Шести клас

• 47 247
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Взела съм ѝ два сборника с тестове формат НВО за 6 клас за ваканцията.
Би ли споделила кои точно?

# 226
  • София
Взела съм ѝ два сборника с тестове формат НВО за 6 клас за ваканцията.
Би ли споделила кои точно?
От този тип има за 5 и 6 клас по МАТ и по БЕЛ https://www.book.store.bg/p210949/testove-po-matematika-za-6-kla … epa-bazitova.html
Не съм се задълбочила колко са добри, взех ги уж да упражнява формата през ваканцията, защото не са много обемни.

# 227
А, най -после изплюха какво ги чака децата. Ми да вземат и математиката да я променят като формат, че фиаското да е пълно. Защо все на този набор се случва. В пълен потрес съм. Давайте да организираме нещо - писма, протести. Макар, че съм скептично настроена.

# 228
Всичко това вече беше написано в темата - явно отдавна е решено, тестваха го с различни учители и като не срещнаха съпротива - ще го приложат!
Наистина голяма тояга за този 2005-ти набор...

# 229
  • нейде там, където ....
В новините на Канал 1 споменаха и за математиката - обмислят да е един обединен модул, защото все повече деца оставали да пишат по втория. От следващата учебна година.
За БЕЛ казаха и за редуването на теза и характеристика на герой (от всички изучавани от 5 до 7 клас), както и на подробен със сбит преразказ.

За разкош може и в различните варианти на НВО да заложат различни неща, та да не се знае какво ще се падне ...  Crazy

Каквото и да стане, ще се включа и в последващи писма, петиции и сигнали към МОН. Аз май бях по-доволна, когато учиха по старите учебници миналата година. Уж бяха каша, ама много повече неща помни от тях, отколкото от тазгодишните. Или заради необичайните обстоятелства и учителите да са подходили по различен (и успешен за нас) начин.

# 230
  • Пловдив
Нов формат за мен означава, че подготовка по това което е давано в предишни години е наполовина безсмислена. И понеже сме от тези , за които скъпо струващите школи не са опция - остава да разчитаме на това което може да направи със самостоятелна подготовка. Чудя се дали да купувам и помагала - тези които са налични на пазара за подготовка би трябвало да са за стария формат. Пак става като историята с учебниците в 5 клас. Искаме  децата да се подговят за нещо - ама няма как и от къде. Нямат свършване некадърните ентусиасти в МОН.

# 231
Да, явно вече е решено. А знае ли се нещо за нови учебници, поне аз не съм чула? И сега нови сборници, помагала... От баткото има, за него купувах всякакви с идеята, че ще ги ползва и малката. А пробните изпити, другия голям разход, какви ли ще бъдат, как ще си "сверяват часовника" децата?

# 232
Много съм ядосана!Не, че дъщеря ми няма да се справи на каквито и безумия да бъде подложена, но ми се струва, че в новите учебни програми няма нищо качествено ново! Просто едни автори трябваше да вземат едни пари за написването на нови учебници. Оставям настрана проверители, одобрители, обществени поръчки и т.н. Как ще ме убедят, че новостите са толково много, че да предполагат и различен формат на НВО? С какво предлаганите промени ще допринесат за по-обективното оценяване на това, което са научили децата - повечето в школи или с частни учители, или мама и татко вкъщи. Никой не може да ме убеди, че в училищата, с малки изключения, се прподава така, че да няма нужда да се помага на детето. Според мен промените трябва да бъдат мотивирани, придружени с анализ от изминалите години  - силни и слаби страни, с мерки и индикатори за отчитане на целите, които ще се постигнат с новите формати на НВО. Иначе се затвърждава усещането ми, че децата ни са подложени на хрумките на някакви си набедени експерти.  Сега съм малко афектирана, но утре на свежа глава мисля да напиша до МОН няколко реда, ще ви го пусна и на вас за инфо. За сега спирам, че стана много дълго, а ме напира да напиша още 10 пъти по толкова!

# 233
  • София
Абсолютно подкрепям мнението на merrynem.
Честно казано, много ми се вижда по БЕЛ да се готвят за материал, изучаван три години. Това означава всички произведения да се прочетат поне още веднъж. Явно умните глави от МОН залагат отново на количеството за сметка на качеството.

На род.среща в Регалия казаха, че ще изчакат окончателното решение и едва тогава ще пренаписват помагалата.

# 234
От години наблюдаваме тенденция към непрекъснати промени в образованието. От 5 клас знаехме, че нашите деца са "избрани" да са опитни зайчета. Дано само по-рано стане факт, какви точно ще са промените по формата. Така или иначе, тези промени ще са за всички. Според мен, само могат да спечелят децата, които съвестно са минали през материала 5-7 клас и нямат възможност за допълнителна подготовка - школи и частни учители. Повръща ми се, с извинение, от клишетата, заучени в школите. Но като необходимост за момента и ние сме наредени сред записаните в т. нар. елитни школи.

# 235
  • Пловдив
И аз със страх чета съседната тема, а като се добавят промените... не ми се мисли. Записана е дъщеря ми на курс от сега и по двата предмета. Вкъщи помагаме по математика, но българския не ми е никак силен. За сега се концентрираме върху това да прочете произведенията за лятото. Имаме за допопълване помагало с тестове за 6 клас. От школата ще има домашна по математика, казаха ни никакви помагала да не взимаме, за сега. Ще ви следя!

# 236
Имах точно 1 ден да си отдъхна от кампанията по приема в първи клас на малката ми дъщеря /Слава Богу успешна за нас, защото доста деца останаха незаписани и чакат 2-ро класиране/ и от днес съм във вихъра с голямата. Тия от министерството луди ли са се питам? Това да изкараш някакво що -годе читаво образование в тая държава се превръща в някакво пълно безумие и огромно напрежение и даване на луди пари от родителите. Да подготвиш материал по литература за три учебни години в рамките на една, на 13 години, и да се стремиш все пак да се представиш добре за да можеш да се добереш до хубаво училище - не виждам как може да се получи?! Дъщеря ми е от децата, които учат. Пише и домашни, ходила е и на олимпиади и в 5, и в 6 клас, старателна е доста. И въпреки всичко си мисля, че трябва да започна да търся частни учители, школи, уроци... До вчера вярвах, че е възможно и сама да се справи с подготовката... Сега очаквам поредната масова родителска истерия/и с право!/, защото никой с нищо няма да е наясно и отново нашите деца са "опитните  зайчета", и отново всичко е на наш и техен гръб. Да не забравяме, че от 7 клас започват и Физика, и Химия в уч.програма. Редовно ви чета, записвам се да следя темата и дано все пак надделее някакъв разум в главите на управляващите и ако все още нищо не е решено, да се реши в полза на децата ни. Хубава вечер на всички!

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 22:58 от ral_r

# 237
Ново пет - сега пък материала за трите класа! Ами като искат да го оценяват, да правят НВО в 5-ти и 6-ти клас.
Като ще изпитват за материала от 5-ти клас, трябваше да го кажат, когато децата бяха в 5-ти клас! Ясно е, че са първи випуск по новата програма, но тази нова програма трябваше да включва и формата на НВО и да се знае още докато се изучава едно нещо по какъв начин ще залегне то в НВО, а не сега в двжение да го измислят и да се обхващат неща със задна дата!
Най-малкото, ако това се знаеше, тази учебна година щеше активно да се прави преговор на материала от 5-ти клас! Говори се за характеристика на герой, а тя беше изучавана в 6-ти клас - ще се прави ли такава и на произведенията от 5-ти клас?!
Всичко това ще доведе до едно - децата да бъдат вкарани в схемата с частните уроци още от 5-ти клас !!!

Почвам да търся за закупуване учебниците от 5-ти клас, както и от тази година, ще видя каква възможност има да не ги предаваме, а да ги платим. Добре, че пазя някои от помагалата за 5-ти клас и поне тях няма да ги купувам отново.

# 238
  • нейде там, където ....
Колкото и съвестно да е учило едно дете, без целенасочен преговор на материала от предните години по литература, едва ли може да се изкара отлична оценка на НВО. Другите неща са си с натрупване и сега. Но те нямаха учебници, а сега трябва да "преговарят" по тях .... то ще и е учене наново, по нови, за децата, учебници. Писането на характеристика мисля, че е още по-клиширано и е по-трудно да вмъкнеш лично мнение. Отделно, че е по-дълго, отнема повече от времето и за другите въпроси. Но едва ли ще променят продължителността на НВО.

Може пък да искат да откажат децата да се готвят по втори модул, за да запълнят и училищата с ниски балове.  Crazy

Моето дете пък се радва, че можело да пишат сбит преразказ, защото било по-лесно. В тази част аз по-скоро нямам мнение, но бих предпочела да не бутат нищо.

# 239
  • Варна
По наше време нали пак не се знаеше дали ще се падне ОЛВ или преразказ?  Готвихме се и по двете. Това не знам дали е толкова голям проблем,  по -скоро че в главите им ще стане каша от произведения,  и то подобни.
Да се включа с мнение за паролата - според мен,  този който се занимава с пускането и оформянето на темата,  трябва да преценява на кой да я изпраща.  Аз не съм писала в отчетни от детските години на момичетата ми,  но оценявам труда и времето,  и смятам за редно този човек да решава кой да има достъп до пощата.
Моята госпожица днес има изходно по математика , между 5 и 6 е,  много се постара да решава вкъщи,  така че каквото стане. Едвам издържа вече,  не мога да си представя догодина... 
Чета в седмокласната тема,  в София колко голям избор от училища има,  не знам в Пловдив как е,  но във Варна си е общо взето предопределено - МГ и още 3 ЕГ,  голям избор няма..

Общи условия

Активация на акаунт