Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на заболяване на щитовидната жлеза?
Какви тестове са необходими за диагностициране на заболяване на щитовидната жлеза?
Какви хранителни добавки се препоръчват при заболяване на щитовидната жлеза?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на заболяване на щитовидната жлеза?
Симптомите на заболяване на щитовидната жлеза включват лесна умора, световъртеж, шум в ушите, отслабена памет, сутрешна подпухналост, затруднено преглъщане, усещане за стягане в шията и уголемена жлеза. Други симптоми могат да включват изпотяване, сърцебиене, наддаване на тегло или загуба на тегло, болки по ставите и мускулите и други.
-
Какви тестове са необходими за диагностициране на заболяване на щитовидната жлеза?
За диагностициране на заболяване на щитовидната жлеза се извършват тестове като TSH, FT3, FT4, Anti-TPO (MAT), Anti-Tg (TAT) и ехография при ендокринолог. НЗОК покрива разходите за TSH, FT4, Anti-TPO (MAT) тестове, които могат да бъдат назначени и от общопрактикуващ лекар по тяхна преценка и необходимост.
-
Какви хранителни добавки се препоръчват при заболяване на щитовидната жлеза?
При заболяване на щитовидната жлеза се препоръчват хранителни добавки като селен, витамин D, магнезий, цинк, желязо, B12, пробиотици, ензими и храносмилателни ензими. Важно е да се поддържа разстояние между приема на витамини, минерали и хормони чрез следване на специфичен интервал за всяка добавка.
-
Какви са съветите за начин на живот при заболяване на щитовидната жлеза?
-
Какво е взаимодействието между тироксин и други лекарства?

След като родих не ми се възстанови цикъла. Просто станаха супер зле нещата. Съвсем оскъден цикъл и аз с малко бебе вкъщи. Кой ти ще се занимава със здравето. Изживях ужасни почти девет години от тогава. Беба беше добре,но на мен ми липсваше желания за живот. Мъжа ми не се грижеше за нас. Аз се притеснявах,че съм се откъснала от живота навън ,зарязах заради него хубавата си работа. Той се изживяваше много надъхан да се развива,ама накрая нищо. Когато ножа опря до кокала,когато се разбра ,че малката е с дефицит на вниманието и хиперактивност аз се сринах окончателно. Разбра се ,че единствено този човек ,с който съм живяла се мъчи да се отърве от мен и двете ни деца.Нямах пари да си заведа детето на изследване. Да й осигуря адекватно лечение. Да проверя диагнозата. Изобщо ад. През тези години аз се борех за работа,защото той престана и да си дава парите вкъщи и аз с децата буквално гладувахме понякога.Само скандали. Аз бях виновна за всичко и така. Не искам да ви занимавам много с тази тъжна история. Тя свърши с нашето изхвърляне от апартамента посред зима. Не можете да си представите какъв ужас преживях аз и децата. Най накрая се разбра с какъв човек съм живяла. За мен си остава непростимото към мен- да го избера за баща на децата си. Но наистина да не Ви занимавам исках само да Ви опиша картинката,в която живеех и да Ви обясня че изобщо не ми беше до лекари знаех,че нещо става,но толкова години го игнорирах просто от болка.