Отговори
# 120
  • София
Цитат
Еделвайс го дадох като пример за много добро разположение и размери на стаите. Апартамента, който си постнала е с много добра цена. Зависи разбира се къде точно се намира. Като цяло обаче еделвайса е по-добре разпределен.

Не споря Simple Smile

Като цяло е много важно в каква квадратура е свикнал да живее един бъдещ купувач. Ако е живял в апартамент със спалня 13 кв.м. и хол с кухня 32 кв.м., то тогава апартамент със спалня 18 кв.м. и хол с кухня 40 кв.м. ще му се сторят широки и просторни.

Между другото, миналата година се продаваше един апартамент с ЧЖП 200 кв. в Манастирски ливади. Хола с кухнята беше 80 кв.м., спалнята 30 кв, детските стаи 18 кв.м. и 20 кв.м., две бани, коридор и кабинет. Продаваше се напълно обзаведен, като обзавеждането беше доста добро. Хола имаше нужда от освежителен ремонт, но като цяло беше доста добре направен. Цената му беше 180 000 евро без двата гаража, които се продаваха отделно по 15 00 евро. Но собствениците бяха склонни на преговори. Продаде се за около 6 м. И как не - цената беше повече от перфектна за това, което предлагаха.

# 121
Ето сравнително прилични като големина стаи и сравнително добро разпределение: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c152179158029089
Стая 11 кв.м. и хол с прилична квадратура, но в която не можеш да сложиш нормални шкафове и трябва да гледаш през рамо към телевизора, е мноого далеч от добра квадратура и добро разпределение. Наистина ли ти харесва?  За мен и двете стаи трябва да са минимум по 15-16 кв.м. Детската да позволява две бюра в близост до прозореца, нормални легла (недвуетажни), шкафове за учебниците, гардероб 1,20-1,50. Родителската - голям гардероб- поне 2, 20 м., бюро, ракла, тоалетка, малка секция срещу спалнята (ширина на стаята поне 3.50 м). На тези критерии не съм видяла панелка, която да не отговаря или, ако едната стая е по-малка, има голям коридор, в който са изнесени гардеробите. Задължително има мокро/ килер. Квадратурите и разпределенията в панелките "лукс" ли са? На чиста квадратура 90 кв.м, стаите могат да бъдат достатъчно големи и удобни, да има сервизни помещения, но странно защо в 90% от НС това не е факт. И въобще не става дума всички да можем да си позволим  лъскави затворени комплекси и 280 кв.м. Осмоъгълните стаи и такива широки по 2.50, при обявена ЗП квадратура над 100 кв.м., наистина ли ги намираш за функционални и удобни? Щото така клиентът иска? Нормалните са рядкост. Този в Ман Ли, постнат от Касиопея също е с безумно разпределение, макар че таргетира по-платежоспособни клиенти. Бях попадала, ако намеря ще постна, но просто инвеститорите гледат да изтискат всеки възможен квадрат от парцела. За спазването на стандартите за качествено строителство, които ти сам определи, въобще няма да коментирам.
 .      Ако мислиш, че само ти си живяла в старо строителство жестоко се лъжеш. Също така грешиш като си мислиш, че панелките нямат малки стаи. Имам преки наблюдения на панел 65 м2 в Иван Вазов от 1986 година. Състоеше се от малък хол около 21 м2, малка стая 11-12 м2, малка кухня 7-8 м2, нормална баня и нормален коридор с гардероб. Плюс 2 тераси по примерно 3 м2. Ми честно да ти кажа ни хола беше хол, ни спалнята, спалня. И от тухлен пак в същия район и пак строен през 80-те не съм особено възхитен. В 90-100 м2 има голяма кухня 12-13 м2, две стаи по 13-15 м2, пак малък хол от 21 м2, баня 4 м2, тоалетна 2 м2 и коридор 8-10 м2. За мен лично хол 3 на 7 ми се струва много малък и си мисля, че разпределението на двата апартамента ново строителство на снимките отгоре е по-добро. За старите сгради в идеалния център не ми се коментира, защото и там рядко се минава без бутане на стени за да стане апартаментът идеален като разположение.

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 00:13 от Анонимен

# 122
  • София
Не е лошо разпределението на апартамента, въпреки че спалните са си малки, но дано бъдещите собственици, очевидно хора имащи или планиращи деца, да се огледат наоколо и хубаво да помислят. Къде ще разхождат децата си (очевидно само в комплекса, който ще им омръзне на втория месец от майчинството), къде ще посещават ясла, детска градина и училище. Това го казвам, защото едва ли всички имат възможност, особено хора с ипотечен кредит, дългосрочно да планират частни градини и училища, които допълнително натоварват страшно бюджета. Фейсбук групите са пълни с оплаквания и чуденки от родители, живеещи във Витоша, Манастирски ливади и др. подобни квартали, които се сетили след няколко години, че няма къде да запишат децата си на градина или училище. И стоят в изчакваща позиция, ако нещо се освободи. А тази година въведоха и уседналост, т.е. най-много точки за училище се получават от деца, живеещи повече от 3 години на съответния адрес в района на прилежащото училище. Хубаво е нещата да се планират и обмислят от всички страни, особено ако става въпрос за семейства с малки деца. Също така как ще развозват децата докато са малки. А и не само с толкова малки, един 12-14 годишен тийнейджър как ще пътува до училище, до приятели и т.н.

# 123
Не е лошо разпределението на апартамента, въпреки че спалните са си малки, но дано бъдещите собственици, очевидно хора имащи или планиращи деца, да се огледат наоколо и хубаво да помислят. Къде ще разхождат децата си (очевидно само в комплекса, който ще им омръзне на втория месец от майчинството), къде ще посещават ясла, детска градина и училище. Това го казвам, защото едва ли всички имат възможност, особено хора с ипотечен кредит, дългосрочно да планират частни градини и училища, които допълнително натоварват страшно бюджета. Фейсбук групите са пълни с оплаквания и чуденки от родители, живеещи във Витоша, Манастирски ливади и др. подобни квартали, които се сетили след няколко години, че няма къде да запишат децата си на градина или училище. И стоят в изчакваща позиция, ако нещо се освободи. А тази година въведоха и уседналост, т.е. най-много точки за училище се получават от деца, живеещи повече от 3 години на съответния адрес в района на прилежащото училище. Хубаво е нещата да се планират и обмислят от всички страни, особено ако става въпрос за семейства с малки деца. Също така как ще развозват децата докато са малки. А и не само с толкова малки, един 12-14 годишен тийнейджър как ще пътува до училище, до приятели и т.н.
В момента не коментираме квартали, а разпределения. В единия апартамент родителската спалня е 18.4 м2, което е доста добре, а в другия е 15.5 м2, което също не е лошо. Относно кварталите всеки си преценява. Има хора, които пари да им дават не биха си пуснали децата да учат в Люлин и Надежда например. Други пък не им пука и ги записват точно там. По-принцип хората, които си купуват апартаменти в комплекси като посочения по-горе нямат проблем да си пратят детето в частно училище, а ако не желаят районно им се води 11-то в Дианабад. Не е много близо, но това е положението. В Кръстова вада е по-добре. Там районното училище е до кемпински/маринела в Лозенец и е сравнително прилично.

# 124
  • София
Можем да си коментираме каквото си искаме. Аз казвам какво съм видяла по групите, пък ако може да помогне на някого чуждия опит. И "районно" училище не означава, че щом си в прилежащия район с най-висока уседналост, т.нар. 1 група (може би това имате предвид) си вътре със сигурност, защото има и допълнителни критерии за деца с равен брой точки. Общо взето проблем на всички презастроени квартали.

# 125
  • София
Цитат
По-принцип хората, които си купуват апартаменти в комплекси като посочения по-горе нямат проблем да си пратят детето в частно училище

С това изобщо не съм съгласна. Почти всички, които си купуват апартаменти в подобен вид затворени комплекси наблягат на малките квадратури, тъй като ги взимат на изплащане. Което значи, че в следващите 15 - 20 години имат месечни вноски по банките. Да не говорим, че месечната такса за поддръжка на комплекса се изчислява на базата на общата квадратура. Т.е. един апартамент водещ се с обща площ 120 кв. м. реално вътре е 90 кв. м., но се плаща за 120 кв. м. Затова и паркоместата си стоят празни и всички паркират около комплекса. На никой не му се дава 8 000 - 10 000 евро за паркомясто.  Отделно таксата в едно частно училище /не от най-скъпите/ е около 4500 - 6000 евро на година, като не винаги е включен транспорта. Така че проблема с училищата и детските градини в близост изобщо не е за подценяване.

Относно старото строителство - в момента живеем в такъв апартамент. Хола ни е 40 кв.м., кухнята е отделно и е 20 кв.м. и спалнята 20 кв.м. Определено ни е широко и просторно. И по тази причина не мога да си представя каква теснотия би било, ако кухнята ни е в хола, тъй като в повечето блокове НС кухня с хол е по-малко или около 40 кв.м. Затова и казах, че много зависи кой на каква квадратура е свикнал

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 09:56 от Lady Cassiopeia Duval

# 126
В този форум имам чувството, че се пропагандира колко по-хубаво е старото строителство. Колкото и на по-хубава локация да е, колкото и по-удобно откъм транспорт и всякакви други цитирани до сега "екстри" на СС, то си остава старо. Едно време и СС не е било на удобна локация, просто градът се развива и разширява. Някой ден и сегашното ново строителство може би ще е удобно откъм транспорт и прочие. Локацията физически не се променя, но е възможно самия град да се разширява и измества. Wink

# 127
  • София
И новото, и старото строителство си имат своите плюсове и минуси. Просто плюсовете за едни са минуси за други и обратното.
За мен най-големите минуси на старото строителство са липсата на гаражи в повечето блокове и това, че най-големите апартаменти са тристайни. Рядко може да се намери четиристаен апартамент старо строителство. Гаражи пък почти няма - паркоместа също.
Но ми прави впечатление, че почти няма обяви за продажба на апартаменти старо строителство. Или, ако има, то цените са изключително високи.

# 128
.....
 Нормалните са рядкост. .... Бях попадала, ако намеря ще постна, но просто инвеститорите гледат да изтискат всеки възможен квадрат от парцела. За спазването на стандартите за качествено строителство, които ти сам определи, въобще няма да коментирам.

Нико е обявил, че се занимава с инвеститорство в строителство, не очаквай от него да се съгласи с теб Wink
Естествено, че е така - панелните са строени без ограничения в парцелите, защото всичко е било одържавено. Сега инвеститорът има да дава обезщетение (обикновено солено Wink) или пък да изплаща със строежа парцел, купен на луда цена, щото и собствениците не са прости. И затова арх. разпределения са такива.
      Ако мислиш, че само ти си живяла в старо строителство жестоко се лъжеш. Също така грешиш като си мислиш, че панелките нямат малки стаи. Имам преки наблюдения на панел 65 м2 в Иван Вазов от 1986 година. Състоеше се от малък хол около 21 м2, малка стая 11-12 м2, малка кухня 7-8 м2, нормална баня и нормален коридор с гардероб. Плюс 2 тераси по примерно 3 м2. Ми честно да ти кажа ни хола беше хол, ни спалнята, спалня. И от тухлен пак в същия район и пак строен през 80-те не съм особено възхитен. В 90-100 м2 има голяма кухня 12-13 м2, две стаи по 13-15 м2, пак малък хол от 21 м2, баня 4 м2, тоалетна 2 м2 и коридор 8-10 м2. За мен лично хол 3 на 7 ми се струва много малък и си мисля, че разпределението на двата апартамента ново строителство на снимките отгоре е по-добро. За старите сгради в идеалния център не ми се коментира, защото и там рядко се минава без бутане на стени за да стане апартаментът идеален като разположение.

Хол 21 кв не е малък, ако е само хол или всекидневна, без кухнята. Виждала съм и СС с 50 кв само хол, но това не е за обикновени хора. Има и НС такива, за хората с много пари. Но 20 кв си е една нормална всекидневна с мека мебел, без трапезна маса и кухня.
И новото, и старото строителство си имат своите плюсове и минуси. Просто плюсовете за едни са минуси за други и обратното.
За мен най-големите минуси на старото строителство са липсата на гаражи в повечето блокове и това, че най-големите апартаменти са тристайни. Рядко може да се намери четиристаен апартамент старо строителство. Гаражи пък почти няма - паркоместа също.
Но ми прави впечатление, че почти няма обяви за продажба на апартаменти старо строителство. Или, ако има, то цените са изключително високи.
Споделям това мнение.

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 10:46 от Анонимен

# 129
В този форум имам чувството, че се пропагандира колко по-хубаво е старото строителство. Колкото и на по-хубава локация да е, колкото и по-удобно откъм транспорт и всякакви други цитирани до сега "екстри" на СС, то си остава старо. Едно време и СС не е било на удобна локация, просто градът се развива и разширява. Някой ден и сегашното ново строителство може би ще е удобно откъм транспорт и прочие. Локацията физически не се променя, но е възможно самия град да се разширява и измества. Wink

Естествено, въпросът е колко години трябва да живеем, за да имаме време да се наслаждаваме на локацията в разширения град Wink За внуците - да.

# 130
Накъдето и да се разширява града, локации като Докторски паметник, Лозенец, Иван Вазов, Изток няма как да бъдат изместени от Манастирски ливади и Витоша в близките 50 г. Да, наистина няма смисъл да си купиш старо в Банишора или около Централна гара или места отдалечени от центъра и с лош транспорт.
СС в предпочитан квартал има следните предимства – по-голяма реална квадратура и по-добро разпределение, нормални отстояния между жилищните сгради, приятни тихи и зелени улички, в същото време близост до основни артерии и всякакъв ГТ, хубави училища и ДГ, паркове, театри, магазини на пешеходно разстояние. Поне към момента по-голяма сигурност. Новите квартали с НС се оформят като аналогия на панелните комплекси на социализма с някои нови недостатъци – липса на нормални отстояния и инфраструктура. Основното предимство на НС е, че е ново и че се предполага да има по-дълъг живот  от сграда от 60-те. Но като гледам, тези от 90-те не се радват на особена популярност, т.е. освен ако локацията не е много добра, НС строено сега едва ли ще е УАУ след 20 г. Освен недостатъците, описани от Касиопея, в старите сгради ще се наложат и по-сериозни ремонти, вкл. непланирани при избиване на тръби, например. Важно е да се прецени състоянието на старата сграда – някои наистина не стават, но все повече се санират, особено на хубавите места в града. В нашата, например, се дават две общи помещения с доста добър наем и този наем покрива чистачка, боядисване, нова дограма на стълбището, част от ремонта на покрива. Общите ни части са перфектни. Сега се мисли за нов асансьор.

# 131
Ами то точно в момента лихвите не са убийствени, а са направо ниски. Ако ЕЦБ вдигне само с 2% лихвите, тогава ще видите какво става с кредитирането от българските банки. Веднага ще намалеят драстично способностите за изплащане.

# 132
  • София
Само на мен ли стандартната миниатюрна панелна кухня ми се струва точно толкова нефункционална колкото и така коментираната  спалня от 10-11 кв м? Нито можеш да сместиш кухня+трапезария, нито става за нормална спалня, никакво полезно приложение не й намирам.
ЕПК е друго, там наистина има попадения като разпределение.

# 133
.....
 Нормалните са рядкост. .... Бях попадала, ако намеря ще постна, но просто инвеститорите гледат да изтискат всеки възможен квадрат от парцела. За спазването на стандартите за качествено строителство, които ти сам определи, въобще няма да коментирам.

Нико е обявил, че се занимава с инвеститорство в строителство, не очаквай от него да се съгласи с теб Wink
Естествено, че е така - панелните са строени без ограничения в парцелите, защото всичко е било одържавено. Сега инвеститорът има да дава обезщетение (обикновено солено Wink) или пък да изплаща със строежа парцел, купен на луда цена, щото и собствениците не са прости. И затова арх. разпределения са такива.
     Ако мислиш, че само ти си живяла в старо строителство жестоко се лъжеш. Също така грешиш като си мислиш, че панелките нямат малки стаи. Имам преки наблюдения на панел 65 м2 в Иван Вазов от 1986 година. Състоеше се от малък хол около 21 м2, малка стая 11-12 м2, малка кухня 7-8 м2, нормална баня и нормален коридор с гардероб. Плюс 2 тераси по примерно 3 м2. Ми честно да ти кажа ни хола беше хол, ни спалнята, спалня. И от тухлен пак в същия район и пак строен през 80-те не съм особено възхитен. В 90-100 м2 има голяма кухня 12-13 м2, две стаи по 13-15 м2, пак малък хол от 21 м2, баня 4 м2, тоалетна 2 м2 и коридор 8-10 м2. За мен лично хол 3 на 7 ми се струва много малък и си мисля, че разпределението на двата апартамента ново строителство на снимките отгоре е по-добро. За старите сгради в идеалния център не ми се коментира, защото и там рядко се минава без бутане на стени за да стане апартаментът идеален като разположение.

Хол 21 кв не е малък, ако е само хол или всекидневна, без кухнята. Виждала съм и СС с 50 кв само хол, но това не е за обикновени хора. Има и НС такива, за хората с много пари. Но 20 кв си е една нормална всекидневна с мека мебел, без трапезна маса и кухня.
Споделям това мнение.
Хол от 21 м2 независимо, че е самостоятелен за мен лично е неприятно малък. Разбира се както каза една  бг мама по-горе зависи кой на какво е свикнал. Аз лично обаче дори и първия собствен ергенски апартамент, който си купих преди години понеже беше с такъв малък хол го избуших целия (разбира след консултация с конструктор) и в 70 м2 старо строителство направих малка спалня, голяма баня (бившата кухня) и всичко останало хол 😀😀😀. Разбира се огромен не можа да стане, но го докарах до 40 м2 вкл с кухненския бокс. А относно инвестициите в строителството явно с моите претенции само с гледане ще си остана. Искам сградата, която ще построя да е с хубава гледка, прилично отстояние от другите сгради и на добро място. А това след 8 месечно търсене виждам, че е трудно постижимо. Повечето парцели, които се предлагат са супер сгъчкани до други сгради. Тези, които не са, са с безбожни цени. Отделно искам да е супер качествена, което допълнително стеснява районите, в които бих инвестирал. Защото за съжаление качеството си има и цена. Няма как да направиш добри разпределения ( при добро разпределение не може да използваш максимално допустимото РЗП на парцела, въпреки че си платил за него), да вложиш качествени материали (дограми, тухли и т.н) и да продаваш на 800-900 евро например. То може ама, ако ти подарят парцела или го вземеш почти без пари. Но в момента нещо не излизат такива опции 😀. Та в този ред на мисли определено не клоня към ново строителство, защото искам да продам нещо на някой, а защото съм убеден, че в една добре построена качествена сграда с красиви общи части е по-добре да се живее отколкото в  стара такава. Особено когато са в един район.

# 134
"Та в този ред на мисли определено не клоня към ново строителство, защото искам да продам нещо на някой, а защото съм убеден, че в една добре построена качествена сграда с красиви общи части е по-добре да се живее отколкото в  стара такава. Особено когато са в един район." - Нико, това щеше да е вярно, ако всички строители мислеха като теб. Но не - за повечето всичко е пари и след тях и потоп. И така се получава, че някои хора предпочитат панели и СС пред ново и спретнато, но миниатюрно и навряно в съседния балкон.

Общи условия

Активация на акаунт