Какво правят жени в менопауза, когато... 11

• 7 725
  • 94
  •   2
Отговори
# 1
Здравейте, момичета! Чак сега видях тази тема и се включвам.
Имам проблем с теглото, причините са много - обездвижване, доста време висок ТСХ, прием на вит. В12, фолиева киселина и В6, кортикостероиди.  Бях успяла по-миналото лято да сваля 8 -9 кг, но после пак се натрупаха и след тази зима и изброените неща, в корема съвсем заприличах на поничка.
Прочетох статията на д-р Герова от линка по-горе. Но някак ми е трудно да се доверя. Лекар, диетолог, а самата тя е доста пухкава. Освен това, препоръчва локални продукти, но в същото време препоръчва азиатски храни. Някой спазва ли препоръчната от нея диета и има ли ефект?

Д-р Герова: Хранителният режим на жените в менопауза трябва да е противовъзпалителен, за да свалят килограми
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/d-r-gerova-hranitelniyat-rezhim-n … svalyat-kilogrami
Цитат
Точно така, затова не трябва да се броят изразходените калории и да се сравняват с консумираните - това често не е така ефективно, а трябва да се обърне внимание на специфичния хранителен режим в този период чрез т.нар. "противовъзпалителна диета". Тя дава най-добър резултат в дългосрочен план.

Какво представлява тя?

Това са зеленолистните растения: аспержи, броколи, карфиол, салати, спанак, краставица... - те може да се консумират в неограничено количество. Фибрите трябва да се завишат от 25 мг на 30 мг дневно. Те засищат организма и извличат шлаките от него. Друг тип храни са богатите на омега - 3, намиращи се в мазните риби, в ядките, лененото семе, а може и като добавка. Пълноценният протеин е изключително важен и като профилактика на остеопорозата, а той е в яйцата, бялото месо, крехкото пуешко, пилешкото без кожата, както и в крехкото телешко. Аз не изключвам и крехкото не мазно свинско месо, защото в него има едно много добро съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини. Растителният протеин е също изключително важен - бобови, нахут, леща, грах, качествена соя под формата на едамаме, тофу, темпех /ферментирала соя/, мисо супа. Те съдържат фитоестрогени и по тази причина азиатките много рядко имат класически симптоми на перименопауза. От стандартните подправки подходящ е черният пипер - той действа противовъзпалително, но и джинджифил, куркума, канела. Всички червени и черни горски плодове са богати на ресвератрол - молекула, за която се доказа, че има отношение към повишаване продължителност на живота. От напитките трябва да отбележим зеления чай и кафето, които са богати на антиоксиданти.

Нищо не споменахте за млечния протеин. Има разнопосочно мнение относно ензимите за разграждането му и доколко се усвоява калцият от него, но в популярните диети много ясно са заложени нискомаслените продукти. Вие на какво мнение сте?

Аз лично не съм привърженик на нискомаслените продукти. Смятам, че това ощетява нервната ни система и миелиновите обвивки. А и за да се усвоят всички аминокиселини, те трябва да са в своята цялост. Ако умерено се приемат истинско кисело мляко или пълномаслено прясно мляко, това няма да навреди на организма. Препоръчвам също и пълномаслената извара. И с нищо да не се прекалява, разбира се. Относно ензимите, за които споменахте, при възраст над 60 години е възможно да се получи лактозна непоносимост.

Има много продукти, които се появиха от нищото преди години и станаха изключително модерни в диетите - киноа, чия, матча, амарант и др. Те по-богати на полезни вещества ли са от родните?

Това е много добър въпрос, защото аз считам, че е много важно да приемаме храна, която е разпространена в географския ни район. Нашите гени еволюционно са привикнали да смилат и обработват тази храна. Просото не е по-малко супер храна от изброените. Зрелият боб - също.

Хранителният режим е изключително важен и начина, по който ще подходим към менажирането не само на затлъстяването, но и на напълняването в тази възраст трябва да бъде по-различен и по специфичен. Крайно рестриктивните режими и прекомерната физическа активност няма да доведат до траен ефект, защото това повишава нивото на стрес в организма, а то има отношение към трупането на мазнини.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 15:36 от Diorela

# 2
Докато не си оправиш проблемите със ЩЖ и не наваксаш дефицитите ще бъде много трудно.Най -вероятно имаш и инсулинова резистентност.Ето две теми,които могат да са ти полезни
https://www.bg-mamma.com/?topic=1800492-с много полезна информация на първа страница
https://www.bg-mamma.com/?topic=1775817
ПП Линковете от първия пост само ги прехвърлих от старата тема.Като чета този цитат мисля,че съветите са добри.

# 3
Благодаря за отговора.
Ендокриноложката ми каза, че нямам инсулинова резистентност. ТСХ вече ми е в норма, с повишена доза Л тироксин. Обездвижването ми е голям проблем. Надявах се лятото малко да го преодолея, но точно си пооправих кислорода в кръвта, да имам сили да ходя и взех, че паднах и си навехнах глезена и коляното. И пак не мога да ходя.
И на мен ми харесват като съвети. Затова ме интересува, ако наблегна на тези храни, дали би имало някакъв ефект.
Нещата, които ме смутиха, ги споделих. Някак не ми изглежда вероятно, щом лекарката диетолог, даваща тези препоръки, изглежда толкова пухкава. Очаквам точно тя да има резултат, защото знае какво да консумира и как да свали тегло. Та тя е по-едра от мен! Малко ми е като антиреклама на собствените й съвети.
Ето интервю от миналата година с лекарката, за да я видите :

# 4
  • Козлодуй
Много исках да прочета за противовъзпалителния хранителен режим в началото на темата, но линка не ми се отвори. Моля някой ако го е чел да ми го преразкаже накратко - Благодаря Simple Smile На Д-р Герова:

# 5
Сложила съм в коментара ми и линка, и извадка от текста с храните.
Споделила съм и съмненията ми, дори сложих интервю с нея, от което се вижда, че тя самата е доста пухкава. Изглежда малко като антиреклама на съветите.

# 6
Привет, момичета.
Следя от известно време без да се включвам. Официално в менопауза, засега безсимптомна, само липса на цикъл.

Diorela, щом ви притесняват килограмите на диетоложката, потърсете друг специалист.
Д-р Симс не е дебела, и знае за какво говори:

И с д-р Пелц:

Като начало, знаете ли колко гр. протеин не ден приемате, колко гр. въглехидрати и мазнини? Алкохол?
Ползвате ли приложение за броене на макроси?
Най-добрият ориентир е записване и самонаблюдение.

Pvacheva, противовъзпалителният протокол май беше на д-р Балантайн:
https://nutrivore.com/about/the-team/#h-dr-sarah-ballantyne-phd
АИП е протокол при автоимунни заболявания.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 15:45 от Dez

# 7
Благодаря, Dez.
Цитат
Като начало, знаете ли колко гр. протеин не ден приемате, колко гр. въглехидрати и мазнини? Алкохол?
Ползвате ли приложение за броене на макроси?
Най-добрият ориентир е записване и самонаблюдение.
Не, не зная. Не зная и какво е това приложение, както и какво е макроси. Алкохол не пия.
Храня се с доста малки количества дневно. Отчитам си като проблем, че обичам тестени, особено банички, и понякога вафли. И, че се чувствам гладна, ако не ям хляб. Гледам да е предимно пълнозърнест.
Като пример ще дам, днес съм изяла до тук  1/2 филия хляб и 1/2 кофичка кисело мляко + 1 кафе 2 в 1.  Вчера за целия ден - 2 кафета 2 в 1, 3 едри домата на салата с кромид лук, малко сирене и зехтин, 3 филии бял хляб ( нямам пълнозърнет).

# 8
dt, благодаря за новата тема Flowers Rose
При мен симптомите стават все повече (на моменти трудно издържам).
Изследвах си естроген -указа се висок.
На гинеколог съм в края на месеца и ще коментирам всичко свързано с менопаузата.
Има ли някой тук в менопауза и с висок естроген?Четох принципно, че като си в менопауза естрогена е нисък.

# 9
Сложила съм в коментара ми и линка, и извадка от текста с храните.
Споделила съм и съмненията ми, дори сложих интервю с нея, от което се вижда, че тя самата е доста пухкава. Изглежда малко като антиреклама на съветите.

Здравейте!
Преди всичко искам да поясня, че един лекар не е длъжен да бъде реклама на съветите си. Нека правим разлика между професионалната изява и личните предпочитания. Докторката може да СЕ харесва пухкава, може да Я харесват пухкава... няма значение. Много лекари пият и пушат... и тях ли да не слушаме? Stuck Out Tongue Winking Eye

Прочетох съветите на д-р Герова и и ги намирам за изключително полезни.
Присъединявам се към идеите на Dez Heart Бих искала само да добавя, че ако сега прохождате в темата за здравословния начин на живот въобще, Стейси Симс и Манди Пелц може да Ви се сторят твърде крайни - поне в началото. Не се обезсърчавайте, слушайте ги, много са интересни, имат различни гледни точки, ще научите много.

Докато пиша този пост, виждам отговора Ви към Dez.
Имате много, ама много работа по отношение на храненето. Започнете от него, бързо ще видите разликата. Другият важен фактор е движението.
Тук можем да Ви дадем основни насоки, оттам нататък всичко зависи от Вас.

# 10
pvacheva,Diorela е отговорила.Линковете ги прегледах и работят,последния го оправих от предната тема.Ако някой смята,че нещо още може да се включи в първи пост да пише.

# 11
Благодаря, Vetrena.
Цитат
Имате много, ама много работа по отношение на храненето. Започнете от него, бързо ще видите разликата. Другият важен фактор е движението.
Тук можем да Ви дадем основни насоки, оттам нататък всичко зависи от Вас.
Нали затова се допитах тук.
Определено движението ми е голям проблем. Но когато на човек не му достига въздух ( кислород в кръвта), няма сили да се движи. А и като те натъпчат с урбазон, ходи сваля килограми после.
Ендокриноложката ми каза да ям съвсем малко бавни въглехидрати - картофи, ориз и т.н., пълнозърнест хляб. Намерих лилавата Живена и гледам предимно нея да ям. Каза ми да гледам да е до 1300 килокалории дневно. Трудно ми е да спазвам диети, особено строги, но поне мога да  опитам, особено ако имам ориентир какви храни да предпочитам. Съвсем на око, не мисля, че се храня кой знае колко калорично.
Ще съм благодарна за насоки.

ПС Може би по-скоро имам нужда от съвсем леки упражнения, които да съм в състояние да правя. За да компенсирам обездвижването.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 16:19 от Diorela

# 12
  • В полите на Пирин планина
Diorela, това е извънредно малко храна и меко казано неоптимална, като макроси.
Няма никакъв протеин, а той е много важен, особено след 40-50 години. Няма как да не си гладна, без да приемаш протеин. Салата е допълнение към основното хранене.
От месо, риба, яйца, млечни, зеленчуци и плодове (ограничено) няма как да преядеш - те засищат.

Когато се храниш толкова рестриктивно, тялото преминава в режим на пестене на ресурси и не само няма да сваляш, а ще се чувстваш и без енергия.

Ето ти един симпатяга, който предлага много лесни упражнения:
https://www.instagram.com/p/DMqGgZ9MMW3/

И тази дама: https://www.instagram.com/p/DMHegA7Is1j/

# 13
Храненето,което си споделила е основно въглехидрат и крайно недостатъчно.Освен с  брой калории трябва да се съобразиш и с   баланса между  въглехидрати,протеини и мазнини и от какви източници са.Имаш доста да четеш.

# 14
Кортикостероидите доста повишават КЗ, отделно ти се храниш само с въглехидрати, които още я качват... И се чудиш защо не отслабваш.
Нещата далеч не опират само до броене на калории.

Общи условия

Активация на акаунт