Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 532
  • 759
  •   1
Отговори
# 420
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ок, просто споменавам  Peace
това е важна информация и не всеки знае.
по-добре, че няма глутенова нетолерантност. много е трудно със  Tired

# 421
  • София
Не мога да нарека режим това,което  правихме. Тя  е на 25 години.
Стриктно си пиеше добавките:
Витамин В12   - 1000 мкг. /метилкобаламин- спрей/
/ август 2017 година-   В12- 246,5 /https://revita.bg/shop/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD-%D0%B212-%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-1000-%C2%B5g/
Селен -200мкг - 1 тб. https://revita.bg/shop/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-200-mcg/
Магнезий- 1 - 1тб.  https://revita.bg/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81/magneziev-kompleks-250-mg/.
 Витамин С  - 1тб.https://revita.bg/%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1% … al-origin-500-mg/
Желязо-  1 тб. https://apteka.framar.bg/18003599/%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B8 … 0-%D0%BC%D0%B3-50
Омега 3- https://www.silabg.com/bg/18751-Jarrow-Formulas-EPADHA-Balance-6 … g--240-Soft-.html и  масло от Крил / ще посоча допълнително/
Витамини В - 1 тб. https://www.silabg.com/bg/18688-Jarrow-Formulas-BRight-BComplex-100-Caps-.html
Цинк-1тб.https://jarrow.bg/?product=zinc-balance  
Витамин Е - 1тб. https://jarrow.bg/?product=gamma-e

Заедно с това:

1. 1/2 буркан мед  с 1 доза пчелно млечице/разбърква се/ - 1ч.л. сутрин.
2. 1/2 буркан мед с 100гр. пчелен прашец/разбърква се/ - 1с.л.сутрин
3. Прополис/ спиртен разтвор/ - 1 каф.л. в 1/2 ч вода  сутрин се разтваря и се пие.

4. 1 скилидка обелен чесън, без да се дъвче се гълта сутрин нагладно с вода.
5. ТЕС /може да се запознаете с метода в интернет/ като се ползва  и 1 кристалче  морска йодирана сол. Ще я питам точно как беше и ако има интерес ще споделя.

Правихме изследване за глутенова непоносимост-  няма такава. Три месеца спазва режима. Мисля, че не оказа някакаво въздействие.

Започнала е от септември 2017г.-  до края на май 2018г.

Този селен е в добра форма с висока усвояемост. Точно със селенометионин 200 мгр бях минала горната граница за 5 месеца прием (и то при 2 месеца пауза преди контролното изследване). Косата ми падаше доста в онзи момент.. Съветвам ви да й проверите нивата.

Витамин D й е супер, с добавка ли го е докарала до тази хубава стойност? Simple Smile Моят е 110 nmol/l, но с прием на 3500 IU дневно, хах.

В12 изглежда не се вдига много добре с този спрей. От 246 до 295 е доста малко. Дори подезичните таблетки вдигат по-ефективно. Най-ефективни са назалните капки на Алоха, доколкото разбирам четейки в темата за В12. А този б-комплекс на B-right е много добър. От магнезий, цинк, вит. С и омега-3 аз също съм много доволна. Тази омега на Jarrow съм я ползвала и я харесвам. Магнезиевият комплекс, обаче, не ми харесва, че съдържа неизвестно количество оксид. А този вит. Е пък е със соя, те май повечето са така, както и вит. А повечето са със соя.. но бях попаднала на едни без - на Healthy Origins, Sunflower E, 400 IU и на Country Life, Natural Vitamin A & D3, 10,000 IU/400 IU. При толкова много добавки е доста по-изгодно пазаруването от iHerb. В пъти. Hands V

Хубаво е, че антителата не са свръхактиви. Жлезата работи явно упорито за момента, поддържа високи нива на щитовидните хормони (това, обаче може да бъде доста изтощително за целия организъм, щж и нбж). Добре е да прави и ехограф периодично, да следят за изменения. Чудесно е, че за момента само с диета и добавки се чувства добре. Предполагам внимава да не яде възпалителни храни.. звучи сякаш полага усилия, което е прекрасно. Simple Smile

Колкото до съотношението фт4/фт3, ако си спомням правилно, според Africancho то е около 3.7 (изчислено в pmol/l, обаче). Освен това при прием на хормон е трудно за постигане.. а при нелекувана хипофункция съвсем се разбалансира. Лошото е, че и при терапия ендокринолозите изобщо не успяват да го балансират. И в крайна сметка това съотношение (частното на фт4 и фт3) не е общовалидно. Наблюденията на Africancho я бяха довели до това число, но то е само ориентир. В общия случай фт3 оптимално е в интервала 4.2-5.2, а фт4 около средата на границите (и малко под средата е дори при хората със здрави жлези, около 15-16 pmol/l, обаче на хормон над 17-18 pmol/l вече е високо).

В случая съотношенията са:
Фт4/фт3 е 18.06÷5=3.612
Тсх/фт3 е 1.43÷5=0.286
Изглеждат OK, има завишени антитела, но може само да проследявате за сега.. Според Africancho тсх/фт4 при здрави хора е винаги около 0.27 (но за хора на хормон оптимално е около 0.46). А дъщеря Ви има ли някакви оплаквания, как се чувства? Преценете цялата картина, не гледайте само цифрите, ами вижте и с какви симптоми са обвързани тези цифри. То и симптомите понякога закъсняват и човек усеща, че нещо не е наред чак, когато вече нивата са съвсем спаднали. Продължавайте да проследявате как се движат, както и досега сте правили, дали спадат или се покачват още. Сега са високи, но може да означава, че жлезата компенсира и затова са завишени.. или пък впоследствие да се обърнат към хипер.. Късмет! Simple Smile

Morskibriz, струва ми се, че дозата ти е по-висока от нужното.

# 422
Morskibriz, струва ми се, че дозата ти е по-висока от нужното.

Това си помислих и аз На тази доза съм от 2г и до сега не съм имала проблем. Последния път TSH беше над две. Не си спомням колко точно. На 18 имам час при ендото за видим какво ще каже той. Като цяло всички други екстри ми изчезнаха след повишаване на дозата.

# 423
veseto5775

Много благодаря за отделеното време и обширния коментар. За мен е изключително важно Вашето  мнение.
Витамин Д    почти не е пила ,  може би  около 10 перлички от по 5000 единици, тъй като  първоначално стойностите й бяха 91.54nmol/l.
 Селен пи около 3-3,5 месеца. Сега от края на месец май не пие нищо.
Чувства се добре. Няма оплаквания.
Разбира се ще следим всичко периодично.  От iherb  пробвах, не успях да се справя.
Още веднъж Благодаря.

# 424
  • София
Галя, виж и в темата на Denis за iHerb: http://m.bg-mamma.com/?topic=1045512

Ако разделяш поръчките така, че да не надвишават 30 лв стойността на продуктите, в повечето случаи пристигат в пощата. Hug

# 425
Моля , дайте мнение за следните резултати - 35 годишна жена. TSH - 1,39  FT3 - 4,24   FT4-16, MAT -240,TAT-351 . Изследването е профилактично поради оплаквания от замайване , хронична умора,сърцебиене,високо кръвно налягане.

# 426
meduza, в какъв смисъл да дадем мнение? Жената диагностицирана ли е с Хашимото? На терапия ли е? Ендокринолог ли е назначил изследванията или тя самосиндикално си ги е пуснала?

Антителата говорят за наличие на Хашимото. Хормоните засега сякаш са добре, макар че не си посочила референтните граници.

Препоръчително е жената да си направи и ехография на жлезата, даже е задължително.

# 427
veseto5775, Благодаря!

# 428
meduza, в какъв смисъл да дадем мнение? Жената диагностицирана ли е с Хашимото? На терапия ли е? Ендокринолог ли е назначил изследванията или тя самосиндикално си ги е пуснала?

Антителата говорят за наличие на Хашимото. Хормоните засега сякаш са добре, макар че не си посочила референтните граници.

Препоръчително е жената да си направи и ехография на жлезата, даже е задължително.
      Жената не е диагностицирана , изследването е направено вследствие на оплакванията , които изброих и в търсене на причина за тях. Високи са стойностите на антителата , а хормоните са в референтни стойности. Извинете , ако питането ми ви се е сторило лаишко , но досега не са се проявявали тези оплаквания и за първи път си прави изследванията, затова и е изненадващо и шокиращо за нея. Благодаря ви за отговора.

# 429
  • София
Моля! Blush За мен е удоволствие. Hug

Meduza, подкепям да се види на ехограф. Въпреки, че са в норма показателите, оплакванията не са за пренебрегване. Може би ще се повлияе добре от ниска доза хормон. Simple Smile

Последна редакция: пт, 13 юли 2018, 22:29 от veseto5775

# 430
  • София
Здравейте, а освен за целите на бременеенето и износване на дете, защо  TSH над 2 и нещо се счита за патология, след като в крайна сметка е в референтните стойности. При всякакви други кръвни показатели, ако си близо до горна граница, не ти предписват хапче до живот.
Преди година изследвах TSH и T4, като първото беше 4, второто не помня, но отиваше към средата. Лекарката ми каза, че е в норма и аз тогава не бях много запозната и се зарадвах, горният интервал беше 5. Отидох заради отпадналост, нередовен цикъл и промяна на теглото без промяна в храненето.
Сега чета тук в темата, че всички с по 3-4 тсх са диагностицирани като с хипофункция.
Ще направя тази седмица всичките (и антителата), дано са в норма.

# 431
ТСХ над 1,5 - 2 вече говори за хипофункция, която явно ти самата си си усещала. А всички имат право да се чувстват добре, не само целящите бременност.

# 432
  • София
Това питам- защо навсякъде по лабораториите и болниците е дадено нормално до 5? И ако разликата е толкова голяма (това са 2-3 единици на фона на само 5), защо не го направят до 2 и всеки да си знае.

# 433
  • София
Ще споделя моето мнение, без да имам претенции, че е напълно вярно или медицински издържано.
Когато става въпрос са хормоните се "гонят" оптимални стойности, а не просто такива в референтни граници. Лабораториите дават много широки реф. граници, за да се покрият множеството индивидуални случаи, затова изследванията трудно се разчитат без лекарска помощ. Например реф. граници на половите хомони са страшно големи, но при тълкуване се взимат предвид общото здравословно състояние, ден от цикъла, възраст и т.н. Моята ендокриноложка специално ми е казвала: "Задължително идваш да ги погледна резултатите, защото има пациенти, виждат, че е в норма и решават, че всичко е наред, а стойностите реално са показвали сериозен проблем".
За жена в репродуктивна възраст е добре да го държи под 2, за човек с множество възли по жлезата може и 4 да е добре, за човек над 60 години е друго и т.н. Затова и референтните граници са такива.
Диагностицираха ме с Хашимото преди 1г., с ТСХ 24. Преди 5 години бях пуснала хормонални изследвания, ТСХ ми е било 4 и тогавашния ми гинеколог + ЛЛ заключиха, че всичко е наред. Ако още тогава ме бяха насочили към ендокринолог и бях овладяла хипофункцията, щях да си спестя много главоболия, симптоми неразположения и т.н.

# 434
Лабораторните граници са прекалено широко, защото при определянето им са взети предвид и резултатите на хора, които всъщност са били с някаква степен на хипофункция.

Общи условия

Активация на акаунт