Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 63 010
  • 797
  •   1
Отговори
# 465
Скрит текст:
Тази наемодателка е доста глупава, защото вместо да прежали 2 наема и да оправи теча, тя сама се е вкарала в излишни главоболия, настаняване на едни, договори, предсрочно напускане, търсене на нови...а проблема пак стои на дневен ред. От цялата работа печелят брокерите.

Лъки, може да не е виновна наемодателката.
Имам подобен проблем в единия от имотите ми.
Теча е на тавана и стената между кухнята и банята. Там е общия щранг за водите, тече някъде отгоре.
Но на 4те етажа нас мене никой не го интересува. Проф. домоуправител - също не му пука.
Апарт. е даден под наем на ниска цена, на квартиранта не му пречи.
Решила съм, че като напусне сегашния ще маскирам теча и ще продам апартамента.
Другия вариант е да изпратя някого в общото мазе по малките часове. С 2 чука да избият тръбата и да потече от 9ти етаж надолу. Тогава ще трябва да спрат водата на входа и бързо ще се организират за ремонт. Но пак не е много сигурно - просто съседите в т.н. аристократичен Лозенец са по-боклуци от гетото.
Предполагам, че и в ГД са подобни борсуци.

Може и да не е виновна, но знаела за теча а се прави на ударена.
Много неприятна твоята история, и 2та варианта са добри, но си е време и ангажимент.

# 466
  • На черешата
Ама "мизерния" Студентски град си има детски градини и магазини бол, и градския транспорт е редовен.

# 467
  • Бургас
Госпожа Лаленце, той е до Студентски град, в Дървеница.
Има фирми, които предлагат управление на airbnb имоти и в момента ги проучвам. Апартаментът още не е готов, а от начина на отдаване зависи и обзавеждането. Смятам да се чуя с 1-2 да видя какви са вариантите и ще мисля пак.

# 468
Ама "мизерния" Студентски град си има детски градини и магазини бол, и градския транспорт е редовен.
За нестуденти  лично за мен да живееш там би било ад.

# 469
  • На черешата
Много зависи къде В Студ. град.

# 470
  • Sofia
За нестуденти  лично за мен да живееш там би било ад.

Голяма драма със Студентски град - не е толкова зле квартала - има доста по-неприятни софийски квартали. Като изключим неудобния транспорт има нелоши места за живеене там, а и доста услуги, магазини на пешеходно разстояние.

# 471
Момичета, какво мога да направя, ако хазайката не ми връща депозит? Нямала пари, като го дадяла пак щяла да ми ги върне.....Ама аз как да съм сигурна?! Чрез фирма съм го наела, могат ли те да помогнат в такъв случай?

# 472
Г-жа Рамацоти, не знам каква е сумата, но може би запис на заповед?

# 473
Хах, тъпо. Аз депозита го пазя, не го издумквам и после да се чудя как да го върна..
В конкретната ситуация не знам дали може нещо да се направи. Може би да изчакаш малко, пък ако не го върне да се съдите. Той се дава с разписка, та тя няма да има как да докаже, че ти го е върнала.
По принцип може би в самите договори е нужно и клауза, че депозита трябва да се върне в някакъв опеделен срок от наемодателя. Аз в моя нямам честно казано, ама мисля, че е в интерес на наемателите по принцип. Той се връща като се платят всички сметки от наемателя за последния месец, когато е бил в квартирата, та затова връщането може да се забави, но лошото е, че май няма изрично определен краен срок за връщане, или поне аз нямам. Мисля, че е грешно това...

# 474
И мен ме вълнува този въпрос, хазяйката ми 4ти месец не е върнала депозита на предишния наемател. Договорът не стига ли?

# 475
Tintina, не ми се вярва да генерира много висока доходност този имот чрез airbnb. Това не е перфектната туристическа локация за разглеждане на града. Съответно ще рябва да се подбива цената на други имоти за нощувка с по-добра локация.... Като сложите таксата за облужване и управление на този имот чрез агенция и ниската заетост, ще получите по-нисък от потенциалния наем/доход.
Аз си правих такова изчисление за имот на 7 мин от Витошка. Тествах го в разгара на сезона макар да бях наясно с резултата, но не исках да ми седи празен докато търся наематели. Ами като приспадна времето, което губя и сметките или съответна такава такса на човек/фирма за управление на имоти излязоха 1:1 приходите. Това при в пъти по-добра локация и разгара на сезона. Зимата ще има спад и съответно приходите ще намалеят. Прогнозата за 12 мес ми беше, че ще генерира средно по-малки доходи от ежемесечен наем. И така го отдадох дългосрочно. Наемите в София са на много прилични/високи нива в момента, а airbnb имоти има страшно много на пазара.  Единственият плюс е евентуално по-малката амортизация.
Та не се доверявай на някакви космически обещания, защото за управляващите имота е по-изгодно в профила им да се виждат едни много имоти, а като нямаш гости те не губят време и не печелят, от теб но твоя джоб страда, а те си получават пари от по-добрите локации. Май не го обясних много добре...

П.П. Имам опит с друг имот отдаван през платформата доста по-дълго време, та не е туко така набързо да съм се отказала.

# 476
Това с депозита е ужасно... После защо хората се дърпат да платят два наема депозит. Освен със заплаха, не виждам по какъв друг начин може да се постигне резултат. Колкото по-възпитан и разбран си, толкова по ти се качват на главата. Подозирам, че в един момент ще спрат и да си вдигат телефона...

# 477
  • Бургас
Драго, благодаря ти много за споделеното.
Всъщност идеята ми е да ползвам апартамента, защото често отсядам в София. Затова и го купих. Не търся висока доходност, по-скоро свобода в употребата, пък ако може да се изкара и някой лев, колкото да си покрие данъка...

Другият ми вариант е да го пусна дългосрочно и да продължавам да спя по хотели:)

# 478
Всъщност идеята ми е да ползвам апартамента, защото често отсядам в София. Затова и го купих. Не търся висока доходност, по-скоро свобода в употребата, пък ако може да се изкара и някой лев, колкото да си покрие данъка...

Другият ми вариант е да го пусна дългосрочно и да продължавам да спя по хотели:)

Това с хотелите може да не е никак лоша идея Simple Smile Ако получаваш наем в пъти по-висок от цената за нощувките. А може да си наемеш и AirBnb жилище Simple Smile))

# 479

А, това вече е друго. Тогава става. Но го пусни в няколко такива сайта. И пак не знам колко ще ти изкарва, да не вземеш да се дразниш, че си шерваш имота и друг го амортизира повече от теб за дребни пари отгоре. Но си е грехота да седи празен, разбирам те Simple Smile

П.П.По-добре на хотел, ако хотелът ти излиза на година 1000 лв, а можеш да печелиш 6000 лв. Пък не пречи и ти да наемеш airbnb имот за по-евтино от хотел, щом си склонна да шерваш своя имот с други Wink

Общи условия

Активация на акаунт