Шести клас

• 47 251
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Това е списъкът от курса на Елмира Йонова за лятото:

https://drive.google.com/open?id=1e_nQIpnGIUsE-J91bQzJyFV7fDao34VM

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 12:54 от Rima

# 91
      Изпратих писмото с 81 имена. Искаше ми се да са повече, но каквото, такова.
Обикновено отговарят, да видим. Ако не- ще ги тормозя за отговор. Точно като излизат седмокласните резултати тези дни, да се позамислят малко и за "новите опълченци"

Извинете ме, че не успях да отговоря на всички, които писаха, пак ще прегледам пощата си  и ако има някакви поставени въпроси, ще пиша на лични. Във ФБ почти нямам възможност да влизам, но там друга съфорумка "държи фронта", оттук и благодаря! bouquet

За помощта ви Hug bouquet

# 92
Честит празник на всички малки и големи ДЕЦА! Дано да им е на късмет това , че пращаме писмото на този ден.

# 93
  Не се бях сетила!

Честит празник на нашите деца, нищо че вече повечето от тях вървят към тийн-.
Да са здрави и успешни! baloni

# 94
  • София
Честит празник на нашите деца! bigdance2
Да са здрави,щастливи и да продължават да носят детското в себе си!

Светкавица благодаря за организацията! Hug
Както и на съфорумката,която администрира ФБ групата. Peace
Може би още малко трябваше да се изчака с изпращането на писмото,броят на имената да стане трицифрено число.
Фейсбук групата е четири пъти по-голяма от подписалите писмото и съм изненадана,че "само" 81 имена фигурират в него.Но колкото толкова!
Дано тази инициатива се увенчае с успех,но лично аз съм леко скептична! Praynig

# 95
Много са си добре и моментът на изпращане на писмото и броят на "подписалите го". И един човек да го изпрати, редно е да му се отговори. Давм ви за пример Портала за обществени консултации, където се публикуват всички предстоящи за приемане от Правителството нормативни актове - в повечето случаи има по 1 - 2 коментара, но следва да се обсъдят и евентуално - вземат предвид.

# 96
На сайта на МОН проектите също се публикуват за обществено обсъждане, като се посочва мейл ( един или повече) за изпращане на бележки, становища и предложения, обикновено в едномесечен срок след публикуването.
Просто в момента няма такъв проект.

# 97
Дидева, както винаги, си абсолютно права! Чакам момента, когато ще публикуват проект на документ - наредба? (ако са верни предположенията ни на база слухове). Притесненията са ми, че учебно-изпитните програми се утвърждават със Заповед на министъра и то януари месец. Заповедите май не подлежат на обществено обсъждане, но първо не съм сигурна в това и второ - дори и да е така, не вярвам който и да е министър да си позволи да направи такава сериозна промяна без някакво обществено обсъждане.

Последна редакция: пт, 01 юни 2018, 12:21 от merrynem

# 98
От интервюто на зам. министър Михайлова останах с впечатлението, че ще бъде преразгледано тестовото оценяване като няма да се залага толкова на тестовите задачи. Последният път, когато беше предприето
" оптимизиране" на изпитите, имаше качен примерен вариант, както и доклад с мотиви. В него беше уточнено, че учебно-изпитните програми няма да се променят. Вярвам, че и сега ще са достатъчно коректни и ще публикуват подобен документ, още повече, че обещаха, ако има промени, те да станат известни преди началото на учебната година.
Допълвам се. Проверих за заповедта за учебно-изпитните програми. Проектът и приложенията към него са публикувани през декември, като бележки, становища и предложения по проекта могат да бъдат изпращани към дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" на e-mail: k.alexandrova@mon.bg  до 10 януари 2018 г. включително.
И се редактирам. Ако ви остане свободно време, изчетете наредбата за оценяването, за да можем да я коментираме. Струва ми се, че има още различия с досегашния начин на организация и провеждане на НВО.
Ето нещо дребно на пръв поглед.
Чл. 70. (1) В зависимост от учебния предмет, по който полага изпит, ученикът носи линия, пергел, триъгълник, черен химикал, молив и гума
Скрит текст:
и непрограмируем калкулатор, ако е разрешено в инструктажа за съответния изпит, а учениците с нарушено зрение - и брайлова машина, преносим компютър с брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Последна редакция: пт, 01 юни 2018, 14:01 от Анонимен

# 99
  • София
От интервюто на зам. министър Михайлова останах с впечатлението, че ще бъде преразгледано тестовото оценяване като няма да се залага толкова на тестовите задачи. Последният път, когато беше предприето
" оптимизиране" на изпитите, имаше качен примерен вариант, както и доклад с мотиви. В него беше уточнено, че учебно-изпитните програми няма да се променят. Вярвам, че и сега ще са достатъчно коректни и ще публикуват подобен документ, още повече, че обещаха, ако има промени, те да станат известни преди началото на учебната година.
Допълвам се. Проверих за заповедта за учебно-изпитните програми. Проектът и приложенията към него са публикувани през декември, като бележки, становища и предложения по проекта могат да бъдат изпращани към дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" на e-mail: k.alexandrova@mon.bg  до 10 януари 2018 г. включително.
Дидева Благодаря за информацията, както винаги си безценна.
Доста обезпокоително е МОН да публикували толкова късно заповедта. Макар и без промени за набора през изминалата учебна година считам, че публикуването на нови заповеди, касаещи същия набор, след началото на учебната година, са неприемливи. Единствено се надявам, че от МОН ще обърнат внимание на нашето писмо и ще благоволят  да отговорят с конкретна информация в рамките на приемлив срок.  В тази връзка дали някой знае има ли законов срок, в който МОН са длъжни да изпратят официален отговор на входирано писмо?  

Последна редакция: пт, 01 юни 2018, 14:13 от звездица

# 100
  • Пловдив
Чудех се - ние хубаво негодуваме, а някой говорил ли е с преподаватели по БЕЛ, какво те смятат. Защото аз съм грамотна и ангажирана, но пък не съм специалист в материята. И не съм говорила с нашата госпожа по БЕЛ.

# 101
  • Разпиляна във въображението
Накарах дъщеря ми да пита своята госпожа по Български и тя й казала, че няма да има промени.

# 102
      Според познат учител по БЕЛ- обсъждат се промени на някакъв учителски форум.Дали ще има или не- не е известно още. Затова в писмото зададохме въпрос

Има ли деца, които са учили в VІ клас по учебника на Просвета? Интересно, че на посл. страница- "Творби включени в програмата за VІІ клас" отсъства "Бай Ганьо" на Ал. Константинов. А в програмата на МОН е запазено това произведение.

# 103
[
Чл. 70. (1) В зависимост от учебния предмет, по който полага изпит, ученикът носи линия, пергел, триъгълник, черен химикал, молив и гума
Скрит текст:
и непрограмируем калкулатор, ако е разрешено в инструктажа за съответния изпит, а учениците с нарушено зрение - и брайлова машина, преносим компютър с брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.
[/quote]

Тази наредба не е ли от 01.09.2016 г , което ще рече, че би трябвало да важи и за НВО от тази година и децата е трябвало да пишат с черен химикал. Съвсем се обърках.

# 104
  • Пловдив
Да си отговоря на въпроса Simple Smile Промените са уж обсъждани с преподавателите, но всъщност мотивираните им мнения не се взимат предвид. И то основно в частта за материала по литература от 3-те години - трябвало да си го знаят децата, е отговорът от компетентните лица. Броженията на родителите изглежда имат повече тежест, за това предлагам да изчакаме малко и да заформим друго протестно писмо. Че ще има промени - ще има, въпросът е какви. Каквито и да са те, трябва да бъдат приети до 15.09.2018г., т.е. нямаме много време.  А и като знаем обикновено как стават промените по време на отпуски, когато вниманието е занижено, а после ще е късно, е добре да действаме скоростно. Аз не съм се включила в първото писмо умишлено, вероятно има и други (не че вярвам някой да сравнява). Никой ли няма близък да активираме медиите?

Общи условия

Активация на акаунт