Инсулинова резистентност - тема 4

• 6 858
  • 225
  •   1
Отговори
  • Бургас
Здравейте,
Правя нова тема, защото старата много са я заключили без да се направи нова. И аз се чудя защо не получавам вече нотификации за нови отговори.
Старата тема: Инсулинова резистентност - тема 3

# 1
Здравейте,
Някой излекувал ли е ИР или по -скоро човек променя начина си на живот?
Откриха ми наскоро ИР, но след седмица съм на лекар.

# 2
Аз преди да започна диета предписана от диетолог бях със ИР. От прегледа преди два дни вече всичко ми е в норма. Това постигнах за 6 месеца. Разликата в килограми е 8. Според мен може да се държи под контрол, но винаги има опасност да се изпусне при неправилно хранене и липса на движение и затова е нужно да си промениш начина на живот-да, но е за твое добро само.

# 3
  • Бургас
Аз вчера ходих на проследяване при друг ендокринолог, че моя е в отпуска и ми предписаха допълнително тези сашета - Inofolic HP. Най-общо съдържанието му е вит В8, В9 и Aлфа-лакталбумин, което според интернет е някакъв млечен протеин, който уж оказва добро въздействие на глюкозната чувствителност.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030023582

Някой приемал ли е такива?

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 17:26 от Irene Adler

# 4
Здравейте,
Ремисия е това което се постига, а не точно "излекуване" в смисъл веднъж да се оправиш и да забравиш че си била резистентна някога.
При доста хора могат да поотпуснат строгите ограничения веднъж като се вкарат в норми, но това се разбира чак тогава и всеки си пробва да разбере какво ще може да си позволи занапред... Иначе ако се върнеш към стария начин на живот който ти е докарал ИР, ясно че пак същото ще стане, какво друго?

# 5
Здравейте,
ИР не е заболяване а естествена реакция на организма в следствие на дълговременно хронично неподходящо хранене, така че няма какво да се лекува. Трябва да се премахне причиняващия фактор. Най-добрата аналогия е на тази с реакция към отрова.

# 6
Здравейте! Моля за мнение на лекарството Пизона, приемам Глюкофаж ХР от 500 мг, но имам стомашни неразположения и го смениха с Пизона 15 мг, но като прочетох страничните ефекти и се чудя дали да го сменям. Прикачвам последните изследвания, при глюкозно натоварване преди 7 месеца инсулинът на 60 мин.  беше 79, иначе останалите бяха като тези. Незнам на какво се дължи това покачване на инсулина на 166, дори при първоначалните изследвания, когато ми поставиха диагнозата миналата година в началото, когато нито спортувах, нито пазех диета, инсулинът на 60 мин. беше 128.

# 7
Правили сте глюкозно обременяване през 7месеца ли?
Мъжът ми е с преддиабет и на последния преглед ендокриноложката се изненадала,че в рамките на 2г е правил обременяване. Правело се 1 път и след това кръвен захарен профил според нея.

Здравейте! Моля за мнение на лекарството Пизона, приемам Глюкофаж ХР от 500 мг, но имам стомашни неразположения и го смениха с Пизона 15 мг, но като прочетох страничните ефекти и се чудя дали да го сменям. Прикачвам последните изследвания, при глюкозно натоварване преди 7 месеца инсулинът на 60 мин.  беше 79, иначе останалите бяха като тези. Незнам на какво се дължи това покачване на инсулина на 166, дори при първоначалните изследвания, когато ми поставиха диагнозата миналата година в началото, когато нито спортувах, нито пазех диета, инсулинът на 60 мин. беше 128.

# 8
Ако аз направя обременяване, ще се гътна. Обременяване не се прави както са казали толкова често и особено ако се спазва НВ режим. Следи си показателите на гладно. Имаш още работа, но, ако симптоматично си по-добре, значи си на прав път.

# 9
Лекаря при, който ходя ме прати на обременяване началото на ноември. Ходих при него още 2 пъти и го смених, новия при който ходя ми каза, че щом съм правила обременяване ще се прави пак евентуално след година и половина 2 и то ако ми се повишат показателите, които следим.

# 10
Аз вчера ходих на проследяване при друг ендокринолог, че моя е в отпуска и ми предписаха допълнително тези сашета - Inofolic HP. Най-общо съдържанието му е вит В8, В9 и Aлфа-лакталбумин, което според интернет е някакъв млечен протеин, който уж оказва добро въздействие на глюкозната чувствителност.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030023582

Някой приемал ли е такива?
Дъщеря ми ги пие, действат добре. Тя е със СПКЯ.

# 11
Основният ми въпрос беше за Пизона, някой ползвал ли го е и има ли странични ефекти?

# 12
Не е често предписвано точно за ИР, даже май си първата която срещам поне аз. И за диабет по-често като че ли предписват Пизона Комби, което е в комбинация и с метформин в едно хапче. Мисълта ми е че може и никой да не се включи точно по това питане.
Странични ефекти имат всички лекарства,  не се сещам за някое съвсем без. А вече при теб дали и кое би се проявило - само ти ще кажеш. Аз не разбрах всъщност започнала ли си го вече или тепърва ще го започваш и си видяла че има евентуални странични ефекти. Малко странно звучи това "и се чудя дали да го сменям" при положение че ти сама няма как да си го смениш, а и те вариантите като изключиш това и метформина не са безбройни.
Другото е евентуално да се бориш без лекарства, не виждам да поддържаш висока кръвна захар на гладно така че дали и колко ще се вдигне тя и инсулинът ти, ще зависи основно от това колко си стриктна с режима.

# 13
Може да се поддържа човек с режим на хранене и движение.Аз трябва да пусна инсолин скоро ,че от 6 месеца не съм, а пия и гликоф@ж 1000 да видя нещата как са.

# 14
Ами то по принцип първото което се пробва трябва да е това, а не направо с лекарствата. Изключвам случаите на вече и висока КЗ (поне докато се овладее достатъчно че да може и само с режим да се поддържа) и/или репродуктивни проблеми че метформинът се предписва и за подобряване на яйцеклетките.
Така или иначе, тези медикаменти не "лекуват" ИР. Докато ги взема човек, вкарват нещата в норми или близо до тях, но да отстранят проблема няма как. Тушират проблема донякъде, но той си прогресира ако не се вземат и други мерки.

Общи условия

Активация на акаунт