Любители на Котки - Тема 122

• 63 563
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Possessed, погледнато така няма смисъл, да. Но случаят е друг. В първият кабинет в който попитах казаха, че няма значение. Във вторият директно ми казаха, че под 1 година не го правят, в третият първо ми казаха, че няма значение и при въпрос от моя страна дали са сигурни, защото в друг техен кабинет ми казаха след навършена година, отговориха, всъщност да под 1 година не кастрираме. Звънях  и до трите за да запиша удобен час за кастрация, тъй както казах вече бях с добри впечатления от тях. Котето е ваксинирано. Благодаря за споделеното мнение ще погледна тези клиники.

# 556
Привет.
Ние бяхме на море 5 дни. Радвам се, че ПиратЯ премина борчески през това, щото предполагам по негов си начин страда като е сам.
Един колега идваше да му дава храна и вода в 3 от дните. А два беше изцяло сам. Бях напълнила една кофа вода в банята за в случай, че изпие тази от купичката в двата дни когато колегата няма да може да го посети. Той му оставил доста повечко храна пък. И така по живо по здраво ПиратЯ Ришко ни дочака. Беше жаден за ласки и мяукаше сърдито сякаш казваше "А аз тук бях самичък".
Ще се смеете сигурно, но бяхме оставили климатика да работи докато ни няма. Исках да съм сигурна, че ще му е хладничко. Blush

# 557
  • София
Добре дошли. Hug
А включен таблет, ТВ или радио имаше ли? Wink Laughing
5 дни моят си стои спокойно сам, но той е свикнал. Е, кара се и сърди понякога, ама лесно му минава. Wink

Ksenya,
Скрит текст:
по принцип са прави да не кастрират преди годинка. Нарушава се развитието така, както би се отразила кастрацията на човек преди пуберитета. От др. страна за собствениците е мн неприятно мяукането, неадекватното поведение и често прибягват до хормонални препарати с цел осигуряване на спокойствие. Пиша го в скрит текст, защото не ми се влиза в полемика с когото и да е на тази тема. Peace

# 558
  • София
Момичета, много съм объркана. Направихме 5 месеца и няколко дни и ето ни с първато разгонване. Още преди да я взема бях решила, че ще я кастрирам. Искаше ми се това да се случи дори преди първото разгонване. Днес звънях до три клиники от където отговорът беше, че минималната възраст за кастрация е 1 година? Моля за мнения ако някой има повече опит с кастрация на тази възраст?

Ksenya , моята котичка я кастрирах на четири месеца, защото видях признаците на предстоящо разгонване. Тя беше 4 кг тогава (порасна много едра). Сега е на 8 години, кара 9-та, и си е съвсем добре със здравето (пу-пу, да не я урочасам). Това за едната година се отнася за котараците, и даже в последно време някои ветеринари го отхвърлят. Странно мнение имат тези три клиники. В кой край на Бг се случва това?
Възможно най-ранното кастриране за женските е важно, за да се избегне увеличаващия се с всяко следващо разгонване риск от карцином на мл. жлези.

# 559
Mayyal, благодаря и за твоето мнение, все пак темата е и да си помагаме не да спорим.
detelistna.4etirilinka, за гр. София става въпрос. И моята идея беше такава да я кастрирам малката преди първото разгонване. Заминахме на почивка и за да не е сама или на хотел/пансион я взехме с нас. Изобщо не очаквах сега да се разгони. Предишните ни котето след 6-тия месец се разгонваха и за нея смятах, че е малка. Беше голяма изненада. Сега като и мине и се приберем ще я кастрирам. Радвам се, че си успяла да я хванеш преди разгонване, аз за съжаление не успях.

# 560
Знам за мъжките, че е добре да се кастрират като навършат поне една годинка. За женските може и по-рано уж

# 561
  • София
Учудвам се, че в "Добро хрумване" са отказали!  Rolling Eyes

Кастрирах Боги и Кирчо в Джулайвет в Слатина при д-р Юлиана Михайлова. Тя беше на около 6-7 месеца, а той на около 8-9. За него ми се искаше да изчакам още малко, но започна много да маркира и не издържах. Останах доволна. Всичко мина много леко, с малки разрези и разграждащи се конци. Упойката беше венозна, но добре премерена и много бързо и лесно се съвзеха след операцията. Не се наложи да слагаме яки и бодита.

Лошото е, че при разгонване кастрацията май е по-сложна и обикновено чакат да отмине. А когато става въпрос за аномалия като това прекалено ранно разгонване, често няма спокоен период, а следват едно след друго множество разгонвания.   Sad  Дано случаят не е такъв!  Praynig

Браво на Пиратя!  Hug

Последна редакция: сб, 21 юли 2018, 11:33 от Тaня67

# 562
  • София
Кастрирах Елизка по време на разгонване, защото разгонванията не утихваха. Не беше проблем.

# 563
  • София
Кастрирах Елизка по време на разгонване, защото разгонванията не утихваха. Не беше проблем.

+1. Няма никакъв проблем да се кастрира по време на разгонване.
Кастрира се и по време на бременност. Wink Ама ако кажеш искат повече пари, както и за разгонването, предполагам.
Възможно е малко да кърви повече. Но е възможност, не задължителност.  
А ти как разбра, че се е разгонила изведнъж? newsm78 Ако е от мяукане, е много вероятно да е от смяна на обстановката, без да има необходимите хормони за разгонване.
Маци никога не можех да разбера кога е разгонена. Единственият признак беше, че намаляваше постепенно храната. Предвид и условията в които живееше особено в началните години, хич не се разбираше.

# 564
За кастрация препоръчвам БестВет: инхалационна упойка, минатюрен разрез, депо антибиотик. Тоест бързо възстановяване без да се налага ползването на яки, бодитаи т.н., без да се налгат повторни ходения до клиниката за лекарства.

Колкото до времето на кастрация, ще споделя последните данни, факти, които все още се отричат от много хора.
Кастрацията, извършена на 2, 6 или 12 месеца не оказва никакво влияние върху развитието на отделителната система, включително размера на уретрата (колкото и да се повтаря все още едва ли не като мантра, просто не е отговаря на истината; правени са замервания на уретрата на достатъчно голям брой котараци и котки, кастрирани на различни възрасти и размерът на уретрата при кастрираните на няколко месеца, когато са навършили една година, не се е различавал от този на едногодишно кастрираните), нито при женски, нито при мъжки котки. Колкото по-рано се извърши кастрацията, толкова по-лесно е възстановяването, но пък и трябва по-опитен специалист. При кастрация на 12 месеца, единственото е, че се разрешава развитие на вторични полови белези: по-голяма глава, по-големи бузи и други. Но това е маловажно за котки, които не ходят по изложби за оценка стандарта на породата, имайки предвид здравословните ползи от ранната кастрация.  

Кастрация по време на разгонване е съвсем възможна. Някои лекари я избяват, защото матката е по-кръвоснабдена тогава рискът и тяхната работа са по-големи.

Какво стана с пловдивскито коте? На моя пост във фейсбук никой не се отзова... Sad

# 565
  • София
Ние кастрирахме Хари и Кери във Вет Хаус в Овча Купел. Там са лекували и спасили Хари като малък. Бил е отписан дори.
На Кери сложиха инхалационна упойка и още същата вечер си беше активна като се има впредвид, че бяха минали няколко часа от операцията. Ветеринарката ни обясни за възможни странични реакции и т.н., за да не се притесняваме ако се появят. Минимален разрез имаше и беше зашита с разграждащи конци.

На едни приятели котето е с паротит и като са на работа ние го водим за инжекциите. Заговорих се с нея са състоянието на Хари със задните крака и дали ще има усложнения с възрастта и тя каза, че най-вероятно ще се появят. Каза също, че не трябва да скача и да беснее, а той е луд и не се спира. Решили сме да го заведем в ЦВК да направят скенер и да се види къде и какво е увреждането. Дали има лечение, което може да си приложи. Също каза, че е добре да се направи снимка и на сърце и бял дроб заради хриповете.

А сега двамата с Кери Ви пожелават сладки сънища, защото заспаха 😁

# 566
  • София
Момичета, на път съм да се сдобия с още едно коте. Едно малко, сладко, нахално и черничко таласъмче, което от няколко дни обикаля из двора ни. Бях убедена, че моите две котки ще усмъртят всяка котка, която се осмели да припари у нас. Тоя таласъмчо обаче снощи кацна на прозореца (казвала съм ви, че живея в сутерен), оттам цопна долу на пода, а моите две котки - пълно безразличие! Край, загубена съм! Не мога да му противостоя по никой начин! Казвам таласъмче, но то по-скоро прилича на черен глист, толкова е слабо.Единственият му проблем съм аз засега. Осмели се снощи да влезе, но застана на пода като гипсирано, облещило едни очи като бирени капачки. Аз му говоря, то се блещи. Но щом мръднах с ръка, и изфиряса на секундата. ОбачеМ, нали знаете, като е почнал един процес, неизбежно ще стигне до развръзка. Та ще си станем ние дупе и гащи с тоя таласъмчо,ще видите. Сега нямам търпение да го добарам, че от много отдавна не съм мачкала котешко детенце! При първа възможност ще постна снимки. И ми предстои една много важна задача - да избера име. Но, това ще стане, след като надникнем под опашката Wink Вече си го броя мое, но то още не знае.

# 567
  • София
На днешния ден миналата година нашето семейство се увеличи с едно... коте. Heart
Днес ще си го отпразнуваме.
Ходихме с Блеки на пазар, много обича да се вози (всъщност обича да е навсякъде, където сме заедно) и все гледа да се мушне в колата.

Последна редакция: сб, 21 юли 2018, 10:37 от AnyHr

# 568
Детелистна, честито таласъмче Simple Smile) Много хубаво ми стана как го описа облещено Blush

AniHr, завидях ти за Блеки и возенето. Аз нашия уж от малък се опитах да го свикна в колата, но май не стана. Седи си мирен и кротък, не мяука, но подозирам, че е стресиран

Днес ми стана много смешно, защото сутрин рано рано се настанил...къде...? Върху билките на баща ми, които е оставил да изсъхнат Joy А преди време се беше наместил върху един капак от кутия с тиквено семе (отново оставено да съхне), качен върху сравнително висок хладилник Joy Не че нямаше още място, но ей така, върху семките най-сладко се лежи Joy

# 569
  • София
Какво стана с пловдивскито коте? На моя пост във фейсбук никой не се отзова... Sad
Не знам. Не сме ходили повече. И се очертава да ходим най-рано в средата на август. Дано е оцеляло!  Praynig

При нас имаше една котчица, за която писах, че е с възпалено око и гърда. Само 2-3 пъти успяхме да ѝ сложим капки в окото и то преди още да мисля за водене на лекар, но се оправи. Засега не дава да ѝ видим коремчето. Дано и гърдичката се е оправила!

Четирилинке, освен да кажа честито!  Wink Пожелавам ти скоро да го нагушкаш!  Hug

AnyHr, честита годишнина! Още много години да се разхождате заедно!  Hug Hug

Днес си дадох сметка, че тези дни Боги и Кирчо стават на 2 години. Родени са в края на юли или в началото на август. А Наско трябва да е станал на 3, защото е роден в началото на лятото.

Тази нощ беше лудо галопиране! Не ми се мисли за съседите отдолу! Sad

Току-що Фейсбук ми припомни снимки от преди 7 години:

Последна редакция: сб, 21 юли 2018, 12:23 от Тaня67

Общи условия

Активация на акаунт