Шести клас

• 47 299
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
И е променено, навярно заради отчитане на нецелесъобразност. Да не забравяме, че климатът се променя много осезаемо и температурите към настоящия момент са невъзможни за интелектуално натоварване без климатик. А в масовите училища подобни съоръжения няма. В много училища няма дори и щори - западни изложения, пек и 20-25 и повече деца в помещение, дори с отворени прозорци. Не е човешко!

# 346
министър Дидева, да, ти и преди писа, но наистина не е малка подробност и това, че изпитите са били след приключване на учебната година! Климатът е различен, но бих добавила, че и децата от преди 10 години са различни!! Simple Smile Дали 2007 пушеха наргиле, вейп още в 6-ти клас, да не кажа и 5-ти!?

В известна връзка с жегите и евентуалната преумора от удължената учебна година, съм абсолютно съгласна и с това мнение на една майка на седмокласничка (повечето, които четат и другата тема са запознати с техния случай):
Благодаря ви за милите думи. Когато снощи (по-точно рано тази сутрин) написах това, мисълта ми бе не да търся съчувствие или оправдание за резултатите. Яд ме е на системата, която единствено в 7 клас не дава втори шанс. А може детето по една или друга причина да не се справи в този ден - нещо да се случи, да пропусне изпита или просто да не е в кондиция. То няма право на втори опит. Преди време дори го нищихме този въпрос тук. Сега, от позицията на добрите резултати на повечето, надали някой би се вълнувал толкова. Но според мен това е несправедливо и е проблем на системата.
И аз мисля, че е изключително несправедливо в тази невръстна възраст да имат само един шанс! Студентите имат повече и не само те..
Бяха споделени случаи на дете, изгубило родител непосредствено преди НВО, друго, което са го носили до стаята със счупен крак.. И въобще много непредвидени неща могат да се случат, независещи от нас.. Ще кажете, че все пак вероятността е твърде малка, такъв му бил късметът на детето и пр., защото вярвате, че на вас няма да се случи, но винаги може..
Питах се какво се случва, ако счупи непосредствено преди изпитите пишещата си ръка!? Има ли някъде регламентирано как се процедира при такива случаи? Може би ще диктува на определен за целта учител като ресурсните, които придружават деца със СОП (предполагам)?!  министър Дидева, разчитам да се изкажеш? Purple Heart

# 347
Всъщност го промениха заради въвеждането на НВО. Преди беше просто изпит. Осмокласниците и без това учат до  края на юни, както и по-големите ученици.
Мисля, че не ме разбирате. Опитвам се да ви кажа, че ще го отсвирят като аргумент.

# 348
Да, и според мен по-добрия вариант е да се удължи учебната година отпред - от 1 септември, масово децата през юни са на лятна настройка. Постовете на Лиляна обаче затвърждават мнението ми, че учителите са ОК с всичко, което се предложи, или просто няма лостове, с които те да влияят на такива промени. Впечатленията ми са и от разговори с други преподаватели, вкл. по БЕЛ. За протокола - детето ми е в частно училище, има вариант да остане в гимназията на училището без да си дава много зор, но въпреки това е амбицирана да даде всичко от себе си и иска да учи в Немска езикова.

# 349
министър Дидева, аз те разбирам перфектно, ясно е, че това няма да се промени, ние само си негодуваме при свършен факт. Simple Smile Но 8-ми клас са си 8-ми - големите, гимназистите, нека учат до 30-ти, ние ще сме още малките, основен курс, прогимназия.. Simple Smile Може би просто ни се иска да останат малко по-дълго деца, затова и мислим как да ги предпазим от жегите и т.н. Simple Smile Да, някои мислят и за летните почивки, но и тях ги разбирам - реално погледнато ни остават още няколко лета, които децата ще прекарат с нас! Relaxed Smile Това беше в кръга на шегата, но и тъжен факт, така че, нека се наслаждаваме на всяко едно следващо лято! Дори и на това, нищо, че май ще се учи и преговаря повече от очакваното.. Simple Smile
Каквото - такова! Решенията така бързо се взимат под носа ни, че просто трябва да се научим да се приспособяваме!

Аз не разбирам за какво е тази истерия. Нищо непостижимо не виждам в загатнатите промени.
.. но и промените не виждам да се готвят да са драстични, че чак да истерясват някои.
Да, действително промените за БЕЛ не са толкова големи - дали ще е теза или характеристика, дали ще е трансформиращ или сбит преразказ, не е кой знае каква разлика и важи за всички с еднаква сила! Но за мен проблем остава по-големият обем произведения и липсата на време точно за нашите деца! Не съм против по принцип (дори съм ЗА и оценките от 5 и 6 кл. също да са балообразуващи, смятам, че така ще има повече не само физически присъстващи деца в класните стаи, а и с новите промени вече ще започнат школи и уроци от 5 клас, така че няма да се казва, че е заради оценките)! Така или иначе и досега се обхваща и материала от предходните години, но не и откъм количество произведения..

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 21:44 от Сиси ♥♥

# 350
Мисля, че не трябва да се предаваме!

На първо място, все още нямаме отговор на въпроса кое налага промените?Кое е това обстоятелство, което точно за нашите деца налага включване на по- голям обем материал със задна дата.Да не говорим, че с новата програма ние еднократно и безропотно сме приели материал в по- голям обем, защото напр. до момента Добри Чинтулов не е включен, а за нашите деца е включен.Но това се знаеше от началото на мин. уч. Година, достатъчно е да се погледне посл. стр. на учебника по литература.Обаче тепърва да ми включват произведения от двете минали години, не.

Сбит преразказ е лесно да се направи, но дава огромно поле за " изява" на проверителите.

В личен план много се надявах на подкрепа на майките на сегашните седмокласници.Те вървят по утъпкана пътека, ден през ден пращат децата на пробни( където ги има) по материал дъвкан и предъвкан няколко поредни години, а,ние сме изправени пред трикратно по- голвмо натоварване, което има опасност да се въведе, ама нищо им няма на децста, нали...

Не искам от никого подкрепа насила, нито от 6,  нито от 7, нито от "емнайсти" клас.Но мисля, че трябва да се реагира на всяка несправедливост, дори да не ни засяга лично

# 351
Преди малко приключих телефонен разговор с моя близка - математичка, доцент в СУ. Обясних й, че се кахъря за НВО-то, което в частта "БЕЛ" се променя. Тя "скочи", че дори идея нямам колко много ще се промени и фрагментът математика. За първи път по новата програма в 7 клас ще се включи материал, изучаван в 11 клас. Съжалявам, че съм лошият нунций, но картината придобива все по-мрачни краски. Съгласна съм със Светкавица, че следва да сме мобилизирани и противостоящи (всъщност затова ме подразни постът, упрекващ ни в истерия - в момент, в който каним медиите да се запознаят с недоволството, изразено във форума, някой взема думата и обявява позицията за истерична и нездрава. Ша ма прощава Лилето, ама поСгази лука)

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 23:23 от Шарлот

# 352
Разместването на учебните програми доведе до подобни парадокси. В началото на осми клас се учи нещо, което се учи в края на десети. Но не мисля, че е проблем. Децата вече са учили неща, които преди не се изучаваха в шести клас. По БЕ сериозна част от материала в седми се мести в осми.

# 353
Дидева, вече е същностно с нас! Пое си ролята на балансьор, снижаващ градуса на напрежение. Безценна! Благодарство!

# 354
  • София
Мили момичета,

Да взема и аз да се турна тук, като на всяка манджа мерудия.
Майка съм на седмокласник и докато чакам да мине време до класирания и записвания, ей на, надникнах при вас.
Първо, искам да ви кажа, че помощ и подкрепа от нас, можете да очаквате след края на нашата кампания. Моля ви, поставете се и на наше място!
Второ, по въпроса с НВО-то по БЕЛ, мисля че измествате проблема в друга посока. Лично моето мнение е, че проблемът ви няма да е с увеличения материал, а с формата на изпита, формулировката на въпросите и търсените отговори. Не смятам, че мерило за грамотността на децата ни, трябва да бъдат задания на ниво специалист филолог или въпроси,свързани с четене с разбиране, които обаче предполагат неразбиране на текста.
Да вземем за пример последния изпит, че още ми държи влага.
Мислите ли, че ходенето на курсове и уроци, ще помогне на децата ви да отговорят на въпроси, поставени по текст, който стои пред тях? Нима децата ви не четат и сега книги?
Четящите деца с разбиране знаят, че кавички не се употребяват само при цитиране, нали? Но теста търси такъв отговор, защото така са учили в училище цяла година...Мхм, обаче в същото време държат заглавията на произведенията да са поставени в кавички.
Разбирам, че повечето от вас следят седмокласните теми и знаете кои са спорните въпроси от теста тази година, да не ги повтарям.
Проблемът е в буквоядството, в поставянето на децата в една матрица.Точно както в известната песен на Пинк Флойд.
За мен смислените задачи от този изпит са тази с редактирането на текста и литературните въпроси. Тези, литературните също трябва да се преработят. Да не се търси кой цитат на кой герой е, а да се търси познаване и разпознаване на произведенията, в цялост.
Проблемът няма да дойде от увеличаването обема на материята, а от това, че начина на оценяване, критериите и ненужната детайлност ще останат!
Ако идеята на бел, следва тази на мат, за мен е по-добре вторият модул да бъде писане на есе.
Да си проличи, аджеба, кой е литературен талант, кой има усет към словото и му доставя удоволствие. Но подозирам, че пак ще има проблеми, защото не съм убедена, че има кадри креативни, на които да се повери проверката на работите.
Повечето произведения, те така или иначе вече са четени или поне би трябвало. Въпросите в теста, свързани с произведенията са 3-4, далече по-малко от въпросите свързани с четенето с разбиране...
И не на последно място, за да има смисъл всичко това, за приема в ЕГ трябва да има утрояване на бел, както за МГ има утрояване на мат.

Изисквайте и се борете за това, да сте наясно с новите условия навреме, но не размивайте проблема на малки проблемчета, като времето в което ще се провежда изпита...
Повярвайте, много е тъпо да гледаш как детето ти се труди цяла година и накрая да разбереш, че от цялата тази работа няма смисъл, заради формулировката!
За математиката, не би трябвало да е проблем включването на материал от 5и 6клас. Там така или иначе ако изпуснеш нещо, става лошо.

Стана дълго, съжалявам!
Пожелавам успех на децата!
И помнете, не се губете по пътя, в битката за целта! Hug

# 355
И аз подкрепям, изпратила съм данните си на лични.
Мисля също, че е много важно да бъде упоменат фактът, че родителите ще бъдат принудени да закупят учебниците за 5 и 6 клас. Все пак, това са 55 300 деца (явили се тази година). Всяко от тях ще има нужда от четирите учебника. А МОН ще продължи да твърди, че учебниците до 7 клас са безплатни и не е редно това да бъде подминато.

# 356
И то да се чудиш какъв учебник за 5 клас да купуваш - новия, по който не са учили и който им е тотално непознат или стария с притурките, който никъде вече не се продава, а притурките пък съвсем ...
Ако някой ги пази тези притурки, ще е много полезно да ги качи, новите неща основно в тях се съдържаха.

# 357
  • София
Мисля също, че е много важно да бъде упоменат фактът, че родителите ще бъдат принудени да закупят учебниците за 5 и 6 клас. Все пак, това са 55 300 деца (явили се тази година). Всяко от тях ще има нужда от четирите учебника. А МОН ще продължи да твърди, че учебниците до 7 клас са безплатни и не е редно това да бъде подминато.

Така се размиват се проблемите с маловажни неща и още по-лесно ще отсвирят родителите. Учебниците са публикувани електронно четими и не е необходимо да бъдат закупувани. 

За да се постигне нещо, трябва родителите да се съсредоточим върху 2-3 по-съществени проблема. Колкото повече са исканията, толкова по-лесно ще е да бъдат пренебрегнати.

# 358
Облачна, съгласна съм с всичко, освен с това, че обемът не е проблем.Проблем е и още как.Аз затова споделих, може би неоправдани очаквания, майките на седмокласници да ни подкрепят,защото те виждат как са се трудили децата, някои вероятно и цяло лято и то по утъпкана пътека.Ами хайде, да умножим по три произведенията и да видим какво се случва.Или пък да нямаше откъде да погледнете грам тест, да не може да видите предварително формат и оценяване, какво напрежение щеше да е за децата?

Най- неприятно е, че промените са самоцел, необосновани, експериментира се, ей така, заради самия експеримент.
Няма достатъчно часове, няма упражнения в училище

Да не говорим, че в едно училище ксто се сложат СИП ЗИП или кскто там се казват сега, едни учат 5 часа Бел, други 7 и това има значение

Със задна дата спрямо нашия набор,  всяко изменение в обсъжданата насока е неуместно, ненавременно, самоцелно, с нищо няма да допринесе за измерване на капацитет на децата, нито да ги накара да заобичат повече българската литература.Щото учебния процес трябва да има и възпитателна цел, нали?

Ето, за това се борим, да предотвратим един ненавременен стрес и натиск върху децата.

П.С.Притурките ги имам, скенер нямам,

# 359
  • София
Светкавица, МОН не са моите хора, доста критика отнесоха и от мен тази година.
Ако се опитам да бъда обективна и да предвидя най-лошото развитие по въпроса, то представям си, как ще ви "отсвирят" в частта с обема. Доводът ще бъде, че материята на която ще изпитат децата ви, не е материала за 7,8 и 9 клас, а е този за 5,6 и 7 клас. Довод, в който има известна логика.
Формата е задължително да го знаете! и колкото по-променен е, толкова по-добре.
В тази ситуация се налага да бъдете йезуити. Поискайте един вид конспект по литература, кои са произведенията, които ще влязат в изпитния материал, както и  коя част от БЕ ще влезе и ще бъде застъпена. Но ако формата се запази, въпросите от част литература са 3-4, срещу 8-9 по текст за четене с разбиране.
Часовете по бел и различното ниво на подготовка не е довод, който ще мине. Ще ви контрират веднага с въпроса, не се ли притеснявате от МГ, в такъв случай... И ще са много прави.
Подозирам, че идеята, да се обхванат 3 години в НВО-то, не е самоцел и необосновано. Целта е, да се започне да се учи качествено, още с влизането в прогимназиалния етап! С така поставените искания за обема, само ще им потвърдите, че са на прав път.
И не, не говоря от позицията, че на чужд гръб и 100 тояги са малко. Опитвам се да мисля безпристрастно, въпреки че съм им бясна, колкото и вие.
И последен съвет, оставете децата да си починат това лято, с книга в ръка. Не ги пресирайте от сега с математика или някакви писмени упражнения. Не подценявайте факта, че много от тях прегарят от напрежение още февруари-март.

Общи условия

Активация на акаунт