Шести клас

• 46 657
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Прочете цялото "Под иго", но още се шегувам как обясняваше, че когато вечер не можела да заспи си го зачитала и веднага и се доспивало. Като цяло не беше очарована от съдържанието. Подобно критично отношение имаше към "Пет приказки" на Валери Петров в по-долен клас и "Патиланско царство" в първи. Има книги, които много не ѝ харесват и "Под игото" беше от тях.

# 76
  • София
А някой дали е сложил тази срещу рак на маточната шийка?
Не сме сложили тази ваксина и не възнемерявам.Отзивите са доста  противоречиви.
Ваксината е сравнително нова и не зная доколко са доказани ползите от нея.
Когато слагахме поредната ваксина,миналата година,говорих с джипито по въпроса.Посъветва ме да се обърна към гинеколог,но останах с впечатлението,че не е фен на тази ваксина.

И при нас предстои тест по музика и то сериозен,изходно ниво по история.Тези две неща в един ден.
Отделно изпитвания за оформяне на срочни оценки.

# 77
  • България
А вярно ли е че следваща учебна година минават всички на едносменен режим или каквото училището си реши?

# 78
  • София
Не съм чувала такова нещо.А и в някои училища не знам как би могло да се случи,при положение,че сградният им фонд не е толкова голям и имат по 4-5 паралелки от всеки випуск.

# 79
Като майка на дете, което чете много и с удоволствие, мога да кажа, че летните списъци с литература са идеалния начин да накараш детето да намрази четенето, затова и подхождам към тях доста критично и избирателно. Има трудни за четене неща, без които не може, разбира се, но те могат да се четат и през учебната година, лятото ни е време за лежерната литература.

Винаги ми е било много важно детето да възприема четенето като приятно и разпускащо занимание. Затова е от значение какви точно книги ще му се поднесат. Докато се запали и започне да гледа на четенето като част от ежедневието си, му купувах всичко, което е книга и му е интересно, без оглед на литературната му стойност - Дръндьо, книги-комикси, книги-игри. После минахме на по-кратките романи на Александър Беляев, Карл Май. Сега продължава да се увлича от фантастиката и приключенската литература, но вече обемите не го плашат, а и сам предпочита по-смислени и задълбочени неща. След като му дадох "Билбо Бегинс", сам издири всички книги на Толкин и започна да ги чете.

За "Под игото" му трябваха доста разяснения от моя страна, докато разбере специфичния, изпълнен с архаизми и турцизми, хумор на Вазов. От някои глави буквално всеки ред трябваше да му превеждам. Веднъж, като им сервирах вечерята, ги подкарах с обръщенията "Яжте бре, маскари! Пийте бре, маскари!" и му стана толкова смешно, че изчете наново няколко глави, докато намери кой и кога го е казал това.

# 80
      Имам 79 имена, дори двама мъже.Може и да няма повече, утре мисля да пускам "депешата", пък "каквото сабя покаже".

Иска ми се да изпреваря акцентът през следващата седмица, който  вероятно ще е върху коментари върху резултатите от НВО .Ей така,да има за какво да мислят. И да им е  мноого горещо лятото!

Редактирам - 80!

Последна редакция: ср, 30 май 2018, 16:24 от Светкавица

# 81
  • Варна
Като родител току що минал през седмокласната одисея, трябва да споделя, че изучаваните произведения през 7 клас не само трябва да се прочетат ( при това и не само веднъж), но и трябва да се знаят почти наизуст. На НВО има цитати, които трябва да се познаят от кое произведение са, към кого са отправени или кой ги е казал, същото важи и за тезата - там определено трябва да познаят фразата от къде е. Така че това лято е силно препоръчително да мине в четенето на пълния текст (не само изучаваните глави) на пълния списък по литература. Успех!

# 82
Manzhelka , благодаря, успешно класиране на твоето дете!

Наминавай към нашата тема за подкрепа ,че при нас още от 5 клас ври и кипи първо с новите програми, сега пак искат да ни вадят душите с нововъведения.

Книгите това лято ще се прочетат задължително, а стихотворенията също май трябва да се учат наизуст, няма начин. После едва ли ще има време

# 83
Светкавица, тези от ФБ също сме включени, нали?
Относно четенето, явно това лято ще е тегаво...и за двамата. При нас ги карат да правят анализ по предварително зададена форма на прочетеното през лятото и затова след като прочете нещо, го обсъждаме заедно.

# 84
Като родител току що минал през седмокласната одисея, трябва да споделя, че изучаваните произведения през 7 клас не само трябва да се прочетат ( при това и не само веднъж), но и трябва да се знаят почти наизуст. На НВО има цитати, които трябва да се познаят от кое произведение са, към кого са отправени или кой ги е казал, същото важи и за тезата - там определено трябва да познаят фразата от къде е. Така че това лято е силно препоръчително да мине в четенето на пълния текст (не само изучаваните глави) на пълния списък по литература. Успех!
Благодаря! С бъдещ седмокласник съм и това щеше да ми е питане към миналите по този път майки, и еветуално проследили последните НВО-та. У дома настояваме да се четат целите произведения, но въпросите на матурата върху целите произведения ли са или цитати, фрази и т.н. са само от конкретните задължителни глави?
Уточнението би било важно за всички Simple Smile

Последна редакция: ср, 30 май 2018, 17:10 от 6tiplio

# 85
  • нейде там, където ....
В нас май четенето на задължителна литература се свежда само до откъсите от учебника, с малки изключения. "Автобиография"-та е едно от тях. За следващата година едва ли ще прави изключение. Чете си други неща, най-много май - енциклопедии. Но през лятото ще се опита да научи стихотворенията. И формулите за съкратено умножение.

Класните минаха, даже ги върнаха. Можеше и повече, но няма да се отрази негативно на срочната и/или годишната оценка. Почнаха изходните. Най-сериозно сякаш се готви за ЧП, макар че точно там има само една оценка, различна от шест през годината - на входното ниво  Mr. Green .

# 86
Здравейте! Бихте ли ми казали, дали оценките от изходните нива участват в оформянето на годишната оценка?  Или служат за статистика в МОН ?                                                                                                                                                                Забравила съм паролата за пощата. Моля някой да ми я прати на лични.                                                                                                                                                         

# 87
  • София
Задължителната литература за седми клас не е толкова обемна, повечето са стихотворения и разкази. Друг е въпросът, че трябва да се чете като за изпит.

Мисля, че това е списъкът:
Добри Чинтулов - "Стани, стани, юнак балкански", "Вятър ечи, балкан стене"
Христо Ботев — "На прощаване в 1868 г."
Иван Вазов - "Немили-недраги", "Една българка", "Опълченците на Шипка", "Българският език"
Алеко Константинов - "До Чикаго и назад", "Бай Ганьо"
Пенчо Славейков — "Неразделни"
Пейо Яворов — "Заточеници"
Елин Пелин — "По жътва"
Йордан Йовков — "По жицата"

# 88
  • Варна
Девойката до 15.07 е ангажирана само с тренировки, едва ли ще прочете нещо, не смятам и да я мъча. След това един месец докато се върне баща им ще навакса с четенето, иска да научи стихотворенията, и по малко задачки, след 15-ти август сигурно ще отидем някъде за седмица. То времето си минава и лятото ще се изниже много бързо.
Класните са върнати, за съжаление по математика от бързане е направила глупави грешки и се очертава 5 за срока, 6 за първия, и изходното ще е определящо за годишната оценка.

# 89
Това е пълната програма, така да се каже. Simple Smile
Знам, че списъкът и учебната програма по литература многократно са пускани в темата, включително и от мен, но от още едно повторение глава не боли.
Литература - учебна програма 7. клас

Общи условия

Активация на акаунт