Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 417
  • 775
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Разбира се че има свободни места.  Тази година всеки е кандидатствал по район. До миналата година местата не стигаха, защото имаше и точки за месторабота и в комбинация с фалшив адрес местата се заемаха от други.

Разликата тази година е, че не всички родители са доволни.

Между другото около нас има свободни места дори в желани училища.

# 316
  • Куциндрел
Четох снощи поста във фейса за въпросното дете. Все още в България интеграцията е само по документи и ресурс няма. Децата със СОП се приемат в масовите училища, но от там нататък никаки адекватни занимания с тях няма. И от там целият клас страда, детето със СОП започва да се изолира, а колко по-добре би било ако има допълнителен учител за тези деца в клас и така те наистина да се интегрират.

# 317
Четох снощи поста във фейса за въпросното дете. Все още в България интеграцията е само по документи и ресурс няма. Децата със СОП се приемат в масовите училища, но от там нататък никаки адекватни занимания с тях няма. И от там целият клас страда, детето със СОП започва да се изолира, а колко по-добре би било ако има допълнителен учител за тези деца в клас и така те наистина да се интегрират.

Да, би било прекрасно, но никой няма да назначи толкова много учители..от къде пари за тях?
И аз съм от групата на майки с деца с т.нар. СОП и ми е много притеснено как ще бъде в училище.
Не ми отказаха записване в училище.

# 318
  • Куциндрел

Да, би било прекрасно, но никой няма да назначи толкова много учители..от къде пари за тях?
И аз съм от групата на майки с деца с т.нар. СОП и ми е много притеснено как ще бъде в училище.
Не ми отказаха записване в училище.
Би трябвало да се назначи допълнителен ресурс, ако е нужно. Понятието СОП е доста широко и трябва конкретно да се определят нуждите на всяко дете с тази диагноза. Не може интеграцията да е само по документи, а на действия - никаква.
Проблемът не е - от къде пари, при желание от страна на министри и т.н. пари се намират, просто за тях децата не са важни, не са им приоритет.
Примерно - потресох се, че в Пирогов до сега са нямали някакъв апарат, който БПЦ им дарила, а са водили бебета на диганостика с такъв апарат по други клиники. Също - до нас има една площадка с една опасна пързалка, след сигнал до Общината, те дойдоха и сложиха надпис - опасно съоръжение и до там. Явно чакат някой да пострада, за да демонтират или ремонтират съоръжението. Ей такива примери, малки и големи, показват колко държавата е загрижена за децата.

# 319
  • София
Не мога да повярвам - в 31 (Бастилията) има 18 места след 1-во класиране, а в 93-то, което е с по-незавидна слава из квартала, има 12 места. В 2 от другите квартални училища има съответно по 10 и по 19 незаети места.
Според мен това е много - в 2 училища има места за почти цяла паралелка...
Определено една електронна система ще спести нерви на доста родители.

Според  мен това са деца извън тези 22 броя в паралелка , както са обявени за 1во класиране. И миналата година така стана, щяха да са 24 деца в паралелка и имаше зор кои да са тези деца, на есен се оказа че всяка паралелка е с по 26 деца. "Уплътняват" според мен, но ще се видят списъците накрая. В другите училища, вярно са по- малко на 2ро класиране, но там звънят на родителите дори на неприети деца, веднага щом разберат че имат свободни места. И на нас ни звъняха без изобщо да сме били приети по списъка. Каниха ни да се запишем още на 1во класиране. Това в 138 мо. Та затова, предполагам са по- малко деца на 2ро класиране, щото набирането е и по телефона. Но ще се види накрая. Thinking

# 320
Не мога да повярвам - в 31 (Бастилията) има 18 места след 1-во класиране, а в 93-то, което е с по-незавидна слава из квартала, има 12 места. В 2 от другите квартални училища има съответно по 10 и по 19 незаети места.
Според мен това е много - в 2 училища има места за почти цяла паралелка...
Определено една електронна система ще спести нерви на доста родители.

Да и аз се учудих, 19 свободни в 109-то, за което също беше наплив последните години. Но в 148-мо, което също не е с добра слава - 48 свободни. В 12-то също има свободни. Или децата са се разпределили по-равномерно или наборите наистина са по-малки.

В района само в 119-то няма свободни места.

# 321
  • София
Аааа , то и в 129то , където кандидатствахме миналата година, нямаше свободни места за 2ро класиране. Grinning 
Пък имахме близко дете, което беше класирано и не го записаха там. Плюс няколко др деца от една и съща група в ДГ.
Майките бяха изумени как техните места не са били обявени за 2ро класиране.

Гледам че тази година вече "имат места и те" Grinning

Не е показател това. Thinking

# 322
  • София
18-то нямат обявени места, а познавам поне 3 деца, които бяха класирани и не се записаха. Те на първо класиране си бяха обявили и "резерви" и като не са се записаливсички, са започнали да звънят на резервите да ги викат. Според вас това ок ли е? Вероятно и на други места го е имало това с резервите.

# 323
  • Куциндрел
Ами тези, които не са се записали на 1во класиране и виждат, че не са обявили местата им, да сигнализират където трябва.

# 324
  • София
18-то нямат обявени места, а познавам поне 3 деца, които бяха класирани и не се записаха. Те на първо класиране си бяха обявили и "резерви" и като не са се записаливсички, са започнали да звънят на резервите да ги викат. Според вас това ок ли е? Вероятно и на други места го е имало това с резервите.
Масова практика е, да. Не е нормално. Какво има да ми звънят като не съм видяла детето в списъка.
Завънят, "елате да запишете детето до два часа, даваме ви шанс, носете документите". Това е лека подигравка. Не го записвам в театрална школа.
Затова писах, че не е никакъв критерий колко места са обявени за 2ро класиране.

# 325
Според мен хората си записват децата, където и да са ги приели, защото после имат възможност да изтеглят документите и да ги преместят. Затова почти няма места за второ класиране.

# 326
За 119 то има незаписани от първо класиране. Няма обявени свободни места.
Но бройката на приетите на първо е завишена-139, бяха обявили че ще приемат 110 ..
Не знам ..

# 327
Масова практика е, да. Не е нормално. Какво има да ми звънят като не съм видяла детето в списъка.
Завънят, "елате да запишете детето до два часа, даваме ви шанс, носете документите". Това е лека подигравка. Не го записвам в театрална школа.
Затова писах, че не е никакъв критерий колко места са обявени за 2ро класиране.

Не са единствени. Поредното доказателство, че система няма или ако и да има, то тя не важи за всички.
Когато държавните или общински институции в лицето на училищата в този случай, започнат да спазва правилата, които сами си гласуват, може да се очаква това и от обикновените хора, които се борят да оцелеят въпреки безобразията.

# 328
  • Куциндрел
Ще спазват, ако се подават сигнали.
Тези, които със сигурност са освободили места за 2ро класиране, а в училището не са посочени свободни места, да се обадят където трябва.

# 329
Ще спазват, ако се подават сигнали.
Тези, които със сигурност са освободили места за 2ро класиране, а в училището не са посочени свободни места, да се обадят където трябва.

Лошото е,че и да се обадят трябва да цитират конкретното дете,с конкретното номерче,което не се е записало.Отделно ,че те докато наредят и направят проверка ще минат класиранията. Или най-вероятно , всичко ще им е вече изрядно ..т.е. и за необявените места ,ще има подадени заявления и класирани деца. Върви доказвай,че в някоя ниша ,в училищния коридор,не са ги обявили местата е 6 без 10 в понеделник.
Аз лично, ако много искам и имам шанс в такова училище, бих отишла да си дам заявление , да ми дадат входящ номер - независимо ,че към момента няма официално свободни места...особено след като знам ,че има освободени от първо класиране.
Нямат и право ,автоматично да записват резервите - те могат да са добавени ,само за да знаят,че към конкретния момент, а именно 1-во класиране, дали имат шанс за 2-ро класиране .

Общи условия

Активация на акаунт