Шести клас

• 47 242
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
На мен ми е ясно какво имаш предвид, но формулировката " който измерва постигнатото в целия прогимназиален етап" е доста широка. Между другото, не мисля, че ще се ограничат само до БЕЛ.

И аз имам такива предположения, но от математика нищо не отбирам и там си живея в щастливо блаженство. Simple Smile

# 316
  ... има за цел и измерване на степента на  постигане на отделни ключови компетентности в областта на българския език и математиката,  придобити в класовете от етапа"  ...
Съгласна съм да проверят придобитите знания по български език и математика за класовете от етапа.
Не съм съгласна да включат всички изучавани произведения по литература от пети до седми клас, дори и да застъпят само българските автори за периода 5-6 клас.

# 317
Ами да го кръстят тогава НВО на целия прогимназиален етап.
И да направят матурите в 12 клас за целия гимназиален етап. Ей тогава стой, та гледай!

# 318
E  не така с идеите, де Simple Smile
Особено с лесно изпълнимите.

Лошото е, че няма да се разминем само с гледане, а ще ни се наложи новите нормативи да покриваме.

# 319
  • нейде там, където ....
Хем разработване на нов формат, хем разликите със стария - минимални. Колкото да имат повод за следващия набор да разбутат още нещо. И да одобряват по няколко десетки помагала, одобрени от МОН. Всяка година.

Характеристика на герой от произведение, изучавано в пети клас, за седмокласниците ще си е почти като работа върху непознат текст, само че без текста. Не е еквивалентно по трудност на писането на разсъждение върху част от произведение, изучавано и упражнявано в седми клас (теза).
Другите промени са ми по-козметични и може би някак не ми изглеждат толкова зле, както на първо четене.

За сбития преразказ - повечето деца около мен го смятат за по-лесен от сегашния вариант. Може и да са прави.

На мен ми е ясно какво имаш предвид, но формулировката " който измерва постигнатото в целия прогимназиален етап" е доста широка. Между другото, не мисля, че ще се ограничат само до БЕЛ.

В новините на БНТ споменаха засега само за обединяване на модулите, та всички да пишат по всичко. И без това, с всяка следваща година, все повече седмокласници пишели по двата модула.
Как ще разграничат НВО и оценките за кандидатстване, дали сега вече децата ще могат да си разпределят времето по-добре и да не препускат по тестовата част, колко голяма би била тя и т.н ... не стана ясно. Друго не съм чула за математиката.

# 320
И аз имам такива предположения, но от математика нищо не отбирам и там си живея в щастливо блаженство. Simple Smile
И аз така мисля, но по математика все ми се струва, че няма как да е толкова страшно!

# 321
Скрит текст:
  ... има за цел и измерване на степента на  постигане на отделни ключови компетентности в областта на българския език и математиката,  придобити в класовете от етапа"  ...
Съгласна съм да проверят придобитите знания по български език и математика за класовете от етапа.
Не съм съгласна да включат всички изучавани произведения по литература от пети до седми клас, дори и да застъпят само българските автори за периода 5-6 клас.

Мими, всички това имаме предвид. Още повече, че в 5 клас анализът на произведенията беше по-скоро философски, отколкото литературен. В нашия учебник масово произведенията бяха без автор. Може да е народна приказка, ама нали някой я е преразказал.

# 322
Всъщност за ДЗИ по БЕЛ вашият набор може да се окаже облагодетелстван. Една майка беше сравнявала българските автори като брой по двете учебни програми. Спомена драстично намаление. Ще се опитам да открия мнението, но този ДЗИ не е само върху авторите от 12. клас.
Има какво да се вкара и в математиката. Например валчести тела. Ръбестите към момента присъстват в учебно-изпитната програма, но за последните девет години май само веднъж е имало задача от тях. Може да решат, че листът с формулите не се е оказал удачна идея...Абе, идеи да искате.

# 323
За сбития преразказ - повечето деца около мен го смятат за по-лесен от сегашния вариант. Може и да са прави.
И моята дъщеря така реагира като споменах сбит преразказ!

# 324
За разлика от децата, аз не мисля, че сбитият преразказ е по-лесен.
По-кратичък да. Когато упражняваха в 5-6 клас, деца пишеха по 5-6 изречения - като анонс/ резюме им се получаваше.
При сбития преразказ трябва да отсееш кое наистина е най-важното, за да предадеш събития, чувства и т.н.

# 325
  • На топло в неговото сърце.
Малеееее,колко сте се разгорещили?Подкрепям мнението на децата и моят хубостник каза,че било фасулска работа да се прави сбит преразказ.Не знам как ще се справят,но те вече са ваканционно настроени.Дали ще успеят да прочетат всичко за през лятната ваканция не съм сигурна,но може пък и да извадят късмет. 

# 326
  • Пловдив
И аз мисля, че сбитият им е по-труден. За да не пропуснат нещо важно, имат уклон да пишат разширено като за сбит преразказ.

# 327
Стига да искат - и по математика могат да го направят страшно. Освен валчестите тела, за да оценят функционалната грамотност такива задачи могат да се измислят, че свят да ти се завие. Смятам обаче, че тези от МОН трябва да са луди, за да направят така, че да падне успеваемостта на децата. По този начин ще излезе, че новите им учебни програми са по-лоши. Поради тази причина - нека сме спокойни.

# 328
За частта НВО - може спокойствие.
Но за допълнителната част, служеща за разслояване поради изпитната функция, тази година доста седмокласници бяха изненадани по мат. Знаеха, че е лесно. А се трудиха над едни малко по-хубави задачи.

# 329
Сбитият преразказ се подценява от децата, но  е доста коварна форма.  Едни моменти трябва да се пропуснат, други да присъстват, едни трябва само да се маркират, други да се пресъздадат с повече детайли - и веднага попадаме в зоната на субективната преценка на проверяващите кое е съществено и кое - в повече. Ще видите, че ще има много оплаквания от рода - ама какво точно не  му харесаха на преразказа на моето дете. /Всъщност имат ли родителите достъп до работите на децата си, след като са оценени, както беше преди години?/

В класа на моето дете учителката по БЕЛ редовно намаля оценките на сбитите преразкази с мотива - не си включил този много съществен епизод, а ти пък си изтървал другия важен момент, това много подробно е преразказано и т.н.. Почти нямат шестици на тестовете с такъв преразказ, а и на домашните също.

Общи условия

Активация на акаунт