Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 509
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Доц. Русев е имунолог и ендокринолог. Интралипидът и за мен е спорен с тази соя, но всеки сам си преценява.. Също считам, че е уместно да се изследва и за Тромбофилии, не е нужно да се чакат повече инциденти, да се губи време и да се измъчват хората от незнание. Успех на всички! Hug

# 556
  • софия
на 8.6.2018 ендото ме изпрати на изследване - само TSH - резултат 5,54.  на 19.06 ми предписа еутирокс 25 мкг,днес си пуснах пакет изследвания за щж /безFT3/ :
Хормони
Име на теста/Резултат      Единици   
                                                          Референтна стойност   Метод
FT4        20.15       pmol/l                 12.0-22.0                          ECLIA
TSH   4.91       uIU/ml                    0.27 - 4.2     ECLIA
TAT       220       IU/ml                  < 115     ECLIA
MAT     23       IU/ml                  < 34     ECLI
.....................
вит.д /сама си назначих изследване през м.април, защото имах изпотяване по главата, падаше ми кръвното и мускулна слабост -  рез. 15,26 /латентен дефицит/ - започнах да пия вит.д3 х 2000 IU- след 2 мес. през юни беше 19/все още дефицит/. ендото ми предписа 2х 10/седмично  капки вигантол/мисля да изследвам чак през септември/ и препоръча да отида отново през октомври след изследване за остеопороза.
доброто е, че се чувствам значително по-добре и разчитах на по-приемливи резултати, но.....
моля ви коментирайте горните резултати - TSH и TAT са доста високи. дали да си повиша дозата еутирокс на 37 мкг или да изчакам? какво да предприема за това TAT? благодаря ви предварително за всеки съвет!

# 557
  • София
Здравейте,моля Ви за съвет:) От миналата година някъде от септември пия еутирокс. Първо бях на 50 ,но след като направих изследвания след месец и половина и ТСХ не беше мръднал и на йота. Пак 5,26 минах и на 100! Бях при проф. Анна Мария Борисова. Тя ми дигна дозата на 100 в понеделник, сряда и петък и 75 през другите дни. Каза ми да направя за другия път в началото на септември Вит. Д и желязо. Много се притеснявам. Пия и медфодиаб от 500, както и трисеквенс назначен ми от гинеколог,тъй като цикъла ми след второто дете почти спря. Това беше преди осем години. Постепенно започна да ми капе косата. Това бе и причината ,за да се задвижва нанякъде. Отидох на трихолог. Правя мезотерапия,но е скъпо и понякога болезнено,когато не го прави твоя лекар. От центъра по трихология ме насочиха към гинеколог и ендокринолог д-р. Коларов от Синево.  Той ми предписа трисеквенс ,тъй като вече яйчниците са към края си и на 39 минавам към менопауза. После се откри и щитовидната и аз рухнах,тъй като и преживях голям стрес с ужасен развод и много тормоз,който още не е приключил.Та въпроса ми към вас какво да направя за косата? Не искам да остана без такава. Ако някой е имал такъв проблем ,моля нека напише как се е справил? И това,че не се повлиява ТСХ? Направо съм много объркана. Ще се опитам да приложа и изследванията ми скоро.Моля Ви до тогава напишете някакво решение. Забравих да кажа,че от един месец спазвах първо диетата на Атанас Узунов,но за мен ми дойдоха много мазнините и съм си я моделирала малко. Сутрин си правя обикновено смути с банан ,ябълка,тиквени семки и чия или някой друг плод като праскова или слива,на обяд ям салата с някакво месо или само салата,а на вечеря или яйца или пак месо ,салата (гръцка). Приемам всякакви съвети,моля за косата и за храненето. Като добавки засега приемам рибено масло и калмацин. Знам,че трябва да се запася и с други. Моля само ми кажете марка от която сте доволни,четох че Вит. В трябва ада е неметилирана форма фулат за фолиевата киселина. Аз не съм специалист и ми е малко трудно да се оправя със състава на добавките,ще се радвам на добри съвети от ваша страна и ще продължа да се информирам,но сега ми е ужасно голям проблем косата. Моля помагайте!

# 558
  • София
Здравейте, информативно само ви пиша, че звънях на доц. Марияна Тодорова и няма свободни часове до края на август... Ако някой като мен иска да си запише час, да звънне след 5ти август. Hug

# 559
galimundi, не мога да хвана хронологията на събитията. Кое е първо, кое второ.
Първо щитовидната ли се обади, после инсулинова резистентност или проблеми със захарта, че да ти изпишат хапчета за нея, после проблемите с липса на цикъл и после косопада, или редът е друг?
Първо спира цикъла, после установяваш проблеми с щитовидната и захарта? Или трети вариант? Изясни точно хронологията на събитията.
Това за което говориш, липса на МЦ, косопад, може да се случи и без да влизаш в менопауза, а заради проблеми със самата щитовидна жлеза, заради проблеми с кръвната захар и инсулина, заради повишено тегло, нарушен метаболизъм и поликистоза, която може да е в следствие на инсулинова резистентност. Липсата на желязо, витамин В12, липсата на витамин Д също могат да доведат до проблеми с цикъла, косопад и до проблеми с щитовидната жлеза, захарта и инсулина. Общо взето всичко е навързано.

Не си писала имаш ли всички изследвания на щитовидната жлеза, дали се касае за автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Хормони ТСХ, ФТ4, ФТ3, антитела ТАТ и МАТ. Имаш ли направено обременяване с глюкоза с трикратно измерване на кръвна захар и инсулин или най-малкото измерена кръвна захар на гладно + инсулин на гладно, или гликиран хемоглобин?

Трябва да пуснеш както е казала докторката и витамин Д, желязо. Пусни и феритин. В12 да изследваш.
И пълна кръвна картина също е хубаво да имаш. По-ясна представа да има за състоянието.
Тая таблетка от 500 мг метформин все е изписана с някаква причина, но достатъчна ли е, няма как да знаем на фона само на един показател на ТСХ и нищо друго.

# 560
  • София
на 8.6.2018 ендото ме изпрати на изследване - само TSH - резултат 5,54.  на 19.06 ми предписа еутирокс 25 мкг,днес си пуснах пакет изследвания за щж /безFT3/ :
Хормони
Име на теста/Резултат      Единици   
                                                          Референтна стойност   Метод
FT4        20.15       pmol/l                 12.0-22.0                          ECLIA
TSH   4.91       uIU/ml                    0.27 - 4.2     ECLIA
TAT       220       IU/ml                  < 115     ECLIA
MAT     23       IU/ml                  < 34     ECLI
.....................
вит.д /сама си назначих изследване през м.април, защото имах изпотяване по главата, падаше ми кръвното и мускулна слабост -  рез. 15,26 /латентен дефицит/ - започнах да пия вит.д3 х 2000 IU- след 2 мес. през юни беше 19/все още дефицит/. ендото ми предписа 2х 10/седмично  капки вигантол/мисля да изследвам чак през септември/ и препоръча да отида отново през октомври след изследване за остеопороза.
доброто е, че се чувствам значително по-добре и разчитах на по-приемливи резултати, но.....
моля ви коментирайте горните резултати - TSH и TAT са доста високи. дали да си повиша дозата еутирокс на 37 мкг или да изчакам? какво да предприема за това TAT? благодаря ви предварително за всеки съвет!
Ема, щом от края на юни си на 25 мгр, т.е. от един месец, а тсх се е смъкнал съвсем малко, то дозата може би е ниска. Сега високото ниво на тсх държи по-високо нивото и на фт4. Опитай да редуваш 25/37.5 мгр, за да излезеш от хипофункцията. Ако след два месеца дозата все още е ниска, чак тогава бих помислила за 37.5 мгр. Антителата, обаче рядко се нормализират само с нормализирането на щитовидните нива. Там влияят много фактори. Най-общо завишен ТАТ показва, че има възпаления някъде по синузит, сливици, зъби. А завишен МАТ - възпаления по стомах и черва. Потърси и лекувай потенциални възпаления. За вит. Д се озадачих малко. Ясно е, че с 2000 IU не си успяла да вдигнеш нивата и е препоръчително да увеличиш дозата. Вместо това ендото изписва дори още по-ниска (10 капки Вигантол са 5000 IU, два пъти седмично са 10 000, но дневно са под 1500 IU). Това е странно неаденватно. Но не ме учудва всъщност. Според мен ти трябват минимум по 10 капки всеки ден, за да запълниш дефицита. И то поне за 3 месеца, а дори и след това ще е нужно да продължиш да поддържаш добри нива, а това няма да стане с ниски дози от по 2-3 капки (хубаво е да взимаш паралелно магнезий и МК-7).

Galimundi, и аз ще изчакам да дадеш повече подробности за изследвания и заболявания.

# 561
  • софия
Flowers HibiscusFlowers Hibiscus

Ема, щом от края на юни си на 25 мгр, т.е. от един месец, а тсх се е смъкнал съвсем малко, то дозата може би е ниска. Сега високото ниво на тсх държи по-високо нивото и на фт4. Опитай да редуваш 25/37.5 мгр, за да излезеш от хипофункцията. Ако след два месеца дозата все още е ниска, чак тогава бих помислила за 37.5 мгр. Антителата, обаче рядко се нормализират само с нормализирането на щитовидните нива. Там влияят много фактори. Най-общо завишен ТАТ показва, че има възпаления някъде по синузит, сливици, зъби. А завишен МАТ - възпаления по стомах и черва. Потърси и лекувай потенциални възпаления. За вит. Д се озадачих малко. Ясно е, че с 2000 IU не си успяла да вдигнеш нивата и е препоръчително да увеличиш дозата. Вместо това ендото изписва дори още по-ниска (10 капки Вигантол са 5000 IU, два пъти седмично са 10 000, но дневно са под 1500 IU). Това е странно неаденватно. Но не ме учудва всъщност. Според мен ти трябват минимум по 10 капки всеки ден, за да запълниш дефицита. И то поне за 3 месеца, а дори и след това ще е нужно да продължиш да поддържаш добри нива, а това няма да стане с ниски дози от по 2-3 капки (хубаво е да взимаш паралелно магнезий и МК-7).

veseto5775, сърдечно ти благодаря:hibiscus: -ясно е, че ще сменям докторицата, но поне вече имам един ясен план за действие - от утре редувам 25-37,5 еутирокс, както и почвам ударно вигантол по 10 капки  ежедневно до края на м.септември, когато ще пусна изследвания. за високия тат ще търся унг и зъболекар.
да споделя, че пия също омега 3 - по 2000 ед./това е за артрит/, както и 500 мг магнезий /ако не друго, заспивам значително по-рано/, а от днес добавих и 100 мкг селен /особено полезен бил за хашимотки на еутирокс/. дано да е от полза за някой тази информация.

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 21:07 от ema22

# 562
При доктор Кирова в  Сити клиник ходих тат и мат заедно с ft4 и tsh си пусках сама с ваучер и и показах резултатите и реши че няма нужда да ми пуска пак тат и мат понеже са в норма. И да само поносимост към глюкоза ми изследваха. А метфидиаб ми е 850 и като ми го изписа ми каза че няколко дни докато свикна няма да се чувствам много добре от него и ще ходя често до WC
Ето го и листа с обясненията (ако изобщо разчитате нещо, аз успявам защото ми ги обясни нещата които пише). Тези дни излизам в отпуск и ще си запиша час да я посетя д видим какво обяснение ще ми даде и ако после вече ще се обърна към друг лекар. Там ми беше много добре понеже съм с карта България здраве и не търча нито за направления, ама явно. Така като чета из форуми доста трудно се намира кадърен лекар и да можеш и лесно да си запазиш час при него.
П.с. извинявам се за дългия пост

# 563
  • София
Здравейте отново, извинявам се че не бях по подробна. Ами второто е Simple Smile След като родих не ми се възстанови цикъла. Просто станаха супер зле нещата. Съвсем оскъден цикъл и аз с малко бебе вкъщи. Кой ти ще се занимава със здравето. Изживях ужасни почти девет години от тогава. Беба беше добре,но на мен ми липсваше  желания за живот. Мъжа ми не се грижеше за нас. Аз се притеснявах,че съм се откъснала от живота навън ,зарязах заради него хубавата си работа. Той се изживяваше много надъхан да се развива,ама накрая нищо. Когато ножа опря до кокала,когато се разбра ,че малката е с дефицит на вниманието и хиперактивност аз се сринах окончателно. Разбра се ,че единствено този човек ,с който съм живяла се мъчи да се отърве от мен и двете ни деца.Нямах пари да си заведа детето на изследване. Да й осигуря адекватно лечение. Да проверя диагнозата. Изобщо ад. През тези години аз се борех за работа,защото той престана и да си дава парите вкъщи и аз с децата буквално гладувахме понякога.Само скандали. Аз бях виновна за всичко и така. Не искам да ви занимавам много с тази тъжна история. Тя свърши с нашето изхвърляне от апартамента посред зима. Не можете да си представите какъв ужас преживях аз и децата. Най накрая се разбра с какъв човек съм живяла. За мен си остава непростимото към мен- да го избера за баща на децата си. Но наистина да не Ви занимавам исках само да Ви опиша картинката,в която живеех и да Ви обясня че изобщо не ми беше до лекари знаех,че нещо става,но толкова години го игнорирах просто от болка.
И така след второто ми дете просто рухнах. През тези години ходих на няколко пъти на лекар гинеколог и ми се предписваха противозачатъчни. Пила съм зоеле,ясмин,дияне 35 и последно сега трисеквенс,което си е хормонозамеатителна терапия. Искам да кажа,че от диането като млада бях много доволна. Пила съм го като студентка. Сега за съжаление нямаше същият ефект. Нищо не доведе до стимулиране на цикъла и нещата се оправяха временно за по три месеца и след това пак същото от диането бях най доволна. Сега последния гинеколог ми каза ,че естрогена ми е много нисък и затова ми и изписа трисеквенс да се опитаме да го вдигнем малко. Искам да Ви питам,може ли да пия и изофланоли? Да си купя и някой допълнителен продукт и да се опитам да вдигна естрогена? Страдам от безсъние също. Мисля да си взема малко и меланин. За другите витамини надявам се да ми препоръчате някои добри и пречистени. И така проблема с цикъла продължаваше най осезаемо външно се виждаше проблема с косата. Това ме мъчи от толкова години и няма никакъв лек за това досега.Вече са токова зле нещата....надеждата почти я няма....При второто ми ходене при гинеколога,бях направила и ТСХ вече се видя ,че е пет и нещо. И се разбра,че има и там проблем. Аз се съмнявах затова още от преди ,защото през 2015 ми се беше образувала една подутина отстрани на шията и болеше. Личната реши,че е настинка и е било лимфен възел. То така си и мина без да права нищо. Но аз си знаех,че има нещо нередно. Самия гинеколог,след резултати те с пет и нещо тогава ми предписа елтирокс от 50. И почнах да пия от септември миналата година. Така мина зимата. После стана изхвърлянето ни и аз не успях да отида на преглед. Забравих да кажа,че кумата ми ме заведе веднъж предишната зима февруари 2016 при Катя Петрова на преглед и тя ми изписа медфодиаб,лимфомиазол(дано не бъркам) и Трибестан също. Прегледа ме на ехограф. Каза ми че има изменение на жлезата,но не ми изписа тогава елтирокс,а само тия неща. Занесох й изследвания,които бях правила през годините. Също и обременяване с глюкоза да. Правила съм го два пъти в живота си. Явно тогава е видяла инсулиновата резистентност. Една позната на семейството ми каза и настоя да ме заведе при проф. Борисова тази пролет,след като й разказах за моите неволи и й обясних,че е излязло най накрая в изследването че има проблем с щитовидната. И така отидох при нея,за първи път април. Втори - юни. Чета ,че сте доволни от професора като цяло. Тя ми каза задължително да си направя изследванията в Бодимед и ги повторих за нея.  И на първото и на второто си излезе ТСХ 5 и нещо. Първо ми вдигна елтирокс-са на 75 - април,а сега от юни на 100 и 75 редувани.  Това,което ме притеснява е ,че дозата ми се вдига,а няма никакъв ефект. Защо така? Септември ще направя пак изследвания. Кажете ми какво мога да направя, за да стана отново жената,която бях? Има ли надежда изобщо? Поне малка? Сега съм на хранителен режим който сама си налучках.  Изключих глутена и млечните. Спазвах допреди една седмица на Атанас Узунов  така и почнах,но ми дойдоха доста мазнините. И сутрин кафето само с мазнина нещо не е за мен. Изключих го засега кафето,не е проблем всичко ще направя само и само да се върна в предишната си кожа ако може макар и не изцяло. Доктор Борисова ми е дала изследвания както написах на Вит. Д и желязо. Направих пълна кръвна картина там няма нещо смущаващо. Сега ми е казала изрично да не пия никакъв селен и келп. Защо? Доста дълго стана всичко надявам се да сте имали търпение да ме прочетете и да ми дадете някакви насоки впоследствие, наистина вече съм доста отчаяна. Борбата е на два фронта. Веднъж за щитовидната и веднъж за цикъла. То я ясно че нещата са скачени съдове,но какво да направя ,че да помогна и от двете страни? Веднъж малко да се вдигне естрогена и от друга страна щитовидната да влезе в норма,като там от такава висока доза не се повлиява изобщо. Много се чудя, всичко ще опитам. Само да даде резултат вече нещо. Моля помагайте. Кажете някакви добавки ,които да пия и за естрогена също и какви изследвания да си направя още. Решила съм да се възстановя заради децата ми трябва да съм силна. От диетата съм доволна отслабнах с едно пет кила и като цяло смятам решението като комплекс от хранене и добавки,но ми е трудно още да се ориентирам и затова Ви моля за помощ. Благодаря предварително.

П.с. ще пусна до няколко дни и изследванията си,за да има повече яснота по въпроса ми. Пак Благодаря. Хубав ден.

# 564
  • Far away from here...
Veseto5775, много ти благодаря за изчерпателния отговор!

Скрит текст:

Здравейте,
ще си позволя и тук да кача резултатите си, тъй като все още не съм ги обсъдила с ендокринолог (налага се да изследвам още един хормон, а това ще се случи най-рано след около 10 дни).
Досега не съм имала установени проблеми с щитовидната жлеза, нямам косопад или сърцебиене.
Според личния ми лекар имам Хашимото и ми очерта една не особено приятна прогноза, според която след 10 години вече няма да имам жлеза, но засега не се налага да правя нищо по въпроса...Thinking
Купих си и двете книги на Изабела Уенц с идеята да започна протокола, но ще ви бъда благодарна да споделите мнения.
Успешен ден!

Здравей! Simple Smile
Имаш завишени антитела МАТ и ниски нива на щитовидните хормони FT3 и FT4. Вероятно имаш намалена функция на ЩЖ, т.е. хипофункция и Хашимото. Симптомите понякога остават дълго време незабелязани. При мен най-силна беше умората, но не обръщах внимание (струваше ми се нормално да се уморявам, стараех се повече и някак успявах да се справям). Освен това концентрацията ми беше трудна, имах и лоша памет, забравях постоянно всякави неща (терминът е brain fog). Има и други "малки" незабележими оплаквания като запек, суха кожа, чупливи, цепещи се нокти, удължен цикъл... индивидуално е. Радвам се, че нямаш симптоматика. Трябва да следиш нивата периодично, обаче. Иначе хубаво си се насочила към Автоимунния протокол. Мога да ти препоръчам и книгата на Сара Балантайн в тази връзка. Simple Smile

Ps: Инсулиновата реакция ми се вижда лоша, но не съм съвсем наясно. Възможно е да имаш и ИР.
Вит. D също е нисък. Ако оптимизираш нивото му, калцият би трябвало също да се нормализира. Препоръчително е да взимаш D3 заедно с магнезий и МК-7 (извинявам се за повторението). Една полезна статия: https://herbamedicabg.com/kakvo-tryabva-da-znaete-za-vitamin-k2- … amin-d-i-kaltsiy/

Би ли споделила повече защо инсулиновата реакция ти се вижда лоша? Изчислявах си сама NOMA индекс на база стойностите на гладно и излиза 1,05... Кои са другите показатели, които те навеждат на тази мисъл?
И още - какво е оптималното ниво на вит.D? Уж, според референтните стойности съм в норма, но явно на практика не е така... Дали ще можеш да ми препоръчаш конкретни добавки (в т.ч. магнезий и МК-7), за MK-7 дори не бях чувала... Rolling Eyes В какви количества да ги приемам?
Извинявам се, че те затрупах с толкова въпроси, но всичко, свързано със заболяването е съвсем ново за мен и ми се иска да взема мерки възможно май-скоро.
Благодаря още веднъж и успешен ден! bouquet

# 565
galimundi, само да ти кажа, че строгото кето, което чета, че препоръчва Атанас Узунов, на много жени действа зле в дългосрочен план, удря и в щитовидната, и в цикъла, и по други неща. По-добре ела ако искаш в нашата група за нв-вмх и палео, където сме се напатили, и сме привърженички на по-либералния вариант.

# 566
  • Бургас
galimundi, и аз като теб съм със силен косопад след второто раждане. Цикълът ми се съкрати на два три дена и после само леко зацапване. Косопада е причината да посетя ендокринолог. От там  разбрах, че съм с Хашимото и хипофункция. Имам и недостиг  на вит.Д. На гинеколог не съм ходила от една година, тези дни ще си взема направление. Взех си на моя глава да пия вечерна иглика. Четох, че помога за косопада.
След два месеца прием на 25 мкг Еутирокс  ТСХ падна от 5,17 на 2,29( реф.ст-ти 0,27-4,20). Добре ли е като стойност?
Чета ви относно Вит.Д .Аз съм в недостиг и ми изписаха 2-3к Вигантол на ден или 20 на седмица. Мисля че е малко , поне 4-5 ще приемам.
Ендокринолога нищо не ми обяснява. Добре, че ви чета.

# 567
Lemy, може ли линк към темата за палео диетата?

# 568
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
привет,
аз си вдигнах дозата (през ден взимам по 25мгр, другите дни по 37,5мгр) и определено живнах.

вчера отидах в аптеката да си взема нова опаковка и се оказа, че доки вместо л-тироксин ми е изписал еутирокс  Whistling
в аптеката могат да ми дадат само каквото е написано на рецептата, а доки е в отпуска Twisted Evil

мога ли да почна да го взимам, за утре нямам друга хапче.  newsm78
една приятелка ми каза, че еутироксът я влошавал и предпочитала да не взима хапче, отколкото него ooooh!

аз смятах да пробвам, ако не ми понасят да търся заместника на доки и да поискам нова рецепта...
но в момента тук е около 38С, на мен ми дойде и ми е зле и не ми се стои в потни чакални Crossing Arms

# 569
Lemy, може ли линк към темата за палео диетата?
Ако питаш за темата тук, ето я, но отдавна не чета там и не зная какво се случва, и дали някой от старите пише:
http://oldm.bg-mamma.com/?topic=1045809

Аз имам предвид групата във фейсбук, повечето се пренесохме там.

Общи условия

Активация на акаунт