ако имате замазка на пода дълбока 4 см, а минималната монтажна височина на сифона е 6 см, то ще трябва да правите замазка 2 см.

# 716
Здравейте,
Новата ми баня вече е готова, но когато се къпя водата минава зад паравана и се събира между тоалетната чиния и паравана.
Моля, за идеи как да огранича водата  - някакъв праг мога ли да сложа.

# 717
Излиза Ви заради монтажа на сифона. Шината Ви остава във въздуха при 2ра и 3та плочка. Демонтирайте профила дето е долу на пода и сложете силикон или някакво уплътнение приспособено, за да уберете луфта отдолу. При миене на банята ако това Ви е единствен сифон, ще трябва с нещо да подсушавате или избутвате водата дето ще се събира при т.чиния.

# 718
  • София
При нас ще е същото разположение с паравана и душовото пространство. Всички ме убеждават,  че трябва да се залепи праг или да се изгради такъв до края до стената, иначе винаги ще излиза вода в сухата част при къпане. Хич не ми се иска, мисля че ще е грозно и грубо.

# 719
При нас ще е същото разположение с паравана и душовото пространство. Всички ме убеждават,  че трябва да се залепи праг или да се изгради такъв до края до стената, иначе винаги ще излиза вода в сухата част при къпане. Хич не ми се иска, мисля че ще е грозно и грубо.
Просто не си слагайте така сифона, не слагайте квадратен, а линеен сифон! С квадратния чупите плочките под ъгъл, така че водата да се стича към него и затова под паравана по-горе има дупка да го наречем. Освен това има един наклон на плочките на стената срещу паравана, един на плочките минаващи под паравана и още два на останалите срещуположни стeни. При монтаж на линее (лентов) сифон има само два наклона на плочките . Ако е линеен покрай стена и успоредно на паравана това, което е описано по-горе няма да се случва. Обсъждайте ги тези работи с майсторите си, всички майстори ли Ви убеждават или хора без опит или с опит, на които са правили калпави бани?
Друг вариант е да си вкопаете душ-зоната ако има тази възможност.

Ето схеми на монтаж на линеен сифон, които покзват как се оттича водата.

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 09:25 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт