Инсулинова резистентност - тема 4

• 12 682
  • 453
  •   2
Отговори
# 45
Таблетките метформин с удължено освобождаване НЕ се чупят на две! Някъде назад май мернах подобен съвет...

# 46
Ако не пише изрично на нещо че може да се дели и ако няма и делителна черта хапчето, трябва да се поглъща цяло, винаги.

А това да ти заменят едно лекарство с друго а ти да обмисляш да приемаш и двете се надявам че аз грешно го чета...

# 47
  • Бургас
Здравейте! Ходих на ендокринолог и той ми назначи обременяване с глюкоза, защото след раждането не мога да сваля килограмите, става ми много лошо, когато огладнея, причернява ми, започва едно силно главоболие, понякога и повръщане. На лекар съм чак другия месец. Може ли да ми помогнете с разчитането на резултатите?

Резултатите ти не са идеални, но и не са фрапиращо зле. Моят инсулин беше по висок от твоя и на мен ми ставаше леко зле, но не чак толкова. Или тялато ти реагира мното бурно на този инсуин или има нущо друго. Казваш, че си след раждане. Кога си родила? Аз първата година след раждането имах всякакви симптоми. Имах и депресия, и получавах замайване, и треперене на крайниците. Тогава никакви изледвания не бях си правила, защото всички ми набиваха в гравата, че всичко е нормално заради умората и недоспиването. Ще ми се да не бях слушала никой.

# 48
Здравейте! Ходих на ендокринолог и той ми назначи обременяване с глюкоза, защото след раждането не мога да сваля килограмите, става ми много лошо, когато огладнея, причернява ми, започва едно силно главоболие, понякога и повръщане. На лекар съм чак другия месец. Може ли да ми помогнете с разчитането на резултатите?

Резултатите ти не са идеални, но и не са фрапиращо зле. Моят инсулин беше по висок от твоя и на мен ми ставаше леко зле, но не чак толкова. Или тялато ти реагира мното бурно на този инсуин или има нущо друго. Казваш, че си след раждане. Кога си родила? Аз първата година след раждането имах всякакви симптоми. Имах и депресия, и получавах замайване, и треперене на крайниците. Тогава никакви изледвания не бях си правила, защото всички ми набиваха в гравата, че всичко е нормално заради умората и недоспиването. Ще ми се да не бях слушала никой.
Почти две години минаха, всички казваха “хормоните се нормализират след раждането, всичко е наред” , но според аг нещата не са наред, имам и ПКЯ и доста нередовен цикъл.

# 49
Офф и на мен покрай ПКЯ ми откриха ИР, но при мен инсулинът беше по-висок. Моята АГ тогава първо ме прати да изследвам щитовидните, те излезнаха добре, тогава ме прати на ендокринолог, и той каза, че са ок и ми пусна обременяване и се видя ИР, хомата ми беше 2.08, и инсулинът висок. Нормализирах инсулина и кистите спряха да се появяват. Идваше ми преди това през седмица максимум...ужас просто.

# 50
  • София
Здравейте,
съвсем случайно се наложи да се пуснат иследвания на дъщеря ми, 16 г., във връзка с дерматологичен проблем.
Според изследванията се оказва, че е с висок риск към инсулинова резистентност и съм толкова притеснена, че място не мога да си намеря. Лекарката каза са спре сладкото, плод - само след хранене.
Аз съм тотално боса в материята, тъй като никога не съм имала подобен проблем, нито някой в семейството ни. Не знам какво да правя, към кого да се обърна, тотална каша ми е в главата и ми се реве. Как се обяснява и контролира млад човек да не яде изобщо сладки неща?! Да, тя вече е наясно, че не трябва, защото тук става въпрос за живота й, не просто временно ограничение.
Прилагам снимка на изследването, ако ми дадете някакви съвети и препоръки, ще съм ви изключително благодарна. Да, вит. Д е с ужасно ниски стойности, в момента приема ударни дози след консултация с ендокринолог.

Ако има значение, хормоните й са в норма, глюкозата - също. Няма наднормено тегло.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 14:11 от Тонка*

# 51
Не се наемам за 16 годишно дете да коментирам. Може би при тях е завишен самия инсулин - не съм сигурна.

Иначе ориз, картофи и брашно могат също да се избягват, освен сладкото.

# 52
  • София
Благодаря, отново ще посетим ендокринолог, но трябва да проуча кои са добрите такива, в София.
Ако ограничи картофи и брашно, не виждам какво остава за ядене. Явно трябва да се обърна и към диетолог или нещо подобно.

# 53
Е браво, без брашно и картофи няма какво да се яде... Има месо, яйца, млечни продукти, зеленчуци. Спокойно, има много какво да се яде и ще трябват ограничения, но това пък ще постави добра основа за бъдещия живот и здраве на детето и на внуците ви, защото това което детето Ви има е резултати на Вашите действия преди да забременеете, не само то начина на отглеждане. Освен това 16г не е чак толкова малко дете, че д ане може да му се обясни и то да разбере. И най-важното, трябва да дадете личен пример.

# 54
Офф и на мен покрай ПКЯ ми откриха ИР, но при мен инсулинът беше по-висок. Моята АГ тогава първо ме прати да изследвам щитовидните, те излезнаха добре, тогава ме прати на ендокринолог, и той каза, че са ок и ми пусна обременяване и се видя ИР, хомата ми беше 2.08, и инсулинът висок. Нормализирах инсулина и кистите спряха да се появяват. Идваше ми преди това през седмица максимум...ужас просто.
При мен проблема е, че цикълът ми идва на 40/50 ден, което е много, имам и кафяво зацапване след цикъл, което продължава 5 дни след цикъла. Пих противозачатъчни , нещата бяха Ок, но започна ужасно главоболие от тях и ги спрях, вече не знам какво да мисля. Вече месец се храня с повече протеин и много малко въглехидрат, просто избирам ако ям ориз да е кафяв, картофи не ям, сладко и брашно не ям, килограмите започнаха да спадат, може би резултатите щяха да са различни миналият месец преди да започна по-балансирано хранене.

# 55
Стига с това балансирано хранене. Получавам вече мозъчен аневризъм като го чуя този израз. Балансирано е когато отговаря на нуждите и резултатите, а не когато се ядат повече по вид неща....

# 56
  • София
... защото това което детето Ви има е резултати на Вашите действия преди да забременеете, не само то начина на отглеждане.
Мерси за любезния отговор. Откъде си правите извод за моите действия преди да забременея (???), познаваме ли се? Дъщеря ми не яде нищо по-различно от 90 % от децата на нейната възраст. Само че, докато едните набиват торти и вафли, други са изтеглили късата клечка да имат предразположеност към заболявания, които - о, изненада! липсват в рода ни. И тонът Ви меко казано е неуместен и груб. Притеснена съм ужасно, търся разумни съвети, лекари и прочее, а не нерваци, които да ми размахват пръст, вменявайки ми вина.

# 57
Вие пък от къде сте сигурна, че тези набиващи вафли и торти са здрави? Защото голяма част от тях не са, просто още не са го установили. Сигурна съм, че преди 1 година сте мислели и Вашето за без проблеми, а ето, оказва се че вит.Д е ниско.
Вас точно не Ви познавам, но имам опит по темата и може да бъдете сигурна, че Вие имате вина, не дедето. Същото важи за мен и за моето и за много други в подобно положение. Разбира се, Вие може да обвинявате Господ или лошия си късмет - Ваша работа и детето си е Ваше и живота и последствията. Вместо да се тънкообиждате без нужда, поемете отговорност и дайте личен пример на детето си, иначе е кауза пердута.

# 58
  • Бургас
Тонка, вит.Д е много нисък. Много под долна граница. Трябва да си го набави с добавки.

# 59
И аз специално увеличих, да видя дали не виждам грешно, витамин Д. Много, много нисък. Трябва да се набави, защото влияе на много неща.
Инсулинът при подрастващите е по принцип увеличен. Но с храненето трябва да внимава. Толкова много храни има извън тесто, картофи и ориз.

Общи условия

Активация на акаунт